Рішення
від 25.03.2020 по справі 454/590/20
СОКАЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 454/590/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 березня 2020 року Сокальський районний суд Львівської області у складі:

головуючого - судді Адамович М. Я. ,

за участю секретаря Калиш В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Сокаль, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , третьої особи Ванівської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно,

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся в суд з даною позовною заявою до відповідачів про визнання права власності на спадкове майно, в позовній заяві вказавши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його дід - ОСОБА_4 . Після його смерті відкрилась спадщина на належне йому майно, а саме та житловий будинок в АДРЕСА_1 .

Вказує, що спадкоємцями майна після смерті діда є батько позивача ОСОБА_2 та його брат ОСОБА_3 , які на спадщину не претендують та відмовляються від спадкування вказаного майна у його користь.

Також, ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його баба ОСОБА_5 , яка ІНФОРМАЦІЯ_3 склала заповіт у користь моєї двоюрідної сестри ОСОБА_6 .

До складу спадщини баби входить земельна ділянка площею 4,27га. без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості для ведення селянського (фермерського) або колективного господарства, що розташована на території с. Ванів, Ванівської сільської ради, Сокальського району та належала їй згідно сертифікату на право приватної власності на землю серії ЛВ №00028 від 11.04.1997р..

Сестра позивачаспадщину після баби за заповітом приймати не бажає, а тому ІНФОРМАЦІЯ_4 , як і дядько ОСОБА_3 подали заяви про відмову від спадщини баби у мою користь.

Батько двоюрідної сестри ОСОБА_7 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 .

В процесі оформлення спадщини нотаріусом йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з тим, що в нього немає оригіналів свідоцтва про право власності на житловий будинок та сертифікату про право власності на землю, а лише їх копія.

Таким чином, позивач був позбавлений можливості отримати свідоцтво про право на спадщину за законом в нотаріальному порядку.

Просить суд визнати за ним право на житловий будинок з приналежними до нього господарськими будівлями по АДРЕСА_1 в порядку спадкування після смерті діда ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 та на земельну ділянку площею 4,27га. без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості, що розташована на території с. Ванів, Ванівіської сільської ради, Сокальського району, згідно сертифікату на право приватної власності на землю серії ЛВ №00028 від 11.04.1997р., в порядку спадкування після смерті баби ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач, подав заяву в якій вказує, що позовні вимоги підтримує, просить задовольнити, розгляд справи проводити без його участі.

Відповідачі подали заяви, у яких вказують, що позовні вимоги визнають, не заперечують щодо їх задоволення.

Представник третьої особи подав заяву, у якій вказує, що позовні вимоги визнає, не заперечує щодо їх задоволення, розгляд справи просить проводити без участі представника сільської ради.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши письмові матеріали справи суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд приймає визнання позову відповідачами, оскільки таке визнання відповідає вимогам чинного законодавства, інтересам сторін по справі і не суперечить правам та інтересам інших осіб.

Відповідно до п.5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України (2003 року) встановлено, що правила книги шостої Цивільного кодексу України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до дня набрання чинності цим Кодексом.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

У відповідності до вимог ст.380 ЦК України, житловим будинком є будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом, іншими нормативно-правовими актами, і призначена для постійного у ній проживання.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст.1218 Цивільного кодексу України визначено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

В свою чергу, відповідно до п. г ч. 1 ст. 81 ЗК України, громадяни України набувають права власності на земельні ділянки, зокрема, на підставі прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦПК України - незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Із дослідженого свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_6 помер ОСОБА_4 .

Також, із дослідженого свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_5

У відповідності до свідоцтв про народження встановлено, що позивач є внуком померлих ОСОБА_5 та ОСОБА_4 (а.с.15-19).

Відповідно до свідоцтва про право власності ні будівлі встановлено, що ОСОБА_4 на праві власності належав житловий будинок АДРЕСА_1 .

Згідно сертифікату на право приватної власності на землю серії ЛВ №00028 встановлено, що ОСОБА_5 передано у приватну власність земельну ділянку площею 4,27га без визначення зовнішніх меж на місцевості, яка розташована на території с.Ванів Ванівської сільської ради та надана для ведення селянського (фермерського) господарства на підставі розпорядження Сокальської райдержадміністрації 10.04.1997р. №169.

З дослідженого заповіту, посвідченого секретарем виконкому Ванівської сільської ради 20.08.2001 року та зареєстрованого в реєстрі за №17 встановлено, що ОСОБА_4 усе своє майно заповів сину ОСОБА_2 .

Згідно відмови, яка посвідчена секретарем виконавчого комітету Ванівської сільської ради 13.02.2012 року та зареєстрована в реєстрі за №16 встановлено, що, ОСОБА_3 не бажає приймати спадщину та відмовляється від спадкового майна в користь ОСОБА_1 .

Також, з дослідженого заповіту, посвідченого секретарем виконкому Ванівської сільської ради 21.11.2001 року та зареєстрованого в реєстрі за №24 встановлено, що ОСОБА_5 усе своє майно заповіла внучці ОСОБА_8 .

Крім цього, згідно відмови, яка посвідчена секретарем виконавчого комітету Ванівської сільської ради 13.02.2012 року та зареєстрована в реєстрі за №17 встановлено, що, ОСОБА_9 не бажає приймати спадщину та відмовляється від спадкового майна в користь ОСОБА_1 .

Відповідно ст.125 ЗК України, якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звернутися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування права на завершення приватизації та одержання державного акту про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

У відповідності до абз.2 п.1 Прикінцевих положень ЗК України рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету КМУ від 26.12.1002р. "Про приватизацію земельних ділянок" є підставою для виготовлення та видачі цим громадянам або їх спадкоємцям державних актів на право власності на земельну ділянку за технічною документацією щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку.

Згідно постанови Пленуму ВСУ "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ" від 16.04.2004р. №7 - Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та видачі державного акта про право власності на землю. Член колективного сільськогосподарського підприємства (далі - КСП), включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

Разом з цим, згідно ст.1261 ЦК України позивач як спадкоємець п`ятої черги за законом має право на прийняти спадщини після смерті діда та баби.

Таким чином, оцінивши всі докази по справі в їх сукупності суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 263-265 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок з приналежними до нього господарськими будівлями по АДРЕСА_1 в порядку спадкування після смерті діда ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Визнати за ОСОБА_1 , право власності на земельну ділянку площею 4,27га. без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості, що розташована на території с. Ванів, Ванівіської сільської ради, Сокальського району, згідно сертифікату на право приватної власності на землю серії ЛВ №00028 від 11.04.1997р., в порядку спадкування після смерті баби ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене учасниками розгляду шляхом подання в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги в апеляційному порядку безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Сокальський районний суд Львівської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ІПН НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , місце проживання: АДРЕСА_3

Третя особа: Ванівська сільська рада Сокальського району, ЄДРПОУ: 04370509 , місце знаходження: с.Ванів Сокальського району Львівської області.

Головуючий: М. Я. Адамович

СудСокальський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення25.03.2020
Оприлюднено26.03.2020
Номер документу88418621
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —454/590/20

Рішення від 25.03.2020

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Ухвала від 28.02.2020

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні