Ухвала
від 12.03.2020 по справі 2-2191/10
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 2-2191/10

провадження № 6/753/383/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" березня 2020 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Цимбал І.К.

при секретарі Остапчук М.М.

за участю сторін не з`явилися

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Інвест кредит груп , заінтересовані особи - Публічне акціонерне товариство Комерційний банк Актив-Банк , ОСОБА_1 , про заміну сторони виконавчого провадження

ВСТАНОВИВ:

Заявник Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Інвест кредит груп (далі по тексту - заявник, ТОВ ФК Інвест кредит груп ) звернулося до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження (стягувача) по справі за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Актив-Банк (далі по тексту - ПАТ КБ Актив-Банк ) ОСОБА_1 (далі по тексту - боржник, ОСОБА_1 ) про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Мотивуючи свої вимоги тим, що рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 02.11.2010, по цивільній справі за позовом ПАТ КБ Актив-Банк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, позовні вимоги ПАТ КБ Актив-Банк було задоволено. Рішення суду по даній справі набрало чинності.

25 листопада 2016 року між ПАТ КБ Актив-Банк та ТОВ ФК Інвест кредит груп було укладено Договір про відступлення права вимоги, відповідно до умов якого ПАТ КБ Актив-Банк передало, а ТОВ ФК Інвест кредит груп прийняло право вимоги до ОСОБА_1 за кредитним договором №1017/05 від 17.10.2007 року.

Заявник та заінтересовані особи в судове засідання не з`явилися, належним чином повідомлені про час та місце розгляду даного питання - рекомендованою поштою з повідомленням про вручення. Крім того, в матеріалах справи міститься заява представника заявника про розгляд справи за його відсутністю.

Оскільки неявка вказаних осіб не перешкоджає розгляду даного процесуального питання, суд вважає за можливе розглянути заяву у їх відсутність на підставі доказів, наявних у матеріалах справи.

Суд, дослідивши матеріали заяви, у їх сукупності, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають істотне значення для її розгляду і вирішення по суті, приходить до висновку про те, що заява підлягає задоволенню із наступних підстав.

Судом встановлено, що 02 листопада 2010 року Дарницьким районним судом м. Києва було ухвалено рішення по справі за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Актив-Банк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, позовні вимоги за яким задоволено та стягнуто заборгованість в розмірі 546184 грн. 82 коп. та судові витрати в розмірі 1820 грн. /а.с. 123-125/. Рішення суду по даній справі набрало чинності.

25 листопада 2016 року між ПАТ КБ Актив - Банк та ТОВ ФК Інвест кредит груп було укладено Договір №13-218810 про відступлення прав вимоги, відповідно до умов якого ПАТ КБ Актив - Банк передало ТОВ ФК Інвест кредит груп право вимоги до ОСОБА_1 за кредитним договором №1017/05 від 17.10.2007 року, що підтверджується наявними у матеріалах його копією /а.с. 137-140/.

Згідно з ч. 1 ст. 512 Цивільного кодексу України (далі по тексту - ЦК України) кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок: передання ним своїх прав іншій особі за правочином відступлення права вимоги; правонаступництва; виконання обов`язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем); виконання обов`язку боржника третьою особою, а згідно зі статтею 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України). А підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Аналізуючи наведені правові норми, суд дійшов висновку про те, що заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва, можливе на будь-якій стадії процесу та відбувається поза межами виконавчого провадження.

При цьому, відповідно до чч. 1 та 2 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

За змістом ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. А згідно з положеннями ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За вказаних обставин звернення правонаступника із заявою про надання йому статусу сторони виконавчого провадження відповідає змісту статей 512, 514 ЦК України та статті 15 Закону України Про виконавче провадження .

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що заява ТОВ ФК Інвест кредит груп про заміну сторони у виконавчому провадженні є обґрунтованою та доведеною й підлягає задоволенню.

Керуючись статтею 442 ЦПК України, стст. 11, 512, 514 ЦК України, ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Інвест кредит груп , заінтересовані особи - Публічне акціонерне товариство Комерційний банк Актив-Банк , ОСОБА_1 , про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити сторону у виконавчому провадженні з ПАТ Комерційний банк Актив-Банк його правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Інвест кредит груп (код ЄДРПОУ 38320537, місцезнаходження: м. Київ, вул. Старокиївська, 10-Г, офіс 173) у справі № 2-2191/10 за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Актив-Банк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 272 цього Кодексу (ч.4 ст. 442 ЦПК України).

Ухвала може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

СУДДЯ: І.К. Цимбал

Дата ухвалення рішення12.03.2020
Оприлюднено18.03.2020
Номер документу88253810
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —2-2191/10

Ухвала від 12.03.2020

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Цимбал І. К.

Рішення від 08.09.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Жовтан П. В.

Ухвала від 01.07.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 04.06.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Грідяєва М. В.

Ухвала від 17.06.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Грідяєва М. В.

Ухвала від 07.06.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Боженко Л. В.

Рішення від 03.06.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Чебанов О. О.

Ухвала від 07.06.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

Ухвала від 25.08.2010

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Білоусова О. М.

Ухвала від 30.11.2010

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Вуїв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні