Рішення
від 04.03.2020 по справі 233/5720/19
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/5720/19

ЗАОЧНЕ Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 березня 2020 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Мартиненко В. С.,

за участю секретаря судового засідання Ліман С.М.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в м. Костянтинівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дебальцевської міської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

До Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області з вказаним позовом звернулася ОСОБА_1 , в якому просила визначити їй додатковий строк в два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Дебальцеве Донецької області. В обґрунтування вказаних вимог позивач посилалася на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Дебальцеве Донецької області померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка за життя склала заповіт, яким заповіла все своє майно ОСОБА_1 . До складу спадщини входить, зокрема, право власності на будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 . Через проживання позивача та спадкодавця у м. Дебальцеве Донецької області - тимчасово окупованій території, де органи державної влади тимчасово не виконують свої повноваження, наявність об`єктивних перешкод для перетину лінії розмежування з окупованою територією, вона не мала можливості вчасно звернутися до відповідного відділу реєстрації актів цивільного стану з метою реєстрації факту смерті спадкодавця та нотаріуса, в зв`язку з чим пропустила строк для прийняття спадщини.

Позивач в судове засідання не з`явилася, про дату, час і місце його проведення повідомлялася належним чином, надала клопотання про розгляд справи за її відсутності, не заперечувала проти заочного розгляду справи.

Представник відповідача Дебальцевської міської ради в судове засідання повторно не з`явився, про дату, час і місце його проведення відповідач повідомлявся належним чином, про причини неявки свого представника не повідомив, відзив на позов та клопотання про розгляд справи за відсутності його представника не надав.

Ухвалою Костянтинівського мiськрайонного суду Донецької області від 04.03.2020 року постановлено провести заочний розгляд зазначеної справи.

З`ясувавши обставини справи, дослідивши докази, подані на їх підтвердження, суд дійшов висновку про можливість задоволення позовних вимог з таких підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Дебальцеве Донецької області померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 16 серпня 2019 року Бахмутським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області на підставі актового запису про смерть № 1618 від 16 серпня 2019 року, складеного Бахмутським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання за № 00023695694 від 16 серпня 2019 року, наданим Бахмутським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області,

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина, до складу якої увійшло, зокрема, право власності на будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , який належав спадкодавцеві на підставі договору купівлі-продажу від 20.04.2007 року, посвідченого державним нотаріусом Дебальцевської державної нотаріальної контори Марченко С.М., реєстр. № 1185.

За життя все своє майно ОСОБА_2 заповідала ОСОБА_1 , що підтверджується заповітом від 04 березня 2013 року, посвідченого державним нотаріусом Дебальцевської державної нотаріальної контори Марченко С.М., реєстр. № 240, витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі за № 33408354 від 04.03.2013 р., копії яких додані до матеріалів справи.

Згідно з інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру за № 58118248 від 30.10.2019 року, наданою Костянтинівською державною нотаріальною конторою, в реєстрі відсутні відомості про наявність спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Дебальцеве Донецької області.

Згідно з відомостями паспорту громадянина України, копія якого долучена до матеріалів справи, позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка села Марків Яр Артемівського району Донецької області, має зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до ч.ч.1-2 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу). Частиною 1 ст. 1221 ЦК України встановлено, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Згідно з ч. 1 ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно із ч.ч. 1-3 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Зі змісту статей 1268, 1269, 1270 ЦК України випливає, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч.1, ч. 3 ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Розглядаючи питання про наявність поважних причин, які зумовили пропуск позивачем строку для прийняття спадщини, суд виходить з такого.

Відповідно до п. 2.1 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженому Наказом Міністерства юстиції України № 296/5 від 22.02.2012 року спадкова справа заводиться нотаріусом за місцем відкриття спадщини на підставі поданої (або такої, що надійшла поштою) першою заяви (повідомлення, телеграми) про прийняття спадщини, про відмову від прийняття спадщини, про відмову від спадщини, заяви про відкликання заяви про прийняття спадщини або про відмову від спадщини, заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину, заяви спадкоємця на одержання частини вкладу спадкодавця у банку (фінансовій установі), заяви про видачу свідоцтва виконавцю заповіту, заяви виконавця заповіту про відмову від здійснення своїх повноважень, заяви другого з подружжя про видачу свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя, заяви про вжиття заходів до охорони спадкового майна, претензії кредиторів.

З 7 квітня 2014 року територія Донецької області була визнана одним з районів проведення антитерористичної операції та терміни її проведення, відповідно до наказу антитерористичного центру при службі безпеки України 07.10.2014 р. №33/6/а Про визначення районів проведення антитерористичної операції та термінів її проведення , не встановлений.

Згідно з ст. 1 ЗУ Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях тимчасово окупованими територіями у Донецькій та Луганській областях на день ухвалення цього Закону визнаються частини території України, в межах яких збройні формування Російської Федерації та окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили та здійснюють загальний контроль, а саме: сухопутна територія та її внутрішні води у межах окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей; внутрішні морські води, прилеглі до сухопутної території, визначеної пунктом 1 цієї частини; надра під територіями, визначеними пунктами 1 і 2 цієї частини, та повітряний простір над цими територіями.

Відповідно до ст. 12 вказаного Закону в`їзд осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзд осіб, переміщення товарів з таких територій здійснюються через контрольні пункти в`їзду-виїзду. Командувач об`єднаних сил у разі реальної загрози життю та здоров`ю осіб, які перетинають лінію розмежування, має право обмежити в`їзд цих осіб на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей на період існування цієї загрози. Порядок в`їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів із таких територій визначаються Кабінетом Міністрів України. Перебування в районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях осіб, не залучених до проведення таких заходів, може тимчасово бути обмежено на період проведення таких заходів Командувачем об`єднаних сил.

Межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях, було визначено Указом Президента України № 32/2019 від 7 лютого 2019 року, серед яких є м. Дебальцеве Донецької області.

З 27 листопада 2014 року на виконання Указу Президента від 14.11.2014 №875/2014 про введення в дію рішення РНБО Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях , а також розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 №1085-р Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження ДП Укрпошта прийнято рішення про зупинення приймання і доставки поштових відправлень на територіях Донецької та Луганської областей, які не контролюються українською владою, серед яких є м. Дебальцеве Донецької області.

Оскільки судом встановлено, що в період строку для подання заяви про прийняття спадщини нотаріусу позивач проживала у м. Дебальцеве Донецької області - території, тимчасово непідконтрольній державі Україна, з якою відсутній поштовий зв`язок, а виїзд осіб з тимчасово окупованої території у Донецькій та Луганській областях здійснюються через контрольні пункти в`їзду-виїзду за наявності відповідного дозволу та може в будь-який час бути обмеженим у разі реальної загрози життю та здоров`ю осіб, які перетинають лінію розмежування, та, крім того, відсутність реєстрації факту смерті спадкодавця відповідним відділом державної реєстрації актів цивільного стану, унеможливлює звернення спадкоємця до нотаріусу з заявою про прийняття спадщини та заведення спадкової справи, разом з тим, судом встановлено, що позивач лише 16.08.2019 року після спливу строку, встановленого для прийняття спадщини, отримала свідоцтво про смерть спадкодавця належного зразка, суд дійшов висновку про те, що позивачем ОСОБА_1 встановлений законом строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 пропущений з поважних причин.

Відповідно до ч. 1 ст. 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

В зв`язку з тим, що судом встановлено, що після смерті ОСОБА_2 спадщина не була прийнята іншими спадкоємцями, належним відповідачем у справі є територіальна громада за місцем знаходження нерухомого майна, що входить до складу спадщини, в особі Дебальцевської міської ради.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму ВССУ від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування" у резолютивній частині рішення суд повинен вказати відповідно певний період часу з моменту набрання судовим рішенням законної сили, протягом якого спадкоємець може подати заяву про прийняття спадщини, а не конкретну календарну дату, до якої спадкоємець може подати заяву про прийняття спадщини. Додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, не може перевищувати шестимісячного строку, встановленого статтею 1270 ЦК для прийняття спадщини.

Враховуючи те, що судом встановлена наявність поважних причин пропуску позивачем строку для прийняття спадщини, суд дійшов висновку про необхідність визначити ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 в два місяці з моменту набрання рішенням законної сили, що є достатнім для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 141, 259, 264-265, 273, 280 - 282, 289, п.п.15.5 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Дебальцевської міської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 у селі Марків Яр Артемівського району Донецької області, додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Дебальцеве Донецької області, в 2 (два) місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Донецького апеляційного суду через Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ; відповідач: Дебальцевська міська рада, місцезнаходження: Донецька область, м. Дебальцеве, вул. Радянська, буд. 85, ЄДРПОУ 04052755.

Суддя

Дата ухвалення рішення04.03.2020
Оприлюднено22.03.2020

Судовий реєстр по справі —233/5720/19

Ухвала від 04.03.2020

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Рішення від 04.03.2020

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Ухвала від 13.11.2019

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Ухвала від 24.10.2019

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні