Рішення
від 17.03.2020 по справі 480/212/20
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 березня 2020 р. Справа № 480/212/20

Сумський окружний адміністративний суд у складі судді - Шаповала М.М., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Державної установи "Шосткинська виправна колонія (№ 66) про стягнення грошової компенсації,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 просить суд:

- стягнути з Державної установи "Шосткинська виправна колонія (№ 66) на користь позивача грошову компенсацію за належні до видачі предмети речового майна у сумі 15598,81 грн.

Свої вимоги мотивує тим, що після звільнення зі служби, установою не проведено кінцевий розрахунок, а саме: не виплачено грошову компенсацію за належні до видачі предмети речового майна у сумі 15598,81 грн. Не отримавши грошову компенсацію, позивач звернулася до керівництва державної установи із заявою про погашення вказаної заборгованості. У здійсненні виплат відповідачем було відмовлено з підстав відсутності фінансування, а також відсутністю заяви на виплату щомісячної грошової допомоги. На думку позивача, такі дії є протиправними, оскільки вказані підстави відмови не передбачені діючим законодавством.

Ухвалою суду від 17.01.2020 відкрито провадження у даній справі, справу призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

31.01.2020 до суду надійшов відзив державної установи "Шосткинська виправна колонія (№ 66)", у якому відповідач проти позовних вимог заперечував та зазначив, що враховуючи відсутність коштів на виплату грошової компенсації та той факт, що бюджетні асигнування на компенсацію за речове майно установі виділені не були, здійснити зазначену виплату на час звільнення та на теперішній час не має підстав. За наявності кошторисних призначень та наявності коштів на відповідні цілі компенсація буде виплачена. Про це позивачу було роз`яснено у листі від 03.01.2020 № 5/3 направленим йому у відповідь на його звернення з цього приводу.

Суд, вивчивши письмові матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Наказом державної установи "Шосткинська виправна колонія (№ 66)" від 11.01.2018 № 3/ОС-18 ОСОБА_1 11.01.2018 звільнено зі служби за п.п. 7 п. 1 ст. 77 Закону України "Про Національну поліцію" (за власним бажанням) (а.с. 7).

Після звільнення, ОСОБА_1 звернулася до державної установи "Шосткинська виправна колонія (№ 66)" із листом - вимогою від 03.01.2020 про погашення заборгованості з виплати компенсації за належні до видачі предмети речового майна у сумі 15 598,81 грн.

Листом від 03.01.2020 № 5/3 державна установа "Шосткинська виправна колонія (№66)" повідомила ОСОБА_1 про відсутність коштів для виплати компенсації за речове майно та роз`яснила, що для отримання щомісячної грошової допомоги необхідно написати заяву та надати документи, які підтверджують право на її отримання (а.с.11).

Відповідно до ст. 23 Закону України "Про Державну кримінально-виконавчу службу України" держава забезпечує соціальний захист персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України відповідно до Конституції України, цього Закону та інших законів України. Умови грошового і матеріального забезпечення осіб рядового і начальницького складу та оплата праці працівників кримінально-виконавчої служби визначаються законодавством і мають забезпечувати належні матеріальні умови для комплектування Державної кримінально-виконавчої служби України висококваліфікованим персоналом, диференційовано враховувати характер і умови служби чи роботи, стимулювати досягнення високих результатів у службовій та професійній діяльності і компенсувати персоналу фізичні та інтелектуальні затрати.

На осіб рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби поширюється соціальний захист поліцейських, визначений Законом України "Про Національну поліцію", а також порядок і умови проходження служби, передбачені для поліцейських. Умови і розміри грошового забезпечення осіб рядового і начальницького складу та оплати праці працівників кримінально-виконавчої служби визначаються Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 14.08.2013 № 578 "Про забезпечення речовим майном персоналу Державної кримінально-виконавчої служби", затверджений Порядок забезпечення речовим майном персоналу Державної кримінально-виконавчої служби (далі по тексту - Порядок), який визначає механізм речового забезпечення персоналу Державної кримінально-виконавчої служби - осіб рядового і начальницького складу, спеціалістів, які не мають спеціальних звань, та працівників, які працюють за трудовими договорами.

Пунктом 23 Порядку визначено, що грошова компенсація замість предметів речового майна особистого користування, що підлягають видачі особам рядового і начальницького складу, виплачується згідно з пунктом 60 цього Порядку. Вартість предметів речового майна особистого користування визначається ДПтС відповідно до їх закупівельної вартості.

За приписами пункту 27 Порядку під час звільнення із служби особам рядового і начальницького складу за їх бажанням може видаватися речове майно особистого користування, яке не було ними отримано на день звільнення, або виплачуватися грошова компенсація за нього за цінами, що діють на день підписання наказу про звільнення.

Відповідно до п. 60 Порядку для виплати персоналу грошової компенсації за належні до отримання предмети речового майна особистого користування оформляється довідка про виплату грошової компенсації за належні до видачі предмети речового майна за формою згідно з додатком 7 у двох примірниках, перший з яких подається бухгалтерії органу чи установи для виплати компенсації, другий додається до арматурної картки.

На час підписання наказу від 11.01.2018 № 3/ОС-18 про звільнення ОСОБА_1 , останній мав право на грошову компенсацію за належні до видачі предмети речового майна, які він не отримав в період проходження служби.

Згідно довідки Державної установи "Шосткинська виправна колонія (№ 66)" про виплату грошової компенсації за належні до видачі предмети речового майна в„– 97 , загальна сума до виплати компенсації ОСОБА_1 складає 15 598,81 грн (а.с. 9).

Посилання відповідача на абз. 2 п.22 Порядку, як на підставу невиплати грошової компенсації, у зв`язку з відсутністю коштів є необґрунтованими, оскільки пункт 22 Порядку регулює порядок виплати грошової компенсації за речове майно не звільненим особам, а тим, хто продовжує службу.

Відповідно до ч. 2 ст. 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Державна установа "Шосткинська виправна колонія (№ 66)", як суб`єкт владних повноважень, не довела правомірності свого рішення щодо відмови позивачу у виплаті грошової компенсації за належні до видачі предмети речового майна на суму 15 598,81 грн.

Таким чином, суд вважає за необхідне стягнути з Державної установи "Шосткинська виправна колонія (№ 66)" на користь позивача грошову компенсацію за належні до видачі предмети речового майна на суму 15 598,81 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Керуючись ст.ст. 90, 139, 143, 241- 246, 250, 255, 295 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Державної установи "Шосткинська виправна колонія (№ 66) про стягнення грошової компенсації - задовольнити.

Стягнути з Державної установи "Шосткинська виправна колонія (№ 66)" (41110, Сумська область, Шосткинський район, с. Гамаліївка, вул. Івана Скоропадського, 57-А, код ЄДРПОУ 08565084) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) грошову компенсацію за належні до видачі предмети речового майна на суму 15 598,81 грн.

Стягнути на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) за рахунок бюджетних асигнувань Державної установи "Шосткинська виправна колонія (№ 66)" (41110, Сумська область, Шосткинський район, с. Гамаліївка, вул. Івана Скоропадського, 57-А, код ЄДРПОУ 08565084) в рахунок повернення судового збору 840,80 грн.

Рішення може бути оскаржено до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення. Апеляційні скарги до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подаються через Сумський окружний адміністративний суд.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М.М. Шаповал

Дата ухвалення рішення17.03.2020
Оприлюднено18.03.2020
Номер документу88268294
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення грошової компенсації

Судовий реєстр по справі —480/212/20

Рішення від 17.03.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

М.М. Шаповал

Ухвала від 17.01.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

М.М. Шаповал

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні