Ухвала
від 17.03.2020 по справі 686/4499/20
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/4499/20

Провадження № 1-кс/686/3736/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2020 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого Першого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому ОСОБА_4 , погоджене з прокурором, про надання дозволу на проведення обшуку, у кримінальному провадженні №62020240000000034,

ВСТАНОВИВ:

17 березня 2020 року слідчий Першого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду з клопотанням погодженим з прокурором відділу прокуратури Вінницької області ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення обшуку за місцем фактичного проживання ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), а саме за адресою АДРЕСА_1 , який на праві приватної власності належить ОСОБА_6 , з метою відшукання та вилучення, документів що стосуються фінансово-господарської діяльності ДП «Мурафський кар`єр», чорнових записів, ПЕОМ, флеш носіїв інформації на яких можуть міститись докази по кримінальному провадженню; документальних матеріалів щодо призначення та перебування на посаді директора державного підприємства; банківських карток на які здійснювалось перерахування отриманих коштів від реалізації незаконно видобутих корисних копалин загальнодержавного значення.

В судовому засіданні слідчий наполягає на задоволенні клопотання.

Заслухавши слідчого, який підтримав клопотання, дослідивши додані до клопотання матеріали та матеріали кримінального провадження, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Першим слідчим відділом ТУ ДБР, розташованого у місті Хмельницькому здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62020240000000034 від 14.01.2020 року, розпочатому за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що згідно матеріалів УСБУ у Вінницькій області, отримано дані щодо зловживання службовим становищем окремими співробітниками правоохоронних органів регіону шляхом сприяння протиправній діяльності колишньому директору ДП«Мурафський кар`єр» (код ЄДРПОУ 00371943, Шаргородський р-н, с.Мурафа, вул. Зарічна, 1) ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м.Старобельськ, Луганської області, мешканець АДРЕСА_2 ), яким було запроваджено «тіньовий» механізм видобутку та привласнення корисних копалин загальнодержавного значення з наступною легалізацією доходів, отриманих від реалізації продукції, а також штучного доведення державного підприємства до банкрутства.

Зокрема, з метою видобування сировини, придатної для виробництва будівельного вапна та вапнякового борошна для потреб сільського господарства та підприємств металургійної галузі, ДП«Мурафський кар`єр» отримало спеціальний дозвіл на користування надрами на Жданівському родовищі вапняку №4934 від 05.03.2009 терміном на 20 років. Однак, за результатом проведеної перевірки, якою виявлені численні порушення вимог законодавства у сфері надрокористування, наказом Державної служби геології та надр України №589 від 22.11.2013 року спеціальний дозвіл на користування надрами ДП«Мурафський кар`єр» анульовано.

Після призначення на посаду директора ДП«Мурафський кар`єр» ОСОБА_6 (2015 рік) останній, використовуючи промислові потужності підприємства, запровадив протиправну схему незаконного видобутку та реалізації вапняку за заниженими цінами з виведенням доходів у «тіньовий» сектор економіки з наступною їх легалізацією.

Так, діючи на шкоду фінансово-господарській діяльності ДП«Мурафський кар`єр», з метою доведення його до банкрутства, ОСОБА_6 навмисно ухилився від укладання з кінцевими споживачами продукції підприємства прямих договорів поставки. Замість цього ним залучено т.зв. фірми «прокладки», через які реалізовується продукція держпідприємства для металургійних підприємств за заниженими цінами.

За результатами попереднього аналізу фінансового-бухгалтерської звітності ДП«Мурафський кар`єр» встановлено, що державне підприємство з серпня 2015 по травень 2016 року здійснювало реалізацію продукції (щебінь та відсів вапняковий) підконтрольному ОСОБА_6 ТОВ«Центртранском» (код ЄДРПОУ 38022303, м. Київ, просп. Повітрофлотський, 47) через ТОВ«Агрос нафта» (код ЄДРПОУ 30726963, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 51б), отриманий прибуток ТОВ «Агрос нафта» перераховувало частково на карткові рахунки, відкриті ОСОБА_6 на своє ім`я.

З квітня 2016 року ДП«Мурафський кар`єр» здійснювало реалізацію продукції безпосередньо ТОВ«Центртранском» та іншим суб`єктам реального сектору економіки за ринковими цінами. За період з липня 2015 року по теперішній час незаконно видобуто та реалізовано близько 400тис.тонн продукції (з них, за даними ГІОЦ АТ «Укрзалізниця», залізничним транспортом 120тис.тонн) загальною вартістю понад 25млнгрн.

23.10.2019 року постановою Верховного суду України наказ Держгеонадр від 22.11.2013 №589 у частині анулювання спецдозволу №4934 від 05.03.2009, наданого ДП«Мурафський кар`єр», скасовано. При цьому, за даними Управління Держпраці у Вінницькій області, план розвитку гірничих робіт ДП«Мурафський кар`єр» востаннє погоджувався лише у 2013році, звітність за формою 5-гр до Держгеослужби не подавалась, що підтверджує факт незаконного видобутку корисних копалин загальнодержавного значення.

Таким чином, ОСОБА_6 , зловживаючи своїм службовим становищем, з метою особистого збагачення та доведення підприємства до стійкої фінансової неспроможності (у провадженні Господарського суду Вінницької області знаходиться справа №902/1177/15 про банкрутство Державного підприємства «Мурафський кар`єр», 01.07.2019 розпорядником майна ДП призначено арбітражного керуючого ОСОБА_7 ), у період з 2015 по жовтень 2019року запровадив «тіньовий» механізм видобутку корисних копалин загальнодержавного значення з наступним привласненням та легалізацією доходів, отриманих від реалізації продукції, чим наніс шкоду державним інтересам в особі ДП«Мурафський кар`єр» в особливо великих розмірах (орієнтовна сума збитку понад 25млнгрн).

За наявними даним, видобуток корисних копалин загальнодержавного значення на території ДП«Мурафський кар`єр» за вищевикладеною протиправною схемою продовжується до теперішнього часу.

В ході досудового розслідування Управлінням СБУ у Вінницькій області встановлено, що первинна фінансово-бухгалтерська документація, яка підтверджує протиправну діяльність фігурантів по видобутку корисних копалин загальнодержавного значення з наступним привласненням та легалізацією доходів, отриманих від реалізації продукції ДП«Мурафський кар`єр» та інші документальні матеріали та речі, які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні можуть зберігатися за місцем фактичного проживання ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) - АДРЕСА_1 .

Відповідно до інформаційної довідки № 201940079 від 26.02.2020 з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, будинок за адресою: АДРЕСА_1 , на праві приватної власності належить ОСОБА_6 .

Так, відповідно статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Слідчим наведені підстави для проведення обшуку, клопотання слідчого, погоджене з прокурором, відповідає вимогам статті 234 КПК України, існують достатні дані вважати, що за місцем фактичного проживання ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) - АДРЕСА_1 , можуть зберігатись речі, предмети та документи, які містять інформацію про обставини вчинення даного кримінального правопорушення, а тому клопотання слідчого, погоджене з прокурором, підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 234, 235 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого Першого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому ОСОБА_4 задовольнити.

Надати дозвіл слідчим Першого СВ СУ Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Хмельницькому ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_3 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_4 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , на проведення обшуку за місцем фактичного проживання ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), а саме за адресою АДРЕСА_1 , який на праві приватної власності належить ОСОБА_6 , з метою відшукання та вилучення, документів що стосуються фінансово-господарської діяльності ДП «Мурафський кар`єр», чорнових записів, ПЕОМ, флеш носіїв інформації на яких можуть міститись докази по кримінальному провадженню; документальних матеріалів щодо призначення та перебування на посаді директора державного підприємства; банківських карток на які здійснювалось перерахування отриманих коштів від реалізації незаконно видобутих корисних копалин загальнодержавного значення.

Ухвала діє по 17 квітня 2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення17.03.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88421715
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —686/4499/20

Ухвала від 19.12.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 19.12.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 16.12.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 08.10.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

Ухвала від 01.09.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 01.09.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 01.09.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 01.09.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 01.09.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 01.09.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні