Рішення
від 17.03.2020 по справі 285/336/20
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 285/336/20

провадження у справі № 2-о/0285/24/20

17 березня 2020 року м. Новоград-Волинський

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

в складі: головуючої - судді Михайловської А.В.,

за участі секретаря Славушевич О.В.;

учасники процесу: заявник - ОСОБА_1 ,

заінтересована особа - Територіальна громада в особі Дідовицької сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області,

розглянувши в окремому провадженні у відкритому судовому засіданні у місті Новоград-Волинський цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: територіальна громада в особі Дідовицької сільської ради Новоград-Волинського району про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини та факту родинних відносин, -

в с т а н о в и в :

24.01.2020 року заявник звернувся до суду з даною заявою, в якій просив встановити факт родинних відносин, а саме, що він є племінником ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та встановити факт його постійного проживання разом із спадкодавцем, ОСОБА_2 , на день її смерті, тобто на час відкриття спадщини.

В обґрунтування заяви зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його тітка, ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина за законом на її майно, зокрема, на житловий будинок. Документів, що підтверджують їхні родинні стосунки відсутні., зокрема не вдалося знайти свідоцтво про народження батька заявника, ОСОБА_3 , 1928 року народження, який помер. Вказує, що до смерті тітки постійно з нею проживав без реєстрації в АДРЕСА_1 , так як остання потребувала за станом свого здоров`я та віком постійного стороннього догляду, була одинокою, а тому вважав, що прийняв спадщину після смерті тітки. Інших спадкоємців у померлої немає. А тому він як спадкоємець за законом звернувся до нотаріуса для оформлення своїх спадкових прав. Однак нотаріус відмовив в оформленні спадщини після померлої у зв`язку з відсутністю у заявника факту прийняття ним спадщини та факту родинних відносин. Тому змушений звернутися до суду з відповідною заявою.

27.01.2020 року відкрито провадження у цивільній справі, закінчено підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду в окремому провадженні.

Заявник в судове засідання не прибув, натомість надав суду письмову заяву про розгляд справи без його участі, вказавши, що вимоги заяви підтримує у повному обсязі, які просить задовольнити.

Представник заінтересованої особи до суду не прибув, про час та місце слухання справи повідомлений належним чином, у письмовій заяві до суду просить розглянути справи без його участі, вимоги визнає.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та надані докази, суд вважає, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню за наступних підстав.

Згідно зі ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

За п 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи також, про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Так, ч. 1,2 ст. 315 ЦПК України визначено факти, які можуть встановлюватись у судовому порядку. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 /а.с.09/, після смерті якої відкрилася спадщина на її майно/а.с.6/.

Заявник, як спадкоємець за законом звернувся до державного нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 , однак постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 06.11.2013 року йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, яка відкрилась після смерті померлої у зв`язку з відсутністю факту прийняття ним спадщини та родинних відносин з померлою /а.с.13/.

Згідно зі ст.3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до п. 1 ст. 256 ЦПК України , суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно роз`яснення п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, щ мають юридичне значення , суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо твердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину .

Також, слід зазначити, що за правилами ч. 1ст. 259 ЦПК України в разі задоволення заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, у рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу , він не заявив про відмову від неї.

Згідно п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року № 7 , якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Як вбачається з довідки, виданої виконкомом Дідовицької сільської ради Новоград-Волинського району від 23.01.2020 року № 31 ОСОБА_2 на день смерті ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) постійно проживала та була зареєстрована за адресою : АДРЕСА_1 одна. З 1999 року і до дня своєї смерті разом з нею без реєстрації постійно проживав її племінник - ОСОБА_1 . Дана довідка складена на підставі пояснень свідків : ОСОБА_4 , ОСОБА_5 /а.с.15/.

Крім цього, відповідно до наявних у справі копій свідоцтва про народження заявника, свідоцтва про смерть батька заявника, ОСОБА_6 , архівної довідки про народження ОСОБА_2 вбачаються родинні відносини заявника та померлої ОСОБА_6 , зокрема, як племінника та рідної тітки. Однак, як вбачається з матеріалів справи заявник позбавлений в позасудовому порядку встановити факт родинних відносин з померлою, оскільки відсутнє свідоцтво про народження його батька /а.с.12/.

Таким чином, з огляду на наявні докази та матеріали справи, судом достовірно встановлено, що між заявником та ОСОБА_6 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 є родинні відносини як племінника та рідної тітки, а також, те, що заявник спільно постійно проживав на момент відкриття спадщини із спадкодавицею.

Оскільки встановлення вищезазначених фактів не пов`язане з вирішенням спору про право, породжує для заявника юридичні наслідки, а саме, можливість отримати свідоцтво про право на спадщину, вказані ним обставини знайшли своє підтвердження дослідженими доказами, а також, приймаючи до уваги, що заявник позбавлений можливості щодо здійснення права на спадкування в інший шлях, крім як встановлення у судовому порядку даних фактів, суд вважає за можливе, задовольнити заяву.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення в порядку окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст. 3, 57, 208, 212-215, 79-88, 256-259 ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: територіальна громада в особі Дідовицької сільської ради Новоград-Волинського району про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини та факту родинних відносин задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є племінником ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 разом із спадкодавцем, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на день її смерті, тобто на час відкриття спадщини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції . Відповідно п.п.15.5 п. 15 Перехідних положень ЦПК України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди. У разі порушення порядку подання апеляційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Відомості учасників справи :

- заявник - ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання - АДРЕСА_2 );

- заінтересована особа - Дідовицька сільська рада Новоград-Волинського району ( код ЄДРПОУ 04348846, місцезнаходження - вул.Гагаріна, 7, с. Дідовичі, Новоград-Волинський район, Житомирська область ) .

Дата складення повного судового рішення - 19.03.2020 року.

Головуюча А.В. Михайловська

СудНовоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення17.03.2020
Оприлюднено19.03.2020
Номер документу88270498
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —285/336/20

Рішення від 17.03.2020

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

Рішення від 17.03.2020

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

Ухвала від 27.01.2020

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні