Рішення
від 18.03.2020 по справі 528/1180/19
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гребінківський районний суд Полтавської області


Справа № 528/1180/19

Провадження № 2/528/55/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

18 березня 2020 року м. Гребінка

Гребінківський районний суд Полтавської області у складі:

судді Шевченко В.М.,

секретар судового засідання Кузуб В.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні у приміщенні Гребінківського районного суду Полтавської області в порядку загального позовного провадження

цивільну справу № 528/1180/19

за позовом ОСОБА_1

до територіальної громади в особі Тарасівської сільської ради, Гребінківської районної державної адміністрації,

треті особи - ОСОБА_2 , Гребінківська державна нотаріальна контора,

про визнання права власності в порядку спадкування,

учасники справи - не з`явилися,

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаним позовом, обґрунтувавши його тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_3 , яка за життя була власником земельної ділянки на підставі сертифікату серії ПЛ № 0134705. Земельна ділянка сформована та внесена до Державного земельного кадастру за кадастровим номером 5320886000:00:004:7092, площею 5,1914 га. Спадкова справа заведена державним нотаріусом Гребінківської районної державної нотаріальної контори, заяву про прийняття спадщини подав син ОСОБА_1 , ОСОБА_2 відмовилась від заповіту. Державним нотаріусом Гребінківської районної державної нотаріальної контори від 04.12.2019 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на підтвердження належності майна спадкодавцеві, що стало підставою для захисту порушених прав позивача.

13.12.2019 постановлено відкрити провадження у справі, призначено проводити судовий розгляд справи у порядку загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 05.02.12020 залучено до участі у справі співвідповідача Гребінківську районну державну адміністрацію, задоволено клопотання про витребування доказів.

25.02.2020 закрито підготовче провадження, призначено справу до судового розгляду.

У судове засідання сторони не з`явились. Про дату, час та місце попереджені належним чином.

Адвокатом Ткаченко Н.М. подано заяву про підтримання позовних вимог та розгляд справи без участі сторони позивача /а.с. 107/.

Гребінківська державна нотаріальна контора надала належним чином завірені матеріали спадкової справи, проти позову не заперечили /а.с. 23/.

Від інших учасників заяв не надходило.

Суд, на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин цієї справи, на які позивач послався

як на підставу своїх вимог, що не заперечувалось відповідачем, оцінивши досліджені подані сторонами докази, прийшов таких висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно із ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється порядку іншого судочинства.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 прийняв спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 і подав заяву до Гребінківської державної нотаріальної контори про прийняття спадщини /а.с. 24/.

Державним нотаріусом Гребінківської районної державної нотаріальної контори від 04.12.2019 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на підтвердження належності майна спадкодавцеві /а.с. 10/.

Відповідно до заяви від 08.11.2019, поданої до Гребінківської районної державної нотаріальної контори, ОСОБА_2 відмовилась від заповіту/а.с.37/.

За повідомленням головного управління Держгеокадастру у Полтавській області № 630/420-19 від 26.11.2019 , оригінал сертифікату серії ПЛ № 0134705 у відділі не зберігся, державний акт взамін сертифіката не видавався, право на земельну ділянку (пай) в порядку спадкування після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 згідно сертифікату ПЛ № 0134705 не реалізоване, земельна ділянка сформована та внесена до Державного земельного кадастру за кадастровим номером 5320886000:00:004:7092, площею 5,1914 га /а.с. 7/.

За інформацією, наданою Головним управління Держнеокадастру у Полтавські області від 10.02.2020 № 84/120-20, ОСОБА_3 перебувала у складі членів КСП ім. Т. Шевченка села Тарасівка та була включена до списку доданого до Державного акту на право колективної власності на землю КСП ім. Т. Шевченка села Тарасівка, тобто мала право за земельну частку (пай) у колективній власності на землю КСП ім. Т. Шевченка /а.с. 80/.

Предметом судового розгляду у цій справі є визнання права в порядку спадкування на земельну частку (пай),

Відповідно до частин першої та другої статті 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) від 05 червня 2003 року № 899-IV основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

За пунктом 2 Указу Президента України від 08 серпня 1995 року № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

За змістом статей 22, 23 ЗК України (в редакції 1990 року) особа набуває право на земельний пай за наявності трьох умов: перебування в членах КСП на час паювання; включення до списку осіб, доданого до державного акта на право колективної власності на землю; одержання КСП цього акта.

Член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

При вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай). Якщо спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не одержав сертифіката на право власності на земельну частку (пай) або помилково не був включений (безпідставно виключений) до списку, доданого до державного акта про колективну власність на землю відповідного сільськогосподарського підприємства, товариства тощо, при вирішенні спору про право спадкування на земельну частку (пай) суд застосовує положення чинного на час існування відповідних правовідносин Земельного кодексу України, Указу Президента України від 08 серпня 1995 року № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям .

Паювання земель радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств здійснюється після перетворення їх на колективні сільськогосподарські підприємства.

Право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Отже, особа набуває права на земельну частку (пай) у разі, якщо на момент одержання колективним сільськогосподарським підприємством акта на право колективної власності на землю вона працювала в цьому підприємстві, була його членом та включена до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Громадянин, якого помилково (безпідставно) не внесено до списку чи виключено з нього - додатку до державного акта на право колективної власності на землю, має до проведення розпаювання і видачі сертифікатів звернутися до загальних зборів членів КСП з питанням щодо внесення його до списку. Якщо землі вже розпайовані, то за згодою всіх власників сертифікатів має бути проведено перепаювання; у разі ж недосягнення згоди спір розглядається в судовому порядку.

У такому випадку особа має звернутися до суду з позовом про визнання її права на земельну частку (пай) в КСП.

Статтею 1216 ЦК України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини.

За наслідком судового розгляду суд прийшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову, так як належними та допустимими доказами підтверджено, що спадкодавець ОСОБА_3 перебувала у складі членів КСП ім. Т. Шевченка села Тарасівка та була включена до списку доданого до Державного акту на право колективної власності на землю КСП ім. Т. Шевченка села Тарасівка, тобто мала право за земельну частку (пай) у колективній власності на землю КСП ім. Т. Шевченка, а тому її син ОСОБА_1 має право на спадкування права ОСОБА_3 на земельну частку (пай), оскільки таке право належало померлій і воно входить до складу спадщини.

При розгляді цієї цивільної справи суд керувався правовими висновками, викладеними у постанові Верховного Суду від 17.03.2020 у справі № 396/1683/18-ц.

У даному випадку за відсутності заяви позивача суд не здійснює розподілу судових витрат.

На підставі викладеного вище, керуючись ст.ст. 141, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354, пп.15.5 п. 15 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України,

УХВАЛИВ:

позов - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у порядку спадкування право власності на земельну ділянку (пай), площею 5,1914 умовних кадастрових гектарів, що знаходиться на території Тарасівської сільської ради Гребінківського району Полтавської області, кадастровий номер 5320886000:00:004:7092.

Копію рішення направити учасникам справи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково шляхом подачі апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду через Гребінківський районний суд Полтавської області у строки, встановлені статтею 354 ЦПК України.

Інформацію стосовно справи, що розглядається, можна отримати за адресою: м. Гребінка, вул. Я. Мудрого, 4, та на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/sud1605.

Учасники справи:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , адреса місця реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 , тел. НОМЕР_2 ;

Відповідачі:

територіальна громада в особі Тарасівської сільської ради Гребінківського району, Полтавської області, ЄДРПОУ 13956332, адреса: вул. Центральна, 1б, с. Тарасівка, Гребінківського району, Полтавської області, 37422.

Гребінківська районна державна адміністрація, ЄДРПОУ 04057391, адреса: пров. О. Припутня, 1, м. Гребінка, Полтавської області, 37400.

Треті особи:

Гребінківська державна нотаріальна контора Полтавської області, адреса: пров. Євгена Гребінки, 13, м. Гребінка Полтавської області, 37400.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , адреса місця реєстрації та проживання: АДРЕСА_2 .

Складення повного тексту рішення - 25.03.2020.

Суддя В. Шевченко

Дата ухвалення рішення18.03.2020
Оприлюднено26.03.2020
Номер документу88409393
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —528/1180/19

Ухвала від 25.03.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Рішення від 18.03.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Рішення від 18.03.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 25.02.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 05.02.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 13.12.2019

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні