Ухвала
від 16.03.2020 по справі 910/2388/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

16.03.2020 р.Справа № 910/2388/20

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія

з управління активами "Інститут портфельних інвестицій" в

інтересах Венчурного закритого недиверсифікованого пайового

інвестиційного фонду "Дивіденд"

до 1) ОСОБА_1

2) ОСОБА_2

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: Товариство з обмеженою відповідальністю "БК

"Укрбудмонтаж"

про переведення прав покупця,

Суддя Зеленіна Н.І.

Без виклику учасників справи.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляді Господарського суду міста Києва перебуває справа №910/2388/20 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Інститут портфельних інвестицій" в інтересах Венчурного закритого недиверсифікованого пайового інвестиційного фонду "Дивіденд" до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: Товариство з обмеженою відповідальністю "БК "Укрбудмонтаж", про переведення прав покупця.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням при укладанні відповідачами Договору від 07.02.2020 р. купівлі-продажу частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "БК "Укрбудмонтаж", переважного права позивача, як учасника товариства.

06.03.2020 р. до Господарського суду міста Києва від позивача надійшла заява про забезпечення позову, відповідно до якої заявник просить суд:

- вжити заходів забезпечення позову товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Інститут портфельних інвестицій" (код ЄДРПОУ 36470876, адреса місцезнаходження: 04050, м. Київ, вул. Юрія Іллєнка, буд. 81, літера А), яке діє від власного імені, в інтересах та за рахунок Венчурного закритого недиверсифікованого пайового інвестиційного фонду "Дивіденд" (код ЄДРІСІ 2331248) до ОСОБА_1 і ОСОБА_2 , за участі третьої особи - товариства з обмеженою відповідальністю "БК "Укрбудмонтаж" (код ЄДРПОУ 34482827, адреса місцезнаходження: 03148, м. Київ, вул. Картвелішвілі, буд. 7/2), про переведення прав покупця шляхом заборони ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ), відчужувати або іншім чино передавати зареєстровану за ним частку в статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю "БК "Укрбудмонтаж" (код ЄДРПОУ 34482827, адреса місцезнаходження: 03148, м. Київ, вул. Картвелішвілі, буд. 7/2) до завершення розгляду справи;

- вжити заходів забезпечення позову товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Інститут портфельних інвестицій" (код ЄДРПОУ 36470876, адреса місцезнаходження: 04050, м. Київ, вул. Юрія Іллєнка, буд. 81, літера А), яке діє від власного імені, в інтересах та за рахунок Венчурного закритого недиверсифікованого пайового інвестиційного фонду "Дивіденд" (код ЄДРІСІ 2331248) до ОСОБА_1 і ОСОБА_2 , за участі третьої особи -товариства з обмеженою відповідальністю "БК "Укрбудмонтаж" (код ЄДРПОУ 34482827, адреса місцезнаходження: 03148, м. Київ, вул. Картвелішвілі, буд. 7/2), про переведення прав покупця шляхом заборони суб`єктам державної реєстрації здійснювати реєстраційні дії, пов`язані з переходом прав на частку ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ) у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю "БК "Укрбудмонтаж" (код ЄДРПОУ 34482827, адреса місцезнаходження: 03148, м. Київ, вул. Картвелішвілі, буд. 7/2) та внесенням відповідних змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань до завершення розгляду справи.

У період з 06.03.2020 р. по 13.03.2020 р. суддя Зеленіна Н.І. перебувала у відпустці.

Розглянувши заяву від 05.03.2020 р. про забезпечення позову, суд встановив наступне.

Предметом спору в даній справі є вимога позивача про переведення прав покупця за договором купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ "БК "Укрбудмонтаж", укладеного між відповідачами, оскільки, за доводами позивача, цей договір укладено з порушенням ст. 362 ЦК України та ст. 20 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", а саме, з порушенням переважного права позивача на придбання такої частки, як учасника ТОВ "БК "Укрбудмонтаж".

Як вказує позивач, станом на 09.02.2020 р. учасником ТОВ "БК "Укрбудмонтаж", крім позивача, був також ОСОБА_1 , що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 09.02.2020 р.

07.02.2020 ОСОБА_1 без попереднього повідомлення позивача продав свою частку у статутному капіталі ТОВ "БК "Укрбудмонтаж" ОСОБА_2 , і 10.02.2020 приватним нотаріусом Лищук Людмилою Анатоліївною було зареєстровано відповідну зміну складу учасників ТОВ "БК "Укрбудмонтаж", що підтверджується Витягом з Реєстру станом на 11.02.2020.

Позивач зазначає, що його не було повідомлено у встановленому ст. 20 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" і ст. 362 Цивільного кодексу України порядку про намір ОСОБА_1 відчужити частку на користь ОСОБА_2 , та не надано можливості скористатись своїм переважним правом на придбання частки, чим порушено його права.

Обґрунтовуючи необхідність вжиття заходів забезпечення позову, позивач вказує, що у нього є достатні підстави вважати, що за час розгляду справи судом спірна частка у статутному капіталі ТОВ "БК "Укрбудмонтаж" може зазнати наступного перепродажу, або відступлення, що унеможливить захист позивачем своїх прав за цим позовом та унеможливить виконання рішення суду, у разі задоволення позовних вимог.

Статтею 136 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до ч.ч. 1, 3, 4, 5, 9, 10 ст. 137 Кодексу, позов забезпечується, зокрема, забороною відповідачу вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов`язання. Суд може застосувати кілька заходів забезпечення позову. Заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Не допускається забезпечення позову у спорах, що виникають з корпоративних відносин, шляхом заборони:

- проводити загальні збори акціонерів або учасників господарського товариства та приймати ними рішення, крім заборони приймати конкретні визначені судом рішення, які прямо стосуються предмета спору;

- емітенту, зберігачу, депозитарію надавати реєстр власників іменних цінних паперів, інформацію про акціонерів або учасників господарського товариства для проведення загальних зборів товариства;

- участі (реєстрації для участі) або неучасті акціонерів або учасників у загальних зборах товариства, визначення правомочності загальних зборів акціонерів або учасників господарського товариства;

- здійснювати органам державної влади, органам місцевого самоврядування, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб покладені на них згідно із законодавством владні повноваження, крім заборони приймати конкретні визначені судом рішення, вчиняти конкретні дії, що прямо стосуються предмета спору.

Суд, який вирішує спір про право власності на акції (частки, паї) товариства, права акціонера (учасника), реалізація яких залежить від відносної вартості акцій (розміру частки) в статутному капіталі товариства, може постановити ухвалу про забезпечення позову шляхом встановлення заборони на внесення змін до статуту цього товариства щодо розміру статутного капіталу. Заходи забезпечення позову не повинні порушувати прав інших акціонерів (учасників) господарського товариства. Зокрема, крім випадків, передбачених частиною дев`ятою цієї статті, заборона вчиняти дії має стосуватися лише акцій або корпоративних прав, безпосередньо пов`язаних з предметом спору. Не допускається вжиття заходів забезпечення позову, які за змістом є тотожними задоволенню заявлених позовних вимог, якщо при цьому спір не вирішується по суті.

Статтею 140 Кодексу передбачено, зокрема, що залежно від обставин справи суд може забезпечити позов повністю або частково. Про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу. В ухвалі про забезпечення позову суд зазначає вид забезпечення позову і підстави його обрання та вирішує питання зустрічного забезпечення. Суд може також зазначити порядок виконання ухвали про забезпечення позову. Ухвалу про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову може бути оскаржено. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Розглянувши заяву позивача про забезпечення позову, суд погоджується із доводами про те, що невжиття заявлених заходів забезпечення позову може призвести до неможливості та значного ускладнення виконання рішення суду, у разі задоволення позову, оскільки у разі подальшого відчуження спірної частки в статутному капіталі ТОВ "БК "Укрбудмонтаж" позивач не зможе захистити своє порушене право у даному судовому процесі та буде вимушений звертатись із такими ж вимогами до нових учасників Товариства. У разі зміни власника спірної частки у позивача виникне необхідність змінювати предмет позову та залучати до розгляду справи інших осіб, що у свою чергу призведе до того, що розгляд справи по суті буде затримано, а позивача буде позбавлено оперативного та вчасного захисту належних йому прав інтелектуальної власності.

При цьому, суд встановив, що заявлені способи забезпечення позову співвідносяться з предметом позову, а отже існує конкретний зв`язок між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовних вимог, тож такі заходи забезпечення позову спроможні забезпечити належне виконання судового рішення у разі задоволення позову.

Крім того, застосування заходів до забезпечення позову не порушить прав та охоронюваних законом інтересів відповідачів у справі чи інших осіб, що не є учасниками даного судового процесу, не призведе до втручання у звичайну діяльність учасників судового процесу, а лише запровадить тимчасові обмеження, існування яких дозволить створити належні умови для запобігання перешкод у виконанні рішення суду у разі задоволення позовних вимог.

Враховуючи вищевикладене, здійснивши оцінку обґрунтованості доводів щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням розумності, обґрунтованості і адекватності вимог щодо забезпечення позову, дотримання збалансованості інтересів сторін, встановивши наявність правового зв`язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовних вимог, врахувавши ймовірність утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів, господарський суд вважає за доцільне заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Інститут портфельних інвестицій" в інтересах Венчурного закритого недиверсифікованого пайового інвестиційного фонду "Дивіденд" про забезпечення позову задовольнити.

Керуючись ст. ст. 2, 136, 137, 140, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Інститут портфельних інвестицій" в інтересах Венчурного закритого недиверсифікованого пайового інвестиційного фонду "Дивіденд" від 05.03.2020 р. про забезпечення позову.

2. До набрання рішенням у даній справі законної сили вжити такі заходи забезпечення позову:

1) Заборонити ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ) відчужувати або іншім чином передавати зареєстровану за ним частку в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "БК "Укрбудмонтаж" (код ЄДРПОУ 34482827, адреса місцезнаходження: 03148, м. Київ, вул. Картвелішвілі, буд. 7/2).

2) Заборонити суб`єктам державної реєстрації здійснювати реєстраційні дії, пов`язані з переходом прав на частку ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ) у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "БК "Укрбудмонтаж" (код ЄДРПОУ 34482827, адреса місцезнаходження: 03148, м. Київ, вул. Картвелішвілі, буд. 7/2) та внесенням відповідних змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

3. Дана ухвала набирає чинності з моменту постановлення (16.03.2020 р.) та являється виконавчим документом відповідно до Закону України "Про виконавче провадження".

Стягувач за даною ухвалою: Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Інститут портфельних інвестицій" (04050, м.Київ, вул. Юрія Іллєнка, 81-А; код ЄДРПОУ 36470876).

Боржники за даною ухвалою:

1) ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 );

2) Товариство з обмеженою відповідальністю "БК "Укрбудмонтаж" (код ЄДРПОУ 34482827, адреса місцезнаходження: 03148, м. Київ, вул. Картвелішвілі, буд. 7/2).

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Північного апеляційного господарського суду протягом 10 днів з дня її постановлення.

Суддя Н.І. Зеленіна

Дата ухвалення рішення16.03.2020
Оприлюднено19.03.2020
Номер документу88275575
СудочинствоГосподарське
Сутьпереведення прав покупця,

Судовий реєстр по справі —910/2388/20

Ухвала від 17.11.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 03.11.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 06.10.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Постанова від 01.06.2021

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Ткач Ігор Васильович

Постанова від 01.06.2021

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Ткач Ігор Васильович

Ухвала від 23.03.2021

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Ткач Ігор Васильович

Ухвала від 11.03.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Ухвала від 16.02.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Постанова від 21.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Калатай Н.Ф.

Ухвала від 14.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Калатай Н.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні