Рішення
від 17.03.2020 по справі 910/15294/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA628999980313141206083020002


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

17.03.2020 Справа № 910/15294/19

Господарський суд Донецької області у складі головуючого судді Демідової П.В., при секретарі судового засідання Бутовій Є.В., у судовому засіданні, розглянувши матеріали справи № 910/15294/19

за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Хрещатик м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю ТУ-ОРПС (назва на дату подання позову Товариство з обмеженою відповідальністю Приватлінк , м. Київ), м. Маріуполь Донецької області,

про стягнення заборгованості за Договором оренди нежитлового приміщення №П-18 від 18.09.2018р. в розмірі 1 531 753, 22 грн.

Представники сторін:

від позивача : не з`явився;

від відповідача : не з`явився.

Суть справи:

Позивач, Публічне акціонерне товариство Комерційний банк Хрещатик , звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю ТУ-ОРПС про стягнення 1 531 753, 22 грн., з яких: 1 265 882, 99 грн. - заборгованість з орендної плати, 158 533, 72 грн. - заборгованість по відшкодуванню витрат на утримання нежитлового приміщення (комунальні послуги) - 158 533, 72 грн., 107 336, 51 грн. - пеня.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на невиконання відповідачем грошових зобов`язань в частині оплати орендної плати та комунальних послуг, внаслідок чого з`явилась заборгованість у розмірі 1 265 882, 99 грн. та 158 533, 72 грн. відповідно, та виникли підстави для нарахування штрафних санкцій.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 12 листопада 2019 року справу передано за підсудністю до Господарського суду Донецької області.

Ухвалою суду від 9 грудня 2019 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, визначено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

14 січня 2020 року від позивача до суду надійшло клопотання № 3/40 від 10.01.2020р. про долучення доказів до матеріалів справи.

27 січня 2020 року від позивача до суду надійшло клопотання № 3/135 від 22.01.2020р. про уточнення найменування відповідача по справі.

Ухвалою суду від 18 лютого 2020 року закрито підготовче провадження у справі та призначено розгляд справи по суті на 17 березня 2020 року.

Позивач у судове засідання не з`явився, про дату, місце та час розгляду справи повідомлені належним чином.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про дату, місце та час розгляду справи повідомлений належним чином, про що свідчать рекомендовані повідомлення про вручення поштового відправлення відповідачу. Проте, всі поштові відправлення були повернути на адресу суду з відміткою про закінчення строку зберігання та про відсутність адресата за адресою.

Суд намагався становити інші зв`язки з відповідачем, направляв на колишню адресу кореспонденцію, намагався з`ясувати номери телефонів для зв`язку, проте зв`язок встановлений не був.

Враховуючи вищевикладене та беручи до уваги наявні в матеріалах справи докази направлення на юридичну адресу та отримання процесуальних документів відповідачем по справі № 910/15294/19, а також враховуючи обмежений процесуальний строк розгляду справи, суд робить висновок про належне виконання обов`язку повідомити відповідача про час та місце розгляду зазначеної справи та зазначає, що незабезпечення відповідачем умов для своєчасного отримання ним кореспонденції, не може перешкоджати захисту прав третіх осіб у суді.

Оскільки у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору та відповідачем не надано доказів в підтвердження поважності причин неявки його повноважного представника в судове засідання, справа розглядається відповідно до ст.202 ГПК України без явки сторін за наявними в ній матеріалами.

З`ясувавши фактичні обставини справи, докази на їх підтвердження, виходячи з фактів, встановлених у процесі розгляду справи, суд,-

ВСТАНОВИВ:

18 вересня 2018 року між Публічним акціонерним товариством Комерційний банк Хрещатик (далі - Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю Приватлінк , яке під час розгляду справи змінило найменування на Товариство з обмеженою відповідальністю ТУ-ОРПС , (далі - Орендар) укладено Договір оренди № П-18 (далі - Договір), за змістом п. 1.1 якого Орендодавець передає Орендарю у строкове платне користування частину нежитлового приміщення загальною площею 1 248, 81 кв.м. (далі - приміщення).

Відповідно до п. 1.5 Договору Орендар користується приміщенням протягом строку дії Договору та сплачує Орендодавцю орендну плату та інші платежі, передбачені цим Договором.

Приміщення передається Орендодавцем та приймається Орендарем за Актом приймання-передачі, який оформлюється у двох примірниках, який підписується уповноваженими представниками Сторін і з дати його підписання вважається додатком до цього Договору та є його невід`ємною частиною. Повернення Орендарем приміщення відповідно також оформлюється двостороннім Актом приймання-передачі, який підписується уповноваженими представниками Сторін. (п.п 1.6-1.7 Договору)

П. 2.1.1 Договору встановлено, що обчислення строку оренди починається з дня передачі приміщення за Актом приймання-передачі. Орендодавець зобов`язаний передати, а Орендар зобов`язаний прийняти приміщення не пізніше 18 вересня 2018 року.

Строк оренди закінчується 30 листопада 2019 року включно, але в будь-якому разі не може перевищувати граничного строку ліквідації неплатоспроможного банку Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. (п. 2.1.2 Договору з урахуванням внесених додатковою угодою від 28.12.2018 року змін)

Виходячи зі змісту п.п. 2.2.1-2.2.2 Договору, Сторонами обумовлено, що загальна сума орендної плати за місяць становить 326 164, 20 грн. (разом з ПДВ). Орендна плата сплачується з урахуванням щомісячного індексу інфляції. Розрахунки по орендній платі проводяться щомісячно на підставі цього Договору, шляхом перерахування Орендарем на рахунок Орендодавця суми, визначеної відповідно до умов п. 2.1.1 Договору. Починаючи з другого календарного місяця з моменту підписання Сторонами акту приймання-передачі, розмір орендної плати за кожний наступний місяць розраховується за формулою: орендна плата за попередній місяць помножена на індекс інфляції за попередній місяць, за умови, що індекс перевищує 1, а у випадках дефляції індекс інфляції не застосовується.

Відповідно до п. 2.2.3 Договору орендна плата за поточний календарний місяць нараховується з дати передачі приміщення Орендарю за Актом приймання-передачі та сплачується Орендарем не пізніше двадцять п`ятого числа поточного місяця на підставі оригіналів рахунків Орендодавця, направлених адресу Орендаря листом. У випадку оренди за неповний календарний місяць оренди, орендна плата сплачується пропорційно кількості днів оренди у відповідному місяці.

Орендар зобов`язується своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату до дати фактичного повернення Приміщення Орендодавцю за актом приймання-передачі та/або до повного виконання Орендарем всіх зобов`язань за цим Договором. Оригінали рахунків щомісячно направляються Орендодавцем на адресу Орендаря зазначену в цьому Договорі з послідуючим направленням Актів наданих послуг. Неотримання Орендарем рахунку від Орендодавця не звільняє його від сплати орендної плати. Орендна плата за перший та останній місяці строку оренди сплачується протягом п`ятнадцяти банківських днів з дати передачі Приміщення Орендарю за Актом приймання-передачі на підставі рахунку. Орендна плата за останній місяць строку оренди може бути зарахована Орендодавцем в погашення прострочених зобов`язань Орендаря за Договором, а також в рахунок погашення невиконаних Орендарем зобов`язань щодо відшкодування вартості комунальних та експлуатаційних послуг, пов`язаних з утриманням приміщення. (з урахуванням внесених додатковою угодою від 13.02.2019 року змін)

П. 2.2.4 Договору встановлено, що Орендар щомісячно відшкодовує (окрім випадку самостійної оплати Орендарем комунальних платежів) Орендодавцю вартість спожитої електроенергії, послуг водопостачання, водовідведення, підігріву води і централізованого опалення, утримання будинку і прибудинкової території, охорони (у разі наявності), послуг зв`язку (в разі наявності), інші комунальні та експлуатаційні послуги не пізніше п`ятого числа наступного місяця, від місяця в якому виписано Орендодавцем Акти наданих послуг пропорційно до орендованої площі або показників лічильників. Сторони повинні надавати підтверджуючі документи щодо оплати зазначених послуг.

Згідно з п. 3.1.1 Договору Орендар сплачує Орендодавцю:

- орендну плату;

- вартість спожитих електроенергії, теплової енергії, водопостачання та водовідведення (каналізації), підігріву води і централізованого опалення, послуг з утримання будинку і прибудинкової території, охорони (в разі наявності), послуг зв`язку (в разі наявності), інших комунальних та експлуатаційних послуг;

- пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період невиконання грошових зобов`язань, за кожний день прострочення від суми грошового зобов`язання по будь-якому з вищезазначених платежів.

Повернення Орендарем приміщення відповідно оформлюється двостороннім Актом приймання-передачі, який підписується уповноваженими представниками Сторін та вважається повернутим Орендодавцю з моменту підписання Сторонами Акту. (п. 3.5.1 Договору)

Відповідно до п. 8.1 Договір набирає чинності з дати його підписання уповноваженими представниками Сторін та діє до закінчення строку оренди, передбаченого п. 2.1.2 цього Договору, а в частині взаєморозрахунків - до повного їх виконання.

П. 9.1 Договору встановлено, що у випадку прострочення сплати по будь-якому з платежів відповідно до умов Договору, Орендар сплачує Орендодавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період невиконання грошових зобов`язань, за кожний день прострочення, від суми невиконаного зобов`язання.

Договір складено, підписано та скріплено печатками Сторін без зауважень.

На виконання умов Договору між Сторонами укладено Акт приймання-передачі, за змістом п. 1 якого Орендодавець передав, а Орендар прийняв у строкове платне користування приміщення.

Акт складено, підписано та скріплено печатками Сторін без зауважень.

У якості доказів обставин, викладених у позовній заяві, позивачем до матеріалів справи надано Рахунки за орендну плату та комунальні послуги.

Відповідно до Рахунку № О-07/2019 від 12.07.2019 року вбачається, що станом на дату складання рахунку у відповідача наявна заборгованість за оренду нежитлового приміщення за березень 2019 року з урахуванням індексу інфляції за лютий 2019 року (100,5%) у розмірі 58 904, 28 грн. (без ПДВ), за оренду нежитлового приміщення за квітень 2019 року з урахуванням індексу інфляції за березень 2019 року (100,9%) у розмірі 294867,75 грн. (без ПДВ), за оренду нежитлового приміщення за травень 2019 року з урахуванням індексу інфляції за квітень 2019 року (100,7 %) у розмірі 297816,43 грн. (без ПДВ), за оренду нежитлового приміщення за червень 2019 року з урахуванням індексу інфляції за травень 2019 року (100,7 %) у розмірі 299901,14 грн. (без ПДВ), а також нараховано пеню за прострочення платежів у розмірі 45 721, 15 грн., що разом з ПДВ складає загальну суму у розмірі 1 187 508, 67 грн.

Крім того, відповідно до зазначеного Рахунку, орендна плата за липень 2019 року складає 359 881, 37 грн. (разом з ПДВ та виходячи з інфляції за червень 2019 року у розмірі 99,5 %)

Відповідно до Рахунку № О-08/2019 від 13.08.2019 року вбачається, що станом на дату складання рахунку у відповідача наявна заборгованість за оренду нежитлового приміщення за травень 2019 року з урахуванням індексу інфляції за квітень 2019 року (101 %) у розмірі 68 649, 77 грн. (без ПДВ), за оренду нежитлового приміщення за червень 2019 року з урахуванням індексу інфляції за травень 2019 року (100,7 %) у розмірі 299 901, 14 грн. (без ПДВ), за оренду нежитлового приміщення за липень 2019 року з урахуванням індексу інфляції за червень 2019 року (99, 5 %) у розмірі 299 901, 14 грн. (без ПДВ), а також пеню у розмірі 21 591, 46 грн., що разом складає суму у розмірі 823 733, 92 грн. з ПДВ.

Крім того, відповідно до зазначеного Рахунку, орендна плата за серпень 2019 року складає 299 901, 14 грн. (разом з ПДВ та виходячи з інфляції за липень 2019 року у розмірі 99,4 %).

Відповідно до Рахунку № О-09/2019 від 12.09.2019 року вбачається, що станом на дату складання рахунку у відповідача наявна заборгованість за оренду нежитлового приміщення за травень 2019 року з урахуванням індексу інфляції за травень 2019 року (101 %) у розмірі 68 649, 75 грн. (без ПДВ), за оренду нежитлового приміщення за червень 2019 року з урахуванням індексу інфляції за травень 2019 року (100,7 %) у розмірі 299 901, 14 грн. (без ПДВ), за оренду нежитлового приміщення за липень 2019 року з урахуванням індексу інфляції за червень 2019 року (99, 5 %) у розмірі 299 901, 14 грн. (без ПДВ), за оренду нежитлового приміщення за серпень 2019 року з урахуванням індексу інфляції за липень 2019 року (99,4 %) у розмірі 299 901, 14 грн. (без ПДВ), а також пеню у розмірі 47 136, 67 грн., що разом складає суму у розмірі 1 209 160, 47 грн. з ПДВ.

Крім того, відповідно до зазначеного Рахунку, орендна плата за вересень 2019 року складає 359 881, 37 грн. (разом з ПДВ та виходячи з інфляції за серпень 2019 року у розмірі 99, 7 %).

Відповідно до Рахунку № О-10/2019 від 18.10.2019 року вбачається, що станом на дату складання рахунку у відповідача наявна заборгованість за оренду нежитлового приміщення за травень 2019 року з урахуванням індексу інфляції за квітень 2019 року (101 %) у розмірі 68 649, 75 грн. (без ПДВ), за оренду нежитлового приміщення за червень 2019 року з урахуванням індексу інфляції за травень 2019 року (100,7 %) у розмірі 68649,75 грн. (без ПДВ), за оренду нежитлового приміщення за липень 2019 року з урахуванням індексу інфляції за червень 2019 року (99, 5 %) у розмірі 299 901, 14 грн. (без ПДВ), за оренду нежитлового приміщення за серпень 2019 року з урахуванням індексу інфляції за липень 2019 року (99,4 %) у розмірі 299 901, 14 грн. (без ПДВ), за оренду нежитлового приміщення за вересень 2019 року з урахуванням індексу інфляції за серпень 2019 року (99,7 %) у розмірі 299 901, 14 грн. (без ПДВ) а також нараховано пеню у розмірі 80 422, 53 грн., що разом складає суму у розмірі 1 602 327, 70 грн. з ПДВ.

Крім того, відповідно до зазначеного Рахунку, орендна плата за жовтень 2019 року (з 1 по 6 жовтня 2019 року) складає 70 142, 04 грн. (разом з ПДВ та виходячи з інфляції за вересень 2019 року у розмірі 99, 7 %).

Відповідно до Рахунку № К 04/19 від 25.07.2019 року вбачається, що станом на дату складання рахунку у відповідача наявна заборгованість за комунальні послуги за лютий 2019 року у розмірі 501, 98 грн., а також виставлено рахунок за квітень 2019 року у розмірі 35 536, 55 грн. (разом з ПДВ)

Відповідно до Рахунку № К 05/19 від 23.08.2019 року вбачається, що станом на дату складання рахунку у відповідача наявна заборгованість за комунальні послуги за квітень 2019 року у розмірі 35 536, 55 грн. (з ПДВ), а також виставлено рахунок за травень 2019 року у розмірі 41 245, 52 грн. (разом з ПДВ)

Відповідно до Рахунку № К 06/19 від 23.08.2019 року відповідачу виставлено рахунок за червень 2019 року у розмірі 56 757, 98 грн. (разом з ПДВ)

Відповідно до Рахунку № К 07/19 від 10.10.2019 року вбачається, що станом на дату складання рахунку у відповідача наявна заборгованість за комунальні послуги за квітень-червень 2019 року у розмірі 81 073, 61 грн. без ПДВ, нараховано пеню за несвоєчасну сплату послуг у розмірі 6 163, 67 грн., а також виставлено рахунок за липень 2019 року у розмірі 33 839, 50 грн.

Відповідно до Рахунку № К 08/19 від 10.10.2019 року відповідачу виставлено рахунок за серпень 2019 року у розмірі 11 659, 37 грн. (разом з ПДВ)

Відповідно до Рахунку № К 09/19 від 18.10.2019 року вбачається, що станом на дату складання рахунку у відповідача наявна заборгованість за комунальні послуги за квітень-серпень 2019 року у розмірі 118 989, 33 грн. без ПДВ, нараховано пеню за несвоєчасну сплату послуг у розмірі 6 163, 67 грн., а також виставлено рахунок за вересень 2019 року у розмірі 15 746, 52 грн. (з ПДВ)

23 вересня 2019 року позивачем на адресу відповідача було направлено вимогу № 7/3780 про сплату заборгованості за договором оренди, за змістом якої позивач просить відповідача погасити наявну за договором заборгованість в повному обсязі.

2 жовтня 2019 року позивач листом № 7/3912 повідомив відповідача про припинення дії Договору з 7 жовтня 2019 року у відповідності до п. 4.3.3 Договору у зв`язку з продажем об`єкта оренди, повторно наголошував на терміновому погашенні заборгованості за Договором та попередив, що у випадку несплати заборгованості позивач буде вимушений звернутись до суду.

Виходячи з наведеного вище, та враховуючи розрахунок позовних вимог, позивач просить суд стягнути з відповідача заборгованість за орендну плату у розмірі 1 265 882, 99 грн., 158 533, 72 грн. - заборгованість по відшкодуванню витрат на утримання нежитлового приміщення (комунальні послуги) - 158 533, 72 грн. та 107 336, 51 грн. пені.

Надавши правову кваліфікацію спірним правовідносинам, що склались між сторонами, суд робить висновок, що вони пов`язані із наймом (орендою). За приписами ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України, що кореспондується зі ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України, за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Відповідно до ст.193 Господарського кодексу України (далі - ГК України), ст.ст. 525, 526 ЦК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Не допускається одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України однією з підстав виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини.

Згідно із ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами. Таке імперативне врегулювання договірних відносин усуває будь-які сумніви щодо юридичного значення умов договору: вони є юридично обов`язковими, гарантують право учасникам договірних відносин бути впевненими в тому, що кожна зі сторін має виконувати умови договору належним чином, а цивільні права, що ґрунтуються на його умовах, підлягають захисту в тій же мірі і в той же спосіб, що і права, які прямо передбачені актами цивільного законодавства або випливають із них.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку, що відповідач неналежним чином здійснював свої зобов`язання за договором в частині сплати орендної плати, у зв`язку з чим позивач правомірно вимагає стягнути з відповідача заборгованість за орендну плату.

Позивачем зазначено, що відповідачем виконано грошові зобов`язання за договором частково, внаслідок чого залишилась непогашена прострочена заборгованість у розмірі 1 265 882, 99 грн. Відповідачем не спростовано вимоги позивача, у зв`язку з чим суд вважає позовні вимоги в частині стягнення заборгованості за орендну плату правомірними та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Стосовно стягнення заборгованості за відшкодування комунальних послуг суд зазначає наступне.

Як вже було зазначено вище, у якості доказів позивач надав суду рахунки, виставлені відповідачу, на комунальні послуги. Умовами Договору обумовлено, що позивач надає відповідачу відповідні рахунки та Акти наданих послуг пропорційно до орендованої площі або показників лічильників.

Встановлюючи обов`язок відповідача щодо компенсації комунальних витрат, сторони визначили, що вони повинні надавати один одному підтверджуючи документи щодо оплати комунальних послуг (п. 2.2.4 договору). Акти виконання договору оренди на відшкодування комунальних послуг направляються на адресу відповідача рекомендованим листом,.

За умови відсутності інших орендарів та невикористання Орендодавцем частини приміщення , що перебуває в оренді за цільовим призначенням , комунальні послуги сплачуються Орендарем згідно показників лічильників, а опалення в повному обсязі у випадку, якщо незайняту частину приміщення неможливо відключити від споживання комунальних послуг, теплової енергії, тощо.

За змістом п. 7.4 сторони домовилися, що Орендар вважається таким, що отримав оригінал рахунку, якщо такий рахунок направлено на адресу орендаря рекомендованим листом.

До матеріалів справи, в якості підтвердження заборгованості за комунальні послуги, позивачем надано рахунки та рахунки - фактури, сформовані позивачем самостійно. На рахунках стоять відмітки про їх отримання невідомими особами. На рахунках від 18.10.2019 року стоїть відмітка про їх отримання директором відповідача Рогожею Ю.А., проте підпис не співпадає з підписом на договорі оренди.

В умовах сумніву щодо отримання відповідачем рахунків на оплату послуг, суд звертає власну увагу на п.7.4 договору, та зазначає, що в межах відносин сторін щодо компенсації комунальних витрат, позивач не довів належним доказам, передбаченими договором, виконання зобов`язань щодо виставлення рахунків на адресу відповідача в порядку, який сторони погодили.

Крім зазначеного, в матеріалах справи відсутні акти виконання договору оренди на відшкодування комунальних послуг, або інші докази (рахунки комунальних служб, показники лічильників, тощо) споживання комунальних послуг саме в такому розмірі, який зазначено позивачем у позовній заяві та односторонніх рахунках. З наданих позивачем Рахунків не вбачається, що дані, зазначені у конкретному Рахунку, стосуються саме тієї площі, що займав відповідач, Виходячи з наданих до матеріалів справи документів, позивач є власником нежитлового приміщення площею 7499,7 кв.м, 1248,81 з яких орендував відповідач.

Згідно з ч. 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. (ч. 1 ст. 74 ГПК України)

Ч. 1 ст. 76 ГПК України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування.

Судом враховане, що відповідач не скористався своїми правами щодо можливості бути обізнаним про наявність судових справ за його участю, як наслідок не надав заперечень проти вимог позивача.

Проте, приймаючи до уваги вимоги ст.ст.74,76 ГПК України, суд зазначає, що односторонні рахунки позивача самі по собі не є належними доказами які, у розумінні умов договору оренди, та, у розумінні інституту відшкодування, які підтверджують обсяг витрат, які повинен компенсувати відповідач згідно договору оренди.

Виходячи з викладеного вище, в умовах відсутності належних доказів споживання відповідачем комунальних послуг в обсягах, заявлених позивачем в позивної заяві та рахунках, позбавляє можливості встановити належний розмір послуг, які підлягають відшкодуванню за рахунок відповідача.

Таким чином, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні позовних вимог в частині стягнення комунальних послуг в повному обсязі.

Крім основної заборгованості позивач просив суд стягнути пеню у розмірі 107 336, 51 грн., з яких: 102 323, 84 грн. - пеня на прострочення оплати орендної плати, та 5 012, 67 грн. - пеня за прострочення відшкодування комунальних послуг.

За змістом ст.610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За приписами ст.611 зазначеного нормативно-правового акту у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

У відповідності до ч. 1 ст. 530 ЦК України зобов`язання повинно виконуватися у строки, встановлені договором.

Відповідно до ст.ст.611, 612 ЦК України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом. Боржник вважається таким, що прострочив виконання зобов`язання, якщо він не приступив до його виконання або не виконав у строк, встановлений договором або законом.

Особливості регулювання відповідальності за порушення грошових зобов`язань у відносинах суб`єктів господарювання визначаються приписами статей 534, 549-552 ЦК України, статей 229-234 ГК України та статей Закону України Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань .

Відповідно до ст. ст. 1, 3 Закону України Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Як вбачається з наведеного вище, п.п. 3.1.1, 9.1 Договору встановлено, що у випадку прострочення сплати по будь-якому з платежів відповідно до умов Договору, Орендар сплачує Орендодавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період невиконання грошових зобов`язань, за кожний день прострочення, від суми невиконаного зобов`язання.

Позивачем до матеріалів справи наданий розрахунок штрафних санкцій, згідно якого останнім нараховано пеню у розмірі 11 704, 51 грн. за період з 26 травня 2019 року по 20 жовтня 2019 року на суму боргу у розмірі 82 379, 69 грн. (заборгованість за травень 2019 року), пеню у розмірі 40 421, 88 грн. за період з 26 червня 2019 року по 20 жовтня 2019 року на суму боргу у розмірі 359 881, 37 грн. (заборгованість за червень 2019 року), пеню у розмірі 29 118, 00 грн. за період з 26 липня 2019 року по 20 жовтня 2019 року на суму боргу у розмірі 359 881, 37 грн. (заборгованість за липень 2019 року), пеню у розмірі 18 742, 62 грн. за період з 26 серпня 2019 року по 20 жовтня 2019 року на суму боргу у розмірі 359 881, 37 грн. (заборгованість за серпень 2019 року), пеню у розмірі 2 336, 83 грн. за період з 26 вересня 2019 року по 20 жовтня 2019 року на суму боргу у розмірі 103 859, 19 грн. (заборгованість за вересень 2019 року).

Суд зазначає, що позивачем вірно визначено початок строку нарахування пені у відповідності до п. 2.2.3 Договору, але разом з тим позивачем не враховано, що за змістом статей 253, 254 Цивільного кодексу України у випадку коли останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день.

Таким чином, пеня за період з 26 травня 2019 року по 20 жовтня 2019 року та за період з 26.08.2019 по 20.10.2019 року підлягає коригуванню в частині початку строку її нарахування, а саме з 28 травня 2019 року та з 27.08.2019 року відповідно. Крім того, в підрахунку пені позивачем допущені арифметичні помилки.

Перерахувавши розрахунок позивача в частині пені належним чином, судом встановлено, що пеня у визначений позивачем строк складає суму у розмірі 99 287,72 грн., а тому суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог в частині стягнення пені частково.

Суд відмовляє у позовних вимогах в частині стягнення пені за прострочення оплати комунальних послуг в повному обсязі з підстав недоведеності розміру наявної станом на подання позовної заяви заборгованості.

Судові витрати у відповідності до вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України стягуються з відповідача на користь позивача пропорційно розміру заявлених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 13, 74, 76, 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Хрещатик до Товариства з обмеженою відповідальністю ТУ-ОРПС про стягнення 1 531 753, 22 грн., з яких: 1 265 882, 99 грн. - заборгованість з орендної плати, 158 533, 72 грн. - заборгованість по відшкодуванню витрат на утримання нежитлового приміщення (комунальні послуги) - 158 533, 72 грн., 107 336, 51 грн. - пеня - задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю ТУ-ОРПС (87537, Донецька обл., місто Маріуполь, вулиця Купріна, будинок 2, код ЄДРПОУ 32912579) на користь Публічного акціонерного товариства КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК ХРЕЩАТИК (01001, м.Київ, вулиця Хрещатик, будинок 8-А, код ЄДРПОУ 19364259) заборгованість з орендної плати в розмірі 1 265 882, 99 грн., 99 287,72 грн. - пеня, а також суму сплаченого судового збору у розмірі 20 477, 56 грн.

В решті позовних вимог відмовити.

Видати наказ після набрання рішення законної сили.

Рішення може бути оскаржене в Східний апеляційний господарський суд протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення в порядку передбаченому розділом IV ГПК України з урахуванням приписів перехідних положень.

Суддя П.В. Демідова

Повний текст рішення складено та підписано 19.03.2020 року.

Інформацію щодо руху справи можна отримати на інформаційному сайті http://www.reyestr.court.gov.ua, веб-порталі "Судова влада України" (dn.arbitr.gov.ua)

Дата ухвалення рішення17.03.2020
Оприлюднено20.03.2020
Номер документу88304107
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/15294/19

Ухвала від 16.09.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Ухвала від 02.09.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Геза Таісія Дмитрівна

Ухвала від 29.04.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Геза Таісія Дмитрівна

Рішення від 17.03.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Рішення від 17.03.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Ухвала від 18.02.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Ухвала від 23.01.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Ухвала від 17.01.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Ухвала від 23.12.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні