Постанова
від 10.02.2010 по справі 2-а-5415/09/0270
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

м. Вінниця, вул. Островсько го, 14

тел/факс (0432) 55-15-10, 55-15-15, e-mail: inbox@adm.vn.court.gov. ua



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2010 р. Справа № 2-а-5415/09/0270

Вінницький окружний адм іністративний суд в складі

Головуючого судді Чернюк А лли Юріївни,

при секретарі судового зас ідання: Котюжанській Тетяні Олександрівні

за участю представників ст орін:

позивача : Сідак Т.В. п редставник за дорученням

відповідача : не з'явивс я

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи

за позовом: управління П енсійного фонду України у Ти врівському районі Вінницько ї області

до: колективного підпр иємства "Гніванський шинорем онтний завод"

про: стягнення заборгов аності

ВСТАНОВИВ :

Управлінням Пенсійного ф онду України у Тиврівському районі Вінницької області за явлено позов до колективного підприємства «Гніванський ш иноремонтний завод» про відш кодування сум виплат пенсій за віком на пільгових умовах в загальній сумі 11280,26 грн.

Позов мотивовано тим, що за відповідачем рахується забо ргованість по невідшкодован их до Пенсійного фонду Украї ни фактичних витрат на випла ту пенсій за віком на пільгов их умовах відповідно до п.п. "б " - "з" ст. 13 Закону України "Про пе нсійне забезпечення" громадя нці Кравчук Людмилі Вікторі вні за період з січня по лист опад 2009 року в загальній сумі 11 280,26 гривень.

Оскільки заборгованість в добровільному порядку відпо відачем не сплачена, позивач звернувся до суду з вимогою п ро стягнення заборгованості .

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримала в повному обся зі та просила суд їх задоволь нити посилаючись на обставин и викладені в позовній заяві .

Відповідач в судове засіда ння не з`явився, причини неявк и суду невідомі. Про день, час і місце розгляду справи пові домлено належним чином. Пред ставник позивача висловив ду мку про можливість розгляду справи без участі відповідач а. Суд, прийнявши до уваги думк у представника позивача, вва жає, що вжив достатні заходи д ля повідомлення відповідача належним чином про час і місц е розгляду судової справи з й ого участю або участю повнов ажного представника відпові дача, для реалізації ним прав а судового захисту свої прав та інтересів. Відповідно до ч .1 ст. 122 КАС України адміністрат ивна справа має бути розглян ута і вирішена протягом розу много строку, але не більше дв ох місяців з дня відкриття пр овадження у справі, якщо інше не встановлено цим кодексом , тому неявка відповідача у су дове засідання без повідомле ння причин свідчить про умис не затягування розгляду спра ви, що може потягнути за собою порушення строків проваджен ня у справі. За таких обставин суд, вислухавши думку позива ча, вирішив за можливе розгля нути справу без участі відпо відача або його повноважного представника.

Дослідивши матеріали спра ви, в судовому засіданні вста новлено, що громадянка Кравч ук Людмила Вікторівна, 21.08.1955 р.н ., має загальний стаж 36 років, 10 м ісяців, 12 днів, з якого 16 років, 3 місяці, 28 днів стаж пресувальн ика-вулканізаторника в колек тивному підприємстві «Гніва нський шиноремонтний завод» , що дає право на призначення в казаній громадянці пенсії н а пільгових умовах.

Громадянці ОСОБА_1 відп овідно до п.п. "б" - "з" ст. 13 Закону У країни "Про пенсійне забезпе чення", призначена пільгова п енсія, виплата якої за період з січня по листопад 2009 року скл ала 11280,26 гривень, що стверджуєт ься розрахунком суми позову (а.с.10).

У відповідності зі ст. 13 Зако ну України "Про пенсійне забе зпечення" дострокові пенсії залежно від умов праці (але не раніш як після досягнення 55 р оків чоловіками і 50 років жінк ами) можуть встановлюватися за результатами атестації ро бочих місць за рахунок кошті в підприємств та організацій , призначених на оплату праці , які перераховуються до Пенс ійного фонду України на випл ату пенсій до досягнення пра цівником пенсійного віку, пе редбаченого статтею 12 цього Закону.

Відповідно до п. 1 ст. 2 Закону України від 26.06.1997 р. “Про збір на обов'язкове державне пенсій не страхування” для платник ів збору, визначених пунктам и 1 та 2 статті 1 цього Закону (т обто: 1) для суб'єктів підприєм ницької діяльності незалежн о від форм власності, їх об'єдн ань, бюджетних, громадських т а інших установ та організац ій, об'єднань громадян та інши х юридичних осіб, а також фізи чних осіб - суб'єктів підприєм ницької діяльності, які вико ристовують працю найманих пр ацівників; 2) філій, відділень та інших відокремлених підро зділів платників податку, за значених у пункті 1 цієї статт і, що не мають статусу юридичн ої особи, розташованих на тер иторії іншої, ніж платник збо ру, територіальної громади) о б'єктом оподаткування є тако ж фактичні витрати на виплат у і доставку пенсій, призначе них відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до до сягнення працівниками пенсі йного віку, передбаченого ст аттею 12 Закону України "Про пе нсійне забезпечення”.

Згідно з ч. 2 Прикінцевих пол ожень Закону України від 09.07.2003 р . № 1058-IV “Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння” пенсійне забезпечення з астрахованих осіб, які працю вали або працюють на підземн их роботах, на роботах з особл иво шкідливими і особливо ва жкими умовами праці за списк ом N 1 та на інших роботах із шкі дливими і важкими умовами пр аці за списком N 2 виробництв, р обіт, професій, посад і показн иків, затверджених Кабінетом Міністрів України ( 36-2003-п ), та за результатами атестації робо чих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відп овідно до законодавства, що д іяло раніше, мали право на пен сію на пільгових умовах або з а вислугу років, здійснюєтьс я згідно з окремим законодав чим актом через професійні т а корпоративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди:

1) особам, зазначеним в абзац і першому цього пункту, пенсі ї призначаються за нормами ц ього Закону в разі досягненн я пенсійного віку та наявнос ті трудового стажу, передбач еного Законом України "Про пе нсійне забезпечення" ( 1788-12 ).

У цьому випадку розміри пен сій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням н орм статті 28 цього Закону.

При цьому зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно Інструкції про поря док обчислення і сплати стра хувальниками та застрахован ими особами внесків на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування до Пенсій ного фонду України, затвердж еної постановою правління Пе нсійного фонду України від 19.1 2.2003 р. №21-1, відшкодуванню підляг ають витрати Пенсійного фонд у на виплату та доставку пенс ій, призначених на пільгових умовах відповідно до частин и 2 Прикінцевих положень Зако ну України “Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування" в розмірі для плат ників, зазначених у підпунк ті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції , яким являється відповідач, - також 100 відсотків фактичних в итрат на виплату і доставку п енсій, призначених відповідн о до абзацу першого частини 2 П рикінцевих положень Закону з астрахованим особам, які пра цювали або працюють на робот ах із шкідливими і важкими ум овами праці за списком №2 виро бництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених К абінетом Міністрів України т а за результатами атестації робочих місць, на посадах, що д ають право на призначення пе нсії за віком на пільгових ум овах.

Відповідно до вимог Інстру кції про порядок організації оформлення, фінансування та виплати пенсій, грошової доп омоги підприємствам поштово го зв'язку України, затвердже ної спільним наказом Державн ого комітету зв'язку України , Міністерства праці та соціа льної політики України, Пенс ійного фонду України від 02.07.1998 р . № 101/123/67, зареєстрованої в Мініс терстві юстиції України 06.08.1998 р . за № 494/2934, Пенсійним фондом Укр аїни компенсуються витрати з а доставку пенсій згідно тар ифів встановлених Укрпоштою .

Згідно з наказом Державног о комітету зв'язку та інформа ції України № 166 від 22.07.2004 р., зареє стрований в Міністерстві юст иції України 5.08.2004 р. за № 09/1-2659-ЕП - т арифи на оплату послуг, пов'яз аних з виплатою і доставкою д ержавних пенсій та грошової допомоги, застосовуються під приємствами ( операторами ) зв 'язку , що надають ці послуги, к рім випадків, обумовлених за конодавством. Розмір плати у відсотках від доставленої с уми у селах, селищах міського типу, становить 1,56 %.

Відповідно до п.7 Інструкції про порядок обчислення і спл ати підприємствами, установа ми, організаціями та громадя нами збору на обов'язкове дер жавне пенсійне страхування, інших платежів, а також облік у їх надходження до Пенсійно го фонду України, вказані вит рати підлягають відшкодуван ню на рахунки Пенсійного фон ду України.

П.п. 6.8 п. 6 Інструкції про поря док обчислення і сплати підп риємствами, установами, орга нізаціями та громадянами збо ру на обов'язкове державне пе нсійне страхування, інших пл атежів, а також обліку їх надх одження до Пенсійного фонду України передбачено, що підп риємства щомісяця до 25-го чис ла вносять до Пенсійного фон ду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витра т на виплату та доставку пенс ій, призначених на пільгових умовах.

Наявність боргу також підт верджується довідкою УПФ у Т иврівському районі від 25.11.2009 ро ку. Загальна сума заборгован ості, яка підлягає відшкодув анню становить 11280 грн. 26 коп.

Таким чином, враховуючи вик ладене, суд приходить до висн овку про достатнє обґрунтува ння позовних вимог представн иком позивача, тому позов під лягає задоволенню повністю.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Позов управління Пенсі йного фонду України у Тиврів ському районі Вінницької обл асті задовольнити повністю .

Стягнути з колективного пі дприємства "Гніванський шино ремонтний завод" (23310, вул.Проми слова,5 м.Гнівань, Тиврівський район, Вінницька область, код ЄДРПОУ 03112679, р/р260013021303 в ЦВ ПІБ м. Він ниця, МФО 302571) на користь управл іння Пенсійного фонду Україн и у Тиврівському районі Вінн ицької області (23300, вул.Леніна, 40-А, смт.Тиврів, Вінницька обла сть, код ЄДРПОУ 20097444, р/р25608323690103 в ОПР В "Ощадбанк" м. Вінниця, МФО 302076) з аборгованість по виплаті та доставці пенсій призначених на пільгових умовах в сумі 11280, 26 гривень (одинадцять тисяч дв істі вісімдесят гривень двад цять шість копійок).

Відповідно до ст. 186 КАС У країни постанова може бут и оскаржена протягом 10 дні в з дня її проголошення, а в ра зі складення постанови у пов ному обсязі відповідно до ст . 160 цього Кодексу - з дня складе ння в повному обсязі шляхом п одачі заяви про апеляційне о скарження. Якщо постанову бу ло проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справ і, то строк подання заяви про а пеляційне оскарження обчисл юється з дня отримання нею копії постанови. Апеляційн а скарга на постанову суду пе ршої інстанції подається про тягом двадцяти днів після по дання заяви про апеляційне о скарження. При цьому апеляці йна скарга може бути подана б ез попереднього подання заяв и про апеляційне оскарження , якщо скарга подається у стро к, встановлений для подання з аяви про апеляційне оскаржен ня. Заява про апеляційне оска рження та апеляційна скарга подаються до суду апеляційно ї інстанції через суд , який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Відповідно до ст. 254 КАС Укра їни постанова набирає зак онної сили після закінчен ня строку подання заяви про а пеляційне оскарження. Якщо б уло подано заяву про апеляці йне оскарження, але апеляцій на скарга не була подана у стр ок, встановлений цим Кодексо м, постанова або ухвала суду п ершої інстанції набирає сили після закінчення цього стро ку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після закінчення апеляційного розгляду справ и.

Повний текст постанови о формлено: 15.02.10

Суддя Чернюк Алл а Юріївна

Дата ухвалення рішення10.02.2010
Оприлюднено09.07.2010
Номер документу8828126
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-5415/09/0270

Постанова від 10.02.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні