Рішення
від 17.03.2020 по справі 548/291/20
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 548/291/20

Провадження № 2/548/255/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.03.2020 року Хорольський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Старокожка В.П.,

при секретарі судового засідання - Комаренко В.М.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Хоролу в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Староаврамівської сільської ради Хорольського району Полтавської області про встановлення факту родинних відносин та про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

Позиція позивача та заперечення відповідача, процесуальні дії, вчинені по справі.

Позивач звернувся до Хорольського районного суду з вищевказаним позовом.

На обґрунтування позову зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла двоюрідна баба позивачки ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина на її майно, зокрема на земельну ділянку площею 3,0491 га на території Староаврамівської сільської ради Хорольського району Полтавської області.

Позивач вказує, що дана земельна ділянка належала ОСОБА_2 на підставі на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 196158, який утрачений.

У зв`язку з цим, а також через відсутність документів, що посвідчуюють рідство позивача та спадкодавиці, позивачці відмовлено нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину, а тому на підставі ст. ст. 4, 5,293 ЦПК України, ст.ст. 16, 328,392 ЦК України позивач просить суд встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , як між двоюрідними онукою та бабою, а також визнати за позивачкою право власності на зазначену земельну ділянку у порядку спадкування після смерті ОСОБА_2

25.02.2020 року по справі було відкрито провадження та призначено справу до розгляду в порядку загального позовного провадження.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, протягом строку, встановленого судом, подав до суду відзив на позовну заяву, в якому не заперечує проти задоволення позову, просить розглянути справу у його відсутність за наявними у справі матеріалами.

Позивач у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, у позовній заяві просив суд розглянути справу у його відсутність за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого судового провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно положень ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази по справі, суд вважає, що за результатами підготовчого судового провадження має бути ухвалене рішення, яким вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Фактичні обставини, встановлені судом.

З наданих до суду доказів, встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Староаврамівка Хорольського району Полтавської області, що підтверджується копією Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 .

Державним нотаріусом Хорольського районного нотаріального округу на підставі заяви позивача про прийняття спадщини було відкрито спадкову справу на майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 за № 368/2011.

З повідомлення нотаріуса від 11.12.2019 року слідує, що у зв`язку з тим, що оригінал правовстановлюючого документа на спадкове майно, тобто державний акт на землю втрачений спадкодавцем за життя, позивач не має можливості оформити право власності на спадкове майно в нотаріальному порядку. Крім цього, у судовому порядку необхідно встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 та спадкодавицею, оскільки відповідні документи, які б підтвердили рідство останніх, у спадковій справі відсутні.

Норми права, застосовані судом.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 12 ЦПК України передбачено, що учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом та кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ст. 68 ЗУ Про нотаріат видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, провадиться нотаріусом після подання право встановлювальних документів про належність цього майна спадкодавцеві.

Згідно ч. 1 ст. 1265 ЦК України у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

З листа Міністерства юстиції від 21.02.2005 року за № 19-32/319 у разі смерті власника нерухомого майна, первинна реєстрація права власності на яке не була проведена і правовстановлюючий документ відсутній, питання визначення належності цього майна попередньому власнику та наступного власника(спадкоємця) повинно вирішуватись у судовому порядку.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Мотивована оцінка аргументів сторін.

Незважаючи на те, що у позивачки дійсно відсутні документи, які б підтверджували її родинні відносини зі спадкодавицею ОСОБА_2 , на думку суду, факт родинних відносин між зазначеними особами, як між двоюрідною бабою та онукою, підтверджується копією Свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , копією Свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 , копією Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , а також письмовими поясненнями свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Таким чином, позивачка є спадкоємицею померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 п`ятої черги за законом, яка прийняла спадщину у встановленому законом порядку.

Крім цього, факт належності спадкодавиці земельної ділянки площею 3,0491 га на території Староаврамівської сільської ради Хорольського району Полтавської області, на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 196158, на думку суду, підтверджується копією вказаного акту та Витягом з технічної документації про нормативно-грошову оцінку земельної ділянки від 12.12.2019 року та Витягом з ДЗК про земельну ділянкувід 12.12.2019 року.

Встановлення зазначеного факту має юридичне значення, оскільки необхідне позивачці для оформлення спадщини, яка відкрилася після смерті спадкодавиці.

Таким чином, суд приймає аргументи позивачки щодо того, що вона є спадкоємицею померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , яка прийняла спадщину у встановленому законом порядку та має право на майно цієї спадкодавиці, а саме на земельну ділянку, площею 3,0491 га на території Староаврамівської сільської ради Хорольського району Полтавської області, на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 196158, незважаючи на відсутність правовстановлюючого документу на зазначену земельну ділянку.

Зважаючи на викладене, позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 1265, 1269, 1270, 1296 ЦК України, ст. 68 ЗУ Про нотаріат , ст.ст. 3 , 4 , 12 , 13 , 76 - 81 , 133 , 200 , 206 , 259 , 263-265 , 268 , 273 , 315, 352-355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 ,

( ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_4 , ІПН: НОМЕР_5 )

до Староаврамівської сільської ради Хорольського району Полтавської області

(код ЄДРПОУ: 22535552, адреса: с. Староаврамівка Хорольського району Полтавської області)

про встановлення факту родинних відносин та про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом

задовольнити повністю .

Встановити факт того, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 є двоюрідною бабою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у порядку спадкування за законом майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , право власності на земельну ділянку площею 3,0491 га на території Староаврамівської сільської ради Хорольського району Полтавської області, вартістю 100 195,82 грн, яка належала останній на праві власності на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 196158.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення шляхом подачі відповідної заяви до Полтавського апеляційного суду або, у відповідності до п. 15.5 ч. 1 Перехідних положень ЦПК України, до Хорольського районного суду Полтавської області (до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи). Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Дата складання повного тексту судового рішення: 17.03.2020

Головуючий

Дата ухвалення рішення17.03.2020
Оприлюднено30.03.2020
Номер документу88465049
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —548/291/20

Рішення від 17.03.2020

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 25.02.2020

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні