Ухвала
від 12.03.2020 по справі 405/1388/20
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/1388/20

1-кс/405/655/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" березня 2020 р. м. Кропивницький

слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у кримінальному провадженні № 32020120010000005 клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Кіровоградській області перебуває кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32020120010000005 від 27.01.2020 року, відносно службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.204 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , будучи засновником та керівником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) здійснює незаконне виготовлення та зберігання з метою збуту, а також збут пива солодового та інших видів крафтового пива в приміщенні цеху за адресою: АДРЕСА_2 , з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », без ліцензії на право виробництва та роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Підставою для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань стало повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення №119/11-28-21-06 від 21.01.2020, що надійшло від оперативного управління ГУ ДФС у Кіровоградській області.

Так, 17.01.2020 спеціалістами ІНФОРМАЦІЯ_4 у встановленому законом порядку проведено фактичну перевірку з питань додержання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ) вимог, встановлених законодавством України, які є обов`язковими до виконання при здійсненні оптової і роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Тобто, було проведено фактичну перевірку місця здійснення діяльності броварні, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , яка належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Вказана перевірка була проведена згідно наказу ІНФОРМАЦІЯ_4 від 17.01.2020 року під №96.

Під час проведення вказаної перевірки був присутній керівник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . За результатами перевірки задокументовано факт реалізації однієї ПЕТ-пляшки пива світлого об`ємом 1 (один) літр за ціною 40 (сорок) гривень за одну пляшку. Вміст спирту в пляшці 4,2 % об`ємних одиниць. Покупцем пива виявився ОСОБА_4 , який надав добровільне пояснення з даного приводу та пояснив, що придбав для власного вживання пляшку пива, розрахувався з продавцем, яким виявився директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_3 готівкою, фіскальний чек не роздруковувався і не видавався.

Так, перевіркою встановлено, що реалізацію пива було проведено з установки для розливу пива в пластикову тару, реалізацію здійснено з приміщення мікроброварні за адресою: АДРЕСА_2 , на момент перевірки в приміщенні броварні було виявлено обладнання для виготовлення пива, в кулерах був наявний залишок звареного пива, який становить 300 літрів.

Також, у приміщенні броварні під час перевірки в наявності були ферментаційні ємкості в кількості 4 штуки по 250 літрів кожна та інше обладнання, а також пивні кеги, з наявним в них пивом, які були під`єднані до установки для розливу пива: 2 шт. по 50 літрів та 2 шт. по 30 літрів. Встановлено, що загальна вартість 160 літрів пива, яке знаходилося у даних пивних кегах становить 6400 грн., за ціною 40 грн. за один літр пива.

Крім цього, на момент проведення перевірки, в кулерах мікроброварні виявлено залишок звареного пива в кількості 500 л. та в пивних кегах 160 л.

Встановлено, що в порушення вимог Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) відсутня ліцензія на виробництво та роздрібну торгівлю пивом.

Таким чином, перевіркою встановлено факт виробництва та роздрібної торгівлі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » алкогольними напоями, а саме пивом, без наявності ліцензії на право виробництва та роздрібної торгівлі, що є порушенням вимог законодавства:

- ч. 6 ст. 2 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 № 481/95-ВР, в частині відсутності у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ліцензії на виробництво алкогольних напоїв (пива);

- ч. 20 ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 № 481/95-ВР, в частині відсутності у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями.

За результатами перевірки складено акт №24/11-28-3201/42992100 від 17.01.2020, про результати фактичної перевірки з питань додержання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ) вимог, встановлених законодавством України, які є обов`язковими до виконання при здійсненні виробництва та роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Даний акт підписано службовими особами, що проводили перевірку та директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_3 , який був присутнім під час проведення перевірки і безпосередньо здійснював продаж алкоголю (пива). Останній від надання пояснень з даного приводу відмовився, що зафіксовано належним чином у акті перевірки.

Окрім викладеного, в ході проведення перевірки працівниками ІНФОРМАЦІЯ_4 , в присутності директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_3 , було складено акт проведення контрольної розрахункової операції за місцем реалізації товарів (надання послуг), яким зафіксовано отримання останнім грошових коштів у сумі 40 грн. готівкою за реалізацію пляшки світлого пива, об`ємом 1 літр. В ході проведеної розрахункової операції будь-яких засобів обліку розрахункових операцій не використовувалося, розрахункових документів (фіскальних чеків чи розрахункових квитанцій) покупцю ОСОБА_4 адміністрацією закладу ( ОСОБА_3 ) видано не було.

В ході досудового розслідування виникла необхідність у отриманні інформації в паперовому вигляді щодо ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яке здійснює свою діяльність у приміщенні під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », за адресою: АДРЕСА_2 , а саме інформації щодо отриманих ІНФОРМАЦІЯ_5 заяв та повідомлень про порушення вищевказаним суб`єктом підприємницької діяльності вимог діючого законодавства, інформації щодо звернення та отримання в ІНФОРМАЦІЯ_5 вищевказаним суб`єктом підприємницької діяльності дозвільних документів на здійснення господарської діяльності з виробництва та реалізації пива і введення в експлуатацію обладнання для його виробництва, за період 2019 2020 рр., (у разі наявності завірених копій документів, що містять в собі вищезазначену інформацію, з усіма додатками).

11.02.2020 в адресу ІНФОРМАЦІЯ_5 , за адресою АДРЕСА_3 , було направлено запит, в порядку ст. 93 КПК України. 18.02.2020 до СУ ФР ГУ ДФС у Кіровоградській області надійшов лист ІНФОРМАЦІЯ_5 №01-1-895-02.2 від 17.02.2020 відповідно до якого у наданні запитуваних слідчим відомостей відмовлено та роз`яснено, що копії вказаних документів будуть надані в порядку чинного законодавства, а саме лише на підставі рішення слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів.

Вищевказані документи необхідні для встановлення чи спростування фактів отримання ІНФОРМАЦІЯ_5 заяв та повідомлень про порушення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » вимог діючого законодавства, фактів звернення та отримання в ІНФОРМАЦІЯ_5 вищевказаним суб`єктом підприємницької діяльності дозвільних документів на здійснення господарської діяльності з виробництва та реалізації пива і введення в експлуатацію обладнання для його виробництва, за 2019 2020 рр., оскільки дана інформація може підтвердити, або спростувати факти порушення підприємством вимог діючого законодавства, щодо обігу алкогольних напоїв.

З метою повного та всебічного розслідування даного кримінального провадження виникла необхідність у отриманні інформації щодо діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яке здійснює свою діяльність у приміщенні під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », за адресою: АДРЕСА_2 , а саме: інформації щодо отриманих ІНФОРМАЦІЯ_5 заяв та повідомлень про порушення вищевказаним суб`єктом підприємницької діяльності вимог діючого законодавства, інформації щодо звернення та отримання в ІНФОРМАЦІЯ_5 вищевказаним суб`єктом підприємницької діяльності дозвільних документів на здійснення господарської діяльності з виробництва та реалізації пива і введення в експлуатацію обладнання для його виробництва, за період 2019 2020 рр., (у разі наявності завірених копій документів, що містять в собі вищезазначену інформацію, з усіма додатками).

В зв`язку із зазначеним, відображені у вище перелічених документах відомості містять інформацію про злочинну діяльність, яка має значення для досудового розслідування і може бути доказом під час судового розгляду тому необхідно отримати тимчасовий доступ до речей та документів та можливість вилучити копії вказаних документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), за адресою: АДРЕСА_3 Учасники на розгляд клопотання не з`явились, слідчим надано заяву про розгляд клопотання без його участі та підтримав клопотання.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_5 в судове засідання не з`явився, з його участі, та пояснення, в яких просив відмовити в задоволенні клопотання слідчого, оскільки речі та документи до яких планується отримати тимчасовий доступ відсутні у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Дослідивши надані стороною кримінального провадження матеріали, слідчий суддя прийшов до таких висновків.

Статтею 159КПК Українивизначено,що тимчасовийдоступ доречей ідокументів полягаєу наданністороні кримінальногопровадження особою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії тавилучити їх(здійснитиїх виїмку).

Відповідно до п.4 ч. 2 ст. 160 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів стороною кримінального провадження, крім іншого, має бути зазначено підстави вважати, що речі та документи до яких планується отримати тимчасовий доступ перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Крім того, відповідно до ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

В зв`язку з чим відзначається, що слідчим не доведено, що речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати, перебувають саме у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , а тому вказане свідчить про відсутність передбачених законом підстав для постановлення ухвали про надання тимчасового доступу до речей і документів, та в задоволенні клопотання слідчого необхідно відмовити.

Керуючись ст.ст.160-164 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

в задоволенні клопотання старшого слідчогоз ОВССУ ФРГУ ДФСу Кіровоградськійобласті ОСОБА_5 пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів, щоперебувають уволодінні ІНФОРМАЦІЯ_5 - відмовити.

Ухвала не оскаржується.

Слідчий суддя Ленінського

районного суду м. Кіровограда ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення12.03.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88280759
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —405/1388/20

Ухвала від 12.03.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Загреба А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні