Рішення
від 04.03.2020 по справі 126/2621/19
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

Справа № 126/2621/19

Провадження № 2/126/259/2020

"04" березня 2020 р. м. Бершадь

Бершадський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Рудь О. Г.

секретар Кучанська В. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бершадь цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Бирлівської сільської ради Бершадського району, третя особа на стороні відповідача ОСОБА_2 про встановлення факту і визнання права на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Бирлівської сільської ради Бершадського району, третя особа на стороні відповідача ОСОБА_2 про встановлення факту і визнання права на спадкове майно.

Позов обгрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 , у віці 79 років, померла ОСОБА_3 .. Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, а саме: земельну частку (пай) на території Бирлівської сільської ради. Спадкоємцями на майно померлої є позивач ОСОБА_1 , який маючи на меті належним чином оформити свої спадкові права звернувся до нотаріуса. Однак йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, через відсутність правовстановлюючого документу на землю, а також роз`яснено, що слід встановити факт родинних відносин з ОСОБА_3 ..

Позивач, ОСОБА_1 , через канцелярію суду подав заяву про підтримання позовних вимог, справу просив слухати у його відсутність.

Представник відповідача, сільський голова Саковська А.І., через канцелярію суду подала заяву про визнання позовних вимог, справу просила слухати у її відсутність.

Третя особа на стороні відповідача ОСОБА_2 , через канцелярію суду подав заяву про визнання позовних вимог, справу просив слухати у його відсутність.

Враховуючи те, що відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи та проводить його в даному судовому засіданні на підставі доказів наявних у справі.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Баланівка Бершадського району Вінницької області, померла ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , складеного виконавчим комітетом Баланівської сільської ради, актовий запис № 54 від 13.09.1999 року. Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, а саме земельну частку (пай) розташовану на території Бирлівської сільської ради.

Згідно довідки № 485 від 17.10.2019 року єдиним спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_3 є її правнук та позивач по справі ОСОБА_1 , 1990 року народження, який спадщину прийняв, оскільки проживав з покійною по день її смерті. Інших спадкоємців до майна померлої немає.

Маючи намір оформити спадкове майно позивач звернувся до нотаріуса з відповідною заявою, проте йому було відмовлено та роз`яснено, що ним не підтверджено факт родинних відносин з ОСОБА_3 та відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно, що унеможливлює належне оформлення його спадкових прав.

Правовідносини виникли між сторонами до 01.01.2004 року, а тому, як слідує із роз`яснень наданих Пленумом Верховного Суду України у постанові "Про судову практику у справах про спадкування" від 30.05.2008 року за №7, до правовідносин які виникли до набранням чинності ЦК України в редакції 2004 року слід застосовувати законодавство, зокрема відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР (редакції 1963 року), зокрема розділом VІІ "Спадкове право".

Відповідно до ст. 531 ЦК УРСР 1963 року, чинної на час відкриття спадщини, встановлено, що до числа спадкоємців за законом належать непрацездатні особи, що перебували на утриманні померлого не менше одного року до його смерті. При наявності інших спадкоємців вони успадковують нарівні з спадкоємцями тієї черги, яка закликається до спадкоємства.

Так, будучи єдиним спадкоємцем на майно померлої, позивач прийняв спадщину відповідно до вимог ст. 549 ЦК Української PCP, який діяв на день відкриття спадщини, шляхом вступу в управління та володіння спадковим майном, що підтверджено наявною в матеріалах справи довідкою, виданою виконавчим комітетом Баланівської сільської ради Бершадського району Вінницької області від 17.10.2019 року № 485.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України у п. 8 постанови від 31 березня 1995 року N 5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", чинної на час відкриття спадщини, встановлення факту перебування особи на утриманні померлого має значення для одержання спадщини. Одержання заявником заробітку, пенсії, стипендії, інших доходів не є підставою для відмови у встановленні факту перебування на утриманні, коли суд установить, що основним і постійним джерелом засобів до існування була для заявника допомога з боку особи, яка надавала йому утримання. Видана відповідним органом довідка про те, що особа перебувала на утриманні померлого, не виключає можливості встановлення у судовому порядку факту перебування на утриманні. Така довідка оцінюється судом за правилами ст. 62 ЦПК України.

Позивачем, окрім вищезгаданої довідки в підтвердження факту перебування його на утриманні померлої ОСОБА_3 , долучено до матеріалів справи нотаріально посвідчені письмові пояснення ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , та ОСОБА_2 які в них стверджують, що батьки позивача перебували за кордоном на заробітках, а тому до смерті ОСОБА_3 , ОСОБА_1 проживав разом з нею та був на її утриманні.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позовні вимоги в частині встановлення юридичного факту підтверджені належними доказами, отож їх слід задовольнити.

В силу приписів ст. 548 ЦК УРСР, прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Судом встановлено, що спадкова справа після смерті ОСОБА_3 в державний нотаріальній конторі не заводилася, що підтверджено інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру, наданою державною нотаріальною конторою 28.01.2020 року.

Крім того, Бирлівською сільською радою 11.02.2020 року, до матеріалів справи було долучено копії заповітів, вчинених померлою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та 26.08.1993 року та заяви про скасування вказаних заповітів.

Так, до складу спадщини після смерті ОСОБА_8 увійшло право на земельну частку (пай), розмір 2,12 умовних кадастрових гектарах згідно розпорядження Бершадської районної державної адміністрації від 22.02.2000 року № 47, реєстраційний № 1025. Відповідно до розпорядження Бершадської районної державної адміністрації від 25.03.2002 № 76 "Про затвердження технічної документації, проекту організації території земельних часток (паїв) з виготовленням державних актів на право власності на землю власникам сертифікатів на території Бирлівської сільської ради, розмір земельної частки (паю) було змінено на 2,05 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі, на місцевості, про що вказує наявна в матеріалах справи інформація з відділу держгеокадастру у Бершадському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області від 31.10.2019.

Як вбачається із оголошення в газеті Бершадський край сертифікат серії ВН № 0489641 на території Бирлівської сільської ради, виданий на підставі рішення Бершадської РДА від 22.02.2000 року № 47, на ім`я ОСОБА_3 було втрачено.

Пунктом 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справі про спадкування" роз`яснено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

З урахуванням положень частини першої статті 15 та статті 392 ЦК потреба в такому способі захисту права власності виникає тоді, коли наявність суб`єктивного права власника не підтверджена відповідними доказами, підлягає сумніву, не визнається іншими особами або ними оспорюється, а не в тому разі, коли цими особами не виконується відповідне рішення суду, ухвалене раніше.

Аналізуючи зібрані у справі докази судом встановлено, що позивач, будучи спадкоємцем за законом, спадщину прийняв згідно діючого законодавства, інші спадкоємці відсутні, належність спадкової маси спадкодавцеві підтверджено належними та допустимими доказами, як і прийняття спадщини спадкодавцем після смерті ОСОБА_3 , однак правовстановлюючий документ на таке майно втрачено, що також підтверджено зібраними у справі доказами.

Зважаючи на те, що у разі втрати, пошкодження сертифіката про право на земельну частку (пай) аналогічного порядку видачі нового сертифікату на ім`я спадкодавця спадкоємцям особи, яка мала право на земельну частку (пай), не передбачено, отже, належним способом захисту прав спадкоємців у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво право на спадщину на земельну частку (пай) є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування (лист ВССУ від 13.05.2013).

З огляду на викладене суд дійшов до переконання, що обставини, які викладені у позовній заяві знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, отож порушені права позивача підлягають захисту судом.

Крім цього, відповідач та третя особа на стороні відповідача надали суду заяви про визнання позову.

Враховуючи, що визнання відповідачем та третьою особою позовних вимог не суперечить закону суд приймає визнання ними позову та виносить рішення у підготовчому судовому засіданні про задоволення позову.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст., 531, 548, 549 ЦК УРСР,постановою Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року за №7 Про судову практику у справах про спадкування , ст.200, 206, 258-259, 263-265, 315 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителя АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) до Бирлівської сільської ради Бершадського району (с. Бирлівка, Бершадського району Вінницької області, вул. Вишнева, 278, ЄДРПОУ 04329501), третя особа на стороні відповідача ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 житель АДРЕСА_2 ) про встановлення факту і визнання права на спадкове майно - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 з 01.01.1998 року по день смерті ОСОБА_3 , а саме до ІНФОРМАЦІЯ_1 перебував на її утриманні.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) в розмірі 2,12 умовних кадастрових гектарів, яка знаходиться на території Бирлівської сільської ради Бершадського району Вінницької області, яка належала ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВН № 04896641, виданого згідно розпорядження Бершадської районної державної адміністрації від 22.02.2000 року № 47, реєстраційний № 1025 і відповідно до розпорядження Бершадської районної державної адміністрації від 25.03.2002 року № 76 розмір земельної частки (паю) змінено на 2,05 в умовних кадастрових гектарах.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції .

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Роз`яснити сторонам, що відповідно до п. 15.5 перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Суддя О. Г. Рудь

СудБершадський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення04.03.2020
Оприлюднено20.03.2020
Номер документу88305509
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —126/2621/19

Рішення від 04.03.2020

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

Ухвала від 13.02.2020

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

Ухвала від 29.11.2019

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні