Рішення
від 19.03.2020 по справі 707/383/20
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/383/20

2/707/459/20

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

19 березня 2020 року Черкаський районний суд Черкаської області в складі:

головуючої-судді Соколишиної Л.Б.

при секретарі Хандусь І.А.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тубільцівської сільської ради, Черкаського району, Черкаської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

в с т а н о в и в :

Позивачка звернулася до суду з указаним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина на домоволодіння АДРЕСА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її батько ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилася спадщина на 1/2 частину указаного домоволодіння, яку останній фактично успадкував після смерті своєї дружини ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 . Однак, оформити спадщину на домоволодіння вона у нотаріуса не може через відсутність правовстановлюючого документу на спадковий будинок.

У судове засідання позивачка не з`явилася, але від її представника надійшла заява про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, надіславши заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнав.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивачки ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 26 вересня 1994 року.

Згідно зі ст. 526 ЦК України (у редакції 1963 року чинного на момент виникнення спірних правовідносин) , місцем відкриття спадщини визнається останнє постійне місце проживання спадкодавця .

Відповідно до копії свідоцтва № 38 на право особистої власності на жилий будинок від 08 червня 1990 року, виданого виконавчим комітетом Черкаської районної ради народних депутатів, та довідки № 1565 виконавчого комітету Тубільцівської сільської ради, Черкаського району, Черкаської області від 11 листопада 2019 року за померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 рахується домоволодіння АДРЕСА_1 .

Тобто, після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на домоволодіння АДРЕСА_1 .

Відповідно до указаної довідки виконавчого комітету Тубільцівської сільської ради, Черкаського району, Черкаської області, на день смерті ОСОБА_2 , крім неї у будинку були зареєстровані та проживали: чоловік - ОСОБА_3 (батько позивачки), який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 та донька - ОСОБА_4 , яка є позивачкою по справі. Тобто, вони фактично вступили в управління та володіння спадковим майном у рівних частинах, оскільки згідно з п. 1 ч. 1 ст. 549 ЦК України у редакції 1963 року визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

У матеріалах справи міститься копія свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 від 05 листопада 1994 року, відповідно до якого позивачкою було змінено прізвище ОСОБА_5 після укладення шлюбу на ОСОБА_6 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько позивачки ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 28 січня 2019 року.

Згідно з ч. 1 ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця .

Після смерті батька позивачки ОСОБА_3 відкрилася спадщина на 1/2 частину домоволодіння АДРЕСА_1 , яку він фактично прийняв після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , але не оформив свої спадкові права на цю частину .

Відповідно до довідки № 1564 виконавчого комітету Тубільцівської сільської ради, Черкаського району, Черкаської області від 11 листопада 2019 року на день смерті ОСОБА_3 разом з ним за адресою: АДРЕСА_1 , проживали та були зареєстровані наступні особи: донька - ОСОБА_1 , яка є позивачкою по справі, онуки - ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 .

Як вбачається з матеріалів справи, позивачка є спадкоємицею першої черги за законом після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно з ч. 3 ст. 1268 Цивільного кодексу України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу (шестимісячний строк з дня смерті), він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до інформації, наданої державним нотаріусом після смерті ОСОБА_3 із заявою про фактичне прийняття спадщини звернулася позивачка, свідоцтво про право на спадщину не видавалося.

У зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на будинок позивачка не змогла одержати у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину.

Згідно з вимогами ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно зі ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Оскільки представник відповідача не заперечує проти визнання за позивачкою права власності на домоволодіння в порядку спадкування після померлих батьків ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , позивачка фактично прийняла спадщину, інших спадкоємців немає, суд вважає за можливе задовольнити позов.

На підставі викладеного, ст. ст. 328, 1268 ЦК України, керуючись ст. ст. 12, 263, 265 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частину домоволодіння АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті її матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частину домоволодіння АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті її батька ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржено до Черкаського апеляційного суду безпосередньо або до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи через Черкаський районний суд Черкаської області шляхом подачі в 30-денний строк з дня його проголошення - апеляційної скарги.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на його оскарження, а в разі його оскарження - після розгляду справи апеляційним судом, якщо воно не буде скасовано.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстрована по АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Відповідач: Тубільцівська сільська рада, Черкаського району, Черкаської області, місцезнаходження: вул. Лугова, 1а, с. Тубільці , Черкаського району, Черкаської області, код ЄДРПОУ 26323485.

Суддя: Л. Б. Соколишина

СудЧеркаський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення19.03.2020
Оприлюднено23.03.2020
Номер документу88343866
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —707/383/20

Рішення від 19.03.2020

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Соколишина Л. Б.

Ухвала від 21.02.2020

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Соколишина Л. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні