Ухвала
від 17.03.2020 по справі 203/302/20
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 203/302/20

Провадження № 1-кп/0203/555/2020

У Х В А Л А

іменем України

17.03.2020 року Кіровський районний суд м. Дніпропетровська

у складі: головуючої судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

захисника ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

розглянувши у підготовчому судовому засіданні клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ст.49ч.1п.2КК України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Дніпродзержинськ (м.Кам`янське) Дніпропетровської області, громадянина України, з середньо-спеціальною освітою, працюючого машиністом розливних машин на АТ «Дніпропетровській металургійний комбінат», зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , неодруженого, маючого на утриманні одну малолітню дитину, раніше не судимого, обвинуваченого у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 205-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Кіровського районного суду м.Дніпропетровська перебуває кримінальне провадження №32020041650000002від 20.01.2020року стосовно ОСОБА_4 , обвинуваченого за ч.2 ст.205-1 КК України.

У підготовчому судовому засіданні захисник обвинуваченого заявив клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ст.49ч.1п.2КК України ОСОБА_4 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України.

Згідно обвинувального акту ОСОБА_4 обвинувачується в тому, що жовтні 2016 року знаходячись у м. Кам`янському (м. Дніпродзержинськ) біля будинку 36 по вул. Нікопольській, в денний час, познайомився із невстановленою особою та погодився на пропозицію останньої за грошову винагороду стати засновником та директором ТОВ «Студена гора» (код ЄДРПОУ 33808535), усвідомлюючи при цьому, що здійснювати господарську діяльність, яка передбачена статутом товариства, виконувати функції (обов`язки) засновника та директора товариства і займатися підприємницькою діяльністю, пов`язаною з виробництвом товарів, виконанням робіт та/або наданням послуг він не буде.

Згідно з домовленістю між ОСОБА_4 та невстановленою особою, остання повинна виготовити проекти документів, необхідних для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, які будуть мати завідомо неправдиві відомості.

У свою чергу, ОСОБА_4 , виконуючи свою роль у вчиненні кримінального правопорушення, діючи умисно, з корисливих мотивів, повинен був підписати вищевказані виготовлені невстановленою особою документи, які будуть містити завідомо неправдиві відомості та подати їх державному реєстратору з метою проведення державної реєстрації юридичної особи, а саме внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

З цією метою ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій як майбутнього засновника та директора ТОВ «Студена гора», діючи за попередньою змовою з невстановленою досудовим розслідуванням особою, знаходячись у невстановлений слідством час та місці надав невстановленій особі наступні документи: копії сторінок свого паспорта громадянина України паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Заводським РВ Дніпродзержинського МУ УМВС України в Дніпропетровській області 11.03.2002, та реєстраційний номер облікової картки платника податків № НОМЕР_2 .

Далі невстановлена особа на виконання попередньої змови з ОСОБА_4 у листопаді 2016 року, більш точно встановити дату та час не виявилося можливим, за невстановлених обставин виготовила проекти документів, необхідних для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Студена гора», що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ «Студена гора» від 15.11.2016, статут Товариства з обмеженою відповідальністю «Студена гора» від 15.11.2016.

На час надання своїх анкетних даних ОСОБА_4 для складання заяви про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ «Студена гора» від 15.11.2016 та статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «Студена гора» від 15.11.2016 останній розумів, що він надає свої анкетні дані для внесення неправдивих відомостей в документи, які відповідно до закону подаються для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Студена Гора», що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, оскільки фактично директором та засновником ТОВ «Студена Гора» він не буде, а фінансово-господарською діяльністю з використанням ТОВ «Студена Гора» будуть займатись інші особи.

У подальшому,16.11.2016у деннийперіод доби,більш точновстановити часне виявилосьможливим, ОСОБА_4 ,діючи умисно,з корисливихмотивів,на виконаннядосягнутої зневстановленою особоюзлочинного умислу,знаходячись уприміщенні приватногонотаріуса Дніпропетровськогоміського нотаріальногоокругу,розташованого заадресою:м.Дніпро,вул.Європейська (вул.Миронова),буд.7-А,достовірно розуміючи,що попередньовиготовлені,у встановленійзаконом формі проекти реєстраційних документів ТОВ «Студена гора» містять неправдиві відомості щодо формування ним статутного капіталу вказаного Товариства на суму 1000 200,00 грн., що становить 100 % статутного капіталу, щодо місцезнаходження юридичної особи за адресою: м. Дніпро, вул. Сєрова, буд. 4, а також достовірно знаючи та розуміючи, що виконувати функції (обов`язки) засновника та директора, здійснювати господарську діяльність, види якої передбачені рішенням установчих зборів засновників ТОВ «Студена Гора», та займатися підприємницькою діяльністю, пов`язаною з виробництвом товарів, виконанням робіт та/або наданням послуг він не буде, особисто підписав статут Товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «Студена гора» від 15.11.2016 та заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ «Студена гора» від 15.11.2016.

Після підписання вищезазначених документів, які містили завідомо неправдиві відомості, 18.11.2016 ОСОБА_4 , знаходячись за адресою: м. Дніпро (м. Дніпропетровськ), вул. Старокозацька (вул. Комсомольська), буд. 58, діючи умисно з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб, подав їх державному реєстратору відділу реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців управління у сфері державної реєстрації Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради, на підставі чого 18.11.2016 було проведено державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Студена гора» за реєстраційним номером №12241070014018647 та внесено дані до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, визначивши ОСОБА_4 одноосібним засновником та директором ТОВ «Студена гора».

Після проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Студена гора» ОСОБА_4 отримав від невстановленої особи грошову винагороду у сумі 200 гривень.

Дії ОСОБА_4 , які виразились у внесенні в документи ТОВ «Студена гора», які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, вчинені за попередньою змовою групою осіб, порушили норми законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємницької діяльності та порядок оподаткування, а саме:

-ст.1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», відповідно до якої державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців (далі державна реєстрація) офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об`єднання, професійної спілки, її організації або об`єднання, політичної партії, організації роботодавців, об`єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу-підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом;

-ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», згідно з якою державна реєстрація базується на таких основних принципах, зокрема: обов`язковості державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі, об`єктивності, достовірності та повноти відомостей у Єдиному державному реєстрі, внесення відомостей до Єдиного державного реєстру виключно на підставі та відповідно до цього Закону;

-ст.10 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», відповідно до якої, якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою. Відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи - підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах;

-ст.89 Господарського кодексу України, за якою управління діяльністю господарського товариства здійснюють його органи та посадові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначається залежно від виду товариства, а у визначених законом випадках учасники товариства;

-ст.92 Цивільного кодексу України, відповідно до якої юридична особа набуває цивільних прав та обов`язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону. Порядок створення органів юридичної особи встановлюється установчими документами та законом;

-ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», згідно з якою питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Обвинувачений ОСОБА_4 підтримав клопотання його захисника про його звільнення від кримінальної відповідальності.

Інші учасники кримінального провадження підтримали клопотання захисника.

Заслухавши думки учасників сторін кримінального провадження, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд приходить до висновку про те, що клопотання захисника обвинуваченого підлягає задоволенню, а обвинувачений звільненню від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.2 ст.205-1 К України згідно зі ст. 49 ч. 1 п.2 КК України, на підставі наступного.

Розглядаючи вказане питання, суд виходить із положень ч. 3ст. 314 КПК України, роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, що містяться у п.1постанови "Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності " № 12 від 23 грудня 2005 року, згідно яких, звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження у справі можливе на будь-яких стадіях судового розгляду справи, у тому числі під часпідготовчого судового засідання, за умови вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбачений Особливою частиноюКримінального кодексу України, та за наявності визначених законом матеріально-правих підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Згідно з п. 2 ч. 3ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у кримінальній справі за наявності підстав,передбачених ч. 2ст.284 КПК України,зокрема у разі звільненняособи від кримінальної відповідальності.

Згідно обвинувального акту кримінального провадження, ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України. Кримінальне правопорушення останнім вчинено у жовтня 2016 року.

Відповідно до ч. 3 ст.288КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Діяння обвинуваченого кваліфіковано за ч.2 ст.205-1 КК України, санкцією якої передбачено покарання у виді штрафу від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

За ст.12КК України інкримінований обвинуваченому злочин класифікується, як злочин невеликої тяжкості.

Згідно з правилами п.2 ч. 1 ст.49КК України у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч.4 ст. 284 КПК України якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

В силу вимог п.8 Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни «Пропрактику застосуваннясудами Українизаконодавства прозвільнення особивід кримінальноївідповідальності» від23.12.2005р.№ 12 встановлено, що особа підлягає звільненню від кримінальної відповідальності за ст. 49 КК України, якщо з дня вчинення нею злочину до набрання вироком законної сили минули певні строки давності і вона не ухилялася від слідства або суду та не вчинила нового злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого.

Враховуючи вище наведене, зокрема те, що ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні злочину невеликої тяжкості, з моменту вчинення якого станом на день ухвалення судового рішення минуло більше двох років, а також підстав для перерви чи зупинення перебігу строку давності притягнення до кримінальної відповідальності обвинуваченого ОСОБА_4 згідно ст.49ч.1п.2КК України судом не встановлено, ОСОБА_4 погодився на звільнення від кримінальної відповідальності, суд приходить до висновку, що клопотання слід задовольнити, звільнити обвинуваченого від кримінальної відповідальності, у зв`язку із закінченням строків давності та закрити кримінальне провадження.

Відповідно до ст.129КПК України п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1989 р. № 3 «Про практику застосування судами України законодавства про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної злочином, і стягнення безпідставно нажитого майна в зв`язку із закриттям кримінального провадження цивільний позов не може бути розглянутий, а вимоги потерпілих можуть бути вирішені в порядку цивільного судочинства.

На підставі наведеного та керуючись статтями 49 КК України, ч.2 п.1 ст.284 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №32020041650000002 від 20.01.2020 року, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України- задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.2 ст.205-1 КК України, на підставі п. 2 ч. 1ст. 49 КК України.

Кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020041650000002 від 20.01.2020 відносно ОСОБА_4 по обвинуваченню його у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду через Кіровський районний суд м.Дніпропетровська шляхом подачі апеляційної скарги протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.03.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу88240779
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності на підставі ст.49ч.1п.2КК України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Дніпродзержинськ (м.Кам`янське) Дніпропетровської області, громадянина України, з середньо-спеціальною освітою, працюючого машиністом розливних машин на АТ «Дніпропетровській металургійний комбінат», зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , неодруженого, маючого на утриманні одну малолітню дитину, раніше не судимого, обвинуваченого у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 205-1 КК України

Судовий реєстр по справі —203/302/20

Ухвала від 17.03.2020

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Васіна Л. А.

Ухвала від 27.01.2020

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Васіна Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні