Рішення
від 17.03.2020 по справі 235/519/20
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

17.03.20

Провадження № 2/235/618/20

Справа № 235/519/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

17 березня 2020 року м.Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

в складі: головуючого судді Філь О.Є.

за участю секретяр судового засідання Придворової В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Амарант-Агро , про розірвання договору оренди земельної ділянки, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 24 січня 2020 року звернулася до суду із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Амарант-Агро , про розірвання договору оренди земельної ділянки, вказавши на підтвердження своїх вимог, що вона є власником земельної ділянки загальною площею 6,41 га цільового призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 1422785000:06:000:0157, яка знаходиться на території Петрівської сільської ради Покровського району Донецької області.

Згідно Договору оренди землі від 15.03.2012 року ОСОБА_1 передала в оренду, а ТОВ Амарант-Агро прийняв в строкове платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка складається з земельної ділянки площею 6,41 га, кадастровий номер 1422785000:06:000:0157 строком на 7 років.

Зазначений договір внесено в Єдиний реєстр речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права під номером запису іншого речового права № 556963 внесено 04.04.2013 року та рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 1399383 від 04.04.2013 року на право оренди земельної ділянки, строк дії 7 років. Орендна плата у грошовій формі 3% від базової нормативної грошової оцінки земельної ділянки в розмірі 5315,62 грн.

Позивач зазначає, що відповідач з 2016 року виплату орендної плати не проводить.

Позивач просить розірвати договір оренди землі від 15.03.2012 року.

24 січня 2020 року згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями вищезазначену справу було передано до провадження головуючому судді Філь О.Є.

27 січня 2020 року ухвалою судді відкрито провадження у справі, надано відповідачу 15 - денний строк на подання відзиву на позов з дня вручення ухвали про відкриття провадження та призначено підготовче засідання на 19 лютого 2020 року.

У підготовче засідання позивач не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надав суду заяву, в якій просив розглянути справу без його участі. Відповідач у підготовче засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Інших клопотань від сторін не надійшло, справу призначено до судового розгляду на 04 березня 2020 року.

04 березня 2020 року розгляд справи відкладено на 17 березня 2020 року.

Позивач ОСОБА_1 та представник позивача ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилися, надали суду заяви про розгляд справи у їх відсутності.

Представник відповідача ТОВ Амарант-Агро про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином, в судове засідання не з`явився без повідомлення причин, відзив не подав. Згідно ст.281 ЦПК України по справі ухвалено заочне рішення на підставі наявних у ній доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив, що вимоги позивача обгрунтовані і підлягають задоволенню за наступними підставами.

Суд встановив, що позивач є власником земельної ділянки загальною площею 6,41 га цільового призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 1422785000:06:000:0157, яка знаходиться на території Петрівської сільської ради Покровського району Донецької області. Що підтверджується Свідоцтвом про право на спадщину за законом від 22.08.2011 року (а.с.19).

Згідно Договору оренди землі від 15.03.2012 року (а.с.5-6) ОСОБА_1 передала в оренду, а ТОВ Амарант-Агро прийняв в строкове платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка складається з земельної ділянки площею 6,41 га, кадастровий номер 1422785000:06:000:0157 строком на 7 років.

Зазначений договір внесено в Єдиний реєстр речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права під номером запису іншого речового права № 556963 внесено 04.04.2013 року (а.с.12) та рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 1399383 від 04.04.2013 року на право оренди земельної ділянки, строк дії 7 років. Орендна плата у грошовій формі 3% від базової нормативної грошової оцінки земельної ділянки в розмірі 5315,62 грн.

Позивач зазначає, що відповідач з 2016 року виплату орендної плати не проводить.

Зі змісту ст. 3 ЦПК України вбачається, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав.

Відповідно до статті 11 ЦК України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно до ст. 1 Закону України "Про оренду землі" оренда землі це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно із ч. 1 ст. 6 Закону України "Про оренду землі" орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених ЗК України, ЦК України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Згідно ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно частини 1 статті 15 цього Закону істотними умовами договору оренди землі є об`єкт оренди, строк дії договору, орендна плата, умови використання та цільове призначення земельної ділянки, умови збереження стану об`єкта оренди, умови та строки передачі землі, умови повернення, існуючі обмеження щодо використання ділянки, визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об`єкта оренди чи його частини та відповідальність сторін.

Відповідно до ст.ст. 18, 20 Закону України "Про оренду землі" договір оренди

землі підлягає державній реєстрації, якщо такий договір укладений. Після державної реєстрації укладеного договору оренди землі він набирає чинності.

Відповідно до ст. 21 Закону України Про оренду землі орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до ПК України).

Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Відповідно до ст. 31 Закону України Про оренду землі договір оренди землі припиняється в разі: закінчення строку, на який його було укладено;викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, зазначених у ст. 7 цього Закону, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки; ліквідації юридичної особи-орендаря;відчуження права оренди земельної ділянки заставо держателем; набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці;припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства).

Договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Відповідно до ст. 32 Закону Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених ЗК та іншими законами України.

Згідно з ч.І ст.93 Земельного Кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону.

Частиною четвертою статті 124 Земельного кодексу України (далі - ЗК України) передбачено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки та орендарем.

Згідно із частиною першою статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків.

Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (частина перша статті 627 ЦК України).

Згідно з ч.І ст. 638 ЦК України, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є

умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

За змістом частини другої статті 792 ЦК України майнові відносини, що виникають з договору найму (оренди) земельної ділянки, є цивільно-правовими, ґрунтуються на засадах рівності, вільного волевиявлення та майнової самостійності сторін договору та, крім загальних норм цивільного законодавства щодо договору, договору найму, регулюються актами земельного законодавства - ЗК України, Законом України "Про оренду землі".

У статті 141 ЗК України серед підстав припинення права користування земельною ділянкою, зокрема в пункті д частини першої цієї статті передбачено систематичну несплату земельного податку або орендної плати.

Також, згідно із частиною другої статті 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

З вищевикладеного вбачається, що при вирішенні питання з приводу розірвання договору оренди з підстави, передбаченої пунктом д статті 141 ЗК України, застосуванню також підлягають положення частини другої статті 651 ЦК України, згідно якої необхідна наявність істотного порушення стороною договору.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином, позовні вимоги ОСОБА_1 законні, обгрунтовані та підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладенного, керуючись ст.ст. 93, 124, 141 ЗК України, ст. 11, 625, 626, 638, 651, 792 ЦК України , керуючись ст.ст. 13, 19, 81, 175, 177, 263-265, 282 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Розірвати договір оренди земельної ділянки, укладений між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Амарант-Агро від 15.03.2012 року кадастровий номер 1422785000:06:000:0157, який внесено в Єдиний реєстр речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права під номером запису іншого речового права № 556963 від 04.04.2013 року та рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 1399383 від 04.04.2013 року на право оренди земельної ділянки та зняти вказаний договір з реєстрації.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Амарант-Агро , код ЄРДПОУ 31949531, адреса: с. Новоолексіївка Покровського району, вул. Донецька, 2, на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової карти платника податків НОМЕР_1 , понесені нею судові витрати у вигляді сплаченого судового збору у розмірі 840,80 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законно сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, повністю або частково безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або в разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарг подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте Красноармійським міськрайонним судом Донецької області за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю Амарант-Агро , ЄДРПОУ 31949531, знаходиться за адресою: 85364, Донецька область, Покровський район, с.Новоолексіївка, вул.. Донецька, 2.

Дата складання повного тексту рішення 17 березня 2020 року.

Суддя О.Є.Філь

СудКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення17.03.2020
Оприлюднено18.03.2020
Номер документу88250683
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —235/519/20

Рішення від 17.03.2020

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 19.02.2020

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 27.01.2020

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні