Ухвала
від 13.03.2020 по справі 208/1597/20
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА 

справа № 208/1597/20

№ провадження 1-кс/208/485/20

УХВАЛА

13 березня 2020 р. м. Кам`янське

Слідчий суддя Заводського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання слідчого Кам`янського ВП ГУ НП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 «Про надання дозволу на проведення обшуку», -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий, в провадженні якого знаходяться матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019040160002067 від 05.11.2019р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України, звернувся з погодженим з прокурором клопотанням, в якому просить суд надати дозвіл на проведення обшуку в приміщенні ПрАТ «Херсонський комбінат хлібопродуктів» (ЄДРПОУ 00952367), розташованого за адресою: Херсонська область, м.Херсон, вул. Порт-Елеватор, буд.№5.

В обґрунтування необхідності проведення вказаного обшуку слідчий посилається на те, що, в ході здійснення досудового розслідування вищевказаного кримінального провадження було встановлено, що, ТОВ «ТРІО» (ЄДРПОУ 30544093) уклало договір з ТОВ «Златібор», за яким зобов`язалось поставити ТОВ «Златібор» «Висівки пшеничні» у мішках по 25 кг на суму 90 000 грн. з визначенням місця поставки: м.Херсон, вул. Порт-Елеватор, буд.№5. Вказаний товар було поставлено ТОВ «ТРІО» та розвантажено на території ПрАТ «Херсонський комбінат хлібопродуктів» (ЄДРПОУ 00952367) за адресою: Херсонська область, м.Херсон, вул. Порт-Елеватор, буд.№5. Оскільки ТОВ «Тріо» оплату за поставлений товар не отримало, керівник останнього звернувся із завою про вчинення вищевказаного кримінального правопорушення, в ході досудового розслідування якого було встановлено, що, ТОВ «Златібор» договору поставки з ТОВ «ТРІО» не укладало. Крім того, було встановлено, що, водій ТОВ «Транс-Сервіс-1», з яким ТОВ «ТРІО» уклало договір на перевезення товару, після вивантаження товару, отримав від невідомої особи товарно-транспортну накладну, у якій, замість власника товару ТОВ «ТРІО», власником товару було зазначено ТОВ «АСА-АГРО» (ЄДРПОУ 41231788), а отримувачем ТОВ «Ексім глобал» ЄДРПОУ 37117556). Оскільки в ході досудового розслідування було встановлено, що, фактично поставлений ТОВ «Тріо» товар надійшов до ПрАТ «Херсонський комбінат хлібопродуктів» (ЄДРПОУ 00952367), слідчий просить суд надати дозвіл на проведення обшуку на території вказаного комбінату з метою виявлення та вилучення оригіналів товарних та товарно-транспортних накладних, які містять інформацію відносно ТОВ «АСА-АГРО» (ЄДРПОУ 41231788) та ТОВ «Ексім глобал» (ЄДРПОУ 37117556) за період з 18.10.2019р. по 26.10.2019р., а також мішків з висівками пшеничними вагою приблизно 25 тонн.

В судовому засіданні слідчий та прокурор (кожен) підтримали вищезазначене клопотання, посилаючись на обставини, викладені у клопотанні.

Вислухавши учасників процесу, дослідивши матеріали клопотання, суд дійшов наступного висновку.

Згідно ч.1 ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч.3 ст.234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Згідно ч.5 ст.234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Згідно ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення. Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій цієї статті.

Як вбачається з матеріалів, доданих до клопотання, під час досудового розслідування вищевказаного кримінального провадження органом досудового розслідування було встановлено, що, ТОВ «ТРІО» (ЄДРПОУ 30544093) уклало договір з ТОВ «Златібор», згідно якого поставило та розвантажило на території ПрАТ «Херсонський комбінат хлібопродуктів» (ЄДРПОУ 00952367) за адресою: Херсонська область, м.Херсон, вул. Порт-Елеватор, буд.№5 «Висівки пшеничні» у мішках по 25 кг на суму 86400,00 грн. Водночас було встановлено, що, ТОВ «Тріо» оплату за поставлений товар не отримало. При цьому, вказаний товар надійшов до комбінату за товарно-транспортною накладною, у якій, замість власника товару ТОВ «ТРІО», власником товару зазначено ТОВ «Ексім глобал» (ЄДРПОУ 37117556).

Дослідивши, таким чином, матеріали клопотання, та, оцінивши їх у сукупності, слідчий суддя дійшов висновку про те, що, слідчим, в ході розгляду даного клопотання, доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, і, відшукувані документи мають значення для досудового розслідування; та, можуть бути доказами під час судового розгляду і знаходитись у зазначеному в клопотанні місці.

Разом з цим, оскільки слідчим у клопотанні не зазначено передбачені п.7 ч.3 ст.234 КПК України індивідуальні або родові ознаки речей, а саме мішків з висівками пшеничними, слідчий суддя приходить до висновку про відмову у задоволенні вказаного клопотання в частині надання дозволу на вилучення мішків з висівками пшеничними вагою приблизно 25 тонн на території ПрАТ «Херсонський комбінат хлібопродуктів» (ЄДРПОУ 00952367).

Враховуючи вищевикладене, та, приймаючи до уваги те, що, за встановлених обставин, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення документів, які мають значення для досудового розслідування вищевказаного кримінального провадження, слідчий суддя, керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, -

У х в а л и в:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

З метою виявлення оригіналів товарних та товарно-транспортних накладних, які містять інформацію щодо діяльності ТОВ «АСА-АГРО» (ЄДРПОУ 41231788) та ТОВ «Ексім глобал» (ЄДРПОУ 37117556) у період з 18.10.2019р. по 26.10.2019р., дозволити слідчому Кам`янського ВП ГУ НП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 провести обшук на території ПрАТ «Херсонський комбінат хлібопродуктів» (ЄДРПОУ 00952367), розташованого за адресою: Херсонська область, м.Херсон, вул. Порт-Елеватор, буд.№5.

Ухвала про дозвіл на обшук надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудЗаводський районний суд м.Дніпродзержинська 
Дата ухвалення рішення13.03.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88278925
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —208/1597/20

Ухвала від 13.03.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Нельга Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні