Ухвала
від 26.03.2020 по справі 914/1186/18
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

26 березня 2020 року

м. Київ

Справа № 914/1186/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Банаська О. О. - головуючого, Білоуса В. В., Катеринчук Л. Й.

розглянув матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Домофони України"

на постанову Західного апеляційного господарського суду від 30.09.2019

у складі колегії суддів: Мирутенко О. Л. (головуючого), Кордюк Г. Т., Скрипчук О. С.

та ухвалу Господарського суду Львівської області від 29.05.2019

у складі судді Чорній Л. З.

у справі за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Домофони України"

до Іноземного підприємства "Інвестиційна компанія "Гарант-Капітал"

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду перебуває справа № 914/1186/18 Господарського суду Львівської області за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Домофони України" на постанову Західного апеляційного господарського суду від 30.09.2019 та ухвалу Господарського суду Львівської області від 29.05.2019.

Ухвалою Верховного Суду від 26.12.2019 провадження у справі № 914/1186/18 за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Домофони України" зупинено до закінчення перегляду палатою для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду справи № 911/806/17.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Поліс" звернулося до Верховного Суду із клопотанням (б/н від 20.03.2020) про поновлення та закриття касаційного провадження у справі № 914/1186/18, мотивоване тим, що 27.02.2020 у справі № 911/806/17 палатою для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду прийнято постанову, якою вирішено проблемне правове питання щодо оскарження судових рішень у справах про банкрутство прийнятих за результатом розгляду заяв про процесуальну заміну кредитора, згідно з вимогами частини третьої статті 8 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Статтею 230 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) передбачено, що провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду, про що суд постановляє ухвалу. З дня поновлення провадження у справі перебіг процесуальних строків продовжується. Провадження у справі продовжується із стадії, на якій його було зупинено.

З огляду на усунення обставин, що зумовили зупинення, касаційне провадження у справі № 914/1186/18 за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Домофони України" на постанову Західного апеляційного господарського суду від 30.09.2019 та ухвалу Господарського суду Львівської області від 29.05.2019 підлягає поновленню.

Водночас, вирішуючи питання щодо можливості призначення розгляду справи у відкритому судовому засіданні колегія суддів касаційної інстанції враховує таке.

Відповідно до статті 3 Конституції України людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Відповідно до статті 29 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10.03.2020 Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 11.03.2020 № 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" із змінами і доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2020 № 215, якою установлено з 12 березня до 03 квітня 2020 року на усій території України карантин та заборонено , зокрема, проведення всіх масових заходів, а також регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні (крім перевезення легковими автомобілями), перевезення пасажирів метрополітенами мм. Києва, Харкова і Дніпра та залізничним транспортом в усіх видах внутрішнього сполучення (приміському, міському, регіональному та дальньому) тощо.

Україна є членом Всесвітньої організації охорони здоров`я - спеціалізованої установи ООН, яка 12.03.2020 оголосила про початок пандемії COVID-19 (http://www.euro.who.int/ru/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/news/news/2020/3/who-announces-covid-19-outbreak-a-pandemic).

У рішенні Ради національної безпеки і оборони України від 13.03.2020 "Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", введеному в дію Указом Президента України від 13.03.2020 № 87 констатовано, що епідемічна ситуація в Україні у зв`язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, набула надзвичайно загрозливого характеру.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 17.03.2020 № 530-ІХ, серед інших заходів передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення карантину, правил та норм, встановлених для запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням і боротьби з ними.

У заяві Голови Ради суддів України щодо карантинних заходів, яка була розміщена 11.03.2020 на офіційному вебсайті Ради суддів України (http://rsu.gov.ua) висловлено прохання щодо утримання від участі у судових засіданнях , якщо слухання не передбачають обов`язкової присутності учасників сторін та щодо утримання від відвідин суду, якщо у громадян є ознаки будь-якого вірусного захворювання.

Згідно листа Голови Ради суддів України від 16.03.2020 № 9рс-186/20 та рішення Ради суддів України від 17.03.2020, яким затверджено "Рекомендації Ради суддів України щодо встановлення особливого режиму роботи судів України задля убезпечення населення України від поширення гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб" з метою убезпечення населення України від поширення гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб рекомендовано на період з 16.03.2020 до 03.04.2020 встановити особливий режим роботи судів України , який передбачає, з поміж іншого: роз`яснення громадянам можливості відкладення розгляду справ у зв`язку із карантинними заходами та можливості розгляду справ в режимі відеоконференції; обмеження допуску в судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань; обмеження допуску у судові засідання та приміщення суду осіб з ознаками респіраторних захворювань; зменшення кількості судових засідань, що призначаються до розгляду протягом робочого дня; здійснення, по можливості, здійснення розгляду справ без участі сторін в порядку письмового провадження ; приймання всіх необхідних документів в електронному вигляді на електронну адресу суду через дистанційні засоби зв`язку тощо.

Згідно із статтею 4 Закону України "Про Основи законодавства України про охорону здоров`я" основними принципами охорони здоров`я в Україні є, зокрема, гуманістична спрямованість, забезпечення пріоритету загальнолюдських цінностей над класовими, національними, груповими або індивідуальними інтересами.

У статті 5 цього Закону визначено, що охорона здоров`я - загальний обов`язок суспільства та держави. Державні, громадські або інші органи, підприємства, установи, організації, посадові особи та громадяни зобов`язані забезпечити пріоритетність охорони здоров`я у власній діяльності, не завдавати шкоди здоров`ю населення і окремих осіб, у межах своєї компетенції надавати допомогу хворим, особам з інвалідністю та потерпілим від нещасних випадків, сприяти працівникам органів і закладів охорони здоров`я в їх діяльності, а також виконувати інші обов`язки, передбачені законодавством про охорону здоров`я.

Відповідно до частини тринадцятої статті 8 ГПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Згідно з частиною п`ятою статті 301 ГПК України перегляд ухвал суду першої та апеляційної інстанції (крім ухвал, якими закінчено розгляд справи) здійснюється судом касаційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Частиною шостою статті 301 ГПК України з урахуванням конкретних обставин справи суд касаційної інстанції може розглянути касаційні скарги, зазначені у частинах четвертій і п`ятій цієї статті, у судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи.

Як вбачається з касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Домофони України" предметом касаційного оскарження є залишена без змін за результатами касаційного перегляду ухвала Господарського суду Львівської області від 29.05.2019 про заміну кредитора Публічне акціонерне товариство "Комерційний банк "Актив-Банк" на правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Поліс".

Подані до Верховного Суду матеріали є достатніми для здійснення касаційного перегляду оскаржуваних судових рішень в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Відтак, з метою захисту здоров`я учасників судового процесу і співробітників суду та з урахуванням наведених рекомендацій уповноважених суб`єктів щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, керуючись положеннями статті 301 ГПК України суд касаційної інстанції вважає за доцільне призначити справу № 914/1186/18 за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Домофони України" на ухвалу Господарського суду Львівської області від 29.05.2019 та постанову Західного апеляційного господарського суду від 30.09.2019 до розгляду в порядку письмового провадження, без повідомлення учасників справи.

На підставі викладеного та керуючись статтями 229, 230, 234, 235, 301, 326 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Домофони України" про поновлення касаційного провадження у справі № 914/1186/18 задовольнити.

2. Поновити касаційне провадження у справі № 914/1186/18 за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Домофони України" та здійснити перегляд ухвали Господарського суду Львівської області від 29.05.2019 та постанови Західного апеляційного господарського суду від 30.09.2019 в порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи.

3. Надати учасникам справи строк до 10.04.2020 для подання додаткових письмових пояснень щодо касаційної скарги та процесуальних документів на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України "Про електронний цифровий підпис" та Закону України "Про електронні довірчі послуги".

4. Рекомендувати учасникам справи ознайомлення з матеріалами справи, за наявності такої технічної можливості, здійснювати в дистанційному режимі, шляхом надсилання сканкопій матеріалів судової справи на електронну адресу, зазначену у відповідній заяві, яку подавати через дистанційні засоби зв`язку.

5. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: https://supreme.court.gov.ua/supreme/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Головуючий О. О. Банасько

Судді В. В. Білоус

Л. Й. Катеринчук

Дата ухвалення рішення26.03.2020
Оприлюднено27.03.2020
Номер документу88430615
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —914/1186/18

Ухвала від 13.10.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 03.09.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 12.08.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 05.08.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 22.07.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Мирутенко Олександр Леонтійович

Ухвала від 17.06.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 26.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 26.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 19.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 09.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні