Ухвала
від 21.01.2020 по справі 296/407/20
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/407/20

1-кс/296/223/20

УХВАЛА

Іменем України

21 січня 2020 року м.Житомир

Слідчий суддя Корольовського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 ,

За участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши клопотання слідчого СУ Головного управління Національної поліції в Житомирській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СУ Головного управління Національної поліції в Житомирській області, майор ОСОБА_3 звернулася до суду з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого зазначила, що у провадженні СУ ГУ НП в Житомирській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за за №12019060000000013 від 15.01.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3, ч.5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , діючи за попередньою змовою з рядом суб`єктів господарської діяльності, зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом внесення неправдивих відомостей до актів виконаних робіт форми КБ-2в та КБ-3, при виконанні умов договорів, предметом яких є будівельні роботи по об`єктам будівництва амбулаторій на території Житомирської області та закупівлі легкових автомобілів для вказаних амбулаторій, заволоділи бюджетними коштами, чим спричинили державі майнової шкоди в особливо великих розмірах.

У ході досудового розслідування встановлено, що між ІНФОРМАЦІЯ_1 в особі директора ОСОБА_4 та ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) в особі директора ОСОБА_6 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в особі директора ОСОБА_7 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) в особі директора ОСОБА_8 ; ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) в особі директора ОСОБА_9 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) в особі директора ОСОБА_10 у період листопад - грудень 2018 укладено ряд договорів підряду, предметом яких є проведення робіт з будівництва 22-х амбулаторій на 1-2 лікаря з житлом на території Житомирської області на суму близько 7 000 000 грн. кожен.

Згідно умов зазначених договорів оплата проводиться шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Підрядника.

В ході проведення візуального огляду об`єктів будівництва, а саме: амбулаторії на 1-2 лікаря з житлом по АДРЕСА_1 ; амбулаторії на 1-2 лікаря з житлом по АДРЕСА_2 ; Амбулаторія на 1-2 лікаря з житлом по АДРЕСА_3 ; амбулаторії на 1-2 лікаря з житлом в АДРЕСА_4 (південний схід с. Сонячне) Житомирського району Житомирської області та амбулаторії на 1-2 лікаря з житлом по АДРЕСА_5 встановлено, що роботи взагалі не виконувалися, а будівництво навіть не розпочиналося. Вказаний факт підтверджується довідками, виданими старостами селищних рад, на території яких знаходяться об`єкти будівництва та проведеними оглядами місця події.

Відповідно інформації ІНФОРМАЦІЯ_1 , зазначеної у листі від 28.10.2019 за № 03.3-2469, також незавершеним є будівництво наступних амбулаторій:

1. амбулаторія на 1-2 лікаря з житлом по АДРЕСА_6 ;

2. амбулаторія на 1-2 лікаря з житлом по АДРЕСА_7 ;

3. амбулаторія на 1-2 лікаря з житлом по АДРЕСА_8 , проведення будівництва яких покладено на ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , юридична адреса: АДРЕСА_9 ) згідно укладених договорів підряду із ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З метою встановлення фактичних обсягів виконаних робіт з будівництва вищевказаних об`єктів постановою слідчого СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 від 13.12.2019 призначено судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручено експертам ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Для проведення призначеної у вказаному кримінальному провадженні зазначеної експертизи необхідно дослідити оригінали документів щодо надання послуг, предметом яких були будівельні роботи по об`єктам: амбулаторія на 1-2 лікаря з житлом по АДРЕСА_6 ; амбулаторія на 1-2 лікаря з житлом по АДРЕСА_7 ; амбулаторія на 1-2 лікаря з житлом по АДРЕСА_8 , а саме:

- договори підряду на виконання робіт з додатковими угодами (договорами);

- завдання на проектування, архітектурно-планувальне завдання (Містобудівні умови та обмеження), технічні умови;

- проекти організації будівництва, проектів виконання будівельно-монтажних робіт по об`єктам;

- інженерно-геологічні висновки щодо ділянок будівництва;

- календарні графіки виконання робіт по об`єктах;

- акти приймання виконаних робіт (форми КБ-2);

- довідки про вартість виконаних робіт (форми КБ-3в);

- акти скритих (прихованих) робіт;

- журнали обліку виконаних робіт за формою КБ-6;

- первинна бухгалтерська документація щодо закупівлі матеріалів для виконання робіт;

- первинні бухгалтерські документи щодо проведення розрахунків з контрагентами за закуплені матеріалів для виконання робіт;

- документи щодо технічного нагляду за вищевказаними об`єктами будівництва;

- інші пов`язані із ними документи,

які перебувають у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ).

Без виявлення і вилучення зазначених документів неможливо всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, встановити співучасників злочину, а відтак і довести вину правопорушників.

В даному випадку отримання тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", являється єдиним способом повного дослідження обставин скоєного злочину, доведення вини осіб, які його вчинили, а також забезпеченням проведення призначеної в ході досудового розслідування експертизи.

Після вилучення, огляду та оцінки цих документів буде вирішено питання про їх подальше приєднання до кримінального провадження, бо вони можуть бути використанні як доказ відомостей, які у відповідності до ст.91 КПК України підлягають доказуванню у кримінальному провадженню

За ч.2 ст.163 КПК України клопотання розглядається слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, оскільки за змістом клопотання виклик вказаних осіб в судове засідання, може призвести до зникнення, втрати або знищення речей та документів, доступ до яких просить слідчий надати, чи настання інших наслідків, які перешкодять кримінальному провадженню.

Слідчий в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі, вказане клопотання підтримав.

Дослідивши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується клопотання, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду і вирішення клопотання по суті, суд приходить до наступних висновків.

За змістом п.3 ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі, або документи, зокрема, не становлять собою, або не виключають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

При цьому, ч.6 ст.163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи вищевикладене, слідчий СУ Головного управління Національної поліції в Житомирській області, ОСОБА_3 яка звернулася з даним клопотанням, довела наявність достатніх підстав вважати, що інформація, яка знаходиться у володінні ТОВ ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості, що містяться в них, можуть бути використані як докази по кримінальному провадженню, іншим способом не можливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документу.

Керуючись ст.ст.160, 163, 164, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , а також за їх письмовим дорученням працівникам Управління Служби безпеки України в Житомирській області, а саме оперуповноваженим Управління Служби безпеки України в Житомирській області ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів щодо надання послуг, предметом яких були будівельні роботи по об`єктам: амбулаторія на 1-2 лікаря з житлом по АДРЕСА_6 ; амбулаторія на 1-2 лікаря з житлом по АДРЕСА_7 ; амбулаторія на 1-2 лікаря з житлом по АДРЕСА_8 , а саме:

- договорів підряду на виконання робіт з додатковими угодами (договорами);

- завдань на проектування, архітектурно-планувальне завдання (Містобудівні умови та обмеження), технічні умови;

- проектів організації будівництва, проектів виконання будівельно-монтажних робіт по об`єктам;

- інженерно-геологічних висновків щодо ділянок будівництва;

- календарних графіків виконання робіт по об`єктах;

- актів приймання виконаних робіт (форми КБ-2);

- довідок про вартість виконаних робіт (форми КБ-3в);

- актів скритих (прихованих) робіт;

- журналів обліку виконаних робіт за формою КБ-6;

- первинної бухгалтерської документації щодо закупівлі матеріалів для виконання робіт;

- первинних бухгалтерських документів щодо проведення розрахунків з контрагентами за закуплені матеріалів для виконання робіт;

- документів щодо технічного нагляду за вищевказаними об`єктами будівництва;

- інших пов`язаних із ними документів,

що перебувають у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , юридична адреса: АДРЕСА_9 ) з можливістю їх подальшого вилучення.

ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", як володілець речей зобов`язаний надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі матеріалів кримінального провадження.

Згідно ст.166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє протягом місяця з дня постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.01.2020
Оприлюднено07.02.2023

Судовий реєстр по справі —296/407/20

Ухвала від 21.01.2020

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Драч Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні