Рішення
від 27.03.2020 по справі 923/174/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 березня 2020 року м. Херсон Справа № 923/174/20

Господарський суд Херсонської області у складі судді Литвинової В.В. розглянувши справу

за позовом Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк", м. Київ

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Столярний двор", м. Херсон

про стягнення 12031,22 грн заборгованості за договором банківського рахунку № HE7S7J від 20.06.2008

представники сторін не викликались

Акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" (позивач) звернулося до Господарського суду Херсонської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Столярний двор" (відповідач) про стягнення заборгованості 12031,22 грн заборгованості за договором банківського рахунку № HE7S7J від 20.06.2008, з яких - 912,57грн заборгованість за наданим кредитом, 5696,49 грн заборгованість по процентам за користування кредитом, 5422,16 грн пені. Позивач просить розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвалою від 25.02.2020 відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Встановлено Відповідачу строк, відповідно до ст. 251, 252 ГПК України, протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, для подання суду (з доказами надіслання іншим учасникам справи): відзив на позов з документальним обґрунтуванням викладених обставин, заяви процесуальних питань (за наявності), належним чином засвідчені копій статутних та реєстраційних документів. Роз`яснено Відповідачу, що відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України, у разі ненадання заяв по суті справи у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Позивач належним чином повідомлений про розгляд справи, що підтверджується поштовим повідомленням про отримання ухвали про відкриття провадження у справі -28.02.2020.

Ухвала від 25.02.2020, надіслана на адресу відповідача, зазначену в позовній заяві м.Херсон Миколаївське шосе 23, повернулась до суду з відміткою пошти "за закінченням строку зберігання".

З метою перевірки місцезнаходження відповідача судом зроблено витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, з якого вбачається, що місцезнаходження відповідача - м. Херсон Миколаївське шосе 23.

Згідно з п. 5) ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження , місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

З огляду на викладене, враховуючи п. 5) ч. 6 ст. 242 ГПК України, відповідач вважається належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, оскільки всі ухвали суду надсилалась судом за адресою, зареєстрованою у встановленому порядку.

Суд дійшов висновку, що враховуючи, що сторони належним чином повідомлені про розгляд справи, з метою дотримання процесуальних строків вирішення спору, справа може бути розглянута за наявними у ній документами.

Дослідивши матеріали справи, суд

в с т а н о в и в:

20.06.2008 ЗАТ КБ "ПРИВАТБАНК", правонаступником якого є ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК", яке у свою чергу в подальшому перейменоване у Акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" (позивач), що підтверджується витягом із Статуту (а.с. 14-15), та Товариством з обмеженою відповідальністю "Столярний двор" (Відповідач) укладено договір банківського рахунку № HE7S7J (надалі - Договір) (а.с.17-20), за умовами якого банк відкриває клієнту поточний (поточні) рахунок (рахунки) у національній та іноземній валюті (у тому числі картковий (карткові) та інші рахунки зі спеціальним режимом використання) та здійснює його (їх) розрахункове та касове обслуговування відповідно до чинного законодавства України, нормативних актів НБУ та умов цього договору (п. 1.1. Договору).

Пунктом 2.1.25. Договору визначено, що у разі потреби, за вимогою клієнта, банк зобов`язується здійснювати овердрафтове обслуговування клієнта, що передбачає проведення його платіжних доручень та платежів, здійснених довіреними особами клієнта з використанням КПК, понад залишок коштів на поточному (поточних) та картковому (карткових) рахунку (рахунках) клієнта, відкритому в банку (далі - поточний рахунок), за рахунок кредитних коштів. Порядок та умови надання клієнту овердрафту обумовлюються у додатковій угоді до договору банківського рахунку або окремого договорі про надання овердрафтового кредиту на поточний або картковий рахунок, що укладений між клієнтом та банком.

Згідно з п. 6.1, 6.2 Договір укладений на невизначений термін, набуває чинності з дня його підписання обома сторонами і припиняє свою дію відповідно до умов договору та чинного законодавства. Цей договір може бути розірваний за згодою сторін у випадку закриття всіх відкритих за ним рахунків або у випадках, передбачених законодавством або цим договором. У разі закриття карткового рахунку за ініціативою банку або клієнта, клієнт не пізніше 21-го дня від дня письмового повідомлення ініціатора закриття карткового рахунку повинен погасити всі види заборгованості перед банком.

В той же час, 20.06.2008 сторони уклали Додаток №7 "Регламент надання мінімального бланкового овердрафтового кредиту на картковий рахунок" (далі - Регламент) до Договор (а.с. 21-24).

Відповідно до п. 1.1. Регламенту банк за наявності вільних грошових ресурсів зобов`язується здійснювати овердрафтове обслуговування клієнта, що полягає в проведенні платежів, здійснених довіреними особами клієнта з використанням корпоративних платіжних карток, понад залишок коштів на картковому рахунку клієнта НОМЕР_2, відкритому в банку (далі - картрахунок), за рахунок кредитних коштів у межах ліміту, встановленого відповідно до п. 1.3. цього додатка, шляхом дебетування картрахунку. При цьому утворюється дебетове сальдо.

За змістом п. 1.2. Регламенту кредит надається в обмін на зобов`язання клієнта з повернення кредиту, дебіторської заборгованості, сплати відсотків та винагороди в обговорені цим додатком до Договору терміни.

Пунктом 1.3. Регламенту визначено, що ліміт, згідно з цим додатком до Договору, являє собою суму коштів, у межах якої банк зобов`язується здійснювати оплату платежів довірених осіб клієнта, проведених із використанням корпоративних платіжних карток, понад залишок коштів на його картковому рахунку. Ліміт встановлюється банком залежно від кількості корпоративних карток, оформлених на довірених осіб клієнта, і сумарного розміру бланкових лімітів овердрафтового кредитування. На момент підписання цього додатку до Договору ліміт складає 1000,00 грн. Проведення платежів клієнта в порядку, встановленому цим додатком до Договору.

Згідно із п. 1.4. Регламенту овердрафтове кредитування клієнта здійснюється банком у межах ліміту і терміну, встановлених згідно з п. 1.З. цього додатка до Договору, з періодом безперервного користування кредитом не більше 30 днів.

Надання позивачем кредиту відповідачу підтверджується випискою по рахунку № НОМЕР_2 (а.с. 26), з якої вбачається проведення платежів по рахунку позичальника понад залишок власних коштів, тобто за рахунок кредитних коштів.

Пунктом 1.6. Регламенту на позичальника покладено обов`язок здійснювати погашення кредиту, отриманого в межах встановленого ліміту, не пізніше терміну закінчення періоду безупинного користування кредитом, установленого пунктом 1.4. Регламенту.

Відповідно до п. 1.5. Регламенту клієнт сплачує відсотки за увесь час фактичного користування кредитом згідно пунктів 3.1., 3.2., 3.3. Регламенту.

Згідно з п. 3.1. Регламенту за користування кредитом у період з дати виникнення дебетового сальдо на картковому рахунку клієнта після закриття банківського дня клієнт сплачує відсотки, виходячи з диференційованої процентної ставки, розмір якої залежить від терміну користування кредитом і встановлений у розділі 4 цього додатка до Договору.

За змістом пунктів 4.1., 4.1.1. Регламенту для розрахунку відсотків за користування кредитом встановлюється диференційована процента ставка. Процентна ставка до розрахунку залежить від терміну існування непогашеного залишку за кредитом.

Відповідач скористався наданим йому кредитом, здійснивши платежі зі свого рахунку за відсутності на ньому власних грошових коштів, однак зобов`язання щодо своєчасного погашення дебетового сальдо та сплати відсотків і комісії не виконав, чим порушив умови Регламенту та приписи законодавства.

Невиконання відповідачем своїх зобов"язань підтверджується випискою по рахункам № НОМЕР_2 (а.с. 26), з якої вбачається відсутність погашення заборгованості.

Як вбачається з виписки по рахунку НОМЕР_2 станом на початок банківського дня 27.08.2008 на рахунку Відповідача були наявні власні грошові кошти у розмірі 16315,68грн. (вхідний залишок - ПАССИВ). 27.08.2008 позичальником було ініційовано платіж на загальну суму 17 127,50 грн. (обороти за дебетом), в той час як надходжень за цей період не рахунок не було (обороти за кредитом). Таким чином, станом на кінець банківського дня 25.09.2008 на поточному рахунку Відповідача мало місце дебетове сальдо у розмірі 811,82 грн. (вихідний залишок - АКТИВ), яке відповідно до пунктів 1.4., 1.6. регламенту мало бути погашено не пізніше 25.09.2008.

Разом з тим, 29.12.2008, позичальником було здійснено платіж на суму 100,75 грн.

Для подальшого обліку простроченої заборгованості відповідний залишок було перенесено на рахунок № НОМЕР_3 .

Таким чином, станом на 17.01.2020 заборгованість Відповідача за розрахунком позивача (а.с. 25) за наданим кредитом (тілом кредиту) становить 912,57 грн.

За змістом п. 3.10. Регламенту нарахування відсотків за користування кредитом здійснюється щодня, починаючи з дати утворення на картковому рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з фактичної кількості календарних днів у році. Нарахування відсотків здійснюється до повного погашення заборгованості за кредитом, на суму залишку заборгованості за кредитом. День повернення кредиту в часовий інтервал розрахунку відсотків не включається.

Оскільки з 28.09.2008 на поточному рахунку Відповідача виникло дебетове сальдо, яке до сьогоднішнього дня не погашене, то саме з цієї дати банк почав нараховувати Відповідачу відсотки, які останній мав сплачувати щоденно.

Таким чином, станом на 17.01.2020 заборгованість Відповідача за відсотками за розрахунком позивача (а.с. 25) становить 5 696,49 грн.

Частиною 1 статті 193 ГК України встановлено обов`язок суб`єктів господарювання та інших учасників господарських відносин виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічні вимоги щодо виконання зобов`язання закріплені і в статті 526 ЦК України.

Статтею 345 ГК України передбачено, що кредитні відносини здійснюються на підставі кредитного договору, що укладається між кредитором і позичальником у письмовій формі. У кредитному договорі передбачаються мета, сума і строк кредиту, умови і порядок його видачі та погашення, види забезпечення зобов`язань позичальника, відсоткові ставки, порядок плати за кредит, обов`язки, права і відповідальність сторін щодо видачі та погашення кредиту.

Відповідно до ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Згідно з ст. 1046 ЦК України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Відповідно до ч. 1 ст. 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Згідно з ч. 1 ст. 1049 ЦК України позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред`явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред`явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором.

Частиною 1050 ЦК України встановлено, що якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог закону, інших актів цивільного законодавства, а за їх відсутності - відповідно до звичаїв ділового обороту, або інших вимог, що звичайно ставляться.

Належне виконання зобов`язання означає виконання його належними суб`єктами, у належному місці, в належний строк (термін), щодо належного предмета і належним способом.

Якщо при виконанні зобов`язання порушується хоча б одна із зазначених вимог, таке виконання вважається неналежним.

Відповідно до статті 629 ЦК України укладений між сторонами договір від 20.06.2008 разом з додатками, з моменту його укладення набирає силу закону. Він є обов`язковим для виконання обома сторонами і сторони мають дотримуватися взятих на себе зобов`язань за договором.

Доказів перерахування заборгованості за наданим кредитом (тіло кредиту) в сумі 912,57 грн та 5696,49 грн заборгованості по процентам за користування кредитом, відповідачем не надано станом на день розгляду спору, тому позовні вимоги про стягнення основного боргу підлягають задоволенню в повному розмірі.

Розглядаючи позовні вимоги про стягнення 5422,16 грн пені, суд враховує наступне.

Згідно зі статтею 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором, або законом, зокрема: припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом або розірвання договору; зміна умов зобов`язання; сплата неустойки (в тому числі і пені); відшкодування збитків.

Штрафними санкціями за вимогами статті 230 Господарського Кодексу України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), які учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання.

Частиною 6 ст. 231 Господарського Кодексу України зазначено, що штрафні санкції за порушення грошових зобов`язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України за весь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

За приписом ст. 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" та ч. 2 ст. 343 ГК України розмір пені за прострочку платежу не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України", що діяла у період, за який сплачується пеня. Якщо в укладеному сторонами договорі зазначено вищий розмір пені, ніж передбачений у цій нормі, застосуванню підлягає пеня в розмірі загальної подвійної облікової ставки.

У пункті 5.1. Регламенту сторони узгодили, що при порушенні клієнтом якого-небудь із зобов`язань: по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених пунктами 1.5., 1.9., 3.1., 3.2., 3.3. Додатка 7 до чинного Договору; термінів повернення кредиту й інших витрат, передбачених пунктами 1.4., 1.6., 1.7., 1.8., 1.9., 1.12.4. Додатка 7 до чинного Договору; винагороди, передбаченої пунктами 1.10., 3.4., 3.5., 3.6. Додатка 7 до чинного Договору, клієнт сплачує банку за кожен випадок порушення пеню в розмірі 0,2% від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який виплачується пеня.

Позивачем нараховано Відповідачу пеню у розмірі на суму 5 422,16 грн.

Перевіривши розрахунок пені, суд дійшов висновку, що вимоги про стягнення 5422,16 грн також підлягають задоволенню.< Текст >

Відповідно до ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

За змістом ст. 76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Водночас обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ст. 77 ГПК України).

Відповідно до ст. 86 ГПК України, суд, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, дійшов висновку задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Згідно з ст. 129 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі вищевикладених норм права, керуючись ст.ст. 129, 232-240 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Столярний двор" (код 33511500, м. Херсон Миколаївське шосе, 23) на користь Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (код 14360570, м. Київ вул. Грушевського 1Д) заборгованість за договором №HE7S7J від 20.06.2008 в розмірі 12031грн 22 коп та 2102 грн витрат зі сплати судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційна скарга подається до Південно-західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Херсонської області (підпункт 17.5 пункту 1 Розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України).

Повне рішення складено 27.03.2020.

Суддя В.В.Литвинова

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення27.03.2020
Оприлюднено27.03.2020
Номер документу88450326
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/174/20

Рішення від 27.03.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 25.02.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні