Ухвала
від 20.03.2020 по справі 346/534/19
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 346/534/19

Провадження № 22-ц/4808/569/20

Головуючий у 1 інстанції П`ятковський В. І.

Суддя-доповідач Максюта

У Х В А Л А

20 березня 2020 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський апеляційний суд в складі судді Максюти І.О., ознайомившись із апеляційною скаргою представника Товариства з обмеженою відповідальністю Фінагротех на рішення (заочне) Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області, ухвалене суддею П`ятковським В.І. 16 жовтня 2019 року у м. Коломия Івано-Франківської області, по справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінагротех , ПСП Оскар про скасування державних реєстрацій прав оренди землі, повернення земельних ділянок,

в с т а н о в и в:

Рішенням (заочним) Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 16 жовтня 2019 року позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінагротех , ПСП Оскар про скасування державних реєстрацій прав оренди землі, повернення земельних ділянок задоволено.

Не погоджуючись із зазначеним рішенням (заочним) Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 16 жовтня 2019 року, представник ТзОВ Фінагротех подав апеляційну скаргу з додатками та одночасно просить поновити строк на апеляційне оскарження рішення (заочного).

Відповідно до ст. 284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня отримання його копії.

Статтею 287 ЦПК України врегульовано порядок розгляду заяви про перегляд заочного рішення, зокрема, частина 3 вказаної статті визначає, що у результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд може своєю ухвалою: залишити заяву без задоволення; скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду в загальному порядку.

Відповідно до ч. 4 ст. 284 ЦПК України у разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Як вбачається з матеріалів справи, заяву про перегляд заочного рішення розглянуто не було, оскільки ухвалою Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 02 березня 2020 року відмовлено відповідачу ТзОВ Фінагротех у поновленні процесуального строку, встановленого для подання заяви про перегляд заочного рішення та залишено без розгляду заяву про перегляд заочного рішення у зв`язку з пропуском процесуальних строків, встановлених законом для подачі заяви про перегляд заочного рішення.

Судом зазначено, що така ухвала підлягає оскарженню в апеляційному порядку, однак апелянт своїм правом не скористався, але оскаржує заочне рішення.

Таким чином, право оскарження заочного рішення в загальному порядку процесуальний закон надав тільки позивачу. Відповідач у загальному порядку може оскаржити заочне рішення у разі залишення судом першої інстанції заяви про перегляд заочного рішення без задоволення та повторне заочне рішення (ч.4 ст. 287, ч.3 ст.288 ЦПК України).

У ч. 2 п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 12 від 24 жовтня 2008 року Про судову практику розгляду цивільних справ в апеляційному порядку роз`яснено, що оскарження заочного рішення відповідачем в апеляційному порядку може мати місце лише в разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення та в разі ухвалення повторного заочного рішення. В іншому випадку апеляційний суд відмовляє в прийнятті апеляційної скарги на заочне рішення.

Відповідно до ч. 3 ст. 3 ЦПК України провадження у цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

За змістом частини 3 ст. 358 ЦПК України, питання про відмову у відкритті апеляційного провадження вирішується не пізніше п`яти днів з дня надходження апеляційної скарги або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Приймаючи до уваги зазначені обставини, які свідчать про те, що відповідачем порушено встановлений процесуальним законом порядок оскарження заочного рішення, у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Фінагротех слід відмовити.

Апеляційний суд звертає увагу апелянта на те, що ухвала суду про відмову в поновленні процесуальних строків та залишення заяви без розгляду у зв`язку з пропуском процесуального строку на подачу заяви про перегляд заочного рішення не є тотожною ухвалі про залишення судом першої інстанції заяви про перегляд заочного рішення без задоволення. Ухвала про залишення заяви без розгляду у зв`язку з пропуском строків на подачу заяви про перегляд заочного рішення може бути оскаржена в апеляційному порядку і є перешкодою для відкриття апеляційного провадження на заочне рішення.

Керуючись ст. 284, 287, 352, 358 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю Фінагротех у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою на рішення (заочне) Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 16 жовтня 2019 року.

Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю Фінагротех апеляційну скаргу на рішення (заочне) Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 16 жовтня 2019 року з доданими до неї матеріалами.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття, та може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня її складення.

Суддя І.О. Максюта

Повний текст ухвали складено 20 березня 2020 року.

Дата ухвалення рішення20.03.2020
Оприлюднено24.03.2020
Номер документу88374239
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування державних реєстрацій прав оренди землі, повернення земельних ділянок

Судовий реєстр по справі —346/534/19

Ухвала від 20.03.2020

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Ухвала від 02.03.2020

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

П'ятковський В. І.

Ухвала від 09.01.2020

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

П'ятковський В. І.

Ухвала від 26.11.2019

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Рішення від 16.10.2019

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

П'ятковський В. І.

Ухвала від 29.08.2019

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

П'ятковський В. І.

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

П'ятковський В. І.

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

П'ятковський В. І.

Ухвала від 14.03.2019

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

П'ятковський В. І.

Ухвала від 14.02.2019

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

П'ятковський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні