Ухвала
від 25.03.2020 по справі 923/289/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


УХВАЛА

25 березня 2020 року Справа № 923/289/20

Суддя господарського суду Херсонської області Гридасов Ю.В., розглянув матеріали позовної заяви

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Новокиївка" (м. Херсон),

до відповідача: Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області (м. Херсон),

про визнання дій незаконними та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

Позивач 24.03.2020 року звернувся до Господарського суду Херсонської області з позовною заявою у якій просить визнати дії державного реєстратора відділу у Скадовському районі головного управління Держгеокадастру у Херсонській області стосовно реєстрації додаткових угод до договорів оренди незаконними та скасувати державну реєстрацію припинення речового права та рішення про державну реєстрацію договору оренди землі, а саме:

- визнати протиправними дії відповідача щодо внесення інформації до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та скасувати рішення про державну реєстрацію припинення речового права № 34589016 прийнятого 03.04.2017р. о 13.30 годині та рішення про реєстрацію договору оренди землі з ТОВ АПФ «Благодатне» №34589367 прийнято 04.04.2017р. о 13.42 годині;

- визнати протиправними дії відповідача щодо внесення інформації до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та скасувати рішення про державну реєстрацію припинення речового права № 34590672 прийнятого 03.04.2017р о 14.29 годині та рішення про реєстрацію договору оренди землі з ТОВ АПФ «Благодатне» №34590997 прийнято 03.04.2017р. о 14.36 годині;

і т.д. (всього зазначено 52 рішення про державну реєстрацію припинення речового права та 52 рішення про реєстрацію договору оренди землі з ТОВ АПФ «Благодатне).

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.03.2020, справу розподілено судді Гридасову Ю.В.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про відмову у відкритті провадження у справі, виходячи з наступного.

Критеріями розмежування судової юрисдикції, тобто передбаченими законом умовами, за яких певна справа підлягає розгляду за правилами того чи іншого виду судочинства, є суб`єктний склад спірних правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин у їх сукупності. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, у якому розглядається визначена категорія справ.

Зі змісту позовних вимог вбачається, що предметом спору в цій справі є дотримання державним реєстратором (як суб`єктом владних повноважень) під час виконання покладених на нього законом публічно-владних управлінських функцій встановленого законом порядку прийняття рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

Разом з тим, всі оспорюванні реєстраційні дії пов`язані з державною реєстрацією додаткових угод до договорів оренди земельних ділянок, укладених між позивачем та фізичними особами - власниками земельних ділянок (при цьому, позивач вважає вказані додаткові угоди, якими було значно скорочено строк оренди землі, сфальсифікованими), а також з державною реєстрацією нових договорів оренди землі, укладених між фізичними особами - власниками тих самих земельних ділянок та ТОВ АПФ Благодатне , після державної реєстрації яких позивач втратив право оренди вказаними у них земельними ділянками.

Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється, зокрема, шляхом визнання угоди недійсною (пункт в частини третьої статті 152 ЗК України).

При цьому позивач не заявляє вимог про недійсність додаткових угод та нових договорів оренди, правомірність чи неправомірність набуття третьою особою (ТОВ АПФ Благодатне ) права користування (оренди) земельними ділянками.

Виникнення спірних правовідносин обумовлено незгодою позивача з достроковим припиненням його права користування земельними ділянками, які знаходяться у власності фізичних осіб, а також правомірністю набуття права користування (оренди) на вказані земельні ділянки третьою особою (ТОВ АПФ Благодатне ), що стало підставою для оскарження державної реєстрації припинення речового права та державної реєстрації нових договорів оренди землі, укладених між фізичними особами - власниками та ТОВ АПФ Благодатне . Тобто предметом розгляду в цій справі є законність припинення та наступного набуття третьою особою права користування земельними ділянками, що свідчить про приватноправовий, а не публічно-правовий характер спірних правовідносин.

Скасування спірних записів (рішень) державного реєстратора так чи інакше зачіпатиме права третіх осіб (фізичних осіб - власників та ТОВ АПФ Благодатне - нового орендаря), що унеможливлює розгляд вказаної справи за правилами як господарського так і адміністративного судочинства, виходячи із характеру спірних матеріальних правовідносин та їх суб`єктного складу.

Відповідно до п. 13 ч. 1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, визнання недійсними актів, що порушують права на майно (майнові права), якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав чи спору, що виник з корпоративних відносин, якщо цей спір підлягає розгляду в господарському суді і переданий на його розгляд разом з такими вимогами.

Відповідно до пунктів 1 і 3 частини першої статті 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи-підприємці; справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

Таким чином, враховуючи п. 1, 3, 13 ч. 1 ст. 20 ГПК України зазначена позовна заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства, оскільки вимоги про визнання незаконними дій державного реєстратора та скасування рішення про державну реєстрацію припинення речового права та рішення про реєстрацію договору оренди землі за ТОВ АПФ «Благодатне» , заявлені позивачем без заявлення вимог щодо такого майна або майнових прав.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 175 ГПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Відповідно до ч. 6 ст. 175 ГПК України відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Відповідно до частини першої статті 4 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК) кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

На підставі частини першої статті 19 ЦПК суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають із цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Оскільки виникнення спірних правовідносин обумовлено незгодою позивача з достроковим припиненням його права користування земельними ділянками, які знаходяться у власності фізичних осіб, а також з правомірністю набуття права користування (оренди) на вказані земельні ділянки третьою особою (ТОВ АПФ Благодатне ), предметом розгляду в цій справі є законність припинення та наступного набуття права користування земельними ділянками, що свідчить про приватноправовий, а не публічно-правовий характер спірних правовідносин, а також з урахуванням суб`єктного складу спірних правовідносин, цей спір не є публічно-правовим та господарським, а має вирішуватися судами за правилами ЦПК України.

Аналогічний висновок щодо застосування норм процесуального права у подібних відносинах викладений, зокрема, у постановах Великої Палати Верховного Суду від 4 вересня 2018 року у справі № 823/2042/16 (провадження № 11-377апп18), від 16 жовтня 2019 року у справі № 636/3748/17 (провадження № 11-98апп19).

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі.

На підставі викладеного, керуючись ст. 20, 175, 234, 235 ГПК України,

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у відкритті провадження у справі.

2. Позов з доданими матеріалами повернути заявнику.

3. Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "Новокиївка" (код ЄДРПОУ - 37390100, адреса: 73000, м. Херсон, вул. Гошкевича, 25) сплачений відповідно до квитанції № 3 від 24.03.2020 судовий збір у розмірі 2189 грн. 00 коп., оригінал додається.

4. Відповідно до приписів ст. 235 ГПК України ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення (підписання) та може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом десяти днів з дня її проголошення, відповідно до приписів ст. 255 - 257 та п. 17.1, 17.5. підпункту 17, пункту 1 розділу ХІ «Перехідні положення» ГПК України.

Додаток: позовна заява з додатками на 710 арк.

Дата підписання (складання) повного тексту ухвали: 25.03.2020.

Суддя Ю.В. Гридасов

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення25.03.2020
Оприлюднено27.03.2020
Номер документу88407243
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/289/20

Ухвала від 25.03.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні