Рішення
від 16.03.2020 по справі 536/140/20
КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 536/140/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня 2020 року Кременчуцький районний суд Полтавської області в складі: головуючої судді Клименко С.М.

за участю секретаря судового засідання Мудрої В.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в залі судових засідань в місті Кременчуці справу за позовом ОСОБА_1 до Омельницької об`єднаної територіальної громади Кременчуцького району Полтавської області, треті особи: приватний нотаріус Веселовський А.Г., ОСОБА_2 , ОСОБА_1 про визнання права засновника в порядку спадкування

ВСТАНОВИВ:

03 лютого 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Омельницької об`єднаної територіальної громади Кременчуцького району Полтавської області: треті особи: приватний нотаріус Веселовський А.Г., ОСОБА_2 , ОСОБА_1 про визнання права засновника в порядку спадкування, де просив визнати за ним усі майнові права і обов`язки засновника на цілісний майновий комплекс Селянського (фермерського) господарства АРБАТ .

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_3 , відкрилась спадщина, до складу якої входять: житловий будинок з господарськими будівлями в АДРЕСА_1 , Ѕ ч. житлового будинку з господарськими будівлями в АДРЕСА_2 , земельна ділянка площею 0,0400га для ведення особистого селянського господарства в АДРЕСА_1 , земельна ділянка площею 0,02500га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд в АДРЕСА_1 , земельна ділянка площею 0,2200га для ведення особистого селянського господарства в АДРЕСА_6, земельна ділянка площею 0,3400га для ведення особистого селянського господарства в АДРЕСА_6, земельна ділянка площею 3,9600га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Манжеліївської сільської ради Глобинського району Полтавської області, земельна ділянка площею 5,2100га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Демидівської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, земельна ділянка площею 1,1221га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в АДРЕСА_3 , Ѕ ч. транспортного засобу ЗАЗ, модель 110558-42, 2008 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , Ѕ ч. грошових вкладів з відсотками та компенсацією в АТ КБ ПриватБанк , майнові права засновника на цілісний майновий комплекс Селянського (фермерського) господарства АРБАТ в АДРЕСА_3 .

Він в установлений законом термін подав заяву про прийняття спадщини за законом. Крім нього, спадкоємцями за законом є його мати та дружина спадкодавця ОСОБА_2 та його брат і син спадкодавця ОСОБА_4 , і вони уклали договір про поділ спадщини, який був посвідчений приватним нотаріусом Веселовським А.Г., який видав йому свідоцтво про право на спадщину на житловий будинок з господарськими будівлями в АДРЕСА_4 , квартиру АДРЕСА_5 , земельну ділянку площею 0,0400га для ведення особистого селянського господарства в АДРЕСА_1 , земельну ділянку площею 0,02500га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд в АДРЕСА_1 , земельну ділянку площею 0,3400га для ведення особистого селянського господарства в АДРЕСА_6, земельну ділянку площею 0,2200га в АДРЕСА_6, земельну ділянку площею 3,9600га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Манжеліївської сільської ради Глобинського району Полтавської області.

Але відмовив постановою від 03.01.2020 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на майнові права засновника на цілісний комплекс Селянського (фермерського) господарства АРБАТ з тієї підстави, що в Статуті відсутні відомості про розмір складеного капіталу та майно господарства.

Вважає, що майнові права засновника фермерського господарства спадкодавця ОСОБА_3 у відповідності до ст.1218 ЦК України входять до складу спадщини, тому були порушені його права, за захистом яких він і звернувся до суду.

Позивач ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, надав суду заяву, де просив розглянути справу у його відсутність, позов підтримав з підстав викладених в позовній заяві, який просив задовольнити.

Відповідач: Омельницька об`єднана територіальна громада Кременчуцького району Полтавської області в судове засідання не з`явились, надали суду заяву, де просили розглянути справу у відсутність їх представника, проти задоволення позову не заперечують.

Треті особи: приватний нотаріус Веселовський А.Г., ОСОБА_2 , ОСОБА_4 в судове засідання не з`явились, надали суду заяви, де просили розглянути справу за їх відсутності, проти задоволення позову не заперечують.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають істотне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з таких підстав.

Статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Кожна особа, як слідує зі змісту ч. 1 ст. 4 ЦПК України, має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Судове рішення повинно ґрунтуватись на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим, ухваленим на основі повно і всебічно з`ясованих обставин.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Кременчук Полтавської області помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 виданим Кременчуцьким міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, актовий запис №1306.

Відкрилась спадщина.

Заповіту за життя ОСОБА_3 не склав, спадкоємцями першої черги за законом є його дружина ОСОБА_2 та сини позивач ОСОБА_1 і ОСОБА_4 , які прийняли спадщину в установленому законом порядку: ОСОБА_2 і ОСОБА_4 постійно проживали за однією адресом разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а позивач ОСОБА_4 подав 12.11.2019 особисто заяву нотаріусу.

Приватним нотаріусом Кременчуцького міського нотаріального округу Полтавської області Веселовським А.Г. була заведена спадкова справа №116/2019, де відомості про інших спадкоємців першої черги відсутні.

03.01.2020 позивач ОСОБА_4 подав приватному нотаріусу Кременчуцького міського нотаріального округу Полтавської області Веселовському А.Г. заяву, де, з урахуванням укладеного між спадкоємцями Договору про поділ спадщини, посвідченого Приватним нотаріусом Кременчуцького міського нотаріального округу Полтавської області Веселовським А.Г. 03.01.2020 за реєстровим №6, просив видати на його ім`я свідоцтво про право на спадщину за законом на житловий будинок з господарськими будівлями в АДРЕСА_1 , квартиру АДРЕСА_5 , земельну ділянку площею 0,0400га для ведення особистого селянського господарства в АДРЕСА_1 , земельну ділянку площею 0,02500га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд в АДРЕСА_1 , земельну ділянку площею 0,2200га для ведення особистого селянського господарства в АДРЕСА_6, земельну ділянку площею 0,3400га для ведення особистого селянського господарства в АДРЕСА_6, земельну ділянку площею 3,9600га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Манжеліївської сільської ради Глобинського району Полтавської області, майнові права засновника на цілісний майновий комплекс Селянського (фермерського) господарства АРБАТ в АДРЕСА_3 .

На підставі вказаної заяви приватний нотаріус Кременчуцького міського нотаріального округу Полтавської області Веселовський А.Г. 03.01.2020 видав позивачу ОСОБА_1 свідоцтва про право на спадщину за законом:

за реєстровим № 27 на житловий будинок з господарськими будівлями в АДРЕСА_1 ,

за реєстровим № 29 - квартиру АДРЕСА_5 ,

за реєстровим №30 - земельну ділянку площею 0,0400га, розташовану в АДРЕСА_1 , кадастровий номер 5320685403:03:001:0100, цільове призначення для ведення особистого селянського господарства,

за реєстровим № 28 - земельну ділянку площею 0,02500га розташовану в АДРЕСА_1 , кадастровий номер 5320685403:03:001:0099, цільове призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка),

за реєстровим №31 - земельну ділянку площею 0,2200га розташовану в АДРЕСА_6, кадастровий номер 5320685403:03:001:0098, цільове призначення для ведення особистого селянського господарства,

за реєстровим № 32 - земельну ділянку площею 0,3400га розташовану в АДРЕСА_6, кадастровий номер 5320685403:03:001:0108, цільове призначення для ведення особистого селянського господарства,

за реєстровим № 33 - земельну ділянку площею 3,9600га розташовану на території Манжеліївської сільської ради Глобинського району Полтавської області, кадастровий номер 5320685400:00:008:0057, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідно до постанови №1/02-31 від 03 січня 2020 року, приватний нотаріус Кременчуцького міського нотаріального округу Полтавської області Веселовський А.Г. відмовив ОСОБА_1 у вчиненні нотаріальної дії по видачі на його ім`я свідоцтва про право на спадщину за законом на майнові права засновника на цілісний майновий комплекс Селянського (фермерського) господарства Арбат посилаючись на відсутність відомостей про розмір складеного капіталу Селянського (фермерського) господарства Арбат та на те, що заявником не подано нотаріусу документів щодо складу майна (складеного капіталу) цілісного майнового комплексу Селянського (фермерського) господарства Арбат , чим були порушені законні права та свободи позивача, яка потребують захисту в визначений ним спосіб, оскільки іншого порядку для захисту своїх прав він не має.

Так, ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 був засновником Селянського (фермерського ) господарства АРБАТ , як вказано в п.12 роз.1 Статуту Селянського (фермерського) господарства АРБАТ затвердженого рішенням голови селянського (фермерського) господарства №1 від 20 вересня 2006 року та зареєстрованого 28.09.2006, номер запису 15691020000000416.

У відповідності з п.2.1 Розділу 2 Статуту майно Господарства формується за рахунок доходів одержаних від виробничої діяльності Господарства, від доходів від цінних паперів, кредитів банків та інших кредитів та інвестицій, безкоштовних пожертв та благодійних внесків підприємств та громадян, в т.ч. іноземних, інших джерел не заборонених законодавством України.

Володіння, користування, розпорядження майном Господарства здійснюється головою Селянського (фермерського) господарства ( п. 2.3. Розділу 2 Статуту).

Як вбачається зі змісту Статуту, на момент реєстрації в 2006 році за життя засновника ОСОБА_3 та на період його діяльності, статутний капітал господарства був сформований у повному обсязі за рахунок особистого майна голови Господарства. Також вбачається, що у Селянського (фермерського) господарства Арбат не має частки в статутному капіталі. Майно фермерського господарства формується із майна, майнових прав у складеному капіталі господарства.

Як вказано в п.2.9 розділу 2 Статуту, успадкування землі і майна Господарства здійснюється відповідно до земельного та цивільного законодавства України.

Згідно ст.ст.1,4 Закону України Про фермерське господарство , фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону, яке може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім`ї, відповідно до закону, має найменування та може мати печатки.

Фермерське господарство підлягає державній реєстрації як юридична особа або фізична особа - підприємець. Фермерське господарство діє на основі установчого документа (для юридичної особи - статуту, для господарства без статусу юридичної особи - договору (декларації) про створення фермерського господарства). В установчому документі зазначаються найменування господарства, його місцезнаходження, адреса, предмет і мета діяльності, порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього та інші положення, що не суперечать законодавству України, зареєстроване як юридична особа, має статус сімейного фермерського господарства, за умови що в його підприємницькій діяльності використовується праця членів такого господарства, якими є виключно члени однієї сім`ї відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України.

Головою сімейного фермерського господарства може бути лише член відповідної сім`ї.

Головою фермерського господарства є його засновник або інша визначена в Статуті особа.

Голова фермерського господарства представляє фермерське господарство перед органами державної влади, підприємствами, установами, організаціями та окремими громадянами чи їх об`єднаннями відповідно до закону, укладає від імені господарства угоди та вчиняє інші юридично значимі дії відповідно до законодавства України.

Згідно ст.19 згаданого Закону до складу майна фермерського господарства (складеного капіталу) можуть входити: будівлі, споруди, облаштування, матеріальні цінності, цінні папери, продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності, одержані доходи, інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, які передаються членами фермерського господарства до його складеного капіталу.

Із положень вказаної статті вбачається, що фермерське господарство не має частки в статутному капіталі, як у інших товариствах та господарствах. Майно фермерського господарства формується із майна, майнових прав у складеному капіталі господарства.

Отже, об`єктом спадкування фермерського господарства є і майнові права, що входять до складеного капіталу фермерського господарства.

Складений капітал фермерського господарства за нормами Закону про Фермерське господарство розглядається як цілісний майновий комплекс.

До такого висновку суд приходить аналізуючи положення ст.22 названого Закону, що фермерське господарство як цілісний майновий комплекс включає майно, передане до складеного капіталу, не розподілений прибуток, майнові та інші зобов`язання та що за рішенням членів фермерського господарства відповідно до закону фермерське господарство як цілісний майновий комплекс може бути відчужене на підставі цивільно-правових угод громадянам України, які мають право на створення фермерського господарства, або юридичним особам України для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Отже, об`єктом відчуження, а відтак і спадкування, у фермерському господарстві є майнові права, як цілісний майновий комплекс, що входить до складеного капіталу фермерського господарства.

В ч. 1 ст.23 Закону України Про фермерське господарство вказано, що успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону.

За положеннями ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті(ст.1218 ЦК України).

Не входять до складу спадщини права та обов`язки, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, зокрема: особисті немайнові права, право на участь у товариствах та право членства в об`єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами, право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом, права та обов`язки особи як кредитора або боржника, передбачені статтею 608 цього Кодексу (ст.1219 ЦК України).

В частині 5 ст.1268 ЦК України вказується, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

В пункті 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України №20 від 22.12.1995 р. Про судову практику у справах за позовом про захист права приватної власності зазначено, що успадкування майна селянського (фермерського) господарства здійснюється за загальними правилами спадкового права.

Аналізуючи зазначені норми права та встановлені в судовому засіданні обставини, підтверджені належними та допустимими доказами в їх сукупності, суд приходить до висновку про законність та обґрунтованість заявлених позовних вимог і тому їх задовольняє.

Керуючись ст.ст.3,10,76,81,82,89,259,264,265,268,273 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Омельницької об`єднаної територіальної громади Кременчуцького району Полтавської області про визнання права засновника в порядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 всі майнові права і обов`язки засновника цілісного майнового комплексу Селянського (фермерського) господарства АРБАТ (ідентифікаційний код юридичної особи 34411646, юридична адреса: Полтавська область Кременчуцький район с.Демидівка вул.Петровського,12, державна реєстрація юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань проведена 25.09.2006 №1, номер запису 569 102 0000 000416).

На рішення суду учасниками справи може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду через Кременчуцький районний суд Полтавської області або безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

СуддяС. М. Клименко

СудКременчуцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення16.03.2020
Оприлюднено26.03.2020
Номер документу88409677
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —536/140/20

Рішення від 16.03.2020

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

Ухвала від 26.02.2020

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

Ухвала від 10.02.2020

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні