Ухвала
від 17.03.2020 по справі 127/6480/20
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа № 127/6480/20

Провадження № 1-кс/127/3010/20

У Х В А Л А

Іменем України

17 березня 2020 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницького області в складі

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання: ОСОБА_2

за участю:

слідчого: ОСОБА_3

розглянувши в судовому засіданні в м. Вінниці в залі суду клопотання старшого слідчогов ОВСслідчого відділуУСБУ уВінницькій областіпідполковника юстиції ОСОБА_3 про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчийв ОВСслідчого відділуУСБУ уВінницькій областіпідполковник юстиції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором, про проведення обшуку, в якому просив надати дозвіл на проведення обшуку у нежитлових приміщеннях за адресою: АДРЕСА_1 , а саме складах (літ. В), які належать на праві власності ТОВ «Чард» (код ЄДРПОУ 40586192) з метою відшукання і вилучення зброї, вибухових речовин, боєприпасів, вибухових пристроїв, окремих їх частин, грошових та інших цінностей (в тому числі попередньо ідентифіковані грошові кошти, які отримував ОСОБА_4 за збут вогнепальної зброї та бойових припасів), майна, здобутого в результаті злочинної діяльності або придбаного за гроші, які одержані злочинним шляхом, засобів зв`язку (мобільні термінали, сім-картки, рації, ноутбуки, планшети, системні блоки тощо), які використовуються ОСОБА_4 для спілкування зі своїми спільниками, блокнотів, записників тощо із записами про продаж, передачу, розрахунки за вилучені з обігу предмети, речовини, ПЕОМ, носіїв інформації (карти пам`яті, флеш-носії тощо) із збереженими на них аудіо-, відеофайлів, зображень, які підтверджують протиправну діяльність ОСОБА_4 та його спільників.

Клопотання мотивовано тим, що досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин ОСОБА_4 , у невстановлений слідством час, діючи умисно та протиправно, усвідомлюючи суспільно небезпечні наслідки своїх дій та бажаючи їх настання, без передбаченого законом дозволу, придбав у невстановлених слідством осіб пістолет конструкції Токарєва (ТТ), калібру 7,62 мм. та бойові припаси у вигляді патронів калібру 7,62 мм. у кількості 30 шт., які в подальшому незаконно зберігав протягом невстановленого досудовим розслідуванням терміну на території комплексу складських приміщень за адресою: АДРЕСА_1 .

Так, у порушення «Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення, та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів», затвердженої наказом МВС України №622 від 21.08.1998, усвідомлюючи протиправність своїх дій, громадянин ОСОБА_4 не звертався до правоохоронних органів з приводу реєстрації наявної зброї та отримання дозвільних документів на право її зберігання і продовжував умисно, незаконно зберігати належну йому зброю та бойові припаси без передбаченого законом дозволу.

В подальшому, 01.11.2019, перебуваючи поблизу Будинку офіцерів у м. Вінниці, що знаходиться на площі Перемоги, 1, ОСОБА_4 , маючи на меті незаконне збагачення, під час особистої зустрічі з ОСОБА_5 , запропонував останньому придбати пістолет конструкції Токарєва (ТТ), калібру 7,62 мм. та бойові припаси у вигляді патронів калібру 7,62 мм. у кількості 30 шт., на що ОСОБА_5 погодився.

Того ж дня, ОСОБА_4 , перебуваючи на території комплексу складських приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , діючи в супереч зазначених вимог законодавства, умисно, незаконно, шляхом продажу збув ОСОБА_5 , який діяв на підставі санкціонованої негласної слідчої (розшукової) дії - контролю за вчиненням злочину у формі оперативної закупівлі, вогнепальну зброю у вигляді пістолету конструкції Токарєва (ТТ), калібру 7,62 мм. та бойові припаси у вигляді патронів калібру 7,62 мм. у кількості 10 шт. (два з яких були використані для перевірки придатності до стрільби збутого пістолету конструкції Токарєва (ТТ), шляхом здійснення з нього пострілів, за результатами яких вилучені відстріляні дві гільзи та одна куля) за грошові кошти на загальну суму 520 доларів США, які ОСОБА_5 були надані ОСОБА_4 частинами, а саме: 500 доларів США - 01.11.2019, 20 доларів США- 02.11.2019.

Відповідно до висновку експерта Вінницького НДЕКЦ МВС України №361 від 22.11.2019, збуті ОСОБА_4 предмети, а саме: пістолет конструкції Токарєва (ТТ) є короткоствольною, нарізною, самозарядною вогнепальною зброєю калібру 7,62 мм., № НОМЕР_1 , 1942 року виготовлення, зразка 1930/33 р.р., виробництва СРСР; 8 патронів калібру 7,62 мм. є бойовими припасами до нарізної вогнепальної зброї пістолетними патронами калібру 7,62х25мм, зразка 1930 року, призначеними для стрільби з пістолетів конструкції Токарева «ТТ» та пістолетів кулеметів конструкції Дегтярьова, Шпагіна, Судаєва «ПКД, ПКШ, ПКС» та іншої зброї під даний патрон, дві гільзи та одна куля є частинами бойових припасів, які були стріляні з пістолету конструкції Токарєва (ТТ), № НОМЕР_1 , 1942 року виготовлення, зразку 1930/33 р.р., калібру 7,62 мм, виробництва СРСР.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 15.12.2019, ОСОБА_4 , перебуваючи на території комплексу складських приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , діючи всупереч зазначених вимог законодавства, умисно, незаконно, шляхом продажу збув ОСОБА_5 , який діяв на підставі санкціонованої негласної слідчої (розшукової) дії - контролю за вчиненням злочину у формі оперативної закупівлі, патрони калібру 7,62 мм. у кількості 20 шт. за грошові кошти у сумі 1000 грн.

Відповідно до висновку експерта Вінницького НДЕКЦ МВС України №405 від 20.12.2019 збуті ОСОБА_4 20 патронів калібру 7,62 мм. є бойовими припасами до нарізної вогнепальної зброї пістолетними патронами калібру 7,62х25мм, зразку 1930 року, призначеними для стрільби з пістолетів конструкції Токарева «ТТ» та пістолетів кулеметів конструкції Дегтярьова, Шпагіна, Судаєва «ПКД, ПКШ, ПКС» та іншої зброї під даний патрон, з яких 19 патронів 1988 року випуску, 1 один патрон 1978 року випуску.

Таким чином, ОСОБА_4 , умисно вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 263 КК України придбання, зберігання, збут вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу.

Відповідно до повідомлення відділу БКОЗ УСБУ у Вінницькій області №53/14/125 254 нт від 10.03.2020 громадянин ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , використовує приміщення (склад) за адресою: АДРЕСА_1 для зберігання та реалізації жителям Вінницької області вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу.

Згідно даних реєстру прав на нерухоме майно власником нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_1 а саме склад (літ. В) є ТОВ «Чард» (код ЄДРПОУ 40586192).

Таким чином, є достатні підстави вважати, що у нежитлових приміщеннях за адресою: м. Вінниця, вул. Гонти, буд.94 а саме склад (літ. В), які належать на праві власності ТОВ «Чард», (код ЄДРПОУ 40586192), може зберігатися незареєстрована вогнепальна зброя, боєприпаси, вибухові речовини, вибухові пристрої, окремі їх частини (деталі), грошові та інші цінності (в тому числі попередньо ідентифіковані грошові кошти, які отримував ОСОБА_4 , за збут вогнепальної зброї та бойових припасів), майно, здобуте в результаті злочинної діяльності або придбане за гроші, які одержані злочинним шляхом, засоби зв`язку (мобільні термінали, сім-картки, рації, ноутбуки, планшети, системні блоки тощо), які використовуються ОСОБА_4 для спілкування з своїми спільниками, блокноти, записники тощо з записами про продаж, передачу, розрахунки за вилучені з обігу предмети, речовини, ПЕОМ, носії інформації (карти пам`яті, флеш-носії тощо) із збереженими на них аудіо-, відеофайлів, зображень, які підтверджують протиправну діяльність ОСОБА_4 та його спільників.

Вказані предмети та документальні матеріали, у разі їх виявлення, матимуть суттєве значення для досудового розслідування, зокрема для з`ясування обставин вчинення вказаних злочинів, осіб, що до цього причетні, а відомості, які у них містяться, можуть бути доказами під час судового розгляду та є необхідними для призначення судових експертиз.

Враховуючи викладене, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення вказаних злочинів, відшукання знаряддя кримінальних правопорушень, майна, яке здобуте в результаті його вчинення, є необхідність у проведенні обшуку у нежитлових приміщеннях за адресою: АДРЕСА_1 а саме склад (літ. В).

Під час проведення обшуку планується відшукати зазначені вище предмети та документальні матеріали.

На підставі наведеного, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, вилучення предметів та речей, які мають істотне значення в даному кримінальному проваджені, слідчий звернувся до суду з клопотанням про проведення обшуку.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав, за викладених в ньому обставин, просив клопотання задовольнити.

Відповідно до частини четвертої статті 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи вищенаведене, судовий розгляд здійснювався за фіксації процесу технічними засобами.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання слідчого та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, з огляду та таке.

Відповідно до частини першої статті 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

В той же час, згідно з частиною першою статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. (ч. 2 ст. 234 КПК)

З матеріалів доданих до клопотання вбачається, що в провадженні слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області перебувають матеріали кримінального провадження №22019020000000075 від 18.10.2019 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 201, ч. 1 ст. 263 КК України.

З витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань №22019020000000075 від 18.10.2019 слідує, що: «гр. ОСОБА_4 організував контрабандне переміщення через митний кордон України вогнепальної зброї, боєприпасів із Республіки Молдова поза митним контролем та здійснює на території м. Вінниці збут вогнепальної зброї, бойових припасів, без передбаченого законом дозволу».

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин ОСОБА_4 , у невстановлений слідством час, діючи умисно та протиправно, усвідомлюючи суспільно небезпечні наслідки своїх дій та бажаючи їх настання, без передбаченого законом дозволу, придбав у невстановлених слідством осіб пістолет конструкції Токарєва (ТТ), калібру 7,62 мм. та бойові припаси у вигляді патронів калібру 7,62 мм. у кількості 30 шт., які в подальшому незаконно зберігав протягом невстановленого досудовим розслідуванням терміну на території комплексу складських приміщень за адресою: АДРЕСА_1 .

Так, у порушення «Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення, та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів», затвердженої наказом МВС України №622 від 21.08.1998, усвідомлюючи протиправність своїх дій, громадянин ОСОБА_4 не звертався до правоохоронних органів з приводу реєстрації наявної зброї та отримання дозвільних документів на право її зберігання і продовжував умисно, незаконно зберігати належну йому зброю та бойові припаси без передбаченого законом дозволу.

В подальшому, 01.11.2019, перебуваючи поблизу Будинку офіцерів у м. Вінниці, що знаходиться на площі Перемоги, 1, ОСОБА_4 , маючи на меті незаконне збагачення, під час особистої зустрічі з ОСОБА_5 , запропонував останньому придбати пістолет конструкції Токарєва (ТТ), калібру 7,62 мм. та бойові припаси у вигляді патронів калібру 7,62 мм. у кількості 30 шт., на що ОСОБА_5 погодився.

Того ж дня, ОСОБА_4 , перебуваючи на території комплексу складських приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , діючи в супереч зазначених вимог законодавства, умисно, незаконно, шляхом продажу збув ОСОБА_5 , який діяв на підставі санкціонованої негласної слідчої (розшукової) дії - контролю за вчиненням злочину у формі оперативної закупівлі, вогнепальну зброю у вигляді пістолету конструкції Токарєва (ТТ), калібру 7,62 мм. та бойові припаси у вигляді патронів калібру 7,62 мм. у кількості 10 шт. (два з яких були використані для перевірки придатності до стрільби збутого пістолету конструкції Токарєва (ТТ), шляхом здійснення з нього пострілів, за результатами яких вилучені відстріляні дві гільзи та одна куля) за грошові кошти на загальну суму 520 доларів США, які ОСОБА_5 були надані ОСОБА_4 частинами, а саме: 500 доларів США - 01.11.2019, 20 доларів США- 02.11.2019.

Відповідно до висновку експерта Вінницького НДЕКЦ МВС України №361 від 22.11.2019, збуті ОСОБА_4 предмети, а саме: пістолет конструкції Токарєва (ТТ) є короткоствольною, нарізною, самозарядною вогнепальною зброєю калібру 7,62 мм., № НОМЕР_1 , 1942 року виготовлення, зразка 1930/33 р.р., виробництва СРСР; 8 патронів калібру 7,62 мм. є бойовими припасами до нарізної вогнепальної зброї пістолетними патронами калібру 7,62х25мм, зразка 1930 року, призначеними для стрільби з пістолетів конструкції Токарева «ТТ» та пістолетів кулеметів конструкції Дегтярьова, Шпагіна, Судаєва «ПКД, ПКШ, ПКС» та іншої зброї під даний патрон, дві гільзи та одна куля є частинами бойових припасів, які були стріляні з пістолету конструкції Токарєва (ТТ), № НОМЕР_1 , 1942 року виготовлення, зразку ІНФОРМАЦІЯ_2 , калібру 7,62 мм, виробництва СРСР.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 15.12.2019, ОСОБА_4 , перебуваючи на території комплексу складських приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , діючи всупереч зазначених вимог законодавства, умисно, незаконно, шляхом продажу збув ОСОБА_5 , який діяв на підставі санкціонованої негласної слідчої (розшукової) дії - контролю за вчиненням злочину у формі оперативної закупівлі, патрони калібру 7,62 мм. у кількості 20 шт. за грошові кошти у сумі 1000 грн.

Відповідно до висновку експерта Вінницького НДЕКЦ МВС України №405 від 20.12.2019 збуті ОСОБА_4 20 патронів калібру 7,62 мм. є бойовими припасами до нарізної вогнепальної зброї пістолетними патронами калібру 7,62х25мм, зразку 1930 року, призначеними для стрільби з пістолетів конструкції Токарева «ТТ» та пістолетів кулеметів конструкції Дегтярьова, Шпагіна, Судаєва «ПКД, ПКШ, ПКС» та іншої зброї під даний патрон, з яких 19 патронів 1988 року випуску, 1 один патрон 1978 року випуску.

Таким чином, ОСОБА_4 , умисно вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 263 КК України придбання, зберігання, збут вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу.

Відповідно до повідомлення відділу БКОЗ УСБУ у Вінницькій області №53/14/125 254 нт від 10.03.2020 громадянин ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , використовує приміщення (склад) за адресою: АДРЕСА_1 для зберігання та реалізації жителям Вінницької області вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу.

Як уже зазначалося, згідно з частиною першою статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №198760069 від 03.02.2020 слідує, що власником нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_1 а саме склад (літ. В) є ТОВ «Чард» (код ЄДРПОУ 40586192).

При цьому використання гр. ОСОБА_4 складних приміщень, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 та В підтверджується протоколами за результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії - контролю за вчиненням злочину у формі оперативної закупки у кримінальному провадженні №22019020000000075 від 18.10.2019 та листом заступника начальника ВБКОЗ УСБУ у Вінницькій області підполковника ОСОБА_6 №53/14/125-254нт від 10.03.2020.

Слідчий ОСОБА_3 , в судовму засіданні також зазначив, що частина негласних розшукових дій на даний час не розсекречена, однак наявна інформація про здійснення незаконної діяльності саме за адресою: АДРЕСА_1 та саме у цьому складі під контролем сдічих за вчиненням злочину здійснювалася оперативна закупівля зброї на боєприпасів.

З огляду на вищевикладене слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав вважати, що за адресою: АДРЕСА_1 , можуть зберігатися предмети і документи, що мають значення для розкриття кримінального правопорушення, а саме: зброя, вибухові речовини, боєприпаси, вибухові пристрої, окремі їх частини, грошові та інших цінності (в тому числі попередньо ідентифіковані грошові кошти, які отримував ОСОБА_4 за збут вогнепальної зброї та бойових припасів), майно, здобуте в результаті злочинної діяльності або придбане за гроші, які одержані злочинним шляхом, засоби зв`язку (мобільні термінали, сім-картки, рації, ноутбуки, планшети, системні блоки тощо), які використовуються ОСОБА_4 для спілкування зі своїми спільниками, блокноти, записники тощо із записами про продаж, передачу, розрахунки за вилучені з обігу предмети, речовини, ПЕОМ, носії інформації (карти пам`яті, флеш-носії тощо) із збереженими на них аудіо-, відеофайлів, зображень, які підтверджують протиправну діяльність ОСОБА_4 та його спільників.

Таким чином, зважаючи на необхідність всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, надання їм належної правової оцінки та прийняття законних процесуальних рішень в передбачені кримінальним процесуальним законодавством строки, з метою здобуття фактичних даних, які дадуть можливість встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення речей, слідчий суддя вважає клопотання про обшук обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 233, 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати дозвіл старшим слідчим в ОВС слідчого відділу УСБУ у Вінницькій області ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , слідчим в ОВС слідчого відділу УСБУ у Вінницькій області ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , старшому слідчому слідчого відділу УСБУ у Вінницькій області ОСОБА_14 на проведення обшуку у нежитлових приміщеннях за адресою: АДРЕСА_1 , а саме складах (літ. В), які належать на праві власності ТОВ «Чард» (код ЄДРПОУ 40586192) з метою відшукання і вилучення зброї, вибухових речовин, боєприпасів, вибухових пристроїв, окремих їх частин, грошових та інших цінностей (в тому числі попередньо ідентифіковані грошові кошти, які отримував ОСОБА_4 за збут вогнепальної зброї та бойових припасів), майна, здобутого в результаті злочинної діяльності або придбаного за гроші, які одержані злочинним шляхом, засобів зв`язку (мобільні термінали, сім-картки, рації, ноутбуки, планшети, системні блоки тощо), які використовуються ОСОБА_4 для спілкування зі своїми спільниками, блокнотів, записників тощо із записами про продаж, передачу, розрахунки за вилучені з обігу предмети, речовини, ПЕОМ, носіїв інформації (карти пам`яті, флеш-носії тощо) із збереженими на них аудіо-, відеофайлів, зображень, які підтверджують протиправну діяльність ОСОБА_4 та його спільників.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення17.03.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88276852
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —127/6480/20

Ухвала від 17.03.2020

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Гриневич В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні