Рішення
від 18.03.2020 по справі 349/2191/19
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/2191/19

Провадження № 2/349/122/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

18 березня 2020 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області у складі головуючого судді Рибія М. Г.,

за участю секретаря судового засідання Мартиновської І. П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 , від імені якої діє адвокат Падучак Іванна Іванівна, до Фразької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 пред`явила позов до Фразької сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини її батька, ОСОБА_2 .

Обґрунтовує свої вимоги тим, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . За життя ОСОБА_2 склав заповіт, відповідно до якого все своє майно заповів їй. В установлений законодавством строк вона не подала заяви про прийняття спадщини у зв`язку з тим, що велика відстань між місцем її постійного проживання та місцем знаходження спадкового майна, також вказала, що хворіє та всі її кошти йдуть на лікування.

Представник позивачки в судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності.

Представник Фразької сільської ради в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності та про визнання позову.

Суд, дослідивши письмові докази, дійшов висновку про відмову в задоволенні позову з таких підстав.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть №00024783140 від 03 грудня 2019 року.

Згідно з довідкою виконавчого комітету Фразької сільської ради № 494 від 18 грудня 2019 року останнім місце проживання ОСОБА_2 було с. Підбір`я Рогатинського району Івано-Франківської області, де він був зареєстрований. Заповіт, посвідчений 13 липня 2005 року приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу від імені ОСОБА_3 І. В. та зареєстрований в реєстрі за № 1251, не змінений і не скасований. На день смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з ним проживали: онука - ОСОБА_4 та дочка онуки - ОСОБА_5 .

Згідно з копією заповіту від 13 липня 2005 року ОСОБА_2 все своє майно заповів ОСОБА_1 .

Постановою № 332/02-31 від 03 грудня 2019 року приватний нотаріус Рогатинського районного нотаріального округу Данилюк Х. Я. відмовила ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом у зв`язку з пропуском нею строку у шість місяців для прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 2 ст. 1258 ЦК України кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Отже, згідно з вимогами ст. 1268 ЦК України, де вказано, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї, спадщину ОСОБА_2 прийняла ОСОБА_4 .

Відповідно до ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно з роз`ясненнями, наданими ВССУ в листі від 16.05.2013 р. N 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування , відповідно до змісту ст. 1272 ЦК позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини подається:

1) у разі відсутності письмової згоди всіх спадкоємців, які прийняли спадщину, на подання спадкоємцем, який пропустив шестимісячний строк, заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори;

2) у разі пропуску шестимісячного строку подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори та відсутності інших спадкоємців, які прийняли спадщину та могли б дати письмову згоду на подання цієї заяви.

Належними відповідачами у спорах про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини є спадкоємці, які прийняли спадщину, або територіальні громади в особі органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

За наявності спадкоємця, який прийняв спадщину, - ОСОБА_4 , ОСОБА_1 звернулася з позовом до неналежного відповідача - Фразької сільської ради, внаслідок чого позов задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 264, 265 ЦПК України,

в и р і ш и в:

В позові ОСОБА_1 до Фразької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини відмовити повністю.

Рішення може бути оскаржене до Івано-Франківського апеляційного суду через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 .

Відповідач - Фразька сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Рогатинський район, с. Фрага, код ЄДРПОУ 04355094.

Дата складення повного судового рішення - 18 березня 2020 року.

Суддя М. Г. Рибій

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення18.03.2020
Оприлюднено19.03.2020
Номер документу88294561
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/2191/19

Рішення від 18.03.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Рибій М. Г.

Ухвала від 19.02.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Рибій М. Г.

Ухвала від 31.01.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Рибій М. Г.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Рибій М. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні