Рішення
від 17.03.2020 по справі 708/175/20
ЧИГИРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 708/175/20

Номер провадження №2/708/71/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2020 року

Чигиринський районний суд Черкаської області в складі:

головуючої судді - Івахненко О.Г.,

при секретарі - Тендітній Л.В.,

за участю:

позивачки - ОСОБА_1 ,

представника позивачки - ОСОБА_2 ,

третьої особи - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Чигирині Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Чигиринської міської ради, третя особа ОСОБА_3 , про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулася до суду з вказаним позовом, зазначивши, що її двоюрідна сестра по лінії матері ОСОБА_4 а була власницею земельної ділянки площею 2,14 га, розташованої в адміністративних межах Красносільської сільської ради (нині - територія Чигиринської міської ради), на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЧР № 058098.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 померла і спадщину після її смерті прийняла позивач шляхом звернення до нотаріальної контори.

Однак, коли вона звернулася до нотаріальної контори з приводу оформлення спадщини, то їй було в цьому відмовлено через відсутність документів, підтверджуючих її родинні зв`язки з померлою та черезвідсутність оригіналу правовстановлючого документу, у зв`язку з чим рекоменовано звернутися до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно.

Тому позивачка просить встановити факт родинних відносин між нею і померлою ОСОБА_4 та визнати за нею право власності на вищевказану земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

В судовому засіданні позивачка та її представник підтримали позовні вимоги та просили їх задовольнити, пояснивши суду, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла двоюрідна сестра позивача по лінії матері, після смерті якої на території Чигиринської міської ради залишилась спадщина. Спадщину після смерті сестри прийняла позивач шляхом звернення до нотаріальної контори.

Під час звернення до нотаріальної контори позивачу пояснили, що вона не може оформити спадщину через відсутність свідоцтв про народження її матері та тітки, які б слугували підтвердженням їх родинних зв`язків, а також через відсутність оригіналу державного акту на право власності на земельну ділянку.

У зв`язку з цим просять встановити факт родинних відносин та визнати за позивачем право власності на земельну ділянку, що належала ОСОБА_4 .

У судовому засіданні третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_3 не заперечила проти задоволення позову, оскільки її батько, ОСОБА_5 , не приймав спадщину після смерті ОСОБА_4 , на яку вона теж претензій не має.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надіславши до суду листа про розгляд справи без участі представника міської ради та про визнання позову.

Свідок ОСОБА_6 та ОСОБА_7 пояснили суду, що, оскільки вони знали сім'ї позивачки та ОСОБА_4 , то їм відомо, що ОСОБА_1 є двоюрідною сестрою ОСОБА_4 по лінії матері так як їх матері були рідними сестрами.

Вислухавши учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено судом і вбачається з матеріалів справи (свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 ), що ІНФОРМАЦІЯ_1 померлаОСОБА_4 а.

Після її смерті відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки площею 2,14 га, розташованої в адміністративних межах Красносільської сільської ради (нині - територія Чигиринської міської ради Чигиринського району Черкаської області).

Вказана земельна ділянка належала померлій ОСОБА_4 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЧР № 058098, про що в Книзі записів реєстрації державних актів 16.02.2009 року зроблено запис № 010579800099, що підтверджується довідкою відділу у Чигиринському районі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області № 29-23-0.340-129/112-19 від 01.04.2019 року та копією вище вказаного державного акту в матеріалах справи.

З огляду на те, що спадщина після смерті ОСОБА_4 відкрилася та була прийнята після 01 січня 2004 року, то правовідносини, що виникли, регулюються нормами Цивільного кодексу України.

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом та за законом.

Згідно ч.1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ч. 1 ст. 1265 ЦК України у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Як зазначила в позовній заяві позивачка, її мати - ОСОБА_8 та мати її двоюрідної сестри - ОСОБА_9 були рідними сестрами, а їх батьками були ОСОБА_10 та ОСОБА_11 .

Як вбачається з свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 народилася ОСОБА_12 , батьками якої записані ОСОБА_13 та ОСОБА_14 .

Зі свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 від 01.03.1951 року встановлено, що 26 жовтня 1948 року уклали шлюб ОСОБА_13 та ОСОБА_15 .

З Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00021893429 від 17.01.2019 року вбачається, що 12.03.1966 року було зареєстровано шлюб ОСОБА_16 та ОСОБА_12 , де останній після укладення шлюбу присвоєно прізвище ОСОБА_17 .

Водночас, судячи з листа Чигиринського РВ ДРАЦС Головного територіального управління юстиції у Черкаській області № /16.21-04.6 від 12.202.2019 року надати інформацію щодо підтвердження родинних зв'язків між ОСОБА_9 і ОСОБА_8 та ОСОБА_4 неможливо у зв`язку з тим, що архіви про народження за 1928,1897,1915 роки по с. Розсошенці Чигиринського району Черкаської області не збереглися, а книги реєстрації актів про народження по зазначеному населеному пункту на зберігання до держархіву області не надходили. Проведеною перевіркою по поновлених актових записах з 01.01.1944 року по теперішній час актових записів про народження вказаних осіб теж не виявлено.

Незважаючи на те, що не збереглися свідоцтва про народження ОСОБА_9 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , суд приходить до обґрунтованого висновку про те, що ОСОБА_9 і ОСОБА_8 були між собою рідними сестрами та мали спільного батька - ОСОБА_18 , а померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 абула двоюрідною сестрою позивачки по лінії матері, що зокрема підтвердили суду свідки, а тому суд вважає можливим встановити даний факт.

Таким чином, вищенаведені обставини свідчать про те, що ОСОБА_1 а, як спадкоємець п`ятої черги спадкування за законом, прийняла спадщину після смерті своєї двоюрідної сестри ОСОБА_4 и шляхом звернення до нотаріальної контори з відповідною заявою, що підтверджується Витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 39199579 від 17.12.2014 року.

Також судом встановлено, що 03.08.2007 року ОСОБА_4 склала заповіт, посвідчений виконавчим комітетом Красносільської сільської Ради народних депутатів Чигиринського району Черкаської області, відповідно до якого заповіла ОСОБА_5 все належне їй на день смерті майно.

Судячи зі свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 19.01.2015 року ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Як встановлено судом, третя особа ОСОБА_3 відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 є дочкою ОСОБА_5 , та підтвердила суду, що її батько не приймав спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_4 і вона теж не претендує на дану спадщину.

Даний факт підтверджується і даними Чигиринської державної нотаріальної контори від 20.02.2020 року № 187/01-16 про те, що до нотаріальної контори із заявами про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 изверталася лише ОСОБА_1 а. Інші спадкоємці із заявами про прийняття спадщини, із заявами про відмову від прийняття спадщини, із заявами про видачу свідоцтв про право на спадщину до нотаріальної контори не зверталися.

Разом з тим позивачка не може оформити спадщину у зв`язку з втратою зазначеного державного акту на право власності на земельну ділянку.

Факт втрати зазначеного державного акту на право власності на земельну ділянку підтверджується оголошенням з цього приводу в місцевій газеті Чигиринські вісті № 5 від 31.01.2020 року.

У зв`язку з відсутністю документів, підтверджуючих родинні зв`язки, та відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу, що посвідчує право власності спадкодавця на спадкове майно, позивачці було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, що вбачається з постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 451/02-31 від 11.06.2019 року.

Згідно п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема з правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Частиною 2 ст. 16 ЦК України передбачено, що одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права. Згідно ч.1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Таким чином, суд, оцінюючи зібрані докази в їх сукупності, враховуючи відсутність інших спадкоємців, які б прийняли спадщину, вважає можливим встановити факт родинних відносин і визнати за позивачкою право власності на вище вказане спадкове майно в порядку спадкування за законом.

На підставі викладеного та, керуючись ст.ст. 1217, 1261,1265,1269,1270 ЦК України, п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року "Про судову практику у справах про спадкування", ст.ст. 10, 81, 89, 263- 265, 315, 316, 319 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Чигиринської міської ради, третя особа ОСОБА_3 , про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом - задовольнити повністю.

Встановити, що ОСОБА_1 а(ідентифікаційний номер НОМЕР_6 ) є двоюрідною сестрою померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 .

Визнати за ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_6 ) в порядку спадкування за законом право власності на земельну ділянку площею 2,14 га, кадастровий номер 7125482500:01:000:0099, розташовану в межах Красносільської сільської радиЧигиринського району Черкаської області (нині - територія Чигиринської міської ради Черкаської області), призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, без зміни її цільового призначення, що належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЧР № 058098, зареєстрованого 16.02.2009 року в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010579800099.

Рішення може бути оскаржено до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя О.Г. Івахненко

СудЧигиринський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення17.03.2020
Оприлюднено18.03.2020
Номер документу88253271
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —708/175/20

Ухвала від 17.03.2020

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 17.03.2020

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Рішення від 17.03.2020

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 26.02.2020

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 17.02.2020

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні