Ухвала
від 16.03.2020 по справі 592/3524/20
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа №592/3524/20

Провадження №1-кс/592/1653/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня 2020 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянув клопотання слідчого другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 32019200000000064, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.11.2019 р. за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 191 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий своє клопотання мотивує тим, що засновник ТОВ «Медичний Системний Інтегральний Сервіс» (код 39115519, перебуває на податковому обліку в ГУ ДПС у Сумськiй області, юридична адреса: м. Суми, вул. Соборна, буд. 19, основний вид діяльності оптова торгiвля фармацевтичними товарами) ОСОБА_4 (рнокпп НОМЕР_1 ) у співучасті з директором ТОВ «Системний Інтегральний Сервіс» (код 34592458, перебуває на податковому обліку в ГУ ДПС у Сумськiй області, юридична адреса: м. Суми, вул. Соборна, буд. 19, основний вид діяльності надання в оренду й експлуатацiю власного чи орендованого нерухомого майна) ОСОБА_5 (рнокпп НОМЕР_2 ) та бухгалтером ТОВ «Медичний Системний Інтегральний Сервіс» (код 39115519) ОСОБА_6 (рнокпп НОМЕР_3 ), у період 2017-2019 рр., шляхом не відображення реально отриманих доходів та використовуючи реквізити підконтрольних суб`єктів господарювання, ухилилися від сплати податків у особливо великих розмірах на загальну суму 6 851,8 тис. грн.

Крім цього, встановлено, що вищевказані службові особи ТОВ «Медичний Системний Інтегральний Сервіс» (код 39115519) та ТОВ «Системний Інтегральний Сервіс» (код 34592458), у період 2017-2019 рр., при участі у публічних закупівлях медичного обладнання шляхом використання реквізитів підконтрольних суб`єктів господарювання, штучно завищували ціни на медичне обладнання в результаті чого привласнили грошові кошти на різницю вартості товарів.

При цьому, з метою ухилення від нарахування податкових зобов`язань службові особи ТОВ «Медичний Системний Інтегральний Сервіс» (код 39115519) та ТОВ «Системний Інтегральний Сервіс» (код 34592458) до операцій з штучного завищення цін на медичне обладнання залучили підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, а саме: ФОП ОСОБА_7 (рнокпп НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_8 , (рнокпп НОМЕР_5 ), ФОП ОСОБА_9 (рнокпп НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_10 (рнокпп НОМЕР_7 ), ФОП ОСОБА_11 (рнокпп НОМЕР_8 ), ФОП ОСОБА_12 (рнокпп НОМЕР_9 ), ФОП ОСОБА_13 (рнокпп НОМЕР_10 ), ФОП ОСОБА_14 (рнокпп НОМЕР_11 ), ФОП ОСОБА_15 (рнокпп НОМЕР_12 ), ТОВ «Медичний Системний Інтегральний Сервіс» (код 39115519), ТОВ «Фарма Системний Інтегральний Сервіс» (код 40168878), ТОВ «Системний Інтегральний Сервіс» (код 34592458), ТОВ «ДП Медтехсервіс» (код 32602392), ТОВ «Медтехніка-Суми» (код 39051890), ТОВ «Сумський Центр Здоров`я» (код 32891622), ТОВ «Медфармтрейд» (код 41372784) та ТОВ «Альянсфарм» (код 41775211).

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що фактично веденням бухгалтерського обліку та формуванням податкової звітності підконтрольних товариств та фізичних осіб підприємців займається ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рнокпп НОМЕР_3 та ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , рнокпп НОМЕР_13 .

Крім того, за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій, які легалізовано у встановленому законом порядку, підтверджено факти тісних взаємовідносин службових осіб ТОВ «Медичний Системний Інтегральний Сервіс» (код 39115519) та ТОВ «Системний Інтегральний Сервіс» (код 34592458) з головними лікарями та працівниками лікарень Сумської області, про що свідчать телефонні розмови та зустрічі з приводу домовленостей щодо закупівлі та поставки медичного обладнання до проведення публічних закупівель (тендеру).

За результатами проведених слідчих (розшукових) дій установлено, що місцем зберігання документів, чорнових записів, речей та предметів, які використовуються у своїй протиправній діяльності службовими особами ТОВ «Медичний Системний Інтегральний Сервіс» (код 39115519), ТОВ «Системний Інтегральний Сервіс» (код 34592458) є нежитлове приміщення, яке розташоване за адресою: Сумська область, м.Суми, вулиця Троїцька, будинок 28.

У вказаному нежитловому приміщені можуть перебувати речі, предмети та документи, які були знаряддями вчинення злочинів, зберегли на собі їх сліди або були об`єктом злочинних дій, а саме документи за 2017-2019 роки: документи, які підтверджують обсяги і вартість придбання товарно-матеріальних цінностей, їх використання, обсяги і вартість фактично реалізованих ТМЦ; у тому числі договори, додаткові угоди, специфікації, накладні, прибуткові накладні, видаткові накладні, податкові накладні, платіжні доручення, банківські виписки, чеки, готівкові грошові кошти, чекові книжки, печатки суб`єктів господарювання, акти приймання-передачі виконаних робіт чи наданих послуг, товарно-транспортні накладні, міжнародні товарно-транспортні накладні (СМR), сертифікати якості на товар, рахунок фактура, чорнові записи щодо придбання і використання ТМЦ, реалізації ТМЦ, та інші предмети й документи, що свідчать про обставини вчинення злочину і які мають значення для встановлення істини; комп`ютерна техніка (системні блоки, ноутбуки, планшети, жорсткі диски, тощо), за допомогою якої ведеться бухгалтерська документація та формується податкова звітність, носії інформації (компакт-диски, флеш-накопичувачі, та інші носії), на яких зберігаються електронні версії бухгалтерських документів, системи відеоспостереження (відеонагляду), на яких можуть бути записи дій та розмов, здійснених в приміщеннях, мобільні телефони із встановленими SIM-картками та програмами «Viber», «WhatsApp», «Telegram», за допомогою яких здійснюється пересилання текстових та інших файлів для конспірації протиправної діяльності, інші предмети, що свідчать про обставини вчинення злочинів і які мають значення для встановлення істини у провадженні, які можуть бути засобами для розкриття злочинів і виявлення винних або для спростування обвинувачення чи пом`якшення відповідальності.

Вилучення зазначених речей, предметів та документів надасть можливість встановити порушення податкового законодавства України, а також подію кримінального правопорушення, вид та розмір шкоди, яку було завдано державі та будуть використані в подальшому як речові докази.

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності нежитлове приміщення за адресою: Сумська область, м. Суми, вул. Троїцька, будинок 28 на праві власності належить територіальній громаді міста Суми та фактично використовується службовими особами Комунального некомерційного підприємства «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Сумської міської ради (код 02000334).

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив надати дозвіл на обшук.

Слідчий суддя, вислухавши думку слідчого, перевіривши надані матеріали клопотання, приходить до висновку, що клопотання задоволенню не підлягає з огляду на наступне.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

За приписами ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Слідчим суддею встановлено, що 28.11.2019 р. у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 32019200000000064 зареєстровано кримінальне провадження за ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 191 КК України, яке перебуває в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

У матеріалах клопотання відсутні докази на підтвердження наявності ухвали про тимчасовий доступ та обґрунтованих посилань на неможливість проведення такого заходу.

З огляду на викладене слідчий суддя дійшов висновку про передчасність клопотання про проведення обшуку та необхідність відмови у задоволенні клопотання.

Керуючись ст. 234 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні клопотання слідчого другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 32019200000000064, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.11.2019 р. за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 191 КК України відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.03.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу88257961
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні № 32019200000000064, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.11.2019 р. за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —592/3524/20

Ухвала від 16.03.2020

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Алфьоров А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні