Ухвала
від 24.03.2020 по справі 912/1203/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

24 березня 2020 рокуСправа № 912/1203/20

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Тимошевська В.В., розглянувши матеріали

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Кіровоградський будівельний альянс", 25014, м. Кропивницький. вул. Руслана Слободянюка, 166-е, кімн. 12

до: Національного авіаційного університету в особі Льотна академія Національного авіаційного університету, 25005, м. Кропивницький, вул. Добровольського, 1

про стягнення 288 946,86 грн

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Кіровоградський будівельний альянс", яка містить вимоги до Національного авіаційного університету в особі Льотна академія Національного авіаційного університету про стягнення коштів, що надійшли як забезпечення виконання Договору про закупівлі у розмірі 288 946,86 грн, з покладенням на відповідача судових витрат.

Розглянувши зазначену позовну заяву господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити, зокрема, місцезнаходження сторін та інших учасників справи, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Позивач не дотримався вимог п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України з огляду на таке.

Відповідно до приписів частини другої статті 4 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням мають юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування.

Коло повноважень відокремленого підрозділу юридичної особи стосовно здійснення у господарському суді повноваження сторони у справі від імені цієї особи визначається установчими документами останньої, положенням про відособлений підрозділ, яке затверджено юридичною особою, або довіреністю, виданою нею ж у встановленому порядку керівникові цього підрозділу. Водночас, стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відособлений підрозділ.

Відповідно до ст. 80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Частиною 3 ст. 95 Цивільного кодексу України визначено, що філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Приписами частини 1 статті 29 Господарського процесуального кодексу України позивачу надано право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, за винятком виключної підсудності, встановленою статтею 30 цього Кодексу.

Відповідно до частини 3 статті 29 Господарського процесуального кодексу України позови у справах, що виникають з діяльності філії або представництва юридичної особи, можуть пред`являтись також за їх місцезнаходженням.

Позивач звернувся з даним позовом до Господарського суду Кіровоградської області, визначивши у якості відповідача Національного авіаційного університету в особі Льотна академія Національного авіаційного університету.

Однак при цьому позивач зазначив лише місцезнаходження та код ЄДРПОУ відокремленого підрозділу юридичної особи відповідача, втім не зазначив місцезнаходження та ідентифікаційний код юридичної особи відповідача - Національного авіаційного університету.

Господарський суд здійснив запит до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань і згідно інформації з такого реєстру місцезнаходженням відповідача - Національного авіаційного університету є : 03058, м. Київ, Солом`янський район, просп. Космонавта Комарова, 1; код ЄДР 01132330.

Крім того, у позовній заяві не зазначено відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти юридичної особи відповідача, разом з тим не зазначено і про те, що позивачу не відомі такі дані.

Також, суд звертає увагу, що позивачем у позовній заяві зазначено код Льотної академії Національного авіаційного університету - 37939527.

Проте, здійснивши запит до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за вказаним кодом, встановив, що в Реєстрі такого запису не знайдено.

Разом з цим, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів;

Згідно ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Як зазначено в позовній заяві, позов подано до Національного авіаційного університету в особі Льотна академія Національного авіаційного університету

Проте, позивачем, в порушення вищевказаних вимог, надано докази направлення позовної заяви з доданими до неї документами лише на адресу Льотної академії Національного авіаційного університету, а доказів направлення копії позовної заяви з додатками на адресу Національного авіаційного університету суду не надано.

Таким чином, позивачу необхідно надіслати на адресу Національного авіаційного університету копію позовної заяви з доданими до неї документами та докази її надсилання надати до суду.

Отже, позовна заява подана без додержання вимог, викладених у ст.ст. 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з частиною 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З огляду на вищенаведене, наявні підстави для залишення позовної заяви без руху, з наданням позивачу строку на усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст. ст. 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Кіровоградський будівельний альянс" - залишити без руху.

2. Товариству з обмеженою відповідальністю "Кіровоградський будівельний альянс" усунути встановлені при поданні позовної заяви, недоліки в строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, а саме:

- зазначити у позовній заяві місцезнаходження Національного авіаційного університету, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, а також відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

- надати докази направлення на адресу Національного авіаційного університету копії позовної заяви з доданими до неї документами.

3. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю "Кіровоградський будівельний альянс", що у відповідності до ч. ч. 3, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймає до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копії ухвали надіслати Товариству з обмеженою відповідальністю "Кіровоградський будівельний альянс" за адресою: 25014, м. Кропивницький. вул. Руслана Слободянюка, 166-е, кімн. 12

Ухвалу підписано 24.03.2020.

Суддя В.В.Тимошевська

Дата ухвалення рішення24.03.2020
Оприлюднено26.03.2020
Номер документу88386026
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 288 946,86 грн

Судовий реєстр по справі —912/1203/20

Рішення від 19.08.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 06.08.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 07.07.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 27.05.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 07.04.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 24.03.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні