Постанова
від 25.06.2009 по справі 2-а441/09
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 червня 2009 р.

№ 2-а 441/09

приміщення суду за адресою:

м. Київ , бул. Лесі Українки , 26 , кабінет № 1003

час прийняття постанови : 11 год.27 хв.

Київський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - су дді Лиска І.Г.

при секретарі - С амолюк В.В. , Мерденову Д.Ю. ,

Пономаренко Т.М. за участю представників сторін:

від позивача Не відомського О.Ю. , Скляренко Р.І.

від відповідача: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмін істративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України у м . Білій Церкві Київської області

до Комунальног о підприємства Білоцерківської міської ради «Льонок»

про стягнення з аборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове

державне пенсійне страхування у розмірі 391 грн. 66 коп.

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Управління Пенсій ного фонду України у м. Білій Церкві Київської області звернувся з позов ною заявою до суду , в якій просить стя гнути з відповідача Комунального підприємства Білоцерківської місько ї ради «Льонок» заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язков е державне пенсійне страхування за липень 2008 року у сумі 391 грн. 66 коп.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим , що відповідач є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та відпо відно до вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсій не страхування» №1058 від 09.07.2003 року і Інструкції «Про порядок обчислення і сп лати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» в ід 19.12.2003року №21-1 зобов'язаний сплачувати до Пенсійного фонду України відпо відну суму внесків у порядку та строки визначені чинним законодавством. Станом на 01.10.2008 року за відповідачем утворилась заборгованість по страхов им внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за лип ень 2008 року на суму 391 грн. 66 коп. Відповідач у добровільному порядку заборго ваність не сплатив , тому позивач зве рнувся до суду .

В судовому засіданні , представник позивача Скляренко Р.І. позовні вимоги п ідтримала у повному обсязі , підтвер дила обставини викладені в позовній заяві та

додаткових поясненнях до позову , просила позов задовольнити та стягнути з відповіда ча заборгованість зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пе нсійне страхування за липень 2008 року у сумі 391 грн. 66 коп.

Представник відповідача у судове засідання 25 червн я 2009року не з'явився , про дату , час та місце розгляду справи повідо млений належним чином , причин неявк и суду не повідомив , 10.12.2008 року надав су ду відзив на позовну заяву , з якого вб ачається , що останній проти позову з аперечує , в судовому засіданні 08.04.2009ро ку представник відповідача Фещенко В.Г. позов не визнав , просив відмовити в задоволенні позову з мотивів , вказаних у відзиві на позовну заяву.

Судом визнано за можливе розглянути справу у відсут ності відповідача на підставі наявних у справі доказах.

Розглянувши подані документи і матеріали , всебічно і повно з'ясувавши фактичн і обставини , на яких ґрунтується поз ов , оцінивши докази , які мають юридичне значення для розгляду справи і ви рішення спору по суті , вислухавши пр едставника позивача Скляренко Р.І. суд вважає встановленими наступні об ставини та відповідні їм правовідносини

Відповідач - Комунальне підприємство Білоцерківсь кої міської ради «Льонок» зареєстровано , як юридичну особу 17.06.1996 року Виконавчим комітетом Біло церківської міської ради Київської області , що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстра цію юридичної особи Серії А01 №241836 (а.с. 10).

Відповідно до п. 1 ст. 1 Закону України «Про збір на обов 'язкове державне пенсійне страхування» від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР (далі - За кон № 400/97-ВР) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхуванн я є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності , їх об'єднання , бюджетні , громад ські та інші установи та організації , об'єднання громадян та інші юридичні особи , а також фізичні особи - суб'єкти підпр иємницької діяльності , які використ овують працю найманих працівників.

Пунктом 1 статті 14 Закону України «Про загальнообов'я зкове державне пенсійне страхування» від 09 липня 2003 року № 1058- IV (далі - Закон № 1058- IV ) зі змі нами та доповненнями встановлено , щ о страхувальниками відповідно до цього Закону є роботодавці: підприємс тва , установи і організації , створені відповідно до законодавст ва України , незалежно від форми влас ності , виду діяльності та господарю вання , об'єднання громадян , профспілки , політичні партії (у тому числі філії , представництва , відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств , установ , організацій , об' єднань громадян , профспілок , політичних партій , які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрах унки із застрахованими особами) , фіз ичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаюч и юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності , які обрали особливий спосіб оподатк ування (фіксований податок , єдиний п одаток , фіксований сільськогоспода рський податок , придбали спеціальни й торговий патент) , які використовую ть працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на ін ших умовах , передбачених законодавс твом , або за договорами цивільно-пра вового характеру , - для осіб , зазначених у пунктах 1 , 10 , 15 статті 11 цього Закону.

Статтею 1 Закону № 1058- IV передбачено , що страхувальники - це роботодавці та інші особи , які відповідно до цього Закону спла чують страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страху вання.

Відповідно до вказаної статті страхові внески - це к ошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове держав не пенсійне страхування , сплачені з гідно із законодавством , що діяло ра ніше; кошти , сплачені на загальнообо в'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Згідно з ч. 1 статті 15 Закону № 1058- IV платниками страхов их внесків до солідарної системи є страхувальники , зазначені в статті 14 цього Закону , і застраховані особи , зазначені в частині першій статті 12 цього Закону.

Частинами 3 та 4 цієї статті встановлено , що страхувальники набувають статус у платників страхових внесків із дня їх реєстрації у територіальному ор гані Пенсійного фонду , а особи , визначені частиною першою статті 12 ц ього Закону , - з дня набрання

чинності договором про їх добровільну участь; платн икам страхових внесків у десятиденний термін після їх реєстрації видає ться повідомлення про реєстрацію платника страхових внесків за формою , встановленою правлінням Пенсійног о фонду.

Як вбачається з наведених норм та підтверджується м атеріалами справи відповідач перебуває на обліку в Управлінні Пенсійн ого фонду України у м. Білій Церкві Київської області та зареєстрований в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Білій Церкві Київської област і , як платник страхових внесків на за гальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

У відповідності до ч. 1 статті 19 Закону № 105 8-І V для роботодавця стр ахові внески до солідарної системи нараховуються на суми фактичних вит рат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників , що включають витрати на виплату основної і додатко вої заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат , у тому числі в натуральній формі , які визначаються згідно з нормативн о-правовими актами , прийнятими відп овідно до Закону України "Про оплату праці" , виплату винагород фізичним особам за виконання роб іт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру , що підлягають обкладенню податком на доходи фізичн их осіб , а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності , яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця , та допомоги по тимчасовій непрацезд атності.

Відповідно до п. 1 ст. 4 Закону України № 400/97-ВР , для платників збору , визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону на обо в'язкове державне пенсійне страхування встановлюються ставки збору в р озмірі 33 , 2 відсотка від об'єкта оподат кування , визначеного абзацами перши м і другим пункту 1 статті 2 цього Закону.

Згідно зі ст. 5 Інструкції про порядок обчислення і сп лати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України , затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003р. , розробленої відповідно до Закону України "Про загал ьнообов'язкове державне пенсійне страхування" та Закону України "Про збі р на обов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Інструкція) , обчислення страхових внесків зазна ченою категорією платників здійснюється щомісячно за ставками , визначеними пунктами 4.1 , 4.2 , 4.5 цієї Інструкції.

Відповідно до п. 4.1 ст. 4 Інструкції , розміри страхових внесків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхування встановлюються відповідно до Закону Укра їни № 400/97-ВР за ставкою - 33 , 2 відсотка сум и фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників , що включають витрати на виплату осн овної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенс аційних виплат , у тому числі в натура льній формі , які визначаються згідн о з нормативно-правовими актами , при йнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці" , що підлягають обкладенню податком на доходи фізичн их осіб , а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності , яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця та д опомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Відповідно до Розрахунку суми страхових внесків на загальнообовязкове державне пенсійне страхування , що підлягають сплаті за липень 2008 року (а.с 6) , відповідачем самостійно було нарах овано страхові внески за ставкою 33 , 2 в ідсотка у розмірі 2010 грн. 31 коп.

Згідно ст. 4 Закону України № 400/97-ВР , для підприємств , установ і організацій , де працюють інваліди , збір на обовязкове державне пенсійне страхування в изначається окремо за ставкою 4 відсотка від обєкта оподаткування для пр ацюючих інвалідів та за ставкою 33 , 2 ві дсотка від обєкта оподаткування для інших працівників підприємства.

За ставкою 4 відсотка відповідачем було нараховано страхові внески за липень 2008 року у розмірі 22 , 61грн. , що підтверд жується Розрахунком суми страхових внесків на загальнообовязкове держ авне пенсійне страхування , що підля гають сплаті за липень 2008 року (а.с 6). Загальна сума страхових внесків , що підлягають сплаті відповідачем з а липень 2008 року за ставками 33 , 2 відсотк а та 4 відсотка складає 2032 грн. 92 коп.

Частиною 6 статті 19 Закону № 1058- IV та п.п 5.1.3 п. 5.1 ст. 5 Інст рукції передбачено , що страхові вне ски нараховуються незалежно від джерел їх фінансування ,

форми , порядку , місця виплати та використання , а також незалежно від того , чи були зазначені суми фактично вип лачені після їх нарахування до сплати.

Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закону № 1058- IV страхувальники зоб ов'язані сплачувати страхові внески , нараховані за відповідний базовий звітний період , не пізніше ніж через 20 календарних дн ів із дня закінчення цього періоду.

Відповідно до пп. 5.1.4 Інструкції , нараховані за відповідний базовий звітний період с трахові внески сплачуються платниками шляхом перерахування безготівк ових сум з їх банківських рахунків не пізніше ніж через 20 календарних дні в із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плат и (доходу) , на суми яких нараховуються страхові внески. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Згідно з пп. 5.1.5 та 5.1.6 у разі здійснення протягом базово го звітного періоду виплат (виплати доходу) , на які нараховуються страхові внески , страхувальники одночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати авансові платежі у вигляді сум ст рахових внесків , що підлягають нара хуванню на зазначені виплати (дохід) у розмірах , установлених для страхувальників (33 , 2 відсотка , 4 відсо тки , 42 відсотки , 19 , 92 відсотка цих с ум).

Перерахування страхових внесків здійснюється пла тниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці ( виплати доходу) , у тому числі в безгот івковій чи натуральній формі або з виручки від реалізації товарів (послу г).

Остаточний розрахунок за базовий звітний період зд ійснюється платником страхових внесків не пізніше ніж через 20 календарн их днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітно ї плати (доходу) , на суми яких нарахов уються страхові внески.

Відповідно до ч. 9 ст. 20 Закону № 1058- IV днем сплати страхо вих внесків вважається:

- у разі перерахування сум страхових внесків у безг отівковій формі з банківського рахунку страхувальника на банківський рахунок органу Пенсійного фонду або у випадках , передбачених цим Законом , на рахунок Накопичувального фонду - день списання ус тановою банку , установою Державного казначейства України суми платежу з банківського (спеціального реєстр аційного) рахунку страхувальника незалежно від часу її зарахування на б анківський рахунок органу Пенсійного фонду;

- у разі сплати сум страхових внесків готівко ю - день внесення страхувальником коштів у банківську установу чи відділ ення зв'язку для перерахування на банківські рахунки органу Пенсійного фонду та/або Накопичувального фонду.

Відповідно до п. 5 ст. 106 Закону України №1058- IV , у разі , коли стра хувальник має несплачену недоїмку , пеню та фінансові санкції і здійснює сплату поточних сум страхових внес ків , ці суми зараховуються в рахунок сплати недоїмки , пені та фінансових санкцій.

Пунктом 10.11 Інструкції , передбачено , що у разі коли страхувальник має несплачені суми недоїмки , пені та фінансових санкцій та здійснює сплату поточ них сум страхових внесків , ці суми за раховуються шляхом перерозподілу такої сплаченої суми в рахунок сплат и недоїмки , пені та фінансових санкц ій у порядку календарної черговості їх виникнення.

Згідно Акту №52 перевірки своєчасності , достовірності , повноти нарахування та своєчасності сплати зобовяз ання зі збору внесків на обов»язкове державне пенсійне страхування Ком унальним підприємством «Льонок» (а.с 39) , Рішення №933 про застосування фінансових санкцій за д онаррахований органом Пенсійного Фонду України або страхувальником су м своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків (а.с 42) , Постанови Господарського суду Київ ської області від 05 лютого 2008 року у відповідача існує заборгованість пер ед позивачем у розмірі 58048 , 46 грн. В звяз ку з чим суми страхових внесків , спла чені відповідачем згідно платіжних доручень від 21.07.2008 року №97 на суму 2032 , 92 грн. та № 98 від 21.07.2008 року на суму 132 грн. 41 к оп. були зараховані шляхом перерозподілу в рахунок сплати недоїмки та фі нансових санкцій , що відповідає вим огам ст. 106 Закону України №1058- IV та п . 10.11 інструкції.

Станом на день розгляду спору за відповідачем облік овується заборгованість зі сплати страхових внесках до Пенсійного фон ду України за липень 2008 року у розмірі 391 грн. 66 коп. , що підтверджується Карткою особового рахунку КП БЦ МР «Льонок» (а.с 7) , розрахунком боргу п о КП БЦМР «Льонок» (а.с 5).

Пунктом 6 частини 2 статті 17 Закону № 1058- IV встановлено , що страхувальник зобов'язаний нарах овувати , обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до ч. 10 ст. 20 Закону № 1058- IV якщо страхувальник и несвоєчасно або не в повному обсязі сплачують страхові внески , до них застосовуються фінансові сан кції , передбачені цим Законом , а посадові особи , винні в порушенні законодавства про сплату страхов их внесків , несуть дисциплінарну , адміністративну , цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Відповідно до ч. ч. 1 , 2 та 3 Закону № 1058- IV у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах , визначених цією статтею.

Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/а бо не сплачені страхувальниками у строки , визначені статтею 20 цього Закону , в тому числі обчислені територіальними органами Пе нсійного фонду у випадках , передбач ених частиною третьою статті 20 цього Закону , вважаються простроченою заборгованістю із сплати с трахових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та зас тосуванням фінансових санкцій.

Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки , визначені правлінням Пенсі йного фонду , надсилають страхувальн икам , які мають недоїмку , вимогу про її сплату.

Позивачем , в зв'я зку з несплатою заборгованості по страхових внескам було надіслано від повідачу вимогу про сплату боргу № Ю -12 14 від 03.11.2008 року , яка була отримана відповідачем 10.11.2008 року , згідно повідомлення про вручення по штового відправлення.

Судом не береться до уваги твердженя відповідача , що вимога про сплату недоїмки є відк ликаною , оскільки п. 8.6. Інструкції пер едбачено вичерпний перелік підстав , при наявності яких вимога вважається відкликаною , а саме вимога вважається відкликано ю , якщо: а) сума боргу самостійно пога шається страхувальником; б) орган Пенсійного фонду скасовує або змінює р аніше зазначену суму боргу внаслідок її узгодження або оскарження; в) ви мога органу Пенсійного фонду про сплату боргу скасовується чи змінюєть ся судом (господарським судом); г) борг списується у випадках , передбачених статтею 106 Закону ;ґ) є рі шення суду на стягнення відповідних сум боргу , що зазначені у вимозі.

Доказів наявності зазначен их вище підстав відповідачем суду не надано. Станом на день розгляду с пору заборгованість по сплаті внесків на загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування за липень 2008 року у розмірі 391 грн. 66 коп. , відповідачем не сплачена.

Частиною 3 статті 106 Закону № 1058- IV встановлено , що у разі якщо

страхувальник , який одержав вимогу територіальног о органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разо м з застосованою до нього фінансовою санкцією , включеної до вимоги , або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійн ого фонду , або не оскаржив вимогу в су довому порядку , а також у разі якщо ст рахувальник узгодив вимогу , але не с платив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отри мання узгодженої вимоги , відповідни й орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також м ає право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнен ня недоїмки.

Згідно зі статтею 23 Закону № 1058- IV спори , що виникають із правовідносин за ци м Законом , вирішуються органами Пен сійного фонду та в судовому порядку.

Відповідно до ст. 67 К онституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в поря дку і розмірах , встановлених законо м.

Беручи до уваги те , що суму страхових внесків у розмірі 391 грн. 66 коп. відпов ідач у встановлені законодавством строки не сплатив; доказів погашення відповідачем зазначеної заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано , суд приходить до вис новку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими , що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повин на довести ті обставини , на яких грун туються її вимоги та заперечення , кр ім випадків , встановлених статтею 72 ц ього Кодексу.

Доказів , які б спростовували доводи позивача , відповідач суду не надав.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повноважень , звільненого від сплати судового збору , а також за відсутності витрат позив ача - суб'єкта владних повноважень , по в'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз , судові витрати (судовий збір) згідно ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 2-15 , 17-18 , 33-35 , 41-42 , 47-51 , 56-59 , 69-71 , 79 , 86 , 87 , 94 , 99 , 104-107 , 110-111 , 122-143 , 151-154 , 158 , 162 , 163 , 167 , 185-186 , 254 Кодексу адміністративного судочи нства України , суд , -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Управління Пенсійног о фонду України у м. Білій Церкві Київської області до Комунального підп риємства Білоцерківської міської ради «Льонок» про стягнення заборгов аності по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне с трахування у розмірі 391 грн.66 коп. - задовольнити.

Стягнути з Комунального підприємства Білоцерківс ької міської ради «Льонок» (09112 , Київсь ка область , м. Біла Церква , вул. Семашко , 9 , код ЄДРПОУ 24214846 , р/р 260011358 в Білоцерківській філії «Райф файзен Банк Аваль» , МФО 321121) на користь Управління Пенсійного фонду України у м. Білій Церкві Київської області (091112 , Київська область , м. Біла Церква , вул. Фастівська , 23 , р/р 256093011026 в Головному управлінні Держа вного ощадного банку України по м. Києву та Київській області , МФО 322669 , ідентифікаційний код 2220058) заборгованість зі сплати в несків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за липень 2008 року в розмірі 391 (триста дев'яносто одна) грн. 66 коп.

Постанова відповідно до частини 1 статті 254 Кодексу а дміністративного судочинства України набирає законної сили після закі нчення строку подання заяви про апеляційне оскарження , встановленого цим Кодексом , якщо таку заяву не було подано.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної і нстанції протягом десяти днів з дня її складення в повному обсязі за пра вилами , встановленими статтями 185-187 Ко дексу адміністративного судочинства України , шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження з наступним поданням протягом двадцяти днів апе ляційної скарги. Апеляційна скарга може бути подана безлопереднього по дання заяви про апеляційне оскарження , якщо скарга подається у строку встановлений для под ання заяви про апеляційне оскарження.

Дата ухвалення рішення25.06.2009
Оприлюднено20.04.2010
Номер документу8846831
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а441/09

Постанова від 25.06.2009

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні