Рішення
від 16.03.2020 по справі 603/96/20
МОНАСТИРИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 603/96/20

Провадження №2/603/112/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" березня 2020 р. м. Монастириська

Монастириський районний суд Тернопільської області у складі:

головуючого судді: Іванчук В.М.

при секретарі : Швець Н.С.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м.Монастириська цивільну справу за позовом заступника керівника Теребовлянської місцевої прокуратури в інтересах Управління фінансів Монастириської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про відшкодування витрат закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочину , -

В С Т А Н О В И В :

Заступник керівника Теребовлянської місцевої прокуратури в інтересах Управління фінансів Монастириської районної державної адміністрації звернувся в суд із позовом до ОСОБА_1 , в якому просить ухвалити рішення, яким стягнути з відповідача в користь місцевого бюджету, для перерахунку управлінню фінансів Монастириської районної державної адміністрації, витрати Монастириської центральної клінічної лікарні пов`язані з лікуванням ОСОБА_2 - потерпілої від злочину, в розмірі 3523,82 грн.

Позовні вимоги обгрунтовує тим, що вироком Монастириського районного суду від 24.12.2019 по справі №603/661/19 відповідача ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 286 КК України, та призначено покарання у виді штрафу в розмірі двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 3400 (три тисячі чотириста) гри. без позбавлення права керування транспортними засобами.

Згідно вказаного вироку встановлено, що 09.08.2019 року близько 16:00 год. ОСОБА_1 керував технічно справним автомобілем марки Opel Combo, державний реєстраційний номерний знак НОМЕР_1 , та без пасажирів рухався автодорогою сполученням с.Савелівка - с. Ковалівка, Монастириського району, Тернопільської області, у напрямку с. Ковалівка, Монастириського району, Тернопільської області, із швидкістю близькою до 45 км/год.

Рухаючись вказаною автодорогою, наближаючись до населеного пункту с.Ковалівка, Монастириського району, Тернопільської області, обвинувачений ОСОБА_1 здійснив виїзд на смугу зустрічного руху, в результаті чого допустив наїзд керованого ним транспортного засобу на пішоходів - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які йшли в напрямку с. Ковалівка, Монастириського району, Тернопільської області по лівому краю автодороги, а також на ОСОБА_4 , який перебував у дитячій колясці, яку котила перед собою ОСОБА_2 .

В результаті даної дорожньо-транспортної пригоди ОСОБА_2 отримала тілесні ушкодження у виді перелому тіла п`ятого крижового хребця із помірним зміщенням, які належать до тілесних ушкоджень середньої тяжкості та інші легкі тілесні ушкодження.

Встановлено, що потерпіла ОСОБА_2 знаходилася на стаціонарному лікуванні у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії Монастириської центральної клінічної лікарні з 09.08.2019 року по 10.08.2019 року, у хірургічному відділенні на травматологічному ліжку з 10.08.2019 року по 13.08.2019 року.

Відповідно до інформації комунальної установи Монастириської районної ради Монастириське районне територіальне медичне об`єднання вартість затрат на лікування та перебування ОСОБА_2 у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії Монастириської центральної клінічної лікарні з 09.08.2019 року по 10.08.2019 року, у хірургічному відділенні на травматологічному ліжку з 10.08.2019 року по 13.08.2019 року становить 3523,82 грн.

Під час розгляду кримінального провадження в Монастириському районному суді питання відшкодування збитків понесених вищевказаним медичним закладом не ставились та не вирішувались, у зв`язку з чим прокурор, звернувся до суду із вказаним позовом, вказавши, що Монастириська центральна клінічна лікарня (код ЄДРПОУ 36338715) фінансується з бюджету Монастириської районної ради, а тому порушення майнових прав зазначеної установи заподіює суттєвої шкоди районному бюджету, а отже, і державним інтересам, внаслідок чого виникає передбачене законом право прокурора на звернення у суд з позовом для їх захисту.

Прокурор ОСОБА_5 .І. в підготовче судове засідання не з`явилась, хоча належним чином повідомлялась про дату, час та місце розгляду справи. Від прокурора Старух В.І. надійшла заява про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує.

Представник Управління фінансів Монастириської районної державної адміністрації в підготовче судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи.

Відповідач ОСОБА_1 в підготовче судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності. Позовні вимоги визнає.

Згідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання сторін, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

У випадку визнання позову відповідачем та беручи до уваги те, що визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи та інтереси інших осіб, суд відповідно до ч. 3 ст.200, ст.206 ЦПК України ухвалює рішення за результатами підготовчого провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення, виходячи із наступного.

Вироком вироком Монастириського районного суду від 24.12.2019 по справі №603/661/19 відповідача ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 286 КК України, та призначено покарання у виді штрафу в розмірі двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 3400 (три тисячі чотириста) гри. без позбавлення права керувати транспортними засобами.

Згідно вказаного вироку встановлено, що 09.08.2019 року близько 16:00 год. ОСОБА_1 керував технічно справним автомобілем марки Opel Combo, державний реєстраційний номерний знак НОМЕР_1 , та без пасажирів рухався автодорогою сполученням с.Савелівка - с. Ковалівка, Монастириського району, Тернопільської області, у напрямку с. Ковалівка, Монастириського району, Тернопільської області, із швидкістю близькою до 45 км/год.

Рухаючись вказаною автодорогою, наближаючись до населеного пункту с.Ковалівка, Монастириського району, Тернопільської області, обвинувачений ОСОБА_1 здійснив виїзд на смугу зустрічного руху, виїзд на яку можливий лише для обгону та об`їзду перешкоди, в результаті чого допустив наїзд керованого ним транспортного засобу на пішоходів - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які йшли в напрямку с. Ковалівка, Монастириського району, Тернопільської області по лівому краю автодороги, а також на ОСОБА_4 , який перебував у дитячій колясці, яку котила перед собою ОСОБА_2 .

В результаті даної дорожньо-транспортної пригоди ОСОБА_2 отримала тілесні ушкодження у виді перелому тіла п`ятого крижового хребця із помірним зміщенням, які належать до тілесних ушкоджень середньої тяжкості та інші легкі тілесні ушкодження. Вказаний вирок суду вступив у законну силу, є чинним.

Згідно ч.ч. 1, 3 ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України від 07.07.1995 року №11 Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №545 від 16 липня 1993 року , згідно якого, сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі та вартості витрат на його лікування в день.

Постановою Кабінету Міністрів України №545 від 16 липня 1993 року Про порядок обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання передбачено, що сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі та вартості витрат на його лікування в день. Кількість ліжко-днів визначається на підставі медичної картки стаціонарного хворого (форма 003(у) або інших документів, які підтверджують дати госпіталізації та виписки хворого із стаціонара лікувального закладу. Визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентаря та обладнання. Визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров`я або прокурора. У разі коли при ухваленні вироку сума коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого, ще не була визначена і рішення про їх відшкодування не було прийнято, стягнення провадиться в порядку цивільного судочинства за позовом вказаних юридичних осіб. У такому ж порядку відшкодовуються витрати на стаціонарне лікування особи, яка постраждала від злочину, в разі закриття кримінального провадження за нереабілітуючими обставинами. Стягнені в установленому порядку кошти залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров`я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я.

Відповідно до інформації комунальної установи Монастириської районної ради Монастириське районне територіальне медичне об`єднання вартість затрат на лікування та перебування ОСОБА_2 у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії Монастириської центральної клінічної лікарні з 09.08.2019 року по 10.08.2019 року, у хірургічному відділенні на травматологічному ліжку з 10.08.2019 року по 13.08.2019 року, становить 3523,82 грн.

Відповідно до ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності до того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги прокурора є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, а тому позовні вимоги підлягають до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 141, 200, 259,263 265,268,273,354 ЦПК України, ст.1206 ЦК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги заступника керівника Теребовлянської місцевої прокуратури в інтересах Управління фінансів Монастириської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про відшкодування витрат закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочину - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 в користь місцевого бюджету для перерахування управлінню фінансів Монастириської районної державної адміністрації витрати Монастириської центральної клінічної лікарні пов`язані з лікуванням ОСОБА_2 - потерпілої від злочину, в розмірі 3523,82 грн. (три тисячі п`ятсот двадцять три) гривні 82 копійки, які перерахувати на р/р № НОМЕР_2 в ГУДКСУ у Тернопільській області, код ЄДРПОУ 36338715, МФО 838012.

Стягнути з ОСОБА_1 в дохід держави судовий збір в сумі 840,80 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Тернопільського апеляційного суду через Монастириський районний суд Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: Управління фінансів Монастириської районної державної адміністрації, вул.Сагайдачного, 3, м.Монастириська.

Відповідач: ОСОБА_1 : с.Ковалівка, Монастириський район Тернопільська область.

Суддя В. М. Іванчук

Дата ухвалення рішення16.03.2020
Оприлюднено18.03.2020
Номер документу88259567
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочину

Судовий реєстр по справі —603/96/20

Рішення від 16.03.2020

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Іванчук В. М.

Ухвала від 11.02.2020

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Іванчук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні