Ухвала
від 22.03.2020 по справі 320/2579/20
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

23 березня 2020 року м. Київ Справа № 320/2579/20

Суддя Київського окружного адміністративного суду Харченко С.В., розглянувшипозовну заявуОСОБА_1 до третя особа:1)Військової частини НОМЕР_1 , 2)Військової частини НОМЕР_2 , Командування Повітряних Сил Збройних Сил України,провизнання протиправними та скасування рішень, зобов`язання вчинити певні дії,ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Військової частини НОМЕР_1 (далі відповідач-1), Військової частини НОМЕР_2 (далі відповідач-2), в якому просить суд:

- визнати протиправним рішення відповідача-2 щодо нерозгляду скарги позивача;

- визнати протиправним та скасувати наказ відповідача-1 від 08.08.2019 № 395 в частині притягнення позивача до дисциплінарної відповідальності;

- скасувати рішення відповідача-1, яким позивача позбавлено премії на честь 28-ї річниці з Дня Незалежності України;

- зобов`язати відповідача-1 виплатити позивачу кошти у сумі 1000,00 грн відповідно до телеграми Міністра оборони України НР 248/6133, невиплачених позивачу у зв`язку з притягненням його до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу.

Так, в силу приписів пункту 4 частини п`ятої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України у позовній заяві зазначаються зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги.

У свою чергу у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду позивач зобов`язаний додати до позову заяву про поновлення цього строку та докази поважності причин його пропуску (частина шоста статті 161 Кодексу адміністративного судочинства України).

Відповідно до частини першої статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Цією ж статтею передбачено, що для звернення до суду у справах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби встановлюється місячний строк.

Разом з тим, якщо законом передбачена можливість досудового порядку вирішення спору і позивач скористався цим порядком, або законом визначена обов`язковість досудового порядку вирішення спору, то для звернення до адміністративного суду встановлюється тримісячний строк, який обчислюється з дня вручення позивачу рішення за результатами розгляду його скарги на рішення, дії або бездіяльність суб`єкта владних повноважень (частина четверта статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України).

Зі змісту позовної заяви та доданих до неї матеріалів вбачається, що позивач скористався наданим йому статтею 88 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України правом на оскарження наказу Військової частини НОМЕР_1 від 08.08.2019 № 395 шляхом подання відповідної скарги, проте рішенням Військової частини НОМЕР_2 , викладеним у формі листа від 28.11.2019 № 175/30/272/937, позивача повідомлено про відсутність підстав для її розгляду.

Водночас з даною позовною заявою позивач звернувся до суду лише 17.03.2020, тобто з порушенням строку звернення до адміністративного суду, визначеного частиною четвертою статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України.

При цьому слід зазначити, що конкретної дати отримання позивачем рішення Військової частини НОМЕР_2 , викладеного у формі листа від 28.11.2019 № 175/30/272/937, ним не зазначено, жодних обставин, які б дозволили відраховувати цей строк від іншої дати, не наведено, у зв`язку з чим суд позбавлений можливості перевірити додержання позивачем вимог частини четвертої статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України.

Крім того, зі змісту позовної заяви та доданих до неї матеріалів вбачається, що звернення ОСОБА_1 до суду з даним позовом обумовлено, зокрема, протиправним, на його думку, рішенням відповідача-2 щодо нерозгляду його скарги.

Водночас позивачем не зазначено реквізити (дата, номер) рішення, яке він просить суд визнати протиправним.

Наведені вище обставини вказують на невідповідність позовної заяви вимогам процесуального законодавства, у зв`язку з чим суд, враховуючи приписи статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України, вважає за необхідне залишити позовну заяву без руху з наданням позивачу часу для усунення зазначених недоліків.

Вказані недоліки повинні бути усунені позивачем у десятиденний строк з дня отримання копії даної ухвали шляхом подання до суду: письмових пояснень із зазначенням дати отримання рішення Військової частини НОМЕР_2 , викладеного у формі листа від 28.11.2019 № 175/30/272/937 (а у разі пропуску строку звернення до суду, визначеного частиною четвертою статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України, - заяви про поновлення пропущеного строку на звернення до суду з даним позовом та доказів поважності причин пропуску такого строку); позовної заяви, яка оформлена у відповідності до вимог пункту 4 частини п`ятої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України (у тому числі шляхом уточнення позовних вимог у справі) з урахуванням наведених вище висновків суду; копії позовної заяви, недоліки щодо форми (змісту) якої усунуто, та усіх доданих до неї документів, для їх направлення іншим учасникам справи.

Враховуючи викладене та керуючись частиною першою статті 169, статтями 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Встановити позивачу десятиденний строк для усунення недоліків позовної заяви з дня отримання копії даної ухвали.

3. Попередити позивача про наслідки недотримання вимог ухвали про залишення позовної заяви без руху, передбачені пунктом 1 частини четвертої статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України.

4. Копію ухвали про залишення позовної заяви без руху надіслати (видати) позивачу невідкладно.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Харченко С.В.

Дата ухвалення рішення22.03.2020
Оприлюднено12.09.2022
Номер документу88351232
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо проходження служби

Судовий реєстр по справі —320/2579/20

Ухвала від 03.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Жукова Є.О.

Ухвала від 05.04.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

Ухвала від 22.03.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні