Рішення
від 17.03.2020 по справі 317/576/20
ЗАПОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/317/23/2020

Справа № 317/576/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2020 року м. Запоріжжя

Запорізький районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Мінгазова Р.В.

при секретарі судового засідання Герман Н.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - КУ Любомирівський психоневрологічний інтернат Запорізької обласної ради, про звільнення особи від повноважень опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

26 лютого 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою за участю заінтересованих осіб: КУ Любомирівський психоневрологічний інтернат Запорізької обласної ради про звільнення від повноважень опікуна, мотивуючи свої вимоги тим, що рішенням Гуляйпільського районного суду Запорізької області від 13.12.2006 р., ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатною.

Рішенням Запорізького районного суду Запорізької області від 14.12.2010 р. опікуном ОСОБА_2 призначено заявника ОСОБА_1 .

З 08.01.2019 р. ОСОБА_2 згідно до путівки № 531 влаштована до КУ Любомирівський психоневрологічний інтернат Запорізької обласної ради та з зазначеного часу знаходиться на повному державному утриманні по теперішній час.

Проте з часу перебування недієздатної ОСОБА_2 у КУ Любомирівський психоневрологічний інтернат Запорізької обласної заявник не має можливості виконувати функції опікуна, а так само функції опікуна не має можливості виконувати КУ Любомирівський психоневрологічний інтернат Запорізької обласної ради.

У судове засідання представник заявник ОСОБА_1 не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце розгляду справи, надав заяву про розгляд справи без його участі.

Представник заінтересованої особи КУ Любомирівський психоневрологічний інтернат Запорізької обласної ради, у судове засідання не з`явилась, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутністю, зазначила, що заперечень проти звільнення ОСОБА_1 від повноважень опікуна не має.

Вивчивши матеріали справи, суд встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

Згідно до ч. 4 ст. 82 ЦПК України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Рішенням Запорізького районного суду Запорізької області від 14.12.2010 року опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначено ОСОБА_1 .

Вказаним рішенням суду також було встановлено факт того, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рішенням Гуляйпільського районного суду Запорізької області від 13.12.2006 р., визнано недієздатною.

Відповідно до путівки № 531 від 08.01.2019 р. ОСОБА_2 було направлено до КУ Любомирівський психоневрологічний інтернат ЗОР.

Положенням ст.75 ЦК України закріплено, що суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається протягом одного місяця. Особа виконує повноваження опікуна до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Таким чином, законодавцем визначено єдину підставу для звільнення від повноважень опікуна - волевиявлення самого опікуна, що полягає у поданні заяви про звільнення від повноважень опікуна.

Відповідно до положення ч.2 ст. 300 ЦПК України суд за заявою особи, призначеної опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Відповідно до ч. 1 ст. 66 ЦК України якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Суд, розглянувши подані сторонами документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, приходить до висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з огляду на їх законність та обґрунтованість.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 12-13, 81, 89, 263, 264, 300, 315 ЦПК України, ст.75 ЦК України суд,

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ), заінтересована особа - КУ Любомирівський психоневрологічний інтернат Запорізької обласної ради (70062, Запорізька область, Вільнянський район, с. Любомирівка, вул.. Степова, 27, ЄДРПОУ 03188613), про звільнення особи від повноважень опікуна - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 , директора Веселівського психоневрологічного інтернату, від повноважень опікуна над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку через суд першої інстанції шляхом подачі в 30 - денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Особи, які брали участь, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Р.В. Мінгазов

Дата ухвалення рішення17.03.2020
Оприлюднено19.03.2020
Номер документу88283403
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення особи від повноважень опікуна

Судовий реєстр по справі —317/576/20

Рішення від 17.03.2020

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

Ухвала від 28.02.2020

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні