Рішення
від 16.03.2020 по справі 399/107/20
ОНУФРІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 399/107/20

Провадження № 2/399/288/2020

РІШЕННЯ

Іменем України

16 березня 2020 року селище Онуфріївка

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області в складі: головуючого судді Лях М.М., за участю секретаря судового засідання Гриценко Т.М., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в селищі Онуфріївка справу за позовом ОСОБА_1 до Успенської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

встановив:

До Онуфріївського районного суду Кіровоградської області з позовом звернувсь ОСОБА_1 до Успенської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області в якому просить визначити йому додатковий строк в два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 . В обґрунтування позову зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка проживала одна в с. Успенка Онуфріївського району Кіровоградської області. Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, у тому числі на земельну ділянку площею 2, 93 га, кадастровий номер 3524687700:02:000:0449, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Успенської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області.

Згідно заповіту, посвідченого 17.05.2012 року секретарем Успенської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області, він є спадкоємцем вказаної земельної ділянки. В жовтні 2019 року його представник за довіреністю ОСОБА_3 звернувся до нотаріуса для оформлення спадщини та дізнався, що ОСОБА_1 пропущений строк для подання заяви про прийняття спадщини. Вважає, що строк пропущений ним з поважної причини, оскільки в період з 20.05.2014 року по 26.02.2015 року він знаходився у службовому відрядженні в м. Євпаторія Автономної Республіки Крим, тимчасово окупованої території та не знав про смерть спадкодавця і не мав можливості подати заяву про прийняття спадщини.

В підготовче судове засідання представник позивача ОСОБА_3 . не з`явився, подав заяву про розгляд справи без його участі, позов підтримав в повному обсязі.

Представник відповідача Успенської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області в судове засідання не з`явилась, подала заяву, в якій просила справу розглянути без її участі, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка проживала одна в с. Успенка Онуфріївського району Кіровоградської області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 /а.с. 13/. Після її смерті відкрилася спадщина на належну їй, на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-КР № 008741, земельну ділянку площею 2, 93 га, кадастровий номер 3524687700:02:000:0449, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Успенської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області /а.с. 18/. Згідно заповіту, посвідченого 17.05.2012 року секретарем Успенської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області, спадкоємцем вказаної земельної ділянки є ОСОБА_1 /а.с. 14/, який звернувся до нотаріуса для оформлення спадщини, але постановою державного нотаріуса Оніщенко А.А., Онуфріївської державної нотаріальної контори від 16.10.2019 року йому було відмовлено в зв`язку з пропуском шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини. Згідно довідки № 27/01-16 від 11.02.2020 року, наданої завідуючою Онуфріївської державної нотаріальної контори, після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , за даними Спадкового реєстру спадкова справа не заведена.

Протягом шестимісячного строку, визначеного законом для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини позивач ОСОБА_1 , який проживає у АДРЕСА_1 , як провідний фахівець Будівельної Компанії ОКС знаходився у Криму в м. Євпаторія, де займався завершенням будівництва об`єкта в період з 20.05.2014 року по 26.02.2015 року, що підтверджується відповідною довідкою /а.с. 20/.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Згідно з частиною третьою статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо. Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові 26 червня 2019 року справа № 565/1145/17.

Таким чином, велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємця і місцем знаходження спадкового майна та складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними є поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини.

Суд вважає, причину пропуску строку для подачі заяви про прийняття спадщини поважною та враховує те, що інших спадкоємців після померлої не встановлено, що і дає підстави для задоволення позову.

Керуючись ст.ст. 4, 5, 10, 12, 77, 78, 141, 259, 263-265, суд -

вирішив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Успенської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженцю с. Успенка Онуфріївського району Кіровоградської області додатковий строк тривалістю в два місяці з дня набрання рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 , що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Кропивницького апеляційного суду через Онуфріївський районний суд Кіровоградської області.

Суддя М.М. Лях

СудОнуфріївський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення16.03.2020
Оприлюднено18.03.2020
Номер документу88248228
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —399/107/20

Рішення від 16.03.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 06.02.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні