Постанова
від 19.02.2010 по справі 2-а-5414/09/0270
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

м. Вінниця, вул. Островсько го, 14

тел/факс (0432) 55-15-10, 55-15-15, e-mail: inbox@adm.vn.court.gov. ua



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 лютого 2010 р. Справа № 2-а-5414/09/0270

м. Вінниця

Вінницький окружний адмін істративний суд в складі

Головуючого судді Мельник -Томенко Жанни Миколаївни ,

при секретарі судового зас ідання: Пивовар Інні Михайл івні

за участю представників ст орін:

позивача : Сідак Т.В., представник на підставі дові реності

відповідача : не з'явивс я, причини неявки суду не відо мі

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи

за позовом: Управління П енсійного фонду України у Ти врівському районі Вінницько ї області

до: колективного підпр иємства "Гніванський шинорем онтний завод"

про: відшкодування сум в иплат пенсій за віком на піль гових умовах

ВСТАНОВИВ :

Управління Пенсійного фо нду України у Тиврівському р айоні звернулось до суду з по зовом до колективного підпри ємства Гніванський шинорем онтний завод про стягнення заборгованості по виплаті п енсій призначених на пільгов их умовах громадянину ОСОБ А_1. в сумі 10490,87 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що за КП Гніванський шин оремонтний завод рахується заборгованість на суму 10490,87 гр н., що є заборгованістю по відш кодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій , призначених громадянину О СОБА_1 за період з січня по ли стопад 2009 року в розмірі 10490,87 грн .

Представник позивача у суд овому засіданні позов підтри мала та посилаючись на обста вини викладені в позовній за яві, просила суд задоволити п озовні вимоги в повному обся зі.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, причини нея вки суду не відомі. Про дату, ч ас і місце розгляду справи по відомлено завчасно і належни м чином.

Суд, дослідивши матеріали с прави, оцінивши докази в їх су купності, дійшов висновку, що позовна заява обґрунтована та підлягає задоволенню в по вному обсязі, з наступних під став.

Відповідно до матеріалів с прави, розрахунків наданих п озивачем, за КП Гніванський шиноремонтний завод наявна заборгованість по відшкодув анню фактичних витрат на вип лату та доставку пільгових п енсій за Списком № 2 - ОСОБА _1 на загальну суму 10490,87 грн., що утворилась за період з січня 2009 року по листопад 2009 року.

Призначення даного виду пе нсії ОСОБА_1. підтверджуєт ься наступними доказами: дов ідкою про підтвердження труд ового стажу для призначення пенсії за відсутності трудо вої книжки або відповідних з аписів у ній від 19.06.2007 р. №51/1-526; акто м зустрічної перевірки досто вірності і видачі довідок пр о пільговий стаж роботи для п ризначення пенсій відповідн о до статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення п о КП Гніванському ШРЗ від 06. 07.2007 р.; завою про призначення пе нсії від 02.07.2007 року; поданням №51/1 -523 від 19.06.2007 р.; розпорядженнями п ро перерахунок пенсії від 01.04.20 09 р. та від 23.10.2009 р.

Відповідно до розрахунку п озову та довідки від 03.12.2009 року, що надані позивачем, витрати на виплату та доставку пенсі ї ОСОБА_1. за період з січня 2009 року по листопад 2009 року скла дають 10490,87 грн.

Наявність вказаної заборг ованості підтверджується та кож актом звірки взаємних ро зрахунків від 18.12.2009 року.

Відповідно до ч.2 Прикінцеви х положень Закону України „П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування”, п енсійне забезпечення застр ахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особ ливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за с писком № 1 та на інших робота х із шкідливими і важкими ум овами праці за списком № 2 ви робництв, робіт, професій, п осад і показників, затвердже них Кабінетом Міністрів Укр аїни, та за результатами атес тації робочих місць, на посад ах, що дають право на призначе ння пенсії за віком на пільго вих умовах або за вислугу рок ів, які відповідно до законод авства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгов их умовах або за вислугу ро ків, здійснюється згідно з ок ремим законодавчим актом чер ез професійні та корпоративн і фонди. Порядок відшкодуван ня підприємствами витрат н а виплату і доставку пенсій , призначених на пільгових умовах визначено в Інструкц ії про порядок обчислення і с плати страхувальниками та з астрахованими особами внес ків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни, яка затверджена постанов ою правління Пенсійного фо нду України від 19.12.2003 № 21-1 та за реєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663. Ви значенням сум до відшкодуван ня, формування розрахунків фактичних витрат здійснюєт ься органами Фонду. Встанов лено єдиний порядок як для відшкодування пенсій призна чених відповідно до пункту “ б” статті 13 Закону України "Пр о пенсійне забезпечення" та інших видів пільгових пенс ій. При цьому не відбувається щомісячного узгодження сум до відшкодування. Розрахунок надсилається раз на рік, до 20-г о січня поточного року та про тягом 10 днів з новопризначени х пенсій. Підприємства внося ть плату щомісяця до 25-го числ а.

Абзацом 4 п.1 ст. 2 Закону Украї ни "Про збір на обов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я” об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п унктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезп ечення" до досягнення праців никами пенсійного віку, пер едбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезп ечення".

п.п. 6. 1, п. 6 Інструкції „Про пор ядок обчислення та сплати пі дприємствами, установами, ор ганізаціями та громадянами з бору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх на дходження до Пенсійного фонд у України” №21-1 від 31.12.2003 р., відшко дуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призна чених на пільгових умовах в ідповідно до частини 2 Прикін цевих положень Закону Україн и "Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування ".

Таким чином, відшкодуванню підлягають фактичні витрати Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, п ризначених на пільгових умов ах особам які працювали або п рацюють на роботах зі шкідли вими і важкими умовами праці . Крім того, відповідно до вимо г Інструкції „Про порядок ор ганізації оформлення, фінанс ування та виплати пенсій, гро шової допомоги підприємства ми поштового зв'язку України ”, управлінням Пенсійного фо нду України компенсовано вит рати за доставку пенсій згід но тарифів встановлених Укрп оштою. Відповідно до Інструк ції зазначена компенсація пі длягає відшкодуванню на раху нки Пенсійного фонду.

У відповідності до п. п. 6.8. Інс трукції №21-1, підприємства та о рганізації зобов'язані щоміс яця до 25-го числа вносити до Пе нсійного фонду зазначену в п овідомленні місячну суму фак тичних витрат на виплату та д оставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Згідно п.п. 7 п. 5 Положення про Пенсійний фонд України, затв ердженого Указом Президента України від 01.03.2001 № 121/20, Пенсійний фонд України має право стягу вати з платників страхових внесків їх несплачені суми .

Загальна сума заборговано сті відповідача з відшкодува ння фактичних витрат на випл ату та доставку пенсій, призн ачених за віком на пільгових умовах по Списку №2, як встано влено під час судового засід ання, становить 10490,87 грн.

На час розгляду справи відп овідач не надав суду доказів погашення заборгованості пе ред позивачем, вимоги позива ча про сплату заборгованості в судовому порядку не оскарж ував.

В силу ч. 2 ст. 124 Конституції Ук раїни юрисдикція судів пошир юється на всі правовідносини , що виникають у державі.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Коде ксу адміністративного судоч инства України, кожна сторон а повинна довести ті обстави ни, на яких ґрунтуються її вим оги та заперечення, а суд згі дно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на їх безпосер едньому, всебічному, повному та об' єктивному дослідженн і.

Враховуючи те, що згідно над аних позивачем розрахунків, на даний час за КП Гніванськ ий шиноремонтний завод наяв на заборгованість по сплаті на виплату на доставку пільг ових пенсій на загальну суму 10490,87 грн., які підлягають стягне нню.

Таким чином, позовні вимоги позивача є обґрунтованими, в ідповідають дійсним обстави нам та матеріалам справи, а то му наявні підстави для задов олення позову в повному обся зі.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Позов задовольнити пов ністю.

Стягнути з колективного пі дприємства "Гніванський шино ремонтний завод" (23310, вул. Проми слова, 5, м.Гнівань, Тиврівськи й район, Вінницька область, ко д ЄДРПУО 03112679) витрати на виплат у та доставку пенсій, признач ених на пільгових умовах гро мадянину Кудирка Петру Григо ровичу в розмірі 10490 (десять тис яч чотириста дев'яносто) грн. 8 7 коп. на корить Управління Пен сійного фонду України у Тивр івському районі Вінницької о бласті.

Відповідно до ст. 186 КАС У країни постанова може бут и оскаржена протягом 10 дні в з дня її проголошення, а в ра зі складення постанови у пов ному обсязі відповідно до ст . 160 цього Кодексу - з дня складе ння в повному обсязі шляхом п одачі заяви про апеляційне о скарження. Якщо постанову бу ло проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справ і, то строк подання заяви про а пеляційне оскарження обчисл юється з дня отримання нею копії постанови. Апеляційн а скарга на постанову суду пе ршої інстанції подається про тягом двадцяти днів після по дання заяви про апеляційне о скарження. При цьому апеляці йна скарга може бути подана б ез попереднього подання заяв и про апеляційне оскарження , якщо скарга подається у стро к, встановлений для подання з аяви про апеляційне оскаржен ня. Заява про апеляційне оска рження та апеляційна скарга подаються до суду апеляційно ї інстанції через суд , який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Відповідно до ст. 254 КАС Укра їни постанова набирає зак онної сили після закінчен ня строку подання заяви про а пеляційне оскарження. Якщо б уло подано заяву про апеляці йне оскарження, але апеляцій на скарга не була подана у стр ок, встановлений цим Кодексо м, постанова або ухвала суду п ершої інстанції набирає сили після закінчення цього стро ку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після закінчення апеляційного розгляду справ и.

Повний текст постанови о формлено: 19.02.10

Суддя/підпис/ Мельник-Томенко Жанна Ми колаївна

19.02.2010

Дата ухвалення рішення19.02.2010
Оприлюднено09.07.2010
Номер документу8828146
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-5414/09/0270

Постанова від 19.02.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мельник-Томенко Жанна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні