Ухвала
від 20.03.2020 по справі 905/1965/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA628999980313141206083020002


У Х В А Л А

20.03.2020 Справа № 905/1965/19

Господарський суд Донецької області у складі судді Зекунова Е.В., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 про визнання грошових вимог кредитора до боржника за заявою Приватного акціонерного товариства "Науково-виробнича компанія "Гірничі машини" до боржника Акціонерного товариства "К.Енерго" про банкрутство,-

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою господарського суду Донецької області від 08.11.2019 прийнято до розгляду заяву Приватного акціонерного товариства "Науково-виробнича компанія "Гірничі машини" (код ЄДРПОУ 34046713) до боржника Акціонерного товариства "К.Енерго" (код ЄДРПОУ 00131305) про відкриття провадження у справі про банкрутство; проведення підготовчого засідання призначити на 18.11.19 року.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 18.11.2019 відкрито провадження у справі про банкрутство Акціонерного товариства "К.Енерго"; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном Акціонерного товариства "К.Енерго" строком на сто сімдесят календарних днів до 06.05.2020 року; призначено розпорядником майна арбітражного керуючого Драліна Андрія Володимировича; встановлено дату попереднього засідання суду на 23.01.2020 року.

21.11.2019 за номером 64202 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет оприлюднено оголошення (повідомлення) про відкриття провадження у справі про банкрутство Акціонерного товариства "К.Енерго" (код ЄДРПОУ 00131305).

18.03.2020 до господарського суду Донецької області надійшла заява ОСОБА_1 б/н від 15.03.2020 про визнання грошових вимог кредитора до боржника.

Дослідивши заяву ОСОБА_1 про визнання грошових вимог кредитора до боржника та додані до неї документи, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори за вимогами, які виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом тридцяти днів від дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Згідно з ч.3 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, до заяви в обов`язковому порядку додаються докази сплати судового збору, докази надсилання копії заяви боржнику і розпоряднику майна, а також документи, які підтверджують грошові вимоги до боржника.

Статтею 46 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що господарський суд не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви конкурсного кредитора здійснює перевірку її відповідності вимогам цього Закону.

У разі якщо заяву кредитора подано без дотримання вимог цього Кодексу, господарський суд письмово повідомляє заявника про недоліки заяви та строк, протягом якого він зобов`язаний їх усунути.

Разом з заявою про визнання грошових вимог кредитора до боржника ОСОБА_1 надано клопотання про звільнення від сплати судового збору, у зв`язку з майновим станом.

Розглянувши вказане клопотання про звільнення від сплати судового збору, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст.8 Закону України "Про судовий збір", на яку посилається заявник, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

2. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Виходячи зі змісту вказаної норми, підстава для звільнення від сплати судового збору, на яку посилається заявник, а саме, відсутність доходу фізичної особи за попередній календарний рік, може бути застосована виключно в тому разі, коли вказана особа є позивачем.

Натомість у даному випадку ОСОБА_1 звернулась з заявою із кредиторськими вимогами у справі про банкрутство.

Зокрема, у п.15 ч.1 ст.5 вказаного Закону міститься норма, згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються фізичні особи (крім суб`єктів підприємницької діяльності) - кредитори, які звертаються з грошовими вимогами до боржника щодо виплати заборгованості із заробітної плати, зобов`язань внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров`ю громадян, виплати авторської винагороди та аліментів, - після оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом.

Кредиторські вимоги ОСОБА_1 мотивовано іншими обставинами (переплатою за послуги централізованого опалення), отже, заявник не є особою, що звільнена від сплати судового збору в силу закону.

Щодо підстав для надання відповідної пільги в порядку ст.8 Закону України "Про судовий збір", суд зазначає, що у разі передбачення законодавцем такої можливості вказана норма містила б спеціальні положення щодо кредиторів у справі про банкрутство.

Проте вичерпний перелік підстав для звільнення від сплати судового збору, наведений у ст.8 Закону України "Про судовий збір", стосується виключно позивачів.

На думку суду, відповідне виключає можливість розширеного тлумачення даної статті закону та поширення приписів щодо звільнення від сплати судового збору позивачів (тобто учасників справ позовного провадження), на учасників справи про банкрутство. За таких обставин, суд відмовляє ОСОБА_1 у клопотанні про звільнення від сплати судового збору та зазначає, що на виконання вимог ч.3 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства заявником має бути надано суду докази сплати судового збору за подання заяви про визнання грошових вимог кредитора до боржника, розмір якого у відповідності до ч.2 ст.4 Закону України "Про судовий збір" становить 2 розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що підлягала сплаті при поданні заяви з кредиторськими вимогами до боржника, тобто 4204,00 грн.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд дійшов висновку повідомити заявнику - ОСОБА_1 про недоліки заяви про визнання грошових вимог кредитора до боржника та встановити строк для їх усунення.

Керуючись ст.45 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

Відмовити ОСОБА_1 в задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Повідомити ОСОБА_1 про недоліки заяви про визнання грошових вимог кредитора до боржника, а саме:

-надати суду докази сплати судового збору за подання заяви про визнання кредитором у порядку та розмірі, визначеному ч.2 ст.4 Закону України "Про судовий збір".

Заявнику ОСОБА_1 в строк до 30.03.2020 року усунути недоліки у заяві про визнання кредитором .

Не усунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, зумовлює повернення судом заяви у відповідності до ч.3 ст. 46 Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвала набирає чинності у строк та порядку, визначеному ст.9 Кодексу України з процедур банкрутства та оскарженню не підлягає.

Суддя Е.В. Зекунов

Дата ухвалення рішення20.03.2020
Оприлюднено20.03.2020
Номер документу88323637
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —905/1965/19

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тихий Павло Володимирович

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тихий Павло Володимирович

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тихий Павло Володимирович

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тихий Павло Володимирович

Постанова від 22.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні