Рішення
від 17.03.2020 по справі 453/17/20
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 453/17/20

№ провадження 2/453/121/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 березня 2020 року Сколівський районний суд Львівської області

в складі: головуючого - судді Брони А.Л.

секретаря судового засідання - Бендеш А.І.,

за участю: позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача - ОСОБА_2

та відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Сколе в порядку позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Войтковського Валентина Сергійовича про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за законом, -

в с т а н о в и в :

В січні 2020 року позивач звернувся до суду із позовною заявою до Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Войтковського Валентина Сергійовича про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті матері - ОСОБА_7 , котра померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Сколівського районного суду Львівської області від 24.02.2020 року позовну заяву було прийнято, відкрито провадження у справі з визначенням дати підготовчого засідання.

В підготовчому засіданні 17.03.2020 року позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав, в обгрунтування доводів позовної заяви посилався на ту обставину, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його мати - ОСОБА_7 , внаслідок чого відкрилась спадщина на все належне їй майно, а саме на земельну ділянку площею 0,2 га, яка розташована у с. Орів, Сколівського району Львівської області. Позивач вказує на те, що на момент відкриття спадщини спільно проживав разом зі своєю матір`ю за адресою: АДРЕСА_1 . Після спливу одного року дізнався, що його мати на час смерті була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , а відтак місцем відкриття спадщини було м. Київ, внаслідок чого він звернувся із заявою до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Войтовського В.С. про прийняття спадщини за законом, однак 17.12.2019 року отримав відмову у видачі свідоцтва, оскільки ним пропущено шестимісячний строк для прийняття спадщини. Зазначає про те, що даний строк був пропущений з поважних причин, зокрема вказує на те, що після смерті матері перебував у пригніченому психологічному стані, який з огляду на моральні норми суспільства виправдовує його поведінку, а також те, що йому не було відомо про місце реєстрації матері, що і пояснюється невчасністю звернення до нотаріуса.

З огляду на викладені обставин Позивач вимушений звернутись з позовом до суду про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Відповідач ОСОБА_3 в підготовчому засіданні позовні вимоги позивача визнав в повному обсязі та не заперечував, щодо їх задоволення.

Представник відповідача - Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області Сухроменда Т.П. в підготовчому засіданні позовні вимоги позивача визнала в повному обсязі та не заперечувала, щодо їх задоволення.

Відповідачі: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 в підготовче засідання не з`явилися, але попередньо від них надійшли до суду заяви про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги визнають та не заперечують, щодо їх задоволення.

Третя особа - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Войтковський В.С. в підготовче засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 4 ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

За таких обставин суд вважає, що перешкод для здійснення розгляду справи у підготовчому засіданні та ухвалення судового рішення у підготовчому засіданні, відповідно до вимог ч. 3 ст. 200 ЦПК України, - немає.

Заслухавши пояснення позивача, відповідача та представника відповідача, дослідивши матеріали справи у їх сукупності, з`ясувавши дійсні обставини справи, права та обов`язки сторін, дослідивши зібрані по справі докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

На підставі ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно з положень ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивача ОСОБА_7 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Бориславським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області від 03.01.2019 року у відповідності до актового запису № 07.

Про родинні відносини позивача з матір`ю свідчить копія свідоцтва про народження ОСОБА_1 серії НОМЕР_2 , виданого Відділом ЗАГС м. Борислав Львівської області від 17.02.1995 року, актовий запис № 71.

ОСОБА_7 за життя на випадок своєї смерті заповіту не склала, що підтверджується інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) від 17.12.2019 року № 58775412.

Внаслідок смерті ОСОБА_7 відкрилась спадщина за законом, до складу якої увійшла земельна ділянка, площею 0,2 га, цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), яка знаходиться за адресою: Львівська область, Сколівський район, с. Орявчик, кадастровий номер 4624585200:01:096:0354, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, індексний номер 97631768 від 18.09.2017 року.

До числа спадкоємців за законом першої черги після смерті ОСОБА_7 відповідно до ч. 1 ст. 1261 ЦК України увійшли ОСОБА_3 (чоловік), ОСОБА_4 (донька), ОСОБА_1 (син), ОСОБА_5 (батько) та ОСОБА_6 (матір).

Судом встановлено, що після смерті ОСОБА_7 ніхто з вищеперелічених спадкоємців не звертався до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, що підтверджується Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), виданою приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу від 17.12.2019 року № 58775390.

17.12.2019 року ОСОБА_1 було подано до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Войтовського В.С. заяву про прийняття спадщини за законом після померлої ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Як вбачається з листа приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Войтовського В.С. від 17.12.2019 року, ОСОБА_1 було відмовлено у заведенні спадкової справи на підставі його заяви від 17.12.2019 року про прийняття спадщини за законом після смерті матері ОСОБА_7 , оскільки ним пропущено шестимісячний строк для прийняття спадщини, внаслідок чого йому було рекомендовано звернутись до суду із заявою для визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Як передбачено ст. 1218 ЦК України , до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ч.ч.1, 2 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Заяву про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Відповідно до ч.1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

У встановлений вищевказаною статтею строк позивач не звернуся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України , не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Як роз`яснюється у пункті 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування , вирішуючи питання при визначенні особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому, необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Судом встановлено та визнається сторонами, що позивач на час смерті матері - ОСОБА_7 постійно проживав разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 . У встановлений законом шестимісячний термін не подав у нотаріальну контору заяву про прийняття спадщини, оскільки перебував у пригніченому психологічному стані та вважав, що відповідно до статті 1268 ЦК України він вважається таким, що спадщину прийняв щляхом постійного проживання зі спадкодавцем на момент його смерті, однак юридично не оформив. Проте, після спливу одного року після смерті матері позивач дізнався, що така на час смерті була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до ч. 1 ст. 1221 ЦК України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Таким чином, враховуючи зареєстроване місце проживання спадкодавця, місцем відкриття спадщини було м. Київ.

Згідно з частиною третьою статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Правила ч. 3 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

За змістом цієї статті, поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій, які має оцінити суд з урахуванням доводів і заперечень учасників справи та її фактичних обставин.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Відповідно до правових висновків, викладених у постанові ВС від 26.06.2019 року у справі № 565/1145/17, які відповідно до ст. 263 ЦПК України враховуються судом при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин,поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Оцінюючи зібрані по справі докази в їх сукупності, враховуючи той факт, що позивач пропустив строк для прийняття спадщини у зв`язку з віддаленістю його місця проживання з місцем відкриття спадщини, а також те, що іншими спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_7 - відповідачами у справі позовні вимоги позивача визнаються, то суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а тому приходить до висновку, що позов підставний та підлягає до задоволення.

Задовольняючи позов, суд визначає позивачу додатковий тримісячний строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері - ОСОБА_7 .

Керуючись ст. ст. 1220, 1222, 1270, 1272 ЦК України, ст. ст. 13, 76, 81, 89, 90, 95, 258-259, 264-265, 268, 280-281 Цивільного процесуального кодексу України, суд-

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк у 3 (три) місяці з дня набрання рішенням законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , котра померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Сколівський районний суд Львівської області.

У зв`язку з оголошенням в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення строк подання апеляційної скарги обчислюється з дня складення повного тексту судового рішення.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Відповідач: Орівська сільська рада Сколівського району Львівської області, місцезнаходження: с. Орів, Сколівський район, Львівська область, 82610, код ЄДРПОУ 04370567.

Відповідач: ОСОБА_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Відповідач: ОСОБА_4 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Відповідач: ОСОБА_5 , проживає за адресою: АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_6 .

Відповідач: ОСОБА_6 , проживає за адресою: АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_7 .

Третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Войтовський Валентин Сергійович, адреса місцезнаходження офісу: АДРЕСА_5 .

Повний текст рішення складено 17.03.2020 року.

Суддя

СудСколівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення17.03.2020
Оприлюднено18.03.2020
Номер документу88256759
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —453/17/20

Рішення від 17.03.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Брона А. Л.

Рішення від 17.03.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Брона А. Л.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Брона А. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні