Ухвала
від 24.03.2020 по справі 585/575/20
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № № 585/575/20

Номер провадження 1-кс/585/227/20

У Х В А Л А

І М Е Н ЕМ У К Р АЇ Н И

24 березня 2020 року м.Ромни

Слідчий суддя Роменського міськрайонного суду Сумської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Ромни клопотання слідчого СВ Роменського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019200100000358 від 01 червня 2019 року за ознаками кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч.1 ст.175, ч. 1 ст. 172 Кримінального кодексу України, про тимчасовий доступ до оригіналів документів, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 ,

В С Т А Н О В И В:

1.05березня 2020року слідчийРоменського відділуполіції ГУНПв Сумськійобласті ОСОБА_3 звернулася з клопотанням про тимчасовий доступ до оригіналів документів, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , а саме до: договору, накладної та рахунку, на підставі яких 07.06.2019 дочірнє підприємство Державної акціонерної компанії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 » перерахувало грошові кошти ФГ ІНФОРМАЦІЯ_4 ; а також до первинної бухгалтерської документації фермерського господарства щодо отримання та реалізації товарно матеріальних цінностей за вказаним вище договором для ознайомлення з ними та можливістю вилучити їх (здійснити їх виїмку).

2. Клопотання обґрунтоване тим, що у провадженні СВ Роменського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019200100000358 від 01.06.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 175, ч. 1 ст. 172 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що дочірнє підприємство Державної акціонерної компанії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) 26.05.1998 та 10.03.2006 зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за юридичною адресою: АДРЕСА_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_5 проведено інспекційне відвідування дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з питання додержання законодавства про працю, за результатами якого складено Акт інспекційного відвідування (невиїзного інспектування) юридичної особи (фізичної особи), яка використовує найману працю № СМ 1451/177/АВ від 07.05.2019.

Встановлено, що всупереч вимогам ч. 1, 2 ст. 115 КЗпП України на підприємстві існує заборгованість із виплати заробітної палати у сумі 1099,6 тис. грн. за грудень 2018 року березень 2019 року. А також не проведено розрахунки з 13 звільненими працівниками на загальну суму 210,2 тис. грн.

Відповідно до ч. 5 ст. 97 КЗпП України, ч. 3 ст. 15 Закону України № 108/95-ВР оплата праці здійснюється в першочерговому порядку.

Дочірнє підприємство Державної акціонерної компанії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 » має відкритий рахунок № НОМЕР_3 в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

Досудовим розслідуванням встановлено, що при систематичному порушенні встановлених строків виплати заробітної плати та наявної заборгованості з заробітної плати перед працівниками, підприємством здійснювались видатки на інші цілі.

07.06.2019з рахунку дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на рахунок ФГ ІНФОРМАЦІЯ_4 були перераховані грошові кошти в сумі 1000000 грн.

Виходячи зтого,що длядосягнення повноти,всебічності танеупередженості розслідуваннявищезазначеного факту,зокрема дляотримання відомостей,котрі єнеобхідними дляналежної кваліфікаціївчиненого діяння,встановлення наявностіможливості здійснитиоплату заробітноїплати,у даномупровадженні єпотреба отриматитимчасовий доступдо документів,які зберігаютьсяв ФГ ІНФОРМАЦІЯ_4 (ідентифікаційнийкод юридичноїособи НОМЕР_1 ),за адресою: АДРЕСА_1 ,а самедо:договору,накладної тарахунку,на підставіяких 07.06.2019дочірнє підприємствоДержавної акціонерноїкомпанії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 »перерахувало грошовікошти ФГ ІНФОРМАЦІЯ_4 ;а такождо первинноїбухгалтерської документаціїфермерського господарстващодо отриманнята реалізаціїтоварно матеріальних цінностейза вказанимвище договором для ознайомлення з ними та можливістю їх вилучити (здійснити їх виїмку) з метою залучення в якості речового доказу до матеріалів кримінального провадження.

Відомості щодо перерахунку дочірнім підприємством Державної акціонерної компанії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 » грошових коштів свідчать про фінансову можливість підприємства здійснити виплату заробітної плати та провести розрахунки із звільненими працівниками.

Беручи доуваги вищевикладенета враховуючи,що уматеріалах кримінальногопровадження вбачаєтьсянаявність достатніхпідстав вважати,що оригіналивказаних документівотримані якдокази,що містятьінформацію пробанківські операції,які самостійноабо всукупності зіншими доказамимають суттєвезначення длявстановлення обставин,що підлягаютьдоказуванню укримінальному провадженні,необхідно отриматитимчасовий доступдо оригіналіввищевказаних документів,що знаходятьсяу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , а саме до: договору, накладної та рахунку, на підставі яких 07.06.2019 дочірнє підприємство Державної акціонерної компанії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 » перерахувало грошові кошти ФГ ІНФОРМАЦІЯ_4 ; а також до первинної бухгалтерської документації фермерського господарства щодо отримання та реалізації товарно матеріальних цінностей за вказаним вище договором, для ознайомлення з ними та можливістю вилучити їх (здійснити їх виїмку).

3. Слідчий в судове засідання не з`явився, надав заяву, в якій клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Від ФГ ІНФОРМАЦІЯ_4 заяв чи клопотань не надійшло.

Застосування технічних засобів фіксування кримінального провадження під час розгляду клопотання не здійснювалось відповідно до частини першої статті 107 КПК.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, Суд прийшов до висновку про необхідність задоволення даного клопотання, виходячи із такого.

4. Як вбачається з документів, наданих суду слідчим, дійсно 01.06.2019 року розпочато кримінальне провадження за № 12019200100000358 за ознаками кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч.1 ст.175, ч. 1 ст. 172 Кримінального кодексу України, що підтверджується витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

6. Згідно з Витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань від 19.02.2020 року слідчими у даному провадженні є ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 .

7. Клопотання слідчого відповідає вимогам статті 160КПК України та погоджено з прокурором.

8. У відповідності до частини другої 2 статті 8Європейської конвенціїз правлюдини допускається втручання в приватне і сімейне життя, житло і кореспонденцію особи.

Тобто право особи на приватне життя, що має місце в даних конкретних правовідносинах, не є абсолютним і може бути обмежене, але тільки на підставах та в порядку, які чітко визначені в законі, воно повинно відповідати правомірним цілям, вказаним в статті 8 Конвенції, і повинно бути необхідним у демократичному суспільстві.

9. В даній ситуації втручання у приватне життя особи має юридичну основу в національному законодавстві, ґрунтуючись на статті 159КПК України, відповідно до якої тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

10. Відповідно до частини 5 ст.163КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

11. Крім того, в даному випадку Суд також зазначає, що втручання у приватне життя, про яке йдеться є необхідним в рамках розслідування кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 175, ч. 1 ст. 172 КК України, що означає, що воно слугує легітимній меті, а саме: запобіганню злочину.

12. З матеріалів, наданих суду, зокрема, з копії акту інспекційного відвідування (невиїзного інспектування) юридичної особи, яка використовує найману працю, ДП ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (а. с. 10), вбачається, що строки виплаченої заробітної плати було порушено, документи, наявні у ФГ ІНФОРМАЦІЯ_4 мають суттєве значення для встановлення причин такого порушення.

13. Крім того, є доведеною можливість використання як доказів відомостей, що містяться в договорі, накладній та рахунку, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

14. Таким чином, Суд вважає, що в даному конкретному випадку існують відповідні і достатні підстави для надання дозволу на тимчасовий доступ до документів (договору, накладної та рахунку), які знаходяться у володінні ФГ ІНФОРМАЦІЯ_4 , атому клопотанняв ційчастині необхіднозадовольнити.

Стосовно надання тимчасового доступу до первинної бухгалтерської документації ФГ ІНФОРМАЦІЯ_4 , то в цій частині клопотання задоволенню не підлягає, оскільки слідчим не обгрунтовано необхідність доступу до документів на відпуск продукції і які обставини за їх допомогою слідчий планує встановити.

Керуючись статтею 8 Європейської конвенції з прав людини, статтями 131, 132, 159-166, 369-372 Кримінально процесуального кодексу України, слідчий суддя

п о с т а н о в и л а :

1. Клопотання слідчого СВ Роменського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019200100000358 від 01 червня 2019 року за ознаками кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч.1 ст.175, ч. 1 ст. 172 Кримінального кодексу України, про тимчасовий доступ до оригіналів документів, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , - задовольнити частково.

2. Надати слідчим СВ Роменського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , ОСОБА_10 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_6 , ОСОБА_11 , ОСОБА_14 , ОСОБА_9 , старшому слідчому СВ Роменського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_5 , заступнику начальника СВ Роменського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_7 , тимчасовий доступ до оригіналів документів, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , а саме до: договору, накладної та рахунку, на підставі яких 07.06.2019 дочірнє підприємство Державної акціонерної компанії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 » перерахувало грошові кошти ФГ ІНФОРМАЦІЯ_4 ; для ознайомлення з ними та можливістю вилучити їх (здійснити їх виїмку).

В іншій частині клопотання відмовити.

3. Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали і діє до 24 квітня 2020 року.

4. Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінально процесуальногокодексу України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

5. Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

6. Виготовлено 2 оригінали ухвали один з яких долучено до матеріалів клопотання, інший вручено слідчому.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.03.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88419987
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до оригіналів документів, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —585/575/20

Ухвала від 29.05.2020

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євлах О. О.

Ухвала від 24.03.2020

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євлах О. О.

Ухвала від 24.03.2020

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євлах О. О.

Ухвала від 24.03.2020

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євлах О. О.

Ухвала від 18.03.2020

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євлах О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні