Рішення
від 17.03.2020 по справі 382/63/20
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

Справа № 382/63/20

Провадження № 2/382/334/20

РІШЕННЯ

Іменем України

17 березня 2020 року Яготинський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Кисіль О.А.

при секретарі Твердохліб Г.М.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Яготині Київської області справу за позовом ОСОБА_1 до Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області про встановлення факту постійного проживання та визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ

Позивач звернувся до Яготинського районного суду Київської області з позовною заявою до Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області про встановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності на спадкове майно, в якому вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 . Після її смерті залишилося спадкове майно у вигляді земельної ділянки площею 4,56 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області. Відповідно до ст. 1261 ЦК України позивач по справі являється єдиним спадкоємцем майна померлої матері за законом. В передбачений законодавством термін він до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини не звертався, однак вважається таким, що прийняв спадщину за законом, оскільки постійно проживав разом з померлою однією сім`єю до дня її смерті. Відповідно до п.3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину. Згідно п. 23 постанови Пленуму ВС України "Про судову практику у справах про спадкування" від 30 травня 2008 року за №7 якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини. Разом з тим, одержати свідоцтво про право на спадщину за законом на вищевказане спадкове майно позивач не може, оскільки правовстановлюючий документ на земельну ділянку є частково пошкодженим. Враховуючи викладене просив встановити, що він проживав разом із своєю матір`ю ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , по день її смерті, тобто на час відкриття спадщини, а також просив визнати за ним право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 3225581200:04:003:0028, площею 4,56 га, що призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області.

В підготовче засідання позивач не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлений належним чином, звернувся до суду із заявою, в котрій просив розглянути справу у його відсутності, позовні вимоги підтримав.

Представник відповідача у підготовче засідання не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлений належним чином, звернувся до суду з заявою про розгляд справи у його відсутності та про визнання позову.

Перевіривши матеріали справи, роз`яснивши сторонам наслідки визнання позову, враховуючи, що представник відповідача позов визнав та його визнання не суперечить закону та не порушують права, свободи, інтереси інших осіб, суд вважає, що визнання позову може бути прийнято судом та позов підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 258-259, 265, 268, 200, 206, 354, 141 ЦПК України, ст. ст. 5, 1218, 1261, 1225, 1268, 1270 ЦК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області про встановлення факту постійного проживання та визнання права власності на спадкове майно, задовольнити.

Встановити, що ОСОБА_1 , постійно проживав разом із своєю матір`ю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , по день її смерті, тобто на час відкриття спадщини.

Визнати за ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 3225581200:04:003:0028, площею 4,56 га, що призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду Київської області шляхом подачі через Яготинський районний суд апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення повного рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, після проголошення повного рішення 23 березня 2020 року, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Кисіль О.А.

СудЯготинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення17.03.2020
Оприлюднено25.03.2020
Номер документу88382779
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —382/63/20

Ухвала від 25.06.2020

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

Рішення від 17.03.2020

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

Рішення від 17.03.2020

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

Ухвала від 25.02.2020

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

Ухвала від 17.01.2020

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні