Рішення
від 03.03.2020 по справі 534/1995/19
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 534/1995/19

Провадження № 2-о/534/9/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 березня 2020 року Комсомольський міський суд Полтавської області в складі: з участю головуючого судді секретаря Куц Т.О. Ребриної О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Горішні Плавні Полтавської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Онуфрієвська державна нотаріальна контора Кіровоградської області; ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Маньківська сільська рада Бершадського району Вінницької області, про встановлення факту, що має юридичне значення,

встановив:

Позивач звернувся до суду з заявою про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем ОСОБА_5 померлим, ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 на час відкриття спадщини. Посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер його батько ОСОБА_5 , після смерті якого відкрилась спадщина на земельну ділянку площею 1,2095 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Маньківської сільської ради Бершадського району Вінницької області. На час відкриття спадщини він проживав разом з батьком. Коли він звернувся до нотаріальної контори для оформлення спадщини, йому відмовили в зв`язку з тим, що ним було пропущено шестимісячний строк для прийняття спадщини, оскільки на день смерті він і померлий не були зареєстровані за однією адресою. Просить встановити факт постійного проживання його зі спадкодавцем ОСОБА_5 на час відкриття спадщини.

Заявник та його представник ОСОБА_6 в судове засідання не з`явилися, про день, час і місце розгляду справи повідомлені належним чином. Від представника заявника до суду надійшла заява, згідно якої вимоги підтримує повністю, просить розглядати справу у його відсутність.

Представники заінтересованих осіб Онуфрієвської державної нотаріальної контори Кіровоградської області та Маньківської сільської ради Берщадського району Вінницької області в судове засідання не з`явилися, про день, час і місце розгляду справи повідомлені належним чином .Від них до суду надійшла заява, згідно яких просять розглядати справу у їх відсутність.

Заінтересовані особи ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 ,в судове засідання не з`явились, направили до суду заяви, згідно яких проти заяви ОСОБА_1 не заперечують та зазначають, що останній дійсно проживав з батьком та піклувався про нього.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України розглянути справу без участі осіб, які беруть участь у справі та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу та ухвалити рішення на підставі наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 06 .0 4.201 0 помер ОСОБА_5 , батько заявника ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 12.05.1981 (а.с.17, 6).

Згідно довідки Василівської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області ОСОБА_1 , проживав з батьком ОСОБА_5 без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 на момент смерті батька ОСОБА_5 (а.с.18).

Відповідно до постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії державного нотаріуса Онуфріївської державної нотаріальної контори Тищенко В.П. було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину в зв`язку з тим, що ОСОБА_1 було пропущено шестимісячний строк для прийняття спадщини, йому було рекомендовано звернутися до суду, про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини або з заявою про визначення додаткового строку про прийняття спадщини після померлого (а.с. 19).

Відповідно до акту проживання від 17 .0 2.2020 ОСОБА_1 проживав без реєстрації за адресою : АДРЕСА_1 .

Відповідно до ст. 293 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ст.ст. 1261 , 1268 , 1269 ЦК України - визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, або звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. При спадкуванні за законом спадкоємцями першої черги є діти подружжя, та батьки.

Згідно глави 89 , ст. 1297 ЦК України - спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобовязаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину. Таким чином оформлення права на спадщину, передбачає обов`язкову видачу свідоцтва про право на спадщину, яке є правовстановлюючим документом.

Як вказав ВССУ в листі №16.05.2013 № 24-753/0/4-1 про судову практику у справах про спадкування, та як зазначено в постанові Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.95.2008 р. Про судову практику у справах про спадкування - визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Відповідно до п. 23 постанови Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008, якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

Оскільки в судовому засіданні знайшов підтвердження факт постійного проживання заявника з ОСОБА_1 померлого, ІНФОРМАЦІЯ_2 , за таких обставин заява підлягає до задоволення.

На підставі викладеного та керуючись 10,11,293,315,316 ЦПК України, суд

ухвалив :

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити повністю.

Встановити факт постійного місця проживання на час відкриття спадщини ОСОБА_1 разом із спадкодавцем ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення безпосередньо до суду апеляційної інстанції або через суд першої інстанції.

Заявник: ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 . Заінтересована особа:Онуфрієвська державна нотаріальна контора Кіровоградської області, адреса місцезнаходження: 28100 Кіровоградська область, Онуфрієвського району, смт. Онуфріївка, вул.Центральна, 17, ЄДРПОУ 02899016. ОСОБА_2 , адреса проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_4 ; ОСОБА_3 ,адреса проживання: АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_5 ; ОСОБА_4 , АДРЕСА_5 , РНОКПП НОМЕР_6 ; Маньківська сільська рада Бершадського району Вінницької області, адреса: 24422, Вінницька область, Бершадський район, с. Маньківка, вул. Леніна, 2а, ЄДРПОУ 04326299.

Суддя Т.О.Куц

Повний текст рішення виготовлено13.03.2020

Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду.

Рішення суду станом на 03.03.2020 не набрало законної сили.

Помічник голови суду О.Г. Визіренко

Копію засвідчено 13.03.2020.

Дата ухвалення рішення03.03.2020
Оприлюднено18.03.2020
Номер документу88248761
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —534/1995/19

Рішення від 03.03.2020

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

Рішення від 03.03.2020

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

Ухвала від 21.12.2019

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні