Рішення
від 06.03.2020 по справі 452/400/20
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 452/400/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

"06" березня 2020 р. м.Самбір

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

у складі: головуючого - судді Галина В.П.

секретар судового засідання Задорожна В.Б.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дублянської селищної об`єднаної територіальної громади в особі Дублянської селищної ради Самбірського району Львівської області про встановлення строку для прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з вищезгаданим позовом. В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 , яка до дня смерті постійно проживала в м. Стебнику Львівської області. За деякий час з метою прийняття спадщини після її смерті, позивач почав перебирати документи, які були в її квартирі, щоб знайти ті, які будуть йому потрібні як спадкоємцеві першої черги для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом. В особистих документах матері, серед інших, він знайшов заповіт свого діда ОСОБА_3 , посвідчений 17 березня 2003 року секретарем виконкому Лукавської сільської ради Самбірського району Львівської області та зареєстрований в реєстрі за № 4, згідно якого, все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось, і взагалі все те, що буде йому належати на день смерті і на що він за законом матиме право, а також належний йому земельний і майновий пай, заповідає своєму внукові ОСОБА_1 .

У документах померлої матері ОСОБА_2 , позивач знайшов лист Самбірської державної нотаріальної контори від 04.06.2019 року, в якому державний нотаріус повідомив матері, що вона пропустила шестимісячний термін для прийняття спадщини після смерті її матері ОСОБА_4 , та після смерті її чоловіка ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , після смерті якого його дружина ОСОБА_4 спадщину прийняла, але не оформила своїх спадкових прав. У зв`язку із вищевказаним Самбірська державна нотаріальна контора не вправі зареєструвати спадкову справу та видати свідоцтво про право на спадщину за законом.

Позивачу не відомо, з яких міркувань його мати не повідомила йому про наявність такого заповіту, проте в її документах є також заява про відмову від спадщини за законом його баби ОСОБА_4 - дружини ОСОБА_3 . Справжність підпису ОСОБА_4 під вказаною заявою посвідчено секретарем виконкому Лукавської сільської ради Самбірського району Львівської області 01.02.2013 року та зареєстрованого в реєстрі за № 2.

Дід позивача ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , баба ОСОБА_4 - ІНФОРМАЦІЯ_4 , а мати ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вказане підтверджується свідоцтвами про смерть.

Серед правовстановлюючих документів, що були у матері позивача, він знайшов такі, які стосуються майна його померлого діда ОСОБА_3 , та, відповідно, мали би успадкуватися ним, згідно його заповідального розпорядження, а саме: земельна ділянка площею 0,0594 га для ведення особистого підсобного господарства, три земельні ділянки загальною площею 0,6003 га для обслуговування житлового будинку і ведення особистого підсобного господарства, земельна частка (пай) розміром 2,60 умовних кадастрових гектарів, майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства ТзОВ Хлібороб в розмірі 0,003 відсотків. Зазначене розташоване на території Озерненської сільської ради і належало ОСОБА_3 .

Проте, вчасно заявити про свої права на вказане спадкове майно позивач не зміг, оскільки йому не було відомо про наявність заповіту ОСОБА_3 .

Із врахуванням наведеного та поданих документів, просить суд задовольнити позов та визначити йому, спадкоємцю за заповітом ОСОБА_3 , додатковий тримісячний строк для подання до органів нотаріату заяви про прийняття спадщини за заповітом.

У підготовче засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, подав до суду заяву, в якій позов підтримав повністю, покликаючись на обставини викладені в ньому, просив слухати справу у його відсутності та задовольнити позов.

Представник відповідача Дублянської селищної об`єднаної територіальної громади в особі Дублянської селищної ради Самбірського району Львівської області в підготовче засідання не з`явився, але подав до суду заяву, в якій позов визнав, просив слухати справу у відсутності представника селищної ради.

З`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд дійшов висновку про задоволення позовної заяви, виходячи із такого.

Згідно зі ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 206 ЦПК України, відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Лука Самбірського району Львівської області помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 . ( а.с. 14).

ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Лука Самбірського району Львівської області померла ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_2 . (а.с. 15) .

ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Самбір Львівської області померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_3 . (а.с. 16) .

Відповідно до ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи, або день, з якого вона оголошується померлою.

Згідно ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Із заповіту посвідченого секретарем виконкому Лукавської сільської ради Самбірського району Львівської області відомо, що ОСОБА_3 на випадок своєї смерті зробив розпорядження про те, що все своє майно, де б воно не було і з б воно не складалось і взагалі все те, що йому буде належати на день смерті і на що він за законом матиме право, а також належний йому земельний і майновий пай заповідає своєму внуку ОСОБА_1 . (а.с. 10).

Згідно повідомлення виданого Самбірською державною нотаріальною конторою від 04.09.2019 року відомо, що причиною відмови нотаріуса в оформленні спадщини ОСОБА_2 , є пропуск нею шестимісячного терміну для прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 та після смерті її чоловіка ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , після смерті якого його дружина ОСОБА_4 спадщину прийняла, але не оформила своїх спадкових прав. У зв`язку із вищевказаним Самбірська державна нотаріальна контора не вправі зареєструвати спадкову справу та видати свідоцтво про право на спадщину за законом. ( а.с. 11).

Із заяви ОСОБА_4 адресованої в Самбірську державну нотаріальну контору відомо про її відмову від спадщини за законом після смерті чоловіка ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . (а.с. 12).

За змістом статті 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1269 цього Кодексу спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Позивачем у позовній заяві зазначено про те, що про існування заповіту та відкриття спадщини йому стало відомо лише після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Серед правовстановлюючих документів, що були у матері позивача, він знайшов такі, які стосуються майна його померлого діда ОСОБА_3 , та, відповідно, мали би успадкуватися ним, згідно його заповідального розпорядження, а саме: земельна ділянка площею 0,0594 га для ведення особистого підсобного господарства, три земельні ділянки загальною площею 0,6003 га для обслуговування житлового будинку і ведення особистого підсобного господарства, земельна частка (пай) розміром 2,60 умовних кадастрових гектарів, майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства ТзОВ Хлібороб в розмірі 0,003 відсотків. Зазначене розташоване на території Озерненської сільської ради і належало ОСОБА_3 . Тобто не знаючи про заповіт він не скористався своїм правом спадкоємця за заповітом та своєчасно не звернувся до нотаріальної контори. Даний факт свідчить про його необізнаність щодо обставин спадкування.

Згідно правового висновку висловленого Верховним судом у складі постійної колегії суддів Другої судової палати Касаційного суду України, в постанові від 26.06.2019 року справа № 565/1145/17, поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Таким чином, необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

Із врахуванням наведеного, суд дійшов висновку, що позивачем пропущено строк для прийняття спадщини з поважної причини, а тому позов слід задовольнити визначивши ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини строком три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Керуючись ст. ст. 200, 206, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , спадкоємцю за заповітом ОСОБА_3 , померлого 10 (десятого) січня 2007 (дві тисячі сьомого) року, додатковий 3-місячний строк для подання до органів нотаріату заяви про прийняття спадщини за заповітом.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано, і може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Текст повного рішення буде складено 12.03.2020 року.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Відповідач Дублянська селищна об`єднана територіальна громада в особі Дублянської селищної ради Самбірського району Львівської області, адреса місцезнаходження смт. Дубляни, вул. Січових Стрільців, 27, Самбірського району Львівської області, поштовий індекс 81470, код ЄДРПОУ 04370018.

Суддя

Дата ухвалення рішення06.03.2020
Оприлюднено23.03.2020
Номер документу88340389
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —452/400/20

Рішення від 06.03.2020

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

Рішення від 06.03.2020

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

Ухвала від 11.02.2020

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні