Ухвала
від 18.03.2020 по справі 127/6220/20
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/6220/20

Провадження №1-кс/127/2887/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 березня 2020 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчий з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 звернулася до суду з вказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором ОСОБА_4 , мотивуючи свої вимоги тим, що СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42019020000000097 за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Загальна сума ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 складає 11 141 117 грн., що призвело до фактичного ненадходження коштів до бюджету в особливо великих розмірах.

Так, ГУ ДФС у Вінницькій області проведено документальну планову перевірку ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 з питань дотримання податкового законодавства за з 01.05.2016 по 30.09.2018, валютного - за період 01.05.2016 по 30.09.2018, єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування - за період з 01.05.2016 по 30.09.2018, яка оформлена актом від 28.01.2019 №172/1401/00692245.

Згідно акту перевірки упродовж 2016-2018 років службові особи ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 в порушення п. 185.1 ст. 185, п. 186.1 ст. 186, п. 187.1 ст. 187, п. 188.1 ст. 188, п. 189.1 ст. 189, п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.5, 198.6, п. 201.1, п. 201.1, п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України від 02.12.2010 незаконно формували податковий кредит від субєктів господарської діяльності з ознаками фіктивності ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) щодо надання послуг по перевезенню вантажу (цукрового буряку), проте у вказаного підприємства відсутні виробничі обладнання, складські та торгівельні приміщення, транспорт для здійснення даного виду господарської діяльності.

Проведеним аналізом по ланцюгу постачання товарно-матеріальних цінностей встановлено, що ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 в період виконання нібито зобов`язань перед ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 замовляло перевезення цукрового буряку у ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_3 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_4 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_5 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_6 , ФОП ОСОБА_5 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_7 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_8 , інших, які в свою чергу також мають ознаки фіктивності та транзитності, здійснюючи свою діяльність будучи задіяними у незаконних міжрегіональних схемах щодо конвертації грошових коштів та ухиленні від сплати податків.

Проведеним оглядом документів щодо руху коштів ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 по рахункам в АТ ІНФОРМАЦІЯ_9 встановлено, що в період виконання ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 зобов`язань перед ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо перевезення цукрового буряку, службові особи ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 перерахували кошти на ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) на суму понад 8 мільйонів гривень.

На даний час виникла необхідність у проведенні аналізу інформації про подальший рух отриманих від ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 грошових коштів, що надійшли на банківські рахунки ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 , які останнє перерахувало на рахунок ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_3 № НОМЕР_4 , відкритий в АТ ІНФОРМАЦІЯ_10 , з метою перевірки факту зняття готівки; встановлення осіб, що відкривали рахунки та знімали з них готівкові кошти, що надасть змогу встановити чи спростувати корисливий мотив вчиненого злочину та обставини його вчинення та встановити причетних до злочину осіб.

Слідчий просить здійснити тимчасовий доступ до документів та вилучення відомостей про рух грошових коштів по вище зазначеному банківському рахунку ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_3 , на який ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 перерахувало отримані від ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 кошти, що мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, зумовлені необхідністю проведення в подальшому з їх використанням почеркознавчої експертизи, та можуть виступати в якості джерела доказів по кримінальному провадженню.

Іншими способами встановити обставини, які передбачається довести або спростувати за допомогою цих документів, що містять охоронювану законом банківську таємницю, неможливо.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до банківських документів та можливість їх вилучити (здійснити їх виїмку) по рахунку ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_3 , на який проводились перерахування з ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 , які перебувають у володінні службових осіб АТ ІНФОРМАЦІЯ_10 (МФО НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_2 ), керуючись ст. 40, ст. 131, ст. 132, ст. ст. 159-164 КПК України, ст. 60 та ст. 62 Закону України Про банки і банківську діяльність, слідча звернулася з даним клопотанням до суду.

В судове засідання слідчий не з"явився, натомість подав заяву про те, що повністю підтримує подане ним клопотання просить розглянути клопотання у його відсутність.

Представник АТ ІНФОРМАЦІЯ_10 до судового засідання не з`явився, про причини неприбуття суд не повідомив, хоча був повідомлений про дату і час судового розгляду завчасно та належним чином, тому відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України клопотання розглядається у його відсутність.

Дослідивши матеріали клопотання, оглянувши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя находить, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

6. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Матеріалами кримінального провадження та клопотанням слідчого підтверджено факт того, що документи про доступ до яких клопоче останній перебувають у АТ ІНФОРМАЦІЯ_10 .

Крім того, під час розгляду клопотання знайшов своє підтвердження факт того, що документи, про вилучення яких клопоче слідчий, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України відомості, які можуть становити банківську таємницю належать до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

Судом встановлено, що документи про доступ до яких надійшло клопотання, перебувають в АТ ІНФОРМАЦІЯ_10 та містять банківську таємницю.

Судом встановлено, що вказані обставини є доведеними матеріалами кримінального провадження, оскільки сукупність інших заходів, застосованих слідчим підтверджує факт неможливості отримання вказаних відомостей іншим способом, запитувані документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому клопотання підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 159, 162, 163, 164, 165,309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати старшим слідчим з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , заступнику начальника управління начальнику першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_13 , заступнику начальника першого відділу СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_14 , начальнику другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_15 тимчасовий доступ до документів АТ ІНФОРМАЦІЯ_10 стосовно інформації по ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), яка містить банківську таємницю, та та здійснення їх виїмки в АТ ІНФОРМАЦІЯ_10 (МФО НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_2 ), а саме:

Відомостей про рух грошових коштів на електронних та паперових носіях по рахунку ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) № НОМЕР_4 за період з 01.09.2016 по 31.12.2016 (по всіх видах валют), в прибутковій і видатковій частині, із зазначенням дати, повною розшифровкою контрагентів і призначення платежів;

Документів, які стосуються відкриття і обслуговування вищевказаного рахунку (карточок зі зразками підписів і відбитком печатки встановленого зразку; заяв на відкриття рахунку; договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнта; копії свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) юридичної особи, завіреного нотаріально; ксерокопій паспортів уповноважених осіб; довіреностей на право вчинення юридичних дій від імені ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_3 , довіреностей на ім`я особи, яка має право відкриття і розпорядження рахунком, завірених нотаріально; заяв на видачу чекових книжок, грошових чеків, корінців грошових чеків на отримання готівки по зазначеному рахунку; документів, які засвідчують видачу і отримання чекових книжок з вказівкою серійного номеру першого і останнього чеку кожної чекової книги, котрі отримувались підприємством за вищевказаний період; заяв клієнта про встановлення системи Клієнт-Банк; договорів на обслуговування системи Клієнт-Банк; актів про введення системи Клієнт-Банк в експлуатацію; документів, які засвідчують встановлення системи Клієнт-Банк; документів, які засвідчують генерацію и повторну генерацію електронного ключа і електронних підписів клієнта, включаючи документи, котрі підтверджують факт видачі вказаних електронних ключів; протоколів системи Клієнт-Банк, в яких містяться дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР-адреса клієнта як на паперових, так і електронних носіях; інших документів, які знаходяться в справі з юридичного оформлення рахунків клієнтів банку;

документів, які підтверджують надходження коштів на вказаний рахунок, та документів, що підтверджують зняття коштів з вказаного рахунку або подальше їх перерахування контрагентам (чеки, платіжні доручення, квитанції, інші документи) за вищевказаний період.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення18.03.2020
Оприлюднено07.02.2023

Судовий реєстр по справі —127/6220/20

Ухвала від 18.03.2020

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні