Рішення
від 30.03.2020 по справі 291/1591/19
РУЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 291/1591/19

2/291/121/20

У К Р А Ї Н А

Ружинський районний суд Житомирської області

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

30 березня 2020 року

Ружинський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Митюк О.В.,

за участю секретаря Підгорної А.М..,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в смт.Ружині Житомирської області цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 , представник позивача - ОСОБА_2

до Голубівської сільської ради Ружинського району Житомирської області, третьої особин на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - ОСОБА_3

про визначення додаткового строку для подання заяви для прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

Позивачка ОСОБА_1 звернулась з вищевказаним позовом, мотивуючи його тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати, ОСОБА_4 . За життя померла склала заповіт на користь її сестри, ОСОБА_3 , яка на даний час проживає в м.Красноярськ і є громадянкою Росії. 01.10.2019 року сестра звернулася до нотаріальної контори із заявою про відмову від спадщини на її користь. Даний факт позивачка не могла передбачити, а тому не зверталася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.. Причиною пропуску строку на звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини зазначає існування заповіту не на її користь. Внаслідок відсутності спору про спадкування,спадщина є досі . відкритою, не визнана відумерлою, а також є єдиним спадкоємцем за законом. Вважає вказані причини поважними, і тому просить суд визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини

Позивачка, та її представник просять справу слухати у їх відсутність, позовні вимоги підтримують, про що подали відповідні заяви.

Відповідач - Голубівська сільська рада Ружинського району подала до суду заяву, в якій просить справу слухати у відсутність представника сільської ради, позовні вимоги визнає повністю (а.с.39 ).

Третя особа - ОСОБА_3 , подала до суду заяву в якій просить справу слухати у її відсутність, не заперечувала, щодо заявлених вимог своєї сестри.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч.ч.3, 4 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем; ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому ст.206 цього Кодексу.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити в підготовчому засіданні.

Відповідно до ст.206 ч. 4 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, оглянувши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України суд за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені в заповіті, а у разі відсутності заповіту - особи, визначені в статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 1261 ЦК у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Позивачка є спадкоємцем за законом майна ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Голубівка Ружинського району Житомирської області, що стверджується:

- паспортом НОМЕР_7 виданим 02.09.2019 року (а.с.6);

- свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим 20.04.1978 року Голубівською сільською радою Ружинського району Житомирської області Ружинського району (а.с.8);

- свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданим 27.01.1981 року Виконавчим комітетом Голубівської сільської ради народних депутатів Ружинського району Житомирської області Ружинського району Житомирській області (а.с.9);

- свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_3 виданий Голубівською сільською радою Ружинського району Житомирської області (а.с.10)

свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_4 виданий Територіальним відділом управління записи актів цивільного стану адміністрації Красноярського краю по Жовтневому районі м.Красноярська (а.с.11)

- свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 , виданим 20.11.2012 року Виконавчим комітетом Голубівської сільської ради Ружинського району Житомирської області (а.с. 12)

Як вбачається з Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), наданої 18.12.2019р. державним нотаріусом Ставничим О.В., спадкова справа відносно майна померлої ОСОБА_4 не заводилась, і, відповідно, із заявами про прийняття його спадщини до нотаріуса ніхто із спадкоємців не звертався (а.с.37-38).

З довідки Голубівською сільської ради Ружинського району Житомирської області від 25.10.2019 р. №513 вбачається, що позивачка ОСОБА_1 проводила похорон та поминки своєї матері за власні кошти, сплачувала платежі за присадибну земельну ділянку, обробляла її, проводила ремонт будинку та користувалася житловим будинком після смерті матері. (а.с.14).

Державним нотаріусом Ружинського районного нотаріального округу позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину ОСОБА_4 в зв`язку пропуском строку для прийняття спадщини, що вбачається з повідомлення від 24.11.2019р. №2105/01-16. (а.с.36) .

З матеріалів справи вбачається , що позивачка ОСОБА_1 , та ОСОБА_3 є сестрами, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим 20.04.1978 року Виконавчим комітетом Голубівської сільської ради народних депутатів Ружинського району Житомирської області Ружинського району Житомирській області, та свідоцтва про одруження серії НОМЕР_4 виданий Територіальним відділом управління записів актів громадського стану адміністрації Красноярського краю по Октябрськом.

Відповідно до нотаріально посвідченої заяви нотаріусом Красноярського нотаріального округу Царева К.М., зареєстрованої в реєстрі №24/131-н/24-2019-9-343, в якій ОСОБА_3 відмовляється від спадщини на користь ОСОБА_1 , яка залишилась після смерті ОСОБА_4 ( а.с.15)

Таким чином , судом встановлено, що спадкоємців ОСОБА_4 , які б у встановлений законом строк прийняли спадщину останньої, немає.

Позивачка, як вбачається з пояснень, викладених в позовній заяві, заяву про прийняття спадщини ОСОБА_4 до нотаріальної контори не подала із-за того, що знала про існування заповіту не на її користь, а на користь її сестри ОСОБА_3 , та не знала що сесра в подальшому відмовиться від спадщини на її користь.

Відповідно до ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову, суд, за наявності для цього законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

Як вбачається із заяви відповідача, поданої до суду, Голубівська сільська рада Ружинського району до початку розгляду справи по суті визнає позовні вимоги повністю.

Суд вважає, що вказане визнання позову не суперечить вимогам законодавства, не порушує прав та законних інтересів ні сторін по справі, ні інших осіб, а тому з вказаних підстав позовні вимоги підлягають повному задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.142 ЦПК України у разі визнання відповідачем до початку розгляду справи по суті позову позивачу з державного бюджету підлягає поверненню 50 відсотків судового збору, сплаченого при подачі позову до суду.

Як вбачається з квитанції №.0.01535535216.1 від 26.11.2019р., позивачем при подачі позову до суду сплачено судовий збір в сумі 768 грн. 40 коп., а тому їй, відповідно, підлягає поверненню з державного бюджету 50 відсотків від вказаної суми, а саме- 384 грн. 20 коп.

Керуючись ст.1272 ч.3 ЦК України, ст. ст. 141, 142, 258, 259, 264, 265, 351, 352, 354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , представник позивача - ОСОБА_2 до Голубівської сільської ради Ружинського району Житомирської області, третьої особин на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - ОСОБА_3 про визначення додаткового строку для подання заяви для прийняття спадщини- задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженці с.Голубівка Ружинського району Житомирської області, ідентифікаційний податковий номер НОМЕР_6 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Голубівка Ружинського району Житомирської області терміном на 1 (Один) місяць з часу набрання рішенням законної сили.

Повернути ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки с.Голубівка Ружинського району Житомирської області, ідентифікаційний податковий номер НОМЕР_6 , з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову відповідно до квитанції №№.0.01535535216.1 від 26.11.2019р. , а саме: в сумі 384 грн. 20 коп. (Триста вісімдесят чотири гривні 20 копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається за правилами, що діяли відповідно до ЦПК України в редакції чинній до 15.12.2017р.

Сторони по справі:

-позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживає в АДРЕСА_1 , ідентифікаційний податковий номер НОМЕР_6

-відповідач: Голубівська сільська рада Ружинського району Житомирської області, місцезнаходження: 13645, Житомирська область, Ружинський район, с.Голубівка, вул. Центральна,9 код ЄРДПОУ 04344794.

третя особа - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Суддя О. В. Митюк.

Дата ухвалення рішення30.03.2020
Оприлюднено31.03.2020
Номер документу88472577
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —291/1591/19

Ухвала від 30.03.2020

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Рішення від 30.03.2020

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 29.11.2019

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 29.11.2019

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні