Рішення
від 28.02.2020 по справі 539/4144/19
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/4144/19

Провадження № 2/539/172/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 лютого 2020 року Лубенський міськрайонний суд

Полтавської області

в складі: головуючого судді -Іващенка Ю.А.,

при секретарі судового засідання - Карпенко Т.П.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Лубни цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Територіальної громади в особі Березотіцької сільської ради Лубенського району про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до територіальної громади в особі Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями.

У позові вказав, що він народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Суха Солониця Лубенського району Полтавської області та його батьками є ОСОБА_2 і ОСОБА_3 .

Його мати ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 та її батьками були ОСОБА_4 і ОСОБА_5 , відповідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого в селі Березоточа Лубенського району Полтавської області.

В 1965 році його мати уклала шлюб з ОСОБА_3 , згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 виданого Лубенським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Полтавській області та змінила прізвище на ОСОБА_6 .

Його дід ОСОБА_4 23 вересня 1993 року уклав договір дарування, згідно якого подарував йому, ОСОБА_1 належне йому на праві власності домоволодіння, яке знаходиться в с. Суха Солониця Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області, що складається із житлового будинку, сараю, погребу, сажу і розташоване на земельній ділянці площею 100 кв. метрів і належали дарителю ОСОБА_4 , згідно запису в по господарській книзі виконкому Березотіцької сільської ради с. Суха Солониця № 1, особовий рахунок господарства № 731.

Вищеназваний договір був підписаний особисто Дарувальником і посвідчений секретарем Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області та завірений печаткою.

В грудні місяці 2018 року, щоб привести документи до ладу, він звернувся до ФОП ОСОБА_7 експерта з інвентаризації нерухомого майна для виготовлення технічного паспорту на житловий будинок і отримав також інформаційну довідку в якій було зазначено, що право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 не зареєстроване та складається з житлового будинку А-1 загальною площею 62,4 кв. м., житловою площею 19,8 кв. м.; погребу Г , погребу під а , сараю Б , літньої кухні В , убиральні Д , огорожі № 1 , воріт № 2 , колодязя № 3 .

Після того як він в 2019 році він подав документи на реєстрацію домоволодіння, йому надали рішення про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень № 47472142 від 24 червня 2019 року в якому було зазначено, що дані документи не дають змоги встановити набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяження оскільки не можливо ідентифікувати об`єкт нерухомого майна, у зв`язку із відсутністю його адреси.

Також він звертався до Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області, де йому надали копію рішення від 01.11.2018 року Про підтвердження адреси житлового будинку , в якому підтвердили адресу житловому будинку, який належить ОСОБА_1 та знаходиться в АДРЕСА_1 та надали довідку № 1422 від 28.11.2018 року і витяг з погосподарської книги № 8 с. Суха Солониця Березотіцької сільської ради за 2016-2020 роки, які підтвердили належність йому вищеназваного житлового будинку.

Прохав суд визнати за ним право власності на житловий будинок А-1 загальною площею 62,4 кв. м., житловою площею 19,8 кв. м., погріб Г , погріб під а , сарай Б , літню кухню В , убиральню Д , огорожу № 1 , ворота № 2 , колодязь № 3 , які знаходяться в АДРЕСА_1 .

В судове засідання позивач не з`явився, звернувся до суду з заявою в якій прохав справу розглядати без його участі. Позовні вимоги підтримав та прохав їх задовольнити.

Представник відповідача - територіальної громади Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області в судове засідання не з`явився, надіславши суду заяву в якій прохав справу розглядати без участі їх представника. При вирішенні справи покладається на розсуд суду.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін, на підставі наявних у справі доказів.

У зв`язку з розглядом справи за відсутності осіб, які беруть участь у справі, судом, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, не здійснювалось фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

З`ясувавши обставини справи, дослідивши матеріали, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.3 ст.3 ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 01 липня 2004 року права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Відповідно до ч.4 ст.3 зазначеного Закону права на нерухоме майно, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав діяло законодавство, що не передбачало обов`язкової реєстрації таких прав.

Судом встановлено, що дід позивача ОСОБА_4 23 вересня 1993 року уклав договір дарування, згідно якого подарував ОСОБА_1 належне йому на праві власності домоволодіння, яке знаходиться в с. Суха Солониця Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області, що складається із житлового будинку, сараю, погребу, сажу і розташоване на земельній ділянці площею 100 кв. метрів і належали дарителю ОСОБА_4 , згідно запису в погосподарській книзі виконкому Березотіцької сільської ради с. Суха Солониця № 1, особовий рахунок господарства № 731.

Вищеназваний договір був підписаний особисто дарувальником і посвідчений секретарем Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області та завірений печаткою (а.с.9).

Щоб оформити належно право власності на подароване йому домоволодіння позивач в 2018 році, звернувся до експерта з інвентаризації нерухомого майна для виготовлення технічного паспорту на житловий будинок і отримав також інформаційну довідку в якій було зазначено, що право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 не зареєстроване. Домоволодіння складається з житлового будинку А-1 загальною площею 62,4 кв. м., житловою площею 19,8 кв. м.; погребу Г , погребу під а , сараю Б , літньої кухні В , убиральні Д , огорожі № 1 , воріт № 2 , колодязя № 3 .

В 2019 році позивач подав документи на реєстрацію домоволодіння, але йому було відмовмено у державній реєстрації прав та їх обтяжень № 47472142 від 24 червня 2019 року з вказівкою, що дані документи не дають змоги встановити набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та акт прийому передачі не дають можливості ідентифікувати об`єкт нерухомого майна, у зв`язку із відсутністю його адреси.

При зверненні позивача до Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області йому надали копію рішення від 01.11.2018 року Про підтвердження адреси житлового будинку , в якому підтвердили адресу житловому будинку, який належить ОСОБА_1 та знаходиться в АДРЕСА_1 та надали довідку № 1422 від 28.11.2018 року і витяг з погосподарської книги № 8 с. Суха Солониця Березотіцької сільської ради за 2016-2020 роки, які підтвердили належність йому вищеназваного житлового будинку(а.с.10-12).

Відповідно до ст. 316 Цивільного кодексу Уакраїни правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно ч.1 ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи вищевикладене, відсутність заперечень з боку відповідача, а також те, що позивач не може реалізувати своїх прав щодо житлового будинку з господарськими спорудами через неналежне оформлення договору дарування, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 316, 328, 392 ЦК України, ст.ст. 2-13, 247, 264, 265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 (проживає за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 ) до територіальної громади в особі Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області (37535, с. Березоточа Лубенського району Полтавської області, вул. Покровська, 160, ЄДРПОУ 24831817) про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на на житловий будинок А-1 загальною площею 62,4 кв. м., житловою площею 19,8 кв. м., погріб Г , погріб під а , сарай Б , літню кухню В , убиральню Д , огорожу № 1 , ворота № 2 , колодязь № 3 , які знаходяться в АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до пп.15.5 п.15 розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Лубенський міськрайонний суд Полтавської області.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 10 березня 2020 року.

Суддя Лубенського

міськрайонного суду Ю.А.Іващенко

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення28.02.2020
Оприлюднено18.03.2020
Номер документу88248836
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —539/4144/19

Рішення від 28.02.2020

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Рішення від 28.02.2020

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Ухвала від 14.11.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Ухвала від 21.10.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні