Постанова
від 08.06.2006 по справі 11/1398
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/1398

   

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський,3/65

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "08" червня 2006 р.                                                     Справа № 11/1398

Господарський суд Житомирської області у складі:

Головуючого судді  

                         судді Маріщенко Л.О.

                         судді

при секретарі Панфьоровій В.В.

за участю представників сторін

від позивача Григорчук В.В. дор. від 22.11.05р. б/н.

від відповідача не з'явився

 

Розглянув справу за позовом Коростишівської міжрайонної державної податкової інспекції (м.Коростишів)  

до Приватне підприємство "Комсомолець" (с.Осівці Брусилівського району)

про стягнення  26261,00 грн.

Позивач звернувся до господарського суду з вимогою про стягнення з відповідача 26261 грн. заборгованості за рахунок активів платника податків.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі з вимог заявлених у позовній заяві.

Відповідач відзиву на позовну заяву до суду не надав, свого представника в засідання не направив, хоча про час і місце розгляду справи належним чином був повідомлений.

Справа розглядалась за наявними в ній матеріалами.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні в справі докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Як свідчать матеріали справи, приватне підприємство "Комсомолець" як суб'єкт господарювання-юридична особа зареєстровано Брусилівською райдержадміністрацією 03.03.00р. за адресою: Житомирська область, Брусилівський район, с.Осівці. Підприємство включено до ЄДРПОУ 06.03.00р. №20-604.

Станом на 20.03.06р. заборгованість підприємства перед бюджетом по податку з доходів фізичних осіб становить 26261 грн.

Згідно акту перевірки №100/17-51/03746349 від 19.12.03р. "Про наслідки перевірки правильності справляння, повноти та своєчасності перерахування до бюджету податку з доходів фізичних осіб по приватному підприємству "Комсомолець" рахується заборгованість по податку з доходів фізичних осіб на виплачену заробітну плату в сумі 26261 грн.

Згідно з ст.2 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.03р. №889-ІУ, платниками податку є: резидент, який отримує як доходи з джерелом їх походження з території України, так і іноземні доходи.

Згідно до пп.8.1.2 п.8.1 ст.8 зазначеного Закону, податок підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки не мають права приймати платіжні документи на виплату доходу, які не передбачають сплати (перерахування) цього податку до бюджету. Якщо оподатковуваний дохід нараховується, але не виплачується платнику податку особою, що його нараховує, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету у строки, встановлені законом для місячного податкового періоду.

Відповідно до пп.16.3.2 п.16.3 ст.16 Закону, юридична особа за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням своїх підрозділів, а уповноважений підрозділ за своїм місцезнаходженням, одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів, сплачує (перераховує) суми утриманого податку на відповідні розподільчі рахунки, відкриті в територіальних управліннях Державного казначейства України.

Згідно абзацу "а" п.19.2 ст.19 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.03р. №889-ІУ особи, які відповідно до цього Закону мають статус податкових агентів, зобов'язані:  своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок з доходу, який виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати та за її рахунок.

Відповідно до абзацу "а"  пп.20.1.3 п.20.1 ст.20 Закону особи, відповідальними за погашення суми податкового зобов'язання або податкового боргу з цього податку, є: при нарахуванні податку особою, на яку покладається відповідальність за таке нарахування, утримання та сплату (перерахування) податку до бюджету згідно з нормами цього Закону, - така особа - податковий агент.

Підпунктом 20.3.2 Закону, передбачено що у разі коли податковий агент до або під час виплати доходу на користь платника податку не здійснює нарахування, утримання або сплату (перерахування) цього податку, відповідальність за погашення суми податкового зобов'язання або податкового боргу, що виникає внаслідок таких дій, покладається на такого податкового агента. При цьому платник податку - отримувач таких доходів звільняється від обов'язків погашення такої суми податкових зобов'язань або податкового боргу.

Згідно пп.3.2.1 п.3.2 ст.3 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21.12.00р. за №2181-ІІІ у будь-яких випадках, коли платник податків згідно із законами з питань оподаткування уповноважений утримувати податок, збір (обов'язковий платіж), якими оподатковуються інші особи, у тому числі податки на доходи фізичних осіб, дивіденди, репатріацію, додану вартість, акцизні збори, а також будь-які інші податки, що утримуються з джерела виплати, сума таких податків, зборів (обов'язкових платежів) вважається бюджетним фондом, який належить державі або територіальній громаді та створюється від їх імені.

На кошти бюджетного фонду, визначеного пп.3.2.1 п.3.2 ст.3 Закону, не може бути накладено стягнення за причинами, відмінними від стягнення такого податку, збору (обов'язкового платежу).

Підпунктом 3.1.1 п.3.1 ст.3 зазначеного Закону встановлено, що активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду. В інших випадках платники податків самостійно визначають черговість та форми задоволення претензій кредиторів за рахунок активів, вільних від заставних зобов'язань забезпечення боргу. У разі, якщо такого платника податків визнано банкрутом, черговість задоволення претензій кредиторів визначається законодавством про банкрутство.

На день розгляду справи заборгованості не змінилась, оскільки відповідач в судове засідання не з'явився, жодних доказів на підтвердження повного або часткового її погашення не надав.

З огляду на викладене, позовні вимоги обґрунтовані, підтвердженні належними доказами, що містяться в матеріалах справи, та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з приватного підприємства "Комсомолець", Житомирська область, Брусилівський район, с. Осівці, код 03746349:

- на користь Коростишівської міжрайонної державної податкової інспекції, м. Коростишів, вул. Шевченка,1, код 13563742 - 26261 грн. заборгованості за рахунок активів платника податків.

3. Постанова суду  набирає законної сили в строк та в порядку, встановлених ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України.

4. Постанова суду може бути оскаржено до Житомирського  апеляційного господарського суду  відповідно до ст.186 КАС України через господарський суд  Житомирської області. 

Суддя                                                                       Маріщенко Л.О.  

            дата складання 13.06.06р.

Віддрукувати: 2 прим.

1 - в справу

2 - відповідачу;

Дата ухвалення рішення08.06.2006
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу8829
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/1398

Постанова від 17.07.2007

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Судовий наказ від 29.06.2006

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Постанова від 08.06.2006

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні