Ухвала
від 17.03.2020 по справі 912/734/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

17 березня 2020 рокуСправа № 912/734/20

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Поліщук Г.Б., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні матеріали справи №912/734/20

за позовом Державного підприємства "Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№104)", 27300, Кіровоградська область, Олександрівський район, смт. Олександрівка, вул. Незалежності України, буд. 22А

до відповідача Приватного підприємства "Ясинуватка-Агро", 25014, м. Кропивницький, вул. Мурманська, буд. 12

про визнання недійсним договору

Представники сторін участі в підготовчому засіданні не брали,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Державного підприємства "Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№104)" до Приватного підприємства "Ясинуватка-Агро" про визнання недійсним Договору підряду №18/04-17 вирощування товарної сільськогосподарської продукції від 18.04.2017р., укладеного між Державним підприємством "сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№104)" та Приватним підприємством "Ясинуватка-Агро", з покладанням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що Договір підряду №18/04-17 від 18.04.2017 є удаваний, укладений всупереч інтересів держави та в порушення вимог визначених ст.ст. 1, 2 Закону України "Про публічні закупівлі", у зв`язку з чим має бути визнаний недійсним на підставі ст.ст. 203, 215, 235 Цивільного кодексу України.

Ухвалою від 24.02.2020 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі №912/734/20 за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 17.03.2020 о 11:30 год., встановлено сторонам строк для подання заяв по суті справи.

Позивач та відповідач участь повноважних представників в підготовчому засіданні 17.03.2020 не забезпечили.

Позивач належним чином повідомлений про місце, дату та час засідання суду.

Поштовий конверт з ухвалою суду від 24.02.2020, направлений на адресу Приватного підприємства "Ясинуватка-Агро" повернуто до канцелярії суду з відміткою відділення поштового зв`язку "За відмовою адресата від одержання".

В той же час, 16.03.2020 Приватним підприємством "Ясинуватка-Агро" подано до суду клопотання про відкладення розгляду справи №912/734/20, в обґрунтування якого відповідач зазначає, що з об`єктивних причин, за станом здоров`я не може приймати участь у справі №912/734/20 у призначену судом дату.

При розгляді клопотання про відкладення судового засідання господарський суд враховує, що відповідачем на підтвердження повідомлених у клопотанні обставин не подано жодного доказу. Тобто, позивачем не підтверджено неможливість явки представника Приватного підприємства "Ясинуватка-Агро" в підготовче засідання 17.03.2020.

З підстав викладеного, з огляду на відсутність будь-яких доказів неможливості явки представника Приватного підприємства "Ясинуватка-Агро" в підготовче засідання 17.03.2020, суд дійшов висновку, що відповідачем не повідомлено про дійсні причини неявки представника та не підтверджено їх поважність.

Враховуючи викладене, суд не встановив правових підстав для відкладення розгляду справи, а тому клопотання відповідача про відкладення розгляду справи є необґрунтованим та відхиляється господарським судом

13.03.2020 Міністерством юстиції України подані до суду пояснення по справі.

Згідно пункту 1 Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 02.07.2014 №228 визначено, що Мін`юст є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну правову політику у сфері виконання кримінальних покарань та пробації.

Статтею 13 Закону України "Про державну кримінально-виконавчу службу України" передбачено, що підприємства установ виконання покарань є державними підприємствами, які здійснюють господарську діяльність та професійно-технічне навчання засуджених. Підприємства установ виконання покарань проводять свою діяльність відповідно до законодавства з урахуванням таких особливостей: засновником підприємств установ виконання покарань є центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, який затверджує їх статути; створення, реорганізація і ліквідація підприємств установ виконання покарань, розпорядження їх майном здійснюються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань тощо.

Відповідно до статті 26 Закону України "Про державну кримінально-виконавчу службу України" майно Державної кримінально-виконавчої служби України перебуває в державній власності та використовується виключно для забезпечення виконання її завдань. Управління майном здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, який закріплює його за органами і установами виконання покарань, слідчими ізоляторами, навчальними закладами, закладами охорони здоров`я, підприємствами установ виконання покарань, іншими підприємствами, установами і організаціями, створеними для забезпечення виконання завдань Державної кримінально-виконавчої служби України, збереження та раціональне використання цього майна.

Постановою Кабінету Міністрів України від 24.01.2020 №20 "Деякі питання територіальних органів Міністерства юстиції" ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Міністерства юстиції: Адміністрацію Державної кримінально-виконавчої служби України та Центральне міжрегіональне управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції.

Утворено як юридичну особу публічного права міжрегіональний територіальний орган Міністерства юстиції з питань виконання кримінальних покарань - Департамент з питань виконання кримінальних покарань, який є правонаступником територіальних органів Міністерства юстиції, які ліквідуються згідно з пунктом 1 постанови.

Відповідно до ч. ч. 1-2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Частина 4 статті 50 Господарського процесуального кодексу України вказує, що про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

У вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Господарський суд враховує, що предметом розгляду даної справи є визнання недійсним Договору підряду №18/04-17 вирощування товарної сільськогосподарської продукції від 18.04.2017р., укладеного між Державним підприємством "сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№104)" та Приватним підприємством "Ясинуватка-Агро".

З огляду на викладене та предмет позову, враховуючи норми ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд вважає за необхідне залучити до участі у справі у якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Міністерство юстиції України (01001, м. Київ, вул. Городецького, 13, ідентифікаційний код 00015622).

Господарський суд враховує, що 17.03.2020 Міністерством юстиції України подано через канцелярію суду клопотання про розгляд справи без участі особи, яка діє від імені Міністерства юстиції України.

Пунктом 2 ч. 2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд відкладає підготовче засіданні в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Враховуючи викладене, а також з метою дотримання положень ст. 182 Господарського процесуального кодексу України, у тому числі: здійснення дій, необхідних для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті, господарський суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання у даній справі.

Керуючись статтями 50, 182, 183, 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. В задоволенні клопотання Приватного підприємства "Ясинуватка-Агро" про відкладення розгляду справи №912/734/20 від 16.03.2020 відмовити.

2. На підставі ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Міністерство юстиції України (01001, м. Київ, вул. Городецького, 13, ідентифікаційний код 00015622).

3. Відкласти підготовче засідання у справі №912/ 734/20 на 10.04.2020 об 11:30 год.

4. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Кіровоградської області за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, в залі суд. засідань № 208.

5. Звернути увагу учасників справи, що згідно з ч. 2 ст. 207 ГПК України, заяви та клопотання, які без поважних причин не будуть подані в підготовчому провадженні або в інший строк, визначений судом, суд залишає без розгляду.

6. Ухвала набирає законної сили в порядку норм ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

7. Примірники ухвали надіслати Державному підприємству "Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (104)" (27300, Кіровоградська область, смт. Олександрівка, вул. Незалежності України, буд. 22 А), Приватному підприємству "Ясинуватка-Агро" (25014, м. Кропивницький, вул. Мурманська, буд. 12) та Міністерству юстиції України (01001,м. Київ, вул. Городецького, 13 та 49027, м. Дніпро, проспект Дмитра Яворницького, 21А).

Ухвалу підписано 17.03.2020.

Суддя Г.Б. Поліщук

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про веб-адресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його веб адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Дата ухвалення рішення17.03.2020
Оприлюднено19.03.2020

Судовий реєстр по справі —912/734/20

Рішення від 08.09.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 11.08.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 28.07.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 10.04.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 17.03.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні