Рішення
від 23.03.2020 по справі 564/364/20
КОСТОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 564/364/20

23 березня 2020 року

Костопільський районний суд Рівненської області в складі:

головуючої судді Грипіч Л. А.

з участю секретаря Федас І. О.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Костопіль в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Маломидської сільської ради про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті діда

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Маломидської сільської ради Костопільського району, Рівненської області про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті діда.

В обгрунтування заявлених вимог, покликається на те, що не може оформити свідоцтво про право на спадщину після смерті діда, на тій підставі, що пропустив шестимісячний строк для прийняття спадщини, а тому питання щодо оформлення спадщини може бути вирішене лише після надання йому судом додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Ухвалою судді Костопільського районного суду від 14.02.2020 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

В підготовче судове засідання позивач не з`явився, звернувся до суду з письмовою заявою про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Представник відповідача в підготовче судове засідання не з`явився, звернувся до суду з письмовою заявою про визнання позову та розгляд справи у його відсутності.

Згідно ч.1 ст.206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Виходячи з наведеного, суд рахує за вірне прийняти визнання відповідачем пред`явленого позову, оскільки це не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Дослідивши письмові докази по справі, суд вважає позов обґрунтованим.

Матеріалами справи встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер дід позивача - ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 22.12.2004 року Маломидською сільською радою Костопільського району Рівненської області. На день смерті дід позивача був зареєстрований та проживав один за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою №77, виданою 29.01.2020 року Маломидською сільською радою Костопільського району, Рівненської області.

Діду позивача ОСОБА_2 на праві власності належав житловий будинок з господарськими будівлями та земельною ділянкою, площею 0,10 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується випискою із погосподарської книги НОМЕР_4, особовий рахунок НОМЕР_5, виданою 29.01.2020 року Маломидською сільською радою Костопільського району, Рівненської області №78, а також земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 1,92 га, яка розташована на території Маломидської сільської ради Костопільського району Рівненської області, що підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серії РВ №04487 від 29.03.2000 року.

За життя ОСОБА_2 склав заповіт, посвідчений 26.01.2000 року секретарем виконкому Маломидської сільської ради Костопільського району Рівненської області Крупенею О. М. за №12, відповідно до якого належний йому будинок, всі надвірні будівлі, все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що йому буде належати на день смерті і на що за законом матиме право, заповів своєму внукові ОСОБА_1 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на житловий будинок з господарськими будівлями та земельною ділянкою, площею 0,10 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 1,92 га, яка розташована на території Маломидської сільської ради Костопільського району Рівненської області.

Позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом після смерті діда ОСОБА_2 та пропустив встановлений строк для прийняття спадщини з поважної причини, а саме у зв`язку з моральним пригніченням після смерті близької людини, внаслідок чого перебував у стані депресії та був юридично необізнаним з порядком і наслідками несвоєчасного звернення до нотаріуса.

Згідно листа приватного нотаріуса Дідовець А. Г. від 28.01.2020 року №64/02-14 позивачу ОСОБА_3 було відмовлено в подачі заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 , оскільки ним пропущено строк для прийняття спадщини, який встановлений згідно ст.1270 Цивільного кодексу України.

Згідно статей 1218, 1220 ЦК України визначено, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи і часом її відкриття є день її смерті. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок смерті.

Згідно п.24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування" особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України, а також роз`яснив, що вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Позивач ОСОБА_1 має право, як спадкоємець за заповітом на прийняття спадщини після смерті діда, однак в силу незалежних від нього обставин, не зміг у шестимісячний строк з часу відкриття спадщини, встановлений ч.1 ст.1270 ЦК України, подати до нотаріальної контори заяву при прийняття спадщини.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень ст.81 ЦПК України докази в їх сукупності, оскільки позивач пропустив строк прийняття спадщини, тому суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку прийняття спадщини спадкоємцем поважними, позов задовольнити та визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Задовольняючи позов суд враховує, що додатковий строк визначається у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними.

Факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування, тому суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 11, 12, 200, 206, 247, 258, 265 ЦПК України, ст.ст.1218, 1220, 1268-1270, ч.3 ст.1272 ЦК України, п.24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування , суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Маломидської сільської ради Костопільського району Рівненської області про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті діда - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителю АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий 31.07.2001року Костопільським РВ УМВС України в Рівненській області, ІПН: НОМЕР_3 ) додатковий строк тривалістю три місяці для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини за заповітом після смерті діда ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , початок перебігу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини починати рахувати з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду через Костопільський районний суд Рівненської області шляхом подачі апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Рівненського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач:

ОСОБА_1 (житель АДРЕСА_1 ), паспорт серії НОМЕР_2 , виданий 31.07.2001року Костопільським РВ УМВС України в Рівненській області, ІПН: НОМЕР_3 .

Відповідач:

Маломидська сільська рада, (місце знаходження с. М.Мидськ, вул. Шевченка 34, Костопільський р-н., Рівненська обл.), код ЄДРПОУ:04386232.

Повне рішення складено

23 березня 2020 року

СуддяЛ. А. Грипіч

Дата ухвалення рішення23.03.2020
Оприлюднено24.03.2020
Номер документу88358156
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —564/364/20

Рішення від 23.03.2020

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

Ухвала від 14.02.2020

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні