Ухвала
від 25.03.2020 по справі 522/1281/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/1281/20

Провадження №1-кп/522/412/20

УХВАЛА

25 березня 2020 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження №12019162500001017 від 29.04.2019року відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця смт. Надлиманське, Овідіопольського району, Одеської області, з середньою освітою, не одруженого, не працевлаштованого, який місця реєстрації та постійного місця проживання не має, раніше не судимого, на теперішній час притягується до кримінальної відповідальності Суворовським районним судом м. Одеси за скоєння кримінальних правопорушень передбачених п.п. 6, 12 ч. 2 ст. 115, ч.ч. 2, 4 ст. 187 КК України,

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Приморського районного суду м. Одеси знаходиться кримінальне провадження №12019162500001017 від 29.04.2019року відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України.

Ухвалою суду від 07.02.2020 року задоволено клопотання прокурора Одеської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , застосовано до ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 (шістдесят) діб в Одеському слідчому ізоляторі управління Державної пенітенціарної служби України в Одеській області, визначено відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розмір застави як запобіжного заходу, достатній для забезпечення виконання підозрюваним обов`язків, передбачених КПК України, у розмірі 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, тобто у сумі 42040,00 гривень.

Станом на теперішній час застава не вносилась.

Строк дії обраного судом запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обвинуваченому ОСОБА_5 спливає 06.04.2020 року.

Прокурор ОСОБА_3 у підготовчому судовому засіданні 25.03.2020 року заявила клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно обвинуваченого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця смт. Надлиманське, Овідіопольського району, Одеської області, з середньою освітою, не одруженого, не працевлаштованого, який місця реєстрації та постійного місця проживання не має, раніше не судимого, на теперішній час притягується до кримінальної відповідальності Суворовським районним судом м. Одеси за скоєння кримінальних правопорушень передбачених п.п. 6, 12 ч. 2 ст. 115, ч.ч. 2, 4 ст. 187 КК України.

В обґрунтування застосування запобіжного заходу щодо ОСОБА_5 посилається те, що він обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень середньої тяжкості. Водночас ОСОБА_5 не одружений, не має постійного місця проживання, є не працевлаштованою особою, а тому при обранні йому міри запобіжного заходу не пов`язаного з триманням під вартою, останній буде продовжувати вчиняти кримінальні правопорушення проти власності. Також, на теперішній час, ОСОБА_5 притягується до кримінальної відповідальності Суворовським районним судом м. Одеси за скоєння кримінальних правопорушень передбачених п.п. 6, 12 ч. 2 ст. 115, ч.ч. 2, 4 ст. 187 КК України, а тому при обранні йому міри запобіжного заходу не пов`язаного з триманням під вартою, останній буде переховуватись від суду. Окрім цього, прокурор просив застосувати як альтернативний запобіжний захід заставу у розмірі 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, тобто у сумі 42040,00 (сорок дві тисячі сорок гривень 00 коп.) гривень.

Обвинувачений ОСОБА_5 та його захисник ОСОБА_4 заперечували проти застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, та просили обрати інший запобіжний захід, а саме у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Заслухавши думку учасників процесу, суд вважає за необхідне обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з наступних підстав.

Згідно ч. 3 ст. 315 КПК України під час підготовчого судового засідання суд за клопотанням учасників судового провадження має право обрати, змінити чи скасувати заходи забезпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжний захід, обраний щодо обвинуваченого. При розгляді таких клопотань суд додержується правил, передбачених розділом ІІ цього Кодексу. За відсутності зазначених клопотань сторін кримінального провадження застосування заходів забезпечення кримінального провадження, обраних під час досудового розслідування, вважається продовженим.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд вважає, що необхідно застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до обвинуваченого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , так як це відповідає вимогам кримінального процесуального закону, оскільки ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, за яке передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п`яти років, ґрунтується на матеріалах кримінального провадження, а саме, що докази у даному кримінальному провадженні ще не досліджувались судом, а дані про особу обвинуваченого дають достатні підстави вважати, що дійсно існують ризики, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України.

Таким чином, суд вважає, що наявні достатні підстави вважати, що існують ризики, передбачені ст. 177 КПК України, і що необхідно застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою відносно обвинуваченого ОСОБА_5 .

Метою обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обвинуваченому є забезпечення виконання покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання здійснити дії, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме, що обвинувачений може переховуватись від суду, знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, незаконно впливати на потерпілих, свідків у цьому провадженні, так як судом ще не досліджувались докази у справі.

Застосування до обвинуваченого більш м`якого запобіжного заходу неможливе, оскільки ще існують зазначені ризики.

Зважаючи на положення ч. 3 ст.183 КПК України, суд вважає необхідним визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання обвинуваченим обов`язків, передбачених КПК України.

Відповідно до практики ЄСПЛ, якщо тримання під вартою триває тільки через побоювання, що обвинувачений буде переховуватись від правосуддя, проте його слід звільнити з-під варти, якщо він представить відповідні гарантії, що не переховуватиметься від суду, наприклад внесе заставу (правова позиція, викладена у п.46 рішення ЄСПЛ від 26 червня 1991 року у справі «Летельє проти Франції»).

Згідно з п. 1 ч. 5 ст.182КПК України розмір застави визначається у таких межах: щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, - від одного до двадцяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до обвинувального акту встановлено, що матеріальні збитки, завдані потерпілим на загальну суму 46053 гривень, та відповідно до цього суд враховує це при визначенні розміру застави.

Таким чином, на підставі наданих матеріалів, суд приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання прокурора про застосування відносно обвинуваченого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою із визначенням застави у розмірі 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановленого на 01 січня 2020 року тобто у сумі 42040,00 (сорок дві тисячі сорок гривень 00 коп.) гривень.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 177, 178,183,194,197, 291, 314-317, 395КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Одеської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , задовольнити.

Застосувати до ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 (шістдесят) діб в Одеському слідчому ізоляторі управління Державної пенітенціарної служби України в Одеській області.

Строк дії запобіжного заходу обчислюється з моменту винесення ухвали суду, тобто з 25 березня 2020 року по 23 травня 2020 року включно.

Визначити відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розмір застави як запобіжного заходу, достатній для забезпечення виконання підозрюваним обов`язків, передбачених КПК України, у розмірі 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, тобто у сумі 42040,00 (сорок дві тисячі сорок гривень 00 коп.) гривень.

Обвинувачений або заставодавець мають право у будь-який момент внести заставу на рахунок ТУ ДСА України в Одеській області, з призначенням платежу: застава за обвинуваченого; провадження по справі 1-кп/522/412/20.

Обвинувачений звільняється з-під варти після внесення застави.

У разі внесення застави, покласти на обвинуваченого обов`язки строком на 2 (два) місяці, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України:

1) прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора в розумні строки;

2) повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;

3) не відлучатися з міста Одеси без дозволу слідчого, прокурора або суду;

4) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт, інші документи, що дають право на виїзд/в`їзд з України;

5) утримуватись від спілкування із особами допитаними як свідками в рамках даного кримінального провадження.

Роз`яснити обвинуваченому наслідки невиконання вказаних обов`язків, а саме: у разі, якщо обвинувачений, будучи належним чином повідомлений, не з`явився за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду, без поважних причин не повідомив про причину своєї неявки, або якщо порушив інші покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу обов`язки, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України й використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору. У разі звернення застави в дохід держави суддя вирішує питання про застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді застави у більшому розмірі або іншого запобіжного заходу.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Повний текст ухвали проголошено 25.03.2020 року.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.03.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88436044
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/1281/20

Ухвала від 23.12.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 17.02.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 20.08.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 02.07.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 24.06.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 24.06.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 15.05.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 15.05.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 25.03.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 07.02.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні