Рішення
від 19.03.2020 по справі 173/213/20
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/213/20

Провадження №2-о/173/29/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2020 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючого судді - Петрюк Т.М.

при секретареві - Рудовій Л.В.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами окремого провадження в місті Верхньодніпровську цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Верхньодніпровська районна державна адміністрація, ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

06.02.2020 року до суду звернулася заявниця ОСОБА_1 , з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи Верхньодніпровська районна державна адміністрація, ОСОБА_2 .

Ухвалою Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 07 лютого 2020 року відкрите провадження у справі та справу призначено до розгляду за правилами окремого провадження без виклику сторін на 19 березня 2020 року .

Згідно заявлених вимог заявник просить встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт належності їй Державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серія ДП № 086570, виданого на підставі розпорядження голови Верхньодніпровської районної державної адміністрації від 23.09.2003 року № 294-р, про право приватної власності на земельну ділянку за кадастровим номером 1221081800:01:103:0010, площею 1.0 га., для ведення особистого селянського господарства, розташовану на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області від 16 лютого 2004 року.

В обґрунтування заявлених вимог заявник посилається на наступне: на підставі розпорядження голови Верхньодніпровської районної державної адміністрації від 23 вересня 2003 року № 294-р, їй було видано Державний акт про право приватної власності на земельну ділянку серія ДП № 086570 від 16 лютого 2004 року. згідно даного акту вона є власником земельної ділянки за кадастровим номером 1221081800:01:103:0010, площею 1.0 га., для ведення особистого селянського господарства, розташовану на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області.

28.01.2020 року вона склала заповіт на ім`я своєї доньки, ОСОБА_2 , який посвідчений секретарем Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області Середою С.В.

У зазначеному заповіті вона все своє майно на випадок смерті заповіла ОСОБА_2 . Тобто до спадкового майна увійшла і земельна ділянка за кадастровим номером 1221081800:01:103:0010, площею 1.0 га., для ведення особистого селянського господарства, розташовану на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області.

Однак у зазначеному вище Державному акті про право власності на земельну ділянку її по батькові зазначено ОСОБА_1 , в той час як згідно паспорта її по батькові є ОСОБА_1 , що ставить під сумнів належність даного правовстановлюючого документу на земельну ділянку саме їй.

Отримати новий державний акт про право власності на землю і з правильним зазначенням її по батькові, вона не має можливості, оскільки із внесенням змін до законодавства України з 01 січня 2013 року видача Державних актів про право на земельні ділянки не здійснюється, що й стало підставою звернення до суду.

Справа розглядалась в без виклику учасників розгляду справи

Заінтересовані особи Верхньодніпровська районна державна адміністрація і ОСОБА_2 , письмових пояснень суду не надали.

Відповідно до п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року, яка відповідно до ст.9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Відповідно до вимог ст. 55 Конституції України кожному гарантується судовий захист його прав і свобод.

Згідно ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку , встановленому цим кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів

Завданням суду при здійсненні правосуддя, в силу ст. 2 Закону України Про судоустрій і статус суддів є забезпечити кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

За змістом положень вказаних норм, розпорядження своїм правом на захист є диспозитивною нормою цивільного законодавства, яке полягає у наданні особі, яка вважає свої права порушеними, невизнаними або оспорюваними, можливості застосувати способи захисту, визначені законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, держави та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором

При цьому, предметом позову (заяви) є матеріально-правова вимога позивача до відповідача, а підставою - посилання на належне йому право, юридичні факти, що призвели до порушення цього права, та правове обґрунтування необхідності його захисту.

Отже, виходячи із наведеного, на момент звернення із тим чи іншим позовом (заяви), права та інтереси, на захист яких поданий позов вже мають бути порушені, невизнані або оспорювані особою, до якої пред`явлений позов, тобто, законодавець пов`язує факт звернення до суду із наявністю вже порушених чи невизнаних прав та інтересів позивача. Метою ж позову є розгляд спору і захист вже порушених, невизнаних або оспорюваних суб`єктивних прав або законних інтересів позивача.

Суд, з`ясувавши зміст заявленої вимоги, вивчивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, приходить до таких висновків.

Судом встановлено такі факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що на підставі розпорядження голови Верхньодніпровської районної державної адміністрації від 23 вересня 2003 року № 294-р, заявниці було видано Державний акт про право приватної власності на земельну ділянку серія ДП № 086570 від 16 лютого 2004 року, з кадастровим номером 1221081800:01:103:0010, площею 1.0 га., для ведення особистого селянського господарства, розташовану на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, що підтверджується копією Державного акту про власності на земельну ділянку .

28.01.2020 року заявниця склала заповіт на ім`я своєї доньки, ОСОБА_2 , який посвідчений секретарем Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області Середою С.В., що підтверджується копією заповіту.

У зазначеному заповіті вона все своє майно на випадок смерті заповіла ОСОБА_2 , тобто до спадкового майна увійшла і земельна ділянка з кадастровим номером 1221081800:01:103:0010, площею 1.0 га., для ведення особистого селянського господарства, розташована на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області.

Однак в Державному акті про право власності на земельну ділянку по батькові заявницю зазначено ОСОБА_1 , в той час як згідно паспорта її по батькові є ОСОБА_1 , що ставить під сумнів належність даного правовстановлюючого документу на земельну ділянку саме заявниці.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем та часом народження цієї особи, зазначеним в свідоцтві про народження або в паспорті.

Як передбачено п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України „Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" від 31 березня 1995 року № 5 з наступними змінами.

В порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо:

- згідно із законом факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян;

- чинним законодавством не встановлено іншого порядку їх встановлення;

- заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений документ який посвідчує факт, що має юридичне значення.

- встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право

Оцінюючи надані докази, суд вважає за можливе встановити факт належності заявниці ОСОБА_1 , Державного Акту про право приватної власності на землю серії ДП № 086570, виданого на підставі розпорядження голови Верхньодніпровської районної державної адміністрації від 23 вересня 2003 року № 294-р, від 16 лютого 2004 року, на земельну ділянку з кадастровим номером 1221081800:01:103:0010, площею 1.0 га., для ведення особистого селянського господарства, розташовану на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, виходячи з того, що прізвище та власне ім`я заявниці та прізвище та власне ім`я особи, на ім`я якої виданий вищезазначений державний акт про право приватної власності на земельну ділянку, є однаковими, а по батькові заявниці та по батькові особи, на ім`я якої виданий вищезазначений Державний акт про право приватної власності на землю є співзвучним і на думку суду його запис проведений технічно неправильно в результаті невірного перекладу з російської на українську мову. Крім того у виданому Державному акті про право приватної власності на землю зазначено місце проживання ОСОБА_1 : АДРЕСА_2, що відповідає зареєстрованому місцю проживання заявниці, ОСОБА_1 , згідно відмітки в паспорті.

Враховуючи вищевикладене, а також той факт, що Державний акт про право приватної власності на землю серії ДП № 086570 виданий на підставі розпорядження голови Верхньодніпровської районної державної адміністрації від 23 вересня 2003 року № 294-р, був виданий саме заявниці, а не іншій особі, як то ОСОБА_1 , і до цього часу будь-яка інша особа не заявила свої вимоги про право на дану земельну ділянку, суд вважає за можливе задовольнити заявлені вимоги та встановити факт належності правовстановлюючого документу: - Державного акту серії ДП в„– 086570 , виданого на підставі розпорядження голови Верхньодніпровської районної державної адміністрації від 23 вересня 2003 року № 294-р , на земельну ділянку з кадастровим номером 1221081800:01:103:0010, площею 1.0 га., для ведення особистого селянського господарства, розташовану на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, від 16 лютого 2004 року на ім`я ОСОБА_1 -

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженці с. Вільні Хутори Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, ІПН НОМЕР_3 , зареєстрованій та фактично проживаючій за адресою: АДРЕСА_2

Встановлення даного факту належності документу потрібно заявниці для здійснення реєстрації права приватної власності на земельну ділянку . Тобто має наслідком виникнення, зміну, припинення правовідносин. В іншому порядку встановити даний факт заявниця не має можливості, так як видача державних актів про право власності на земельні ділянки на даний час не здійснюється.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України понесені заявником судові витрати по сплаті судового збору покладаються на заявника та за рахунок заінтересованої особи не відшкодовуються

Керуючись ст. 12, 13, 89, 141, 259, 263, 264, 265, 268, 273 293-294, 315-316 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Вимоги за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Верхньодніпровська районна державна адміністрація, ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженці с. Вільні Хутори Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, ІПН НОМЕР_3 , зареєстрованій та фактично проживаючій по АДРЕСА_2 Державного акта про право власності на земельну ділянку серії ДП в„– 086570 , виданого на підставі розпорядження голови Верхньодніпровської районної державної адміністрації від 23 вересня 2003 року № 294-р , на земельну ділянку з кадастровим номером 1221081800:01:103:0010, площею 1.0 га., для ведення особистого селянського господарства, розташовану на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, від 16 лютого 2004 року, виданого на ім`я ОСОБА_1 .

Понесені судові витрати по сплаті судового збору в сумі 420 грн., 40 коп. покласти на заявницю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженці с. Вільні Хутори Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, ІПН НОМЕР_3 , зареєстрованій та проживаючій по АДРЕСА_2

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського Апеляційного суду протягом 30 днів з моменту складання повного тексту рішення.

Відповідно до п. 15.5 розділу ХШ Перехідні положення ЦПК України апеляційна скарга подається через Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області до приведення Положення про автоматизовану систему документообігу суду у відповідність із редакцією Цього кодексу

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У випадку подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

Повний текст рішення виготовлений 19.03.2020 року

Суддя Петрюк Т.М.

Зареєстроване: 19.03.2020 року

Оприлюднене: 23.03.2020 року

Дата набрання законної сили: 21.04.2020 року

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення19.03.2020
Оприлюднено24.03.2020
Номер документу88360829
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —173/213/20

Рішення від 19.03.2020

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 07.02.2020

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні