Рішення
від 19.03.2020 по справі 328/283/20
ТОКМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

328/283/20

19.03.2020

2/328/285/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2020 року м. Токмак

Токмацький районний суд Запорізької області в складі головуючого судді Погрібної О.М., за участю секретаря судового засідання Мацинської О.Є., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Токмак цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_2 , до Остриківської сільської ради Токмацького району Запорізької області про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом,

в с т а н о в и в:

До Токмацького районного суду Запорізької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Остриківської сільської ради Токмацького району Запорізької області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_2 , про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом. Обґрунтовуючи подану заяву, позивач зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його дід ОСОБА_3 . За життя ОСОБА_3 склав заповіт, відповідно до якого заповів йому житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 . Йому не було відомо про наявність зазначеного заповіту на його користь, його батько ОСОБА_2 (син померлого ОСОБА_3 ) в нотаріальну контору з приводу оформлення спадщини не звертався. Він узнав про зазначений заповіт наприкінці 2019 року від батька випадково, після чого звернувся до державного нотаріуса з метою одержання свідоцтва про право на спадщину за заповітом, але нотаріус йому відмовив з причини пропуску строку для прийняття спадщини та запропонував звернутись до суду з позовом про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини. Враховуючи поважність пропущення строку звернення до нотаріуса щодо подачі заяви про прийняття спадщини, позивач просить задовольнити позов.

Ухвалою судді від 12.02.2020 року було відкрито провадження у справі та призначено справу до підготовчого засідання.

Ухвалою суду від 10.03.2020 року було закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, подав заяву, у якій просить розглядати справу за його відсутності, позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив задовольнити.

Представник відповідача, Остриківської сільської ради Токмацького району Запорізької області, в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи за його відсутності, при винесенні рішення поклався на розсуд суду.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_3 , в судове засідання не з`явився, подав заяву, у якій просить розглядати справу за його відсутності, позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив задовольнити.

Враховуючи, що розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх наданими доказами, суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч.3 ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ст.13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи, або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч.1 ст.76 ЦПК України доказами є будь-які данні, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Для прийняття спадщини згідно з вимогами ст.1270 ЦК України встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини передбачені ст.1272 ЦК України, а саме якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Частина 3 статті 1272 Цивільного кодексу України передбачає, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Токмацьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області 24.01.2017 року, актовий запис № 40.

Позивач ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в сім`ї батька: ОСОБА_2 та матері ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 10 червня 1978 року, актовий запис №22.

З Витягу з державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126,133,135 Сімейного кодексу України від 31.01.2020 вбачається, що батьками ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є ОСОБА_5 та ОСОБА_3 , актовий запис №19 від 03 травня 1957 року.

Таким чином, відповідно до наявних в матеріалах справи доказів, позивачем доведено родинні відносини між померлим ОСОБА_3 , ОСОБА_2 та ОСОБА_1 .

Згідно із заповітом від 03 лютого 2015 року, засвідченого секретарем виконавчого комітету Остриківської сільської ради, померлий ОСОБА_3 заповів житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_1 .

Відповідно до довідки за №216 від 28.01.2020, виданої Остриківським сільським головою, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 . На день смерті був зареєстрований та проживав один.

01.02.2020 ОСОБА_1 звернувся до державного нотаріуса Токмацької районної державної нотаріальної контори Запорізької області, з метою одержання свідоцтва про право на спадщину за заповітом, після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 . Проте, нотаріус відповідно до постанови за №53/02-31 від 01.01.2020 йому в видачі свідоцтва про право на спадщину відмовила з причини пропуску строку для прийняття спадщини та роз`яснено, що вказаний строк може бути визначений за рішенням суду.

Відповідно до повідомлення завідувача Токмацької державної нотаріальної контори, на яку тимчасово покладено обов`язки по обслуговуванню населення Токмацького району Зиріна О.Ю. за вих.№97/01-16 від 22.02.2020, спадкова справа після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , не заведена.

Як вбачається з Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 59543641 від 22.02.2020, за вказаними параметрами запиту у Спадковому реєстрі щодо померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , інформація відсутня.

Відповідно до довідки про реєстрацію місця проживання особи від 29.01.2020, виданої Остриківським сільським головою, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , з 29 січня 1998 року по теперішній час.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що позивач є єдиним спадкоємцем за заповітом після померлого померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 .

Відповідно до п.24 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до ч.3 статті 1272 ЦК України. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (ч.2 ст.1272 ЦК України), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

За загальним правилом положення про спадкування, право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Згідно з частиною третьою статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

Позивач зазначає та це не спростовується іншими матеріалами справи, що тільки наприкінці 2019 року ним був виявлений заповіт, складений за життя ОСОБА_3 на його ім`я.

Відповідачем по справі Остриківською сільської радою Токмацького району Запорізької області, в свою чергу, не були здійснені дії, направлені на повідомлення спадкоємця ОСОБА_1 про наявність заповіту ОСОБА_3 після його смерті.

При цьому, позивач ОСОБА_1 цілком слушно вважав свого батька ОСОБА_3 спадкоємцем першої черги за законом після смерті ОСОБА_3 , тому не вчиняв дій, пов`язаних із прийняттям спадщини після смерті діда.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини (ВС/КЦС, справа № 565/1145/17 від 26.06.2019).

Зазначені позивачем доводи про неможливість своєчасного звернення до нотаріуса через необізнаність про наявність заповіту, суд вважає поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини.

Суд також враховує відсутність заперечень про задоволення позову відповідачем, що не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Таким чином, суд вважає, що позивач строк для прийняття спадщини пропустив з поважної причини, позовні вимоги є законними, обґрунтованими та підлягають задоволенню, у суду є всі підстави задовольнити позов, визначивши строк у межах передбаченого законом загального терміну шести місяців і такий достатній строк може бути два місяці, перебіг якого рахується після набрання рішенням законної сили.

На підставі викладеного, керуючись ст.12,13, 81, 263-265 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_2 , до Остриківської сільської ради Токмацького району Запорізької області про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом - задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк в два місяці, з дня набрання рішенням суду законної сили, для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини за заповітом, яка відкрилась після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 .

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , рнокпп НОМЕР_3 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_4 , виданий Токмацьким РВ УМВС України в Запорізькій області 22.06.1995, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 .

Відповідач: Остриківська сільська рада Токмацького району Запорізької області, адреса: Запорізька область, Токмацький район, с.Остриківка, вул.Остриківська, буд.78А, код ЄДРПОУ 04353451.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_5 виданий Токмацьким РВ УМВС України і Запорізькій області 28.01.1998, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 .

Рішення суду може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду безпосередньо або через Токмацький районний суд Запорозької області шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду складено 19 березня 2020 року.

Суддя:

СудТокмацький районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення19.03.2020
Оприлюднено20.03.2020
Номер документу88312538
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —328/283/20

Рішення від 19.03.2020

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Погрібна О. М.

Ухвала від 10.03.2020

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Погрібна О. М.

Ухвала від 12.02.2020

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Погрібна О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні