Рішення
від 28.10.2008 по справі 2-318/2008
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

№2-318/2008

ІМЕНЕМ УКРАІНИ

РІШЕННЯ

28 жовтня 2008 р.     смт. Софіївка

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

в складі:

судді:     Шумської О.В.

при секретарі:     Ульшиній І.А.

з участю позивача     ОСОБА_1

представника позивача     ОСОБА_2

представників відповідача     ОСОБА_3

ОСОБА_4 розглянувши  у  відкритому  судовому  засіданні     позовну  заяву     ОСОБА_1 до комунального підприємства редакції газети «Вісті Софіївщини»   про  захист  честі,   гідності,   ділової  репутації  та  стягнення моральної шкоди, -

УСТАНОВИВ:

10 липня 2008 року до Софіївського районного суду звернувся позивач з позовною заявою про поновлення порушеного права, захист честі, гідності, ділової репутації та стягнення моральної шкоди, мотивуючи її тим, що 7 червня 2008 року в газеті «Вісті Софіївщини» №44 (1418) була опублікована стаття «Мовою документу», в якій викладена інформація про його особисте життя без його на те згоди, а саме - постанова Центрально-міського районного суду м.Кривий Ріг про притягнення його до адміністративної відповідальності за порушення вимог Закону України «Про боротьбу з корупцією», вважає дану публікацію втручанням в його особисте життя, що негативно вплинуло на його ділову репутацію, порочать його честь та гідність. Просить суд зобов»язати відповідача надрукувати офіційне вибачення, вилучити тираж газети, стягнути моральну шкоду в сумі 5000 грн. та судові витрати.

12 вересня 2008 року позивач уточнив свої позовні вимоги просить суд зобов»язати КП редакції газети «Вісті Софіївщини» опублікувати в газеті офіційне вибачення, стягнути моральну шкоду в сумі 5000 грн. та судові витрати.

В судовому засіданні позивач та його представник підтримали позовні вимоги, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві та уточнені до неї.

Представники відповідача проти позовних вимог заперечують. Вважають, що надрукована в газеті постанова Центрально-міського районного суду м.Кривий Ріг від 07.06.2008 року не є інформацією про особисте життя

позивача, оскільки мова в ній йде не про поведінку особи у сфері приватного життя, а про вчинення корупційного діяння та про застосування щодо позивача, передбаченої законом відповідальності за таке вчинення, що відноситься до сфери публічних правовідносин і не стосується питань, які зачіпають сферу приватного життя.

Розглянувши матеріали цивільної справи, вислухавши думку учасників процесу, суд приходить до висновку, що в задоволенні позовних вимог позивача слід відмовити з наступних підстав:

відповідно до ст.301 ЦК України фізична особа має право на особисте життя, сама визначає своє особисте життя і можливість ознайомлення з ним інших осіб та має право на збереження у таємниці обставин свого особистого життя. Але відповідно до частини 4 вищевказаної статті, обставини особистого життя фізичної особи можуть бути розголошені іншими особами лише за умови, що вони містять ознаки правопорушення, що підтверджено рішенням суду, а також за її згодою.

Як вбачається з публікації постанови Центрально-міського районного суду м.Кривий Ріг від 1 лютого 2008 р. позивача визнано винним в скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.5 ч.1 п. «г» Закону України «Про боротьбу з корупцією» за ознаками умисного надання юридичним особам недостовірної інформації, надання якої передбачено законом. Вказана постанова не опротестована та не оскаржена позивачем, а тому набрала законної сили.

Згідно ч.11 ст. 30 Закону України "Про інформацію" інформація може бути поширена без згоди її власника, якщо ця інформація є суспільно значимою, тобто якщо вона є предметом громадського інтересу і якщо право громадськості знати цю інформацію переважає право її власника на її захист.

Позивач з квітня 2006 року і по теперішній час працює головою Софіївської селищної ради. Стаття 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначає, що сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади відповідно села (добровільного об'єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл), селища, міста, обирається відповідною територіальною громадою на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на чотири роки в порядку, визначеному законом, і здійснює свої повноваження на постійній основі.

За даних обставин право на вільне вираження поглядів відповідачем, переважає над правом на приватне життя позивача, так як інформація становить значний суспільний інтерес, тому що мова йде не про фізичну особу та її особисте життя, а про посадову особу, яка є головою селищної ради, обрану територіальною громадою, про життя та діяльність якої виборці мають право знати все. Тому дані відомості неможливо віднести до таких, які порочать честь, гідність та ділову репутацію позивача.

Виходячи з положень ч.4 ст. 30 Закону України "Про інформацію" неможливо дану публікацю віднести і до конфіденційної інформації, так як вона містить відомості про незаконні дії - в понятті ст. 1 Закону України "Про

боротьбу з корупцією", посадової особи органу місцевого самоврядування

Приймаючи до уваги вищевикладене моральна шкода, заявлена позивачем не підлягає відшкодуванню, так як відсутнє будь-яке порушення його особистого немайнового права в розумінні норм цивільного законодавства.

На підставі вищевикладеного ст.ст.23, 301 ЦК України, Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 28 вересня 1990 року, Закону України "Про інформацію" від 2.10.1992 року N 2657-ХІІ і керуючись ст.ст. 10; 11; 60; 212-215, 218 ЦПК України суд,

ВИРІШИВ:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до комунального підприємства редакції газети «Вісті Софіївщини» про захист честі, гідності, ділової репутації та стягнення моральної шкоди - відмовити, як необгрунтованих.

Заява про апеляційне оскарження рішення може бути подана протягом 10 днів з дня проголошення. Апеляційна скарга може бути подана протягом 20 днів з дня подачі заяви про апеляційне оскарження рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляцційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, рішення суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

   

СудСофіївський районний суд Дніпропетровської області 
Дата ухвалення рішення28.10.2008
Оприлюднено13.05.2010
Номер документу8834089
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-318/2008

Ухвала від 14.11.2019

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Соболєв Є. О.

Ухвала від 14.11.2019

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Соболєв Є. О.

Ухвала від 18.06.2015

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Степаненко Ю. А.

Ухвала від 12.06.2015

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Степаненко Ю. А.

Ухвала від 07.10.2008

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Ліхтанська Н.П.

Рішення від 04.12.2008

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Демченко І.М.

Рішення від 28.10.2008

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Шумська О.В.

Рішення від 28.10.2008

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Ліхтанська Н.П.

Рішення від 14.10.2008

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Ільяшук А.В.

Ухвала від 06.05.2008

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Дорошенко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні